Pa kakve to onda ima veze sa AV-om i da li ga kupiti?

Mene uopste ne zanima na kom hardveru se krece moj softver sve dok je procesor x86/x64
Pa eto, ti delis ovde svima 'pametne' savete, evo i tebi jedan od mene - bolje nauci kako da se nosis sa AV-ovima koji ti devastiraju aplikacije umesto sto nemusto pokusavas ljudima da objasnis da je AV nepotreban
Stvarno si otkrio toplu vodu - da comp kome su iseceni USB, flopi, CD/DVD, gde je user pod kojim se masina koristi rigidno ogranicen, gde je comp odsecen od ostatka sveta (pucano u ethernet kartu, modem sprzen elektrosokovima, wireless karta polomljena cekicem od 5 kila) - comp na kome ti AV nije potreban.
U stvari jedino sto je ostalo je da nam ponosno saopstis da je najbolje da se takav comp zatvori uz to i u atomsko skloniste, cuva pod strazom 24/7, nikad niko ne sedne i poradi nesto na njemu, da se istekaju tastatura i monitor, pa je tako sigurno nepotreban AV
I posle jos trtljas kako su osx/linux masine zbog propagande proglasene sigurnijim i da niko ziv ne moze da radi na njima, a pri tom ti ne dolazi do pameti da ovako zestoko osakacen windows prakticno i ne moze da se koristi ni za sta osim kao jedan veliki i po nesto skup mp3 plejer? Evo, vezbaj se u komsiluku, nadji par dobrovoljaca kojima ces ti da budes superhipergigaadministrator pa nek' te ljudi cimaju svaki put kad flash/browser/video plejer zatrazi update ili kad im prijatelj donese nove epizode 'Simpsonovih' na USB-u. I naravno pokusaj da im objasnis kako to da tamo neki osx/linuxi, koje koristi fenseraj/wannabe hakeri iz zgrade mogu da nataknu je*eni USB u masinu bez imalo cimanja, isto kao i CD, isto kao i DVD.
Mogu vrlo lako

Ja ne trazim klijente, oni traze mene - ja mogu bukvalno da im kazem nesto sto ti ne bi ni pomislio a kamoli rekao
Bolje nemoj nista da im pricas...zaista bolje.... bolje i za tebe i za njih
Ufff, sad vidim koliko nemas pojma kako rade AV komapnije

Necu dalje da diskutujem.
Uffffff evo nasekirao si me sad
Uz svo to silno blebetanje i shum koji si napravio u ovoj temi potpuno si zaboravio osnovne premise od kojih cela prica krece. Vidim, tebi je veliki i bitan argument da je AV ocito 'djubre' koje chuchi na racunaru i jede resurse a sve zbog toga sto, eto, postoje besplatne edicije AV-ova pa odatle brze-bolje izvodis zakljucak da, posto je to besplatno, ocito je da je nepotrebno i da AV firme tek tako, ofrlje, u svoje proizvode upakuju AV a u stvari prodaju ono sto treba a to je - firewall.
Medjutim posto si brzog jezika a kratkog pamcenja evo sad cu da te podsetim kako je 'moda' besplatnih AV-ova pocela. To je prvo uradio AVG - pre Ceha nije postojao NIJEDAN besplatan a pristojno funkcionalan antivirus. Nije to bio uopste los poslovni potez - ljudi su dobili gomilu beta testera i pored ocitih nedostataka svog proizvoda u to vreme - traljav tj. spor algoritam (cudi me da nisu zvali tebe da im to sredis, jer vidim da si trazen po svetu

), gomila bagova, losa heuristika i slaba detekcija. I uspelo im je - posle nekog vremena stvorena je baza korisnika, proculi su se, i prodaja je krenula.
Naravno i drugi mail AV proizvodjaci su pratili taj trend, ne zato sto to posebno vole nego zato sto su morali - u okruzenju gde postoje veliki igraci (prvenstveno Symantec, Norton, Trend, donekle Kaspersky) koje boli bas uvo da dele besplatne AV pakete jer i inace imaju siroku klijentelu, i direktnog 'malog' konkurenta (AVG) koji ima besplatnu (osakacenu ediciju) ocito je da su i sami morali nesto da urade. I tako dobijamo besplatnu Aviru, besplatnu Pandu, besplatni Avast, pa Comodo itd itd itd.
I naravno, svaka od ovih besplatnih verzija je po necemu bitno osakacena - free Panda radi iskljucivo kroz cloud tj neophodna joj je internet konekcija, free Avast ne skenira web/mail traffic, free Avira takodje ne skenira web/mail traffic itd itd itd. Do duse ispravno si primetio da biznis korisnici nemaju luksuz izbora - nijedan od ovih AV-ova ne sme da se koristi van kuce.
Sad, mozes ti i dalje da teras mak na konac pa da kazes kako skeniranje web/maila i nije zadatak klasicnog AV-a, sto i jeste i nije tacno. Verovatno ces sada da ustvrdis kako svaki korisnik obavezno mora da ima instaliran proxy/mail server sa skeniranjem http/https/ftp/smtp/imap/pop3 saobracaja u realnom vremenu jer to, pobogu, ne treba da radi AV. Pri tom ces da zaboravis da u doba kada su se prvi virusi pojavili PC je radio pod DOS-om a tebi omiljena firma iz Redmonda je bila potpuno slepa za internet te su se virusi sirili iskljucivo prenosnim medijima aka disketama. Danas to vise nije tako - zasluga za to je velikim delom i do nadasve jadnog i potpuno poroznog internet explorera koji je sve pomenute proizvodjace AV-a naterao da svoj softver prosire i na neka nova polja, kao sto su vec pomenuti web/mail traffic kao i sav ostali traffic koji ide kroz standardnu windows radnu stanicu. Pa i taj firewall u koga se toliko kunes se pojavio zbog potpuno nove klase virusa koja se sirila kao kuga pre 7-8 godina a windows masine su padale kao kula od karata.
Ali ne.... najbolje je da svi lepo sklone AV programe, koriste tupavi UAC i firewall (po mogucstvu onaj uzidan u windows), jer to je po tebi sasvim dovoljno.... a to sto ce pre ili kasnije da se pojavi overflow u windowsovom firewall-u ili u nekom drugom windows servisu koji po definiciji mora da bude pusten napolje - who fu*king cares....
Ostavi se bolje corava posla davanja saveta sirokom auditorijumu, lepo kuckaj i peglaj svoj kod, ili jos bolje uci karate/tekvondo/kikboks kad si vec na dalekom Istoku.
ps. obicno ne pisem ovakve pamfletisane postove, ali boze moj...kakav sagovornik, takav i post.