Šta je novo?

Shta mislite o Microsoftu?

MCSE je napisao(la):
za MS Sertifikat nije potrebno znati koji OS je najbolji vec treba biti realan i znati koji OS je najrasprotranjeniji po svetu!
Auu, svojevremeno kada sam polagao te ispite bilo je likova koji nista nisu razumeli ali su nabubali knjigu i dobro procesljali braindump-ove, polagali su bez problema, ali ako ih neko pita nesto da objasne, raspad sistema :S:
Momak, da mnogo ne tupim svi sertifikati su naravno uvek dobrodosli, ali vremenom se shvati sta koji nosi sa sobom i koliko realno znaci kasnije u zivotu i poslu gde treba dokazati znanje koje bi diploma trebalo da nosi sa dobom.

,) E pa ovako ja koristim Windows jos od 95 pa preko 98,98SE, Milenijuma, NT, 2000 i sada XP !!! Takodje sam imao i Linux i Knopix...i i dalje imam XP i mislim da cu nastaviti i dalje da koristim i Windows (Longhorn kada izadje) ne zato sto mislim da je dobar ili los vec zato sto i dalje je u vrhu po podrsci (jer se i programi i igre onda prave prema podrsci za Win) i svemu ostalom da bi jedan komp. radio kako treba....eto to je moje misljenje ali i kazem MICROSOFT SUCS!!! :crash: :eyebrows:

P.S. Ljudi pre mene u ovim obimnim postovima su rekli sve sto treba i sto je bitno...i sto je najvaznije sustinu....

salac je napisao(la):
koji OS je najbolje nauciti da bi posle (kao admin) primao najvecu platu? :)
Mogu ti odmah reci da to nije Windows ;)

poz.
Nadam se da si mislio na Linux. I shta konkretno na linuxu, administracija mreze? Koliko je to vishe placeno od windoze admina?

P.S. nisam video da neko trazi linux administraciju, mozda me to pre nije interesovalo pa nisam ni primetio.

Ne obavezno linux vec *nix generalno (Solaris, AIX, HP-UX, BSD, linux). Kod nas admine ovog profila najcesce traze provajderi i velike i sto je jos bitnije bogate kompanije (banke, predstavnistva stranih firmi i sl.). Ljudi koji barataju *nixima gotovo stoprocentno su sposobni i za odrzavanje windows servera, setovanje sirokog opsega mreznih uredjaja (rutera, sviceva, fajervolova i sl) i u proseku bolje poznaju mreze i mrezne protokole od MCSE kolega. To u sprezi sa manjom ponudom neminovno dovodi do vece cene radne snage.

Konkretan podatak od pre 2 god za USA (trenutno stanje ne znam)
win admin - godisnja plata 50-60 kilodolara
*nix admin - godisnja plata 70-80 kilodolara

Nazalost nasa zemlja je izuzetak jer ovde nedostaju dobri informaticki strucnjaci svih profila, vecina stvarno dobrih brzo zapali u tamo neke Evrope i Amerike.

poz.

@salac:
Hvala na odgovoru. A gde se uche *nix administracija? Ili odakle, e-book?

Zlatko_bre_1985 je napisao(la):
Ma ne mislim ja o tome.Ma hocu da kazem bre da svi shto pljuju windows uopste nemaju pojma o tome shto govore. Windows je 300x bolji od bilo koje verzije Linuxa i nervira me to shto ljudi govore da je Linux bolji od win-a (sa druge strane trava je zelenija). Mozda u nekim sitnicama ali windows je ipak 3 generacije iznad windowsa.

alright.gif

rofl.gif

Ovaj m$ os-ovi ... pa sta znam, oni su zaceli da kazem zivot os-ova .... dosta korisnika ga koristi, dobar je za games ... bla,bla ... ne znam sta da kazem :D nervira me sto je tako busan i lak za provaljivanje i sve radi automatski, ne mozes ti da ga kontrolises kako zelis i td.
ima dosta mana i dosta vrlina :)

a da :) proteraj na win-u br. procesa kao sto moze recimo bilo koji `nix sistem pa se javi :p (jedna mali primer razlike izmedju win-lin) :D

Kad bi ste malo bolje upoznali konsolu i njene motji i kernel ... Druga prica bi bila ... ;) ma uopsteno `nix sistemi kako rade ... win nije ni priblizan `nix-u ..

Moja logika: win je za normalne users a `nix za advanced ...

u winu iskliktjes par dugmitja i on radi kako je napisan, a u `nix-u mozes sam da pises kako tje da radi ...
i win aplikacije.... da ti iskompajliran soft. i ti ga install i ne znas ni sam gde je i sta instalirao, moze da ti ubaci sta pozeli i gde pozeli, dok na `nix-u imas potpunu kontrolu nad fajlovima ... ako se razumes naravno ...

Ako je win bolji kao sto neki pricaju, zasto su skoro svi serveri na `nix sistemima i zasto po ruterima stavljaju `nix sisteme a ne win ?!?!?

Poslednja izmena:
salac je napisao(la):
Hmmmmm....ako si vec razmisljao na taj nacin mogao si i ovako da rezonujes: koji OS je najbolje nauciti da bi posle (kao admin) primao najvecu platu? :)
Mogu ti odmah reci da to nije Windows ;)

poz.

Tebi je sigurno jasno da to ipak samo zavisi od toga koliko dobro ga naucis. :)

Ok, prosjek odredjuje kriticna masa korisnika, ali kao i u svemu drugom, vrhunski MS admin, bas kao i vrhunski nix admin su experti u svom poslu i to je kraj...nema dalje!
Istina, lakoca administracije wina vecinu zavede na to da pomisli da 'iza i ispod' nema nista...ali ako je neko nekad administrirao recimo cluster Exchange servera, onda svakako zna kakva je to bestija i koliko je znanja i magije (da ne govorim o zrtvovanim djevicama) potrebno da bi se to cudoviste poznavalo i odrzavalo.

ITD...

+-

Evo malo da "branim" Microsoft :D

Vidim da se javilo dosta poznavalaca linux OS-a. Ja imam jednu ozbiljnu primedbu na racun linux GUI-ja (dakle X, video drajveri i koji god desktop manager) i to kao relativno iskusan korisnik racunara.

Moze li neko od vas da mi kaze kako neko ko je navikao na izgled fontova u Windows XP moze da namesti da mu to izgleda IDENTICNO na linuxu? Naglasak je na reci IDENTICNO, dakle ne priblizno nego bas IDENTICNO.

Meni nije poslo za rukom nikad i posto ne mogu da se naviknem na bednu rasterizaciju fontova odustao sam. Zasto mi nije poslo za rukom?

1. Subpixel hinting u windowsu po defaultu on -- u linuxu ako nije najcesce treba rekompajlirati X sto zna da potraje
2. TTF fontovi -- ovo se moze prevazici uzimanjem fontova iz Windows fonts foldera
3. DPI -- u windowsu 96 ili 120 dpi, u linuxu to odredjuje video drajver na osnovu dimenzija monitora i rezolucije, primer: za 800x600 i 17" monitor dobije se 63 dpi, sacuvaj boze na sta to lici! :zgran: Cak i ovo se moze resiti ako se unese fiksna velicina monitora u X config fajl ali ostaje problem sto ne postuju sve aplikacije ovo setovanje nego svaka ima svoje pa dok pronadjes...
4. Velicina fontova -- u Windowsu u pt ili dialog unitima a u linuxu u px, ko ce ga pogoditi, ono sto ti treba nikad nije ceo broj.
5. Ako sve ovo i prevazidjes, na kraju ti ostaje neresiv problem -- kerning (razmak izmedju slova) koji je u windowsu normalan dok u linuxu pojedina slova izgledaju slepljeno, a pojedina razmaknuto (ne, nisam koristio fixed width font). I sta sad? Sramota je da se razvijaju paralelno nekoliko desktop managera (a sada i dva X-a), a da ovakav sustinski problem nije resen.

Sve drugo bi mu oprostio ali ovo ne mogu da mu oprostim, ja da habam vid buljeci u krljava slova (u odnosu na Windows) ne mogu.

Podrska za video i audio je ok za obicnog korisnika, ali sta da radim kad mi treba ASIO i niska latencija? ALSA drajver nije cuo za to, a verovatno ni za 24/96.

Sta kad npr. uzmem i instaliram SuSE 9.2 na SATA disk? Skinem najnoviji graficki drajver i kernel, rekompajliram, instaliram i PRC? Niko mi nigde ne kaze da za SATA treba initrd da se napravi nego sve moram sam da provaljujem. SuSE je po meni najdalje otisao u podrsci za aktuelni hardware ali to je jos jaaako daleko od user friendly.

Dial-up je takodje zayeban za namestiti, firewall je nocna mora, razni distroi imaju razlicita mesta gde se sta u boot skriptama podesava, ako hoces rucno da instaliras neki program moras maltene svo vreme biti na netu jer ce ti sigurno zafaliti neka xyz biblioteka bez koje ne mozes da ga kompajliras, razvojna okruzenja su jos uvek inferiornija od Microsoftovog, postoji citava papazjanija widgets biblioteka umesto jedne dobre, umesto da se tezi mikrokernel modelu postojeci se jos vise natrpava, jednom recju opsti haos svojstven sistemu u cijoj izradi ucestvuje previse ljudi.

S druge strane, uzmi Windows XP SP1 izbaci IE, OE i WMP uz pomoc nLite, slipstreamuj hotfixeve i drajvere koji ti trebaju, i imaces stabilan i bezbedan sistem koji tera najnovije igre i za koji takodje postoji dosta kvalitetnih freeware programa. Ovim nisam hteo da kazem da je linux nestabilan ili nebezbedan nego samo da je windows prilicno dobar ako se dobro podesi i opet je to lakse uraditi nego sa linuxom cak i nekome ko se poprilicno razume u kompjutere kao ja.

DirectX .vs. OpenGL -- ja sam za OpenGL uvek bio i bicu. To je razlog zbog kog ne volim ATI jer se oni uvlace M$ sa svojom DX podrskom. Da nema nVidije OpenGL bi zaista bio mrtav do sada i podrske za bilo kakav 3D u Linuxu ne bi bilo. Razmislite o tome sledeci put kad budete kupovali graficku.

AuReUs ReCtoR je napisao(la):
Moja logika: win je za normalne users a `nix za advanced...

Bravo! Sushtina!

Stari dobri Porshe 911 Turbo 3.6 iz bog zna koje 70-e godine je bio neverovatna zver od auta u to vreme. Ali, tesko ga je bilo kontrolisati - bilo je potrebno mnogo znanja i umeca te ga nije mogao svako voziti. Nije ni trebao. Obicnom coveku koji koristi auto samo za prevoz je bio dovoljan i Golf (kockica).

Isto je i sa Lin/Win raspravom: ne treba covek koji od kompa ocekuje mp3/divx player i eventualno par igrica da se opterecuje Linux-om. To je ipak za nekoga ko zeli nesto vise, bilo da je profesionalac ili entuzijasta.

Medjutim, zanimljiv preokret je to sto je Porshe novim modelima Carrera-e i Boxter-a mnogo olaksao zivot neprofesionalnim vozacima zadrzavsi i dalje visoke performanse. Nesto slicno i Linux radi poslednjih godina, sve vise se shireci na desktop trziste. Ko zna sta ce biti za 10-ak godina...

Mislim, naravno, bice to tezak okrshaj - i golfovi su uznapredovali :D

Bane® je napisao(la):
Microsoft Office. Teško g**vno :). I bukvalno i figurativno. Gomila ničega. Word i Excel trebaju da imaju po 5mb u vr glave. Power point 2mb. Access, ok, ne znam, mada u kući imam jednog iskusnog korisnika accessa, koji svakog dana otkriva neku novu glupost.
ajde da se i ja malo ukljucim u tread :) bane, ne lupaj bre ;) i ja sam isto misljenje delio, koji ce mi word kad mi treba za par strana da kucam... koji ce mi exel toliko glomazan kad uradim par tabela... ali kad sam video sta likovi kod mene u firmi rade sa exelom recimo?! to je loodilo, imaju neke tabele, cuda muda na preko 100 strana, i recimo sa 2 klika samo urade sta im treba... exel je fantastican program, samo ga treba znati koristiti, naravno ako ti treba... ako ne, sumnjam da ti tih 100mb dodatnih predstavlja problem na hardu od 80giga...

delimir je napisao(la):
Aha, vazi. Ne koristim Windzu u poslednje vreme uopste, samo MacOS X. Jedino, poslednjih nekoliko dana, kada dodjem kuci za PC masinu pustim Winamp. Kada sam posle mesec dana apsitencije seo za Winblows i poceo da podesavam wajrles smorio sam se kao zmaj... Grcevito sam prilikom pisanja nekih textova pokusavao da pomocu F12 tastera aktiviram Expose, ali nema toga kod Bilija. Ma smor, sitni fontovi, odvratne ikonice, odvratan GUI, stalno nesto ne radi, blokira, puca, moras da radis non-stop apgrejd jer procesori izlaze svakih pet minuta itd...
odvratno ili ne, meni se svidja :) kod MacOSX sistema mi se ne svidja sporost misha, i to me ubija! ja sam navikao da malo pomeram ruku dok radim u windowsu i izuzetno sam uvezban na malom prostoru :) ovde treba da veslam po celom stolu i sa maksimalnom akceleracijom...

Kada bi jos i Windows mogao da se podmaze, a ne da se reinstalira svakih 6 meseci. Ja doduse to vise ne reinstaliram, ako nesto prestane da radi to vise ne koristim :)
kada bi windows koristio kao i mac, ne bi morao da ga reinstaliras. Problem je sto svi samo instaliraju nesto pa skidaju... istu stvar sam uradio sa Mac-om, sve sto sam nasao na netu (a to je vrlo malo i sa velikom mukom!!!!) sam instalirao, pravo da ti kazem, uopste mi se ne svidja podrska, tj vrlo malo programa ima za mac. I naravno, evo sad mi Mac sve vise i vise swapuje, a Maxtor se cuje kao traktor. Izludjuje me.

Eto u poslednje vreme, za one koje vole emisije tipa behind the scenes, dobar deo sadrzaja Benchmark-a i Benchm-marketa postavljani su sa Mac-a ;)
a sad kapiram zasto mi se nista ne svidja od novog sadrzaja! :D

delimir je napisao(la):
Pa kako onda mozes da tvrdis da je Winblows najbolji, kada nisi probao ni pola alternativnih operativnih sistema.
...
Gledam specs za Longhorn: dual core CPU, graficka koja podrzava neki ultra engine (znaci nijedna od postojecih), giga rama i sve to da bi radila neka ******a Longhorn temica koja je animirana. Pa, QuartzExtreme Engine na Mac-u pod Panterom izgleda fenomenalno (bice review Tiger-a sa gomilom video klipova na Bench-marketu) i radi besprekorno na procesoru koji radi na 1 GHz, pola giga RAMA i FX5200 kartici. Mislim, ko je tu lud :)
zasto sad ti sudis o sistemu koji si "samo video" a nisi probao? daleko je longhorn od finalne verzije, ajde da sacekamo malo...

Voodoo_NBGD je napisao(la):
Upravo.
Ljudi prave rezone tipa Media Player i IE su ****** => Windows je ******, ili KDE mi baguje a xmms koji dodje uz Redhat nema MP3 plugin => Linux je ******. Alo bre, bitna je sustina. I NT i Linux kerneli su odlicni, to sto se neko sudi o distribuciji nakon dva minuta kliktanja po KDE meniju, ili sto mu crvi pojedose kompjuter a nece da koristi AV, za takve i nije kompjuter (ma koji sistem na njemu bio).
naravno! i ako nekome pored silnih zastitta neko/nesto upadne u kompjuter, taj sigurno nije za *nix, ako njega bude namestio svaka mu cast :D nego nek proba knopix, kod njega ne moze nista da te cimne, samo restartujes komp, butujes sa cd-a ponovo i to je to :) e sad sto je malo sporiji na masinama sa 256mega rama to je vec druga stvar :) uvek umesto harda mozes kupiti jos giga rama :)

SurvivoR je napisao(la):
@hajlji: jesi li siguran da zelis da otvoris taj link i ostavish komp na miru 5 min? Stavin NOD32 pa da te vidim (av baze bile su updateovane), dajem mu ja terminate, ali prolazi
daj meni taj link ako je jos ziv

+- je napisao(la):
Tebi je sigurno jasno da to ipak samo zavisi od toga koliko dobro ga naucis. :)

Ok, prosjek odredjuje kriticna masa korisnika, ali kao i u svemu drugom, vrhunski MS admin, bas kao i vrhunski nix admin su experti u svom poslu i to je kraj...nema dalje!
Istina, lakoca administracije wina vecinu zavede na to da pomisli da 'iza i ispod' nema nista...ali ako je neko nekad administrirao recimo cluster Exchange servera, onda svakako zna kakva je to bestija i koliko je znanja i magije (da ne govorim o zrtvovanim djevicama) potrebno da bi se to cudoviste poznavalo i odrzavalo.

ITD...

+-

Da....zaboravio sam da pomenem da sa porastom odgovornosti i slozenosti sistema linearno raste i zarada.

ps. imao sam (ponovo) slucaj exchange hell-a pre par nedelja, delimo istu patnju i bol :)

poz.

kUdtiHaEX je napisao(la):
...vec i zato sto je tako osmisljen da je za sve potrebna dozvola root usera. Ko ide na net kao root? :D
a zasto bi isao na net kao administrator?!
Mnogo ideja je upravo pokradeno i skinuto sa *nix i MAC sistema (neko rece TCP/IP?).
ne razumem sta sad ovo znaci? oces da kazes da je pokradeno? Ne razumem zasto se podrska za neki vid komuniikacije naziva kradja :) to je i danasnje vreme isto kao kad bi rekao "Pera je izmislio monitor, kako Bil moze da korsti monitore?!", zar ne? :)

RamOne je napisao(la):
Auu, svojevremeno kada sam polagao te ispite bilo je likova koji nista nisu razumeli ali su nabubali knjigu i dobro procesljali braindump-ove, polagali su bez problema, ali ako ih neko pita nesto da objasne, raspad sistema :S:
Momak, da mnogo ne tupim svi sertifikati su naravno uvek dobrodosli, ali vremenom se shvati sta koji nosi sa sobom i koliko realno znaci kasnije u zivotu i poslu gde treba dokazati znanje koje bi diploma trebalo da nosi sa dobom.
pricaj mi o tome :) ja ne obracam paznju vise na MSCE. vise volim da popricam sa covekom da vidim sta zna...

+- je napisao(la):
ali ako je neko nekad administrirao recimo cluster Exchange servera, onda svakako zna kakva je to bestija i koliko je znanja i magije (da ne govorim o zrtvovanim djevicama) potrebno da bi se to cudoviste poznavalo i odrzavalo.

ITD...

+-
he he :) ja imam jedan pa me i strah od njega :) ako *****em nesto, neko ce me odma zove i flejmuje, spamuje, spankuje, sta vec :)

elem da svoju listu spama zavrsim mojim pogledom na ceo tread.

Odma' ste trebali da ga zatvorite posle posta #2 u kome se vec vidi potencijal da se zapocne neka svadja. Pitanje je bilo sta mislite o MS-u a ne o najboljem Windows XP OS-u ;) MS ima siroku paletu softvera, zasto niko nije spomenuo nista od toga? Zato sto u stvari nikog ne zanima nista drugo sem neke svadje tipa "moj je duzi". Naravno da ce svako svoj sistem hvaliti, to je i za ocekivano. NAJBOLJI operativni sitem ne postoji niti ce ga verovatno dugo godina biti. Svaki ima svojih VELIKIH mana. Evo recimo MacOS, fantastican OS ali bacen u senku zbog skupog hardvera i dosta _ozbiljnih_ sigurnosnih propusta u poslednje vreme. Nemojte da vas neko zavara da je *nix ******. daleko od toga!!! Isto tako nemojte verovati kad vam kazu da je Win* najbolji. Uzmite, probajte. Ali _nikako_ ne na 5 minuta! radite, ucite, vidite sta vam odgovara. Pa onda ocenite...

E, stvarno ne vidim svrhu ovih tredova koji mogu da idu u nedogled!?! Ili jednostavno otvorite Stickyje u svakoj (odgovarajucoj sobi): Windows VS ostali, nVidia VS ATI, Creative VS ostali; Nero VS ostali, Maxtor VS ostali, Samsung VS ostali... ili od ovih tredova pocinje da boli glava!

ti nemoj da ih gledas :p :p :p

inace sto da ne.. nek ostave temu, da vidimo dokle tje da ide ;)

Delimir: Ma smor, sitni fontovi, odvratne ikonice, odvratan GUI, stalno nesto ne radi, blokira, puca, moras da radis non-stop apgrejd jer procesori izlaze svakih pet minuta itd...

ovo si rekao kao da imas jedno 2 meseca iskustva sa kompjuterima :)

Poslednja izmena:
Besmisleniji tred ODAVNO nije bio na Benchu.
Zlatko sine, kad padnes sa Marsa sledeci put, razmisli malo kakve gluposti postujes kao tred. Koga bre to vise zanima. Tebe sa tvojih blago punoletnih 20 godina sve zbunjuje i ja to razumem. Porasces, hormoni ce se smiriti i sve ce doci na svoje mesto.
Nekome MS nekome Linux i to je to. Office koristim zilion godina i to nije za decu vec za ljude koji znaju sta da rade sa time. Za mnogo toga se MS moze prigovoriti ali za Office nikad.
Ajd sad katanac.

Poslednja izmena:
SurvivoR je napisao(la):
Drugachije recheno: ispeci pa reci :D Najbolji OS je onaj koji tebi najvishe odgovara (ili tvom dzepu).
Za one koji misle da nema dovoljno softvera za Linux grdno se varaju. Evo tabele sa alternativama windows programa:
http://linuxshop.ru/linuxbegin/win-lin-soft-en/
evo ja posetio, mcafee sve nasao... valjda sve :D salim se, skenirao sam hard odma posle i nista naknadno nije pronasao. nikakva dodatna setovanja, samo instaliran maxhton i sp1

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    126.3 KB · Pregleda: 70
ako ne znas, kao sto pise... pokupio si to sa nekog sajta :p
ko te tera da furas po takvim sajtovima :D

Nazad
Vrh Dno