Zar je teško potražiti na web sajtu PŠ?Može neko da okači tarifnik od PŠ ?
Može neko da okači tarifnik od PŠ ?
Wow prvi put cujem za Srpsku banku i Mirabank. Hvala na tome! Svakako cim cujem "srpska" u imenu znaci da necu imati ikakvu saradnju sa njima ali je lepo da se cuje da postoje 😀Zanimljivo je pomenuti i Srpsku banku, koja će imati besplatne prilive, a plaćanja fiksno 600 dinara. Tarifnik je ovde, imaju i besplatan devizni račun, ali uz njega ne idu digitalni servisi.
Mirabank će takođe imati besplatne prilive, dok će odlivi biti 1500 dinara fiksno do 20k evra, a 3000 preko toga. Isto je račun besplatan, ali ne uključuje digitalne servise. Tarifnik je ovde.
Imali su do pre 10 godina i van, ali desila se afera pa neko je odlučio da se raspuste filijale i ostane samo centrala. Postojeći klijenti opterećeni kreditima su upućeni na poštu.Srpska Banka za EUR prilive je zakon, šteta što ima ekspozituru samo u Beogradu.
Iz gorepomenutog razloga su prestali da se ističu i jedan od akcionara je Krušik, dok Mirabank su navodno Arapi, ali implicira da je otvorena posebno zbog BgH2O.Prvi put cujem za Srpsku banku i Mirabank.
To sam ja i ne mrzi me.Ali Intesa ne naplaćuje održavanje deviznog računa ako na njemu nema sredstava na kraju meseca, bez obzira da li je bilo prometa tog meseca. Tako da ni to nije loše koga ne mrzi da se cima da uplaćuje novac na devizni račun svaki put kada treba da se obavi neka uplata i odmah da se skinu sve pare.
Kako nije, od prvog maja otprilike:Aik takođe još nije objavio novi tarifnik za fizička lica, ali za pravna jeste ovde i tu stoji 1% (min 600, max 1750), pa ima smisla da će isto biti za fizička, jer se granice poklapaju sa najavljenim, mada jedan procenat jeste mnogo inače. Prilivi su besplatni.
500rsd za slanje novca iz inostranstva na BPŠ deviznu partiju, je ono što me zanima, ali ne razumem do kog iznosa je 500rsd? Do 1000€, do 100.000€ ?@ukLz Šta ima da se tumači, napisano je jasno da je 500 dinara fiksno, za ostalo gde nije fiksno lepo stoji min-maks.
Objavili su neki sat nakon moje poruke. Tek se juče uveče tarifnik pojavio na sajtu, iako se čini da je osmišljen još 29. aprila, sudeći po 2904 u naslovu dokumenta. I pre toga su se znali minimum (600) i maksimum (1750), to su poslali preko mejla prošle nedelje i to sam ja na temi i napisao istog dana, ali nije se znalo koji je procenat. Ali to je to, sad zvanično znamo da je 1% zapravo, što je najviše na tržištu, ali izvlači ih što maksimum nije prevelik.Kako nije, od prvog maja otprilike
Tako je. Pravna lica pritom imaju mogućnost plaćanja preko digitalnih servisa, pa su utoliko u prednosti. Ja sam čak bio ubeđen da će banka ažurirati aplikaciju i omogućiti isto fizičkim licima, ali to nažalost nije bio slučaj, tako da u tarifniku za fizička lica stoji napomena da je naknada za papirne naloge (2950) nevažeća dok ne omoguće elektronske. Kad će to biti, videćemo.Isto kao za pravna lica izgleda.
Odnosi se na sve iznose, ali sam taj stav je sporan. To je, dakle, stav 2.6.1.1.1.7, koji se odnosi isključivo na plaćanja unutar Srbije (2.6.1.1.1), i to konkretno na šalteru (2.6.1.1). Faktički su nedefinisane naknade za elektronske naloge, kao i za plaćanja ka inostranstvu, mada se najpre čini da su hteli da stave 500 dinara za sve. Prilivi su takođe nedefinisani, tj. mogao bi se i na SEPA primeniti stav 2.7, tj. stavovi izvedeni iz njega, ali bi mi to bilo malo čudno, šta znam.500rsd za slanje novca iz inostranstva na BPŠ deviznu partiju, je ono što me zanima, ali ne razumem do kog iznosa je 500rsd? Do 1000€, do 100.000€ ?
Valjda ide odmah (isti dan) i pravdanje priliva tj slanje PDF-a na mail ili kako vec??Ja sam jutros probao da pošaljem pare iz inostranstva na svoj srpski devizni račun (RB CZ - > RB RS) i prvo mi je ponudilo klasičnu SWIFT transakciju. Ali oko 9 sati kad sam probao opet mi je automatski prepoznalo kao SEPA plaćanje i pare su poslate bez problema i provizije.
Sad još uvek čekam da prođe kliring sa srpske strane da vidim konačan rezultat 🙂
Gorivo na pumpama je i pre regulacija cena koštalo svugde isto par dinara gore-dole. Dok recimo, držač za tag je na MOL pumpi 150 dinara, a na OMV 550 din. Komadić plastike sa lepkom na jednoj strani.
Poenta, očigledno banke ne smatraju da je SEPA nešto što će se masovno koristiti (kao gorivo), nego sporadično (kao držač za tag). Ali svakako mislim da je cena usluge plaćanja ka EU nešto što bi moralo biti regulisanije od cene držača za tag. Naročito što je razlika između MOL/OMV 150/550, a između Intesa/Erste 150/1990. Dakle još veća.

Na kraju ipak nije prošlo, stigla mi je poruka da prenos stoji zbog manjka sredstava a kad sam zvao banku rekli su mi da njihov sistem i dalje ne prepoznaje potpuno Srbiju kao SEPA zemlju, verovatno se nije sve ažuriralo kako treba. Uglavnom, rekoše da probam sutra ponovo i da je najbolje da transakcija bude radnim danom do 18:00.Valjda ide odmah (isti dan) i pravdanje priliva tj slanje PDF-a na mail ili kako vec??
Slao si zi Češke EUR (ne CZK) sa tvog računa u EUR na devizni račun u Srbiji?Ja sam jutros probao da pošaljem pare iz inostranstva na svoj srpski devizni račun (RB CZ - > RB RS) i prvo mi je ponudilo klasičnu SWIFT transakciju. Ali oko 9 sati kad sam probao opet mi je automatski prepoznalo kao SEPA plaćanje i pare su poslate bez problema i provizije.
Sad još uvek čekam da prođe kliring sa srpske strane da vidim konačan rezultat 🙂
Da, evre (ne krune) sa CZK/EUR računa na devizni EUR račun u Srbiji. U oba slučaja je RB banka u pitanju.Slao si zi Češke EUR (ne CZK) sa tvog računa u EUR na devizni račun u Srbiji?
Poslao sam ti poruku na PM. Treba mi mali savet za CZ, Hvala!Da, evre (ne krune) sa CZK/EUR računa na devizni EUR račun u Srbiji. U oba slučaja je RB banka u pitanju.
Banke ne smanjuju sumu već rade drugu stvar ne brini ništa ne krše. A naknade su užasne tu se slažem.![]()
Detaljan tarifnik provizija za SEPA plaćanja u evrima po bankama: Gde je najpovoljnije
Plaćanja u evrima od danas su postala jeftinija - koliko tačno, zavisi u kojoj banci imate otvoreni devizni račun. Pogledajte tarifnik.n1info.rs
SEPA guarantees that euro payments are received within a guaranteed time, and banks are not allowed to make any deductions of the amount transferred, introduced by a regulation in 2001.<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Single_Euro_Payments_Area#cite_note-31"><span><span>[</span>31<span>]</span></span></a>
![]()
Single Euro Payments Area - Wikipedia
en.wikipedia.org
SEPA u Srbiji kako mi se čini postoji jedino zarad šišanja dijaspore i njihovih deviznih doznaka rodbinama, dok nas ne izbace zbog kršenja pravila. Klasik since 1992.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari