Evo malo da "branim" Microsoft
Vidim da se javilo dosta poznavalaca linux OS-a. Ja imam jednu ozbiljnu primedbu na racun linux GUI-ja (dakle X, video drajveri i koji god desktop manager) i to kao relativno iskusan korisnik racunara.
Moze li neko od vas da mi kaze kako neko ko je navikao na izgled fontova u Windows XP moze da namesti da mu to izgleda IDENTICNO na linuxu? Naglasak je na reci IDENTICNO, dakle ne priblizno nego bas IDENTICNO.
Meni nije poslo za rukom nikad i posto ne mogu da se naviknem na bednu rasterizaciju fontova odustao sam. Zasto mi nije poslo za rukom?
1. Subpixel hinting u windowsu po defaultu on -- u linuxu ako nije najcesce treba rekompajlirati X sto zna da potraje
2. TTF fontovi -- ovo se moze prevazici uzimanjem fontova iz Windows fonts foldera
3. DPI -- u windowsu 96 ili 120 dpi, u linuxu to odredjuje video drajver na osnovu dimenzija monitora i rezolucije, primer: za 800x600 i 17" monitor dobije se 63 dpi, sacuvaj boze na sta to lici! :zgran: Cak i ovo se moze resiti ako se unese fiksna velicina monitora u X config fajl ali ostaje problem sto ne postuju sve aplikacije ovo setovanje nego svaka ima svoje pa dok pronadjes...
4. Velicina fontova -- u Windowsu u pt ili dialog unitima a u linuxu u px, ko ce ga pogoditi, ono sto ti treba nikad nije ceo broj.
5. Ako sve ovo i prevazidjes, na kraju ti ostaje neresiv problem -- kerning (razmak izmedju slova) koji je u windowsu normalan dok u linuxu pojedina slova izgledaju slepljeno, a pojedina razmaknuto (ne, nisam koristio fixed width font). I sta sad? Sramota je da se razvijaju paralelno nekoliko desktop managera (a sada i dva X-a), a da ovakav sustinski problem nije resen.
Sve drugo bi mu oprostio ali ovo ne mogu da mu oprostim, ja da habam vid buljeci u krljava slova (u odnosu na Windows) ne mogu.
Podrska za video i audio je ok za obicnog korisnika, ali sta da radim kad mi treba ASIO i niska latencija? ALSA drajver nije cuo za to, a verovatno ni za 24/96.
Sta kad npr. uzmem i instaliram SuSE 9.2 na SATA disk? Skinem najnoviji graficki drajver i kernel, rekompajliram, instaliram i PRC? Niko mi nigde ne kaze da za SATA treba initrd da se napravi nego sve moram sam da provaljujem. SuSE je po meni najdalje otisao u podrsci za aktuelni hardware ali to je jos jaaako daleko od user friendly.
Dial-up je takodje zayeban za namestiti, firewall je nocna mora, razni distroi imaju razlicita mesta gde se sta u boot skriptama podesava, ako hoces rucno da instaliras neki program moras maltene svo vreme biti na netu jer ce ti sigurno zafaliti neka xyz biblioteka bez koje ne mozes da ga kompajliras, razvojna okruzenja su jos uvek inferiornija od Microsoftovog, postoji citava papazjanija widgets biblioteka umesto jedne dobre, umesto da se tezi mikrokernel modelu postojeci se jos vise natrpava, jednom recju opsti haos svojstven sistemu u cijoj izradi ucestvuje previse ljudi.
S druge strane, uzmi Windows XP SP1 izbaci IE, OE i WMP uz pomoc nLite, slipstreamuj hotfixeve i drajvere koji ti trebaju, i imaces stabilan i bezbedan sistem koji tera najnovije igre i za koji takodje postoji dosta kvalitetnih freeware programa. Ovim nisam hteo da kazem da je linux nestabilan ili nebezbedan nego samo da je windows prilicno dobar ako se dobro podesi i opet je to lakse uraditi nego sa linuxom cak i nekome ko se poprilicno razume u kompjutere kao ja.
DirectX .vs. OpenGL -- ja sam za OpenGL uvek bio i bicu. To je razlog zbog kog ne volim ATI jer se oni uvlace M$ sa svojom DX podrskom. Da nema nVidije OpenGL bi zaista bio mrtav do sada i podrske za bilo kakav 3D u Linuxu ne bi bilo. Razmislite o tome sledeci put kad budete kupovali graficku.