Šta je novo?

Sempron S754 3100+ prvi utisci

Falcon

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
19.02.2002
Poena
965
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5900X
Matična ploča
ASUS ROG STRIX B550-F GAMING
RAM
2x16GB Kingston 3200
GPU
Palit 4080 GameRock Midnight Kaleidoscope
Storage
Samsung 980Pro 2TB | Samsung 980Pro 1TB | 2x Kodak 1TB SSD
Zvuk
Creative SoundBlaster X G6 & Sennheiser HD555 | Marantz Cinema 50 & Audiolab 8300XP + Sonus Faber Venere 2.5 + Jamo (C60 CEN + C60 SUR + C601 ) | 2x SVS PB16-Ultra
PSU
Corsair 850W HX
Kućište
Corsair 600T
Monitor
Asus ROG Strix XG43VQ | LG OLED C2 55" | BenQ W1050 + AVtek Cinema 16:9 105"
Miš & tastatura
Logitech G502 | Alienware AW768
Ostale periferije
Playstation 5
Laptop
HP EliteBook 850 G8
Tablet
iPad Air
Mobilni telefon
iPhone 14 Pro Max
Pametni uređaji
Apple Watch 10
Pristup internetu
  1. Optički internet
  2. Kablovski internet
Kupio sam danas ASUS K8N-E i Sempron 3100+ i odmah nakon instalacije sam probao da vidim koliko moze da se OC. Prvo sam probao HTT na 250, pa 270, pa 280 pa sam dogurao do 300 (na 1.55V), ne smem dalje, opasno mi se spava a sad me bas kopka koliko moze... Ja sam prezadovoljan i ovim preliminarnim rezultatom a krajnje cu u narednim danima otkriti. Htedoh da podelim radost sa vama, ne zamerite :banana:

validacija

PS. Da li se jos nekome desava sa novim CPU-Z (1.32) da kad se kreira validation file, da je velicina fajla 0 bajtova? Sa 1.31 radi najnormalnije...

Prilozi

• cpu-ihaaa.JPG
    cpu-ihaaa.JPG
    42.3 KB · Pregleda: 131
Poslednja izmena:
Odlican primerak, nema sta, skoro da si usao na OC sempron 3100+ top10 http://valid.x86-secret.com/search# .
Jesi li probao neke testove na toj frekvenciji?
Ocekujemo nove rezultate, nemo' sad da nas izneveris :D
:wave:

Izgleda da sam zveknuo u plafon :wall:
Ploca mi ne dozvoljava da HTT stavim na vrednost vecu od 300 :( Napon sam smanjio na 1.525V, normalno se pali racunar, ali nisam stigao da testiram stabilnost, kasno sam legao a mora se na posao rano. Ono sto me odusevilo je da je pri naponu od 1.55V temperatura procesora bila izmedju 31 i 34 stepena i da se uopste nije palio vent. na procesoru (ukljucen je Q-Fan, pali se tek na 35 stepeni). Kuciste je dobro provetreno, jedna 12-ica nazad, dve 8-ice napred i 2 fan-a na napajanju, svi se vrte na oko 1000RPM i prave dovoljnu promaju u kucistu da ovaj na CPU ne mora ni da se pali :)

Danas cu probati S&M, Prime da vidim koliko je to stabilno.

mogao si bar drugu plocu uzeti (nije neki overklokerski san)... ili nadji neki modovani bios koji ce omoguciti preko 300 ..poz.

Shto se bedachish bezveze, skini sa neta nf3 clockgen i klokuj tu zwer iz windowsa preko 300.
Koje napajanje i memoriju imas?
Ja imam istu plochu, Chieftec 340W i 2x256 Infenion, ali je samo s64 3000+ u pitanju i identichni su nam podaci iz CPU-z (familija, steping, rev. i sl.), samo sto ovaj moj ima upola manje l2 kesha. Problem je shto moj zabada vec na 2.6Giga, ma shta mu radio. Nije mi jasno kako onda taj tvoj radi na tako niskom naponu, a na toliko MHz. Pada mi na pamet da menjam proc za 2800+, ili pak neko ima drugo reshenje za moj problem (da ne otvaram novi thred).

Poslednja izmena:
ubo si losiji primerak(ps sta mislis sto su mu iskljucili pola kesa?)

civi je napisao(la):
ubo si losiji primerak(ps sta mislis sto su mu iskljucili pola kesa?)
cccc...ne pratis na casu :)
pogle'j prvi post.... 2.7GHz i to onako ladno...
jel vidis da mu je ploca ogranicavajuci faktor :)

Dekara je napisao(la):
Odlican primerak, nema sta, skoro da si usao na OC sempron 3100+ top10 http://valid.x86-secret.com/search# .
Jesi li probao neke testove na toj frekvenciji?
Ocekujemo nove rezultate, nemo' sad da nas izneveris :D

Skinuo sam Clockgen i samo malo sam povecao HTT i evo me na 9. mestu :wave:

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=70211

@Demios
Imam Chieftec 360W dual fan, a memorija je Kingmax HC DDR500 koja na prethodnoj platformi (NF7-S) nije uopste htela da saradjuje, nece stabilno ni na FSB220, ovde radi 7-3-3-2.5 1T na 245 bez frke (znam da moze dosta vise, samo kazem)

Idemo dalje :-devil-:

Poslednja izmena:
Nego kad smo kod K8N, gde se moze skinuti taj modovani bios???
Moze li adresa, mozda?
,)

Falcon je napisao(la):
Skinuo sam Clockgen i samo malo sam povecao HTT i evo me na 9. mestu :wave:

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=70211

@Demios
Imam Chieftec 360W dual fan, a memorija je Kingmax HC DDR500 koja na prethodnoj platformi (NF7-S) nije uopste htela da saradjuje, nece stabilno ni na FSB220, ovde radi 7-3-3-2.5 1T na 245 bez frke (znam da moze dosta vise, samo kazem)

Idemo dalje :-devil-:
Hehe, tako se pocinje :D , welcome to club!

Extra !! Ajde naprzi ga malo na 1,6V, sputi memaru na 266, a HTT na x3. I izvrti malo testove, da proverish stabilnost. Imam i ja 360W Chief ali sam ga pozajmio drugu koji ima 24-pinsku plochu, a K8N-e je 20 pinska, ali i sa 360-com mi se isto klokovalo. Ja svoj przim na 1,63v, a u biosu stoji 1,75v. Moj nece ni da se probudi na 2.7GHz $%&%$. Memorija je super, radi na 266@3-3-3-7 1T, a na 244@ 2.5-3-2-3 1T.
Samo mi nije jasna bash tolika razlika, a identichne oznake u CPU-Z. Moj na 1,55v ide plafon na 2,4, choveche u pitanju je 300MHz razlike.

Gde si kupio tvoj primerak? Extra bi bilo kad bi mogo da donesesh da probamo na mojoj plochi :), da znam shta me kochi.

Poslednja izmena:
Zadnja 3 sata sam przio na 1.6V , igrao TrackMania :) Kad sam izasao iz igre, temp. je 44 stepena, posle 5-6 minuta je pala na 34 i ventilator se ugasio :D Izgleda da ova ploca zesce undervoltuje, ocitavam samo 1.52V. Ali i ovako radi stabilno na 2.7

Inace kupio sam ga u BelComputers na Banovom Brdu, pretposlednji komad (juce). Nemam veze sa firmom, da ne bude da ih reklamiram.
Evo cele oznake sa proca

SDA3100AI03BX
LBBWE 0545AAG

Ako neko naleti na modovani ili bar noviji BIOS, neka javi. Moj je verzija 0303. Dok ovo pisem, pala je temp. na 32, fan naravno spava :) Super je, dok nocu surfujes, nije ti opterecena masina, smanjim ostale fanove na kucistu, ma tisina u sobi, ma milina!

@Demios

Jesi skinuo mozda onu zvaku sa kulera? Ja sam je skinuo cim sa ga izvadio iz kutije i naneo neku svoju sto imam, ne znam koja je ali je jako dobra, kupio sam je u Radio klubu ako se ne varam. Kuler je odozdo kao njiva, ni reci o nekoj zavrsnoj obradi, tako da je pozeljno da stavis neku pastu i dobro "utrljas" da popunis one sitne brazde.

E da, jel koristis mozda SATA disk? Ovo zna da ogranici OC na ovoj ploci itekako. Citao sam ovde da sa SATA diskom nisu uspeli HTT preko 230, dok su sa PATA diskom isli 271 ;)

@ToxiC
Hvala, uke**lo i mene jednom :)

Poslednja izmena:
ajde, ajde, moze to preko 3ghz :) sacekaj da opet za koji dan padne temperatura ispod -10 pa shirom otvori prozore :)

Imam IDE HDD, i znam za tu zachkoljicu sa SATA-om.
Bios mi je najnoviji Beta 1012.006, probao sam i druge ali ne pomaze, a shto se tiche modovanog, nisam uspeo da ga pronadjem.
Ne ondervoltuje plocha nego postoji neki trip. Mozesh da birash samo 3 vrednosti za napon. Difolt, 1,53v i 1,63. Mrzi me sada tachno da proveravam, ali kada stavish napon izmedju 1,55 i 1,65 onda ti je u svakom sluchaju 1,55, a sve preko toga pa do 1,75, napon ti stoji na 1,63. Probaj da podizesh napon za 0,025 pa cesh i sam videti. Nishta strashno, samo namesti slobodno na 1,65 ili 1,675 pa ga malo naprzi preko *^(&* GHz.
Shto se tiche kulera, sumnjam da je do toga jer vidim da su nam identichne temperature, samo shto je meni 1,63v@2,55GHz, a tebi 1.52@ne smem ni da ponovim. Takodje se i meni gase ventilatori :) mnogo dobra stvar, pogotovo kad skidash neshto sa neta, a najbuchniji ispada HDD.
E da, setih se, jel tvoja plocha samo K8N-E ili je K8N-E Deluxe, moja je ova poslednja, mozda to ima neke veze?
Probacu danas, ako me ne bude mrzelo, da malo ispoliram donju stranu kulera i da nanesem neku drugu pastu, pa cu da javi mako napravim neshto.

Moja nije Deluxe, a probacu ovo sto si rekao za napone. Tek sam je uzeo, nisam joj jos uvek usao u dusu ;) A sto se tice poliranja kulera, mislim da ces pre mecku da rodis nego da ga rucno ispoliras. Bas su duboke "brazde" (opet poljoprivredna analogija), mislim da box cooler nije vredan truda da se cimas oko poliranja.

Nisam mislio bash da ga poliram, vec malo da mu ga dam po sjaju. Imam nekoliko shmirgli razlichite finoce. Sa njima sam uspevao da smanjim temp Athlona Xp za oko 7-8C. Ali mislim da nema neke vajde od shmirglanja kad je u pitanju s64 i a64 koji imaju mnogo vecu povrshinu. Ja sam skidao 10x svoj kuler sa procesora i nisam primetio da mi je neshto skochila temperatura, a nisam stavlja nikakvu drugu pastu, niti skidao zvaku.

Falcon je napisao(la):
Zadnja 3 sata sam przio na 1.6V , igrao TrackMania :) Kad sam izasao iz igre, temp. je 44 stepena, posle 5-6 minuta je pala na 34 i ventilator se ugasio :D

SDA3100AI03BX
LBBWE 0545AAG

Dok ovo pisem, pala je temp. na 32, fan naravno spava :) Super je, dok nocu surfujes, nije ti opterecena masina, smanjim ostale fanove na kucistu, ma tisina u sobi, ma milina!

Prvo pohvale za oc trud, primerak proc. ti je opasan. Drugo stvarno mislis da ti je fan off na 2.7 i 32C temp :D ?

Hoces fotografiju za dokaz? :d

Daj bre komsija poteraj ga malo, da vidimo koliko moze :smash:

Shta bi sada, nije valjda Zvekno :) shalim se, daleko bilo.
Nemoj vishe da nas drzish u neizvesnosti, slobodno stavi napon u biosu na 1,65v i u windowsu ga polako podizi. Josh da imas neki DFI, jache napajanje i neki dzambo kuler, gde bi mu bio kraj, mozda negde oko 3 Giga.

Poslednja izmena:
Nije zveknuo, ne baksuziraj :p

Posto ste me prozvali, reko da probam koliko mogu veceras da iscedim iz njega. Evo rezultata:

http://valid.x86-secret.com/show_oc?id=70785

Neka vas ne buni voltaza, u biosu je bilo 1.7V, ali se CPU-Z nesto istripovao :S:
Vec sam se raspitao za DFI i cim ga bude, uzimam. Izgleda da ovaj procesor moze jos, ploca je ta koja me kolje. Pozdrav :)

PS. Napravio sam screenshot na 2843 MHz ali ne i validaciju, zabo se sistem, tako da to ne racunam. Posteno.

EDIT: Ha! 5. mesto na TOP10 :banana: :banana: :banana:

Poslednja izmena:
odličan proc!

uzmi si neku bolju ploču i garant ide preko 3ghz

Nece, otisao covek da spava. Izmorila ga Trackmania :d

@Falcon "You are the one, you`ll be number 1"...!!! :,,:

Falcon je napisao(la):
Hoces fotografiju za dokaz? :d

:D kako moze da ti proc bude zestoko oc, boxom ladjen, kojem se fan jos ne vrti i da ima 32C? (pretpostavljam da ti je jos i kuca zatvorena) Sa ovime bi pobio sve vazece zakone fizike. Uzivaj u extra primerku proc-a, btw poteraj prime i vidi koliki je max stabilan OC.

demios je napisao(la):
Josh da imas neki DFI, jache napajanje i neki dzambo kuler, gde bi mu bio kraj, mozda negde oko 3 Giga.

DFI-om bi dobio dosta to stoji, jache napajanje i dzambo cooler.... nemam ljudi vise snage da se objasnjavam.

Moracesh da menjash i grafichku ako izmesh DFI-ja.

Necu morati jer planiram da uzmem DFI LANPARTY UT nF3 250Gb (AGP)

@Misko, ipak si bio u pravu, sorry. Kad je temperatura pala ispod 35 stepeni, u programu za ocitavanje temperature stoji 0 RPM za CPU Fan, pa sam pretpostavio da stvarno ne radi, medjutim kad sam otvorio kuciste... Izvini, 100% si u pravu.

Cekajuci DFI...

Nazad
Vrh Dno