Šta je novo?

SGS Telenor VS MTS

Wahad

Čuven
Učlanjen(a)
22.09.2005
Poena
740
Odlučio sam da pređem na postpaid, ujedno da uzmem ovaj telefon. Buni me malo jer je u MTS-u Mix Net L (1950din) telefon 46k a u telenoru 26k Prenesi Plus 1gb (1759din). Mislim koja fora?

Mada, možda bih uzeo i na rate pa me interesuje.

Koji provajder ima bolju 3g podršku i brži gprs i tako to? Pre par godina sam imao loša iskustva sa Telenorom, loš signal, gubljenje istog, itd itd. Sada ne znam kakva je situacija.

Malo mi je malo ovih 300min što telenor daje uz ovaj paket, ja mesečno na prepaid-u sa ovom prepaid mania mts-a trošim preko 400min, znači preko 1000din kredita, oko 1500 u svakom slučaju, dok mts za ovaj paket nudi 600min.

Ili je možda najbolje uzeti MTS Mix Net XL i platiti telefon ~250€ odmah) Razlika između tog i L paketa je 1k din, a dobijam 400min više i giga ipo protoka više.

Mišljenja?

Inače, na mts-u sam trenutno prepaid i bilo bi lepo kada bih zadržao taj broj :).

Poslednja izmena:
Mislim koja fora?
nema fore...jednostavno telenor je bolji.

drugo, ako hoces da zadrzis svoj broj,a da odes na telenor, prosto, stavi karticu sa strane i idi na telenor, kasnije, kad dodje prebacivanje brojeva, samo predjes s tim 064 brojem na telenor i to je to :)
a na cijem je imenu taj prepaid broj? nadam se da nije sa trafike posto za potpisivanje ugovora (tj za prleazak sa prepaid-a na postopaid) treba vlasnik da se "saglasi" sa tim, a vlasnik je nadam se TI

Izvini, ne razumem, ja mogusa svojim 064 brojem da budem na telenor mrezi nekada kada bude to prebacivanje?

Od 2. Jula mozes da predjes na telenor i da zadrzis svoj 064 broj sa sve pozivnim brojem ;) ako ti je prepaid moras registrovati broj

Vidi ja sam na prenesi + 500, imam 150m 500sms 500m u telenoru i 500mb 940+- dinara je pretplata. I tih 500 mb potrosim ne brzo znaci nesto i prenesem u iduci mesec. Sto se tice 3g/gpts signala i brzine besprekorni su, nemam nikakve primedbe. Poslednja stvar je da je kada izuzmemo pretplatu cena minuta i sms-a u telenoru manja nego u mts-u, ja recimo dok sam bio na kombinuj paketu uplatim 50 din kredita obavim 3 poziva ka bilo kojoj mrezi i posaljem 10-ak sms-a i ostane mi 5 - 10 dinara, dok devojka na mts-u sa istih tih 50 obavi 1 poziv i par sma-a i ode kredit. Mozda je drugacija prica u post paid-u, ali ne mnogo, dakle telenor je definitivno jeftiniji.

^^ upravo tako... mi se nadamo da je od 2.jula,jer su najavili da 1.jula krece ta usluga.

budes na telenoru ili vipu (i obrnuto) sa mts brojem, samo treba da platis nekih 200din i mozes valda to svaka 3 meseca da radis (ili 6,ne znam tacno) ukoliko smatras da si pogresio i da te na drugoj mrezi cekaju bolji uslovi.

p.s. ja sam cak dobro usao u materiju MNP-a, i saznao da ce biti moguce ovako nesto:

Posto sam ja na telenoru do novembra (do tad mi je ugovor i ne mogu da prelazim na drugu mrezu u tom periodu), potpisem npr vec sad ugovor kod VIP-a npr na 24 meseca i uzmem neki telefon i izaberem neki NOVI,random njihov broj (060 npr). Kad mi istekne ugovor na telenoru, ja mogu taj broj 062 da prebacim na VIP i to da ga vezem za taj ugovor sa kojim sam vec uzeo telefon i imam neki levi>vipov broj. Tad mi se vipov broj menja u telenorov broj i gotovo...

znaci ukratko> potpisem ugovor kod vip-a,a kad mi istekne ugovor kod telenora, taj broj 062/063/069 prebacim na postojeci ugovor kod vipa, i zadrzim ga...znaci bice tu mnogih mogucnosti

Ja nekako ne bih mogao da zadrzim 064 pa makar mi non- stop u brujalo da nisam na mts nego na vip/telenor-u :d
Ali ovo je odlicna mogucnost, i svako ko pored ovoga da 180e vise za GS npr u mts je zreo za posmatranje.

Wahade pored tih 300 minuta, dobijaš još 1000 u mreži.
Ja sam baš na prenesi + 1gb. Poprilično sam zadovoljan.
Net je odličan u bgu i centru drugih gradova. Već periferije imaju samo edge. Čak ni duž autoputa nema ni 3g. Jedna prednost toga je što će ti duže trajati baterija kada je na edge. :-D

---
Ttalk

1000 u mreži se računa posle potrošenih 300 minuta ili nezavisno?

Posle potrosenih 300.

E ček, ako sam ja razumeo, kako mogu zadržati 064 broj? Prvo ga registruem (jer nije) pa onda odem u telenor i kažem, hoću postpaid paket taj i taj sa tim i tim telefonom, i sa ovim brojem, i oni mi registruju 064 broj kao telenorov broj?

Baš tako ... sada idi sa ličnom i karticom u MTS i kaži da hoćeš da registruješ karticu na svoje ime .... i kada (KONAČNO) krene MNP, odeš u telenor i podneseš zahtev da hoćeš kod njih .... nemoj da se zezneš da uzmeš telefon sada u MTSu, jer onda 2 godine nećeš moći da predješ ....

Ja i OTAC ko zapete puške .... samo da uletimo .... :) :) :)

^ upravo...
^^@wahad: to se i napravilo (taj MNP) zbog toga sto ljudi nece da prelaze na druge mreze jer imaju brojeve godinama...znaju mozda da kod drugog provajdera ima paket BAS za njih,ali nece da se rese broja koji imaju niz godina. E sad, mocices da predjes sa istim brojem,cisto da te stotine ljudi ne mora ponovo dodavati u imenik. ;)

A opet, dobićeš toliko besplatnih poruka da ćeš svima moći da pošalješ poruku o novom broju. Pošto bi uzeo sgs, instaliraš aplikaciju za masovno slanje poruka i cepaj. :-D

---
Ttalk

U Vipu valjda daju do 150 ili 300 poruka tipa: Moj novi broj je 060xxxxxxxx, pozdrav XXXXXXX, da možeš svima iz imenika da javiš koji ti je novi broj.

A o kom to novom broju pa vi pricate... MNP je to, ostace mu stari :)

@OTAC

Pa ovo je nelogično, sa istim paketom kod telenora je 26500 a u MTS-u 46000, mislim daj bre, koga oni *****avaju.

Ok to ću i uraditi, prećiću jednostavno na telenor a kada urade to sa brojevima od drugog jula onda ću lepo preneti svoj broj

Btw samo još jedno pitanje. Znači ja još uvek ne mogu npr da uzmem neki postpaid paket sa njihovim brojem u telenoru dok ne donesu taj zakon ili omoguće to ili kako već? Tj ne mogu ja npr da uzmem sada telefon sa nekim telenorovim brojem i posle drugog jula da podnesem zahtev da hoću moj mts broj umesto tog broja koji su mi dali?

Možda bi najbolje bilo da zoveš call center za to i popričaš sa nekom finom tetom. :-D

---
Ttalk

@OTAC

Pa ovo je nelogično, sa istim paketom kod telenora je 26500 a u MTS-u 46000, mislim daj bre, koga oni *****avaju.

Ok to ću i uraditi, prećiću jednostavno na telenor a kada urade to sa brojevima od drugog jula onda ću lepo preneti svoj broj

Btw samo još jedno pitanje. Znači ja još uvek ne mogu npr da uzmem neki postpaid paket sa njihovim brojem u telenoru dok ne donesu taj zakon ili omoguće to ili kako već? Tj ne mogu ja npr da uzmem sada telefon sa nekim telenorovim brojem i posle drugog jula da podnesem zahtev da hoću moj mts broj umesto tog broja koji su mi dali?

Paketi su sve samo ne isti. MT:S ima duplo više minuta, više smsova i MBa. Samo im je cena slična.

Ima i 3g koji taaako dobro radi. Edge je brzi od 3g-a
Vise minuta ima, vise sms- ova, jedno 100 a megabajta isto. Znaci samo zbog minuta

A da bih uzeo telefon za 250€ onda moram da uzmem paket kojim placam 3200mesecno, koji ima minute megabajte i sms-ove koje nikada necu potrositi

Ne razumem. 3g dobro radi na mt:s-u, sigurno ne lošije od telenora i vip-a.

Prenesi plus ima 300 minuta manje, 500 poruka i 500MB-a manje za 200 i kusur dinara razlike. Samo kažem da paketi nisu isti. Jeste šteta što Telekom ne nudi telefon po jeftinijoj ceni uz takav paket, ni sam ne znam kakva im je računica.

Poslednja izmena:
Ima i 3g koji taaako dobro radi. Edge je brzi od 3g-a
Vise minuta ima, vise sms- ova, jedno 100 a megabajta isto. Znaci samo zbog minuta
***, nije bas tako... tacnije, nije UOPSTE tako ;)

U osnosu na Prenesi Plus 1GB, MixNet L ima duplo vise minuta (300 vs. 600), za 50% vise poruka (1000 vs. 1500) i za 50% vise megabajta (1GB vs. 1.5GB). Tako da paketi ni priblizno nisu isti.
Cena im je - relativno - slicna... krajnje relativno :p, s obzirom da je 200 dinara razlike na mesecnom nivou... ali paketi ni blizu nisu isti.

A ako ces vec da poredis - nadji neke pakete koji su bas identicni, ako uopste ima takvih ;)
(ne znam da li ih ima vise, nekada sa imali identicne pakete, i po ponudi i po ceni... sad mislim da vise nije takav slucaj)

P.S. Sad nadjoh neku staru svesku, gde sam radio poredjenje izmedju mt:s-a i Telenora kada sam svojevremeno hteo da uzimem telefon za sebe, pa gledao gde su povoljniji telefoni... ali bas na istim paketima, kao sto rekoh - isti broj minuta/poruka (MB-a tada nije bilo), a isto je i kostalo :smoke:
mt:s je bio povoljniji za prakticno svaki telefon koji sam poredio u odnosu na Telenor... primera radi, Samsung Jet je kostao 17999 na mt:s-u sa MIX 2000 paketom, dok je na ekvivalentnom paketu kod Telenora (Prenesi 700), taj isti fon kostao 19990.
Nokia 6303, npr.... 5499 na MIX 1000 kod mt:s-a, a 7990 na Prenesi 325 kod Telenora. Isti telefon, na MIX 2000 - 2499 dinara... na Prenesi 700 - 2990.
Sony Ericsson 905 - 15999 kod mt:s-a na MIX 2000 paketu, a surovih 27990 na telenoru sa Prenesi 700 paketom.

Kao sto rekoh, paketi potpuno identicni... Prenesi 325 sa MIX 1000, a Prenesi 700 sa MIX 2000. I po minutima, i po porukama... a i po ceni.
***, nekada je mt:s zaista imao povoljnije (u manjoj ili vecoj meri... ali uvek povoljnije!) cene telefona na svojim paketima u odnosu na Telenor :)

Poslednja izmena:

Prijatelju, najbolje ti je ovako da uradiš.

Idi sada ovog trenutka u MTS i predji na PostPaid, uzmi taj paket, ALI NE UZIMAJ TELEFON.

Dok dodje MNP, a to su mesecipo dana, dakle, 2 meseca koristi taj paket u MTSu i videćeš REALNO koliko ti koriste više tih minuta ili poruka ....

za ta dva meseca ćeš videti da li ti odgovara paket, i koliko ti realno treba minuta/poruka/megića, ne zaboravi da u telenoru prenose, pa ako ti i ne znače, onda predji na telenor , i biće lakše za prelaz sa postpaida na postpaid, i imaćeš i već neki uvod u celu postpaid priču, i hoćeš li moći da plaćaš 24 meseca tu cifru ....

A ako ti je zapelo ovog trenutka da uzmeš fon, onda uzmi 069 numeraciju sa istim brojem, i odradi tako .... jer nešto ne verujem da možeš tek tako da šetaš ugovornu obavezu sa broja na broj ....

@OTAC

koliko ja znam mozes, to ti je menjanje broja u okviru mreze... posto sam ja u okviru telenora menjao broj 2 puta. Jedino sto imas da platis neku naknadu za promenu broja koliko se secam i aktivaciju nove kartice.

Možeš da menjaš broj, ali nisam siguran da može ugovorna obaveza da se šeta sa broja na broj. A i ne vidim svrhu onda, da uzme broj, da javi ljudima, e sada sam 2 meseca na ovom, pa kada dodje MNP, onda ću oipet ovaj .... malo suludo ...

@car

Ok razumem ja to i znam da su pre telefoni bili povoljniji u mts-u, ali kažem ovaj prenesi plus 1gb mi je sasvim dovoljan a i cena je ok. Da uzmem za 250€ u telefon trebao bih mesečno da plaćam paket 3200din, što mi se ni malo ne isplati, da trošim toliko pa ok, ali ovako mi se stvarno ne isplati....

Onda ti je izbor jednostavan.

Možeš da menjaš broj, ali nisam siguran da može ugovorna obaveza da se šeta sa broja na broj. A i ne vidim svrhu onda, da uzme broj, da javi ljudima, e sada sam 2 meseca na ovom, pa kada dodje MNP, onda ću oipet ovaj .... malo suludo ...
Tacno.
Ugovorna obaveza ne moze da se seta. Ko potpise (ili je vec) do jula - ne moze da radi prenos broja - zato se i zove "obaveza".
Koliko je to moguce pravite pametne izbore.

Ja sam mislio na nešto drugo, koliko sam ih ja shvatio .... ovo što si napisao, to stoji, i to je valjda svakome jasno, to ne bi ni trebalo da pišemo ... :) :) :)

On je mislio na ovo, ako sam dobro shvatio:

Ima 064/xxx-yyyy .... sada uzme 069/xxx-yyyy i uzme fon i obavezu na 2 godine ....
za 2 meseca svoj 064/xxx-yyyy prebaci u Telenor, pa onda da obavezu prebaci sa 069/xxx-yyyy na 064/xxx-yyyy, a da 069/xxx-yyyy ugasi, da ne postoji .... tako da bi 064 i 069 bilo u okviru iste mreže, Telenor, ali nisam siguran da li bi to moglo ..... čak i unutar mreže ..... najbolje da odeš u Telenro poslovnicu i proveriš, nemoj ni da zoveš korisnički, neće ukapirati šta ih pitaš ....

U VIPu recimo moze da se promeni postpaid broj. Placa se par stotina dinara. E sad interesantno je da li ce moci da se promeni broj za broj iz druge mreze. Realno je da bi trebalo, zasto da ne ako je cista situacija.

Vrh Dno