Šta je novo?

Security Software

Ako bolje urade polise, AV im nece napravite ni nijansne razlike, da. (po pitanju zastite, po pitanju performansi i usteda u vidu ne placanja AV-a i hardvera ce biti u VELIKOM plusu )

Ja mogu da ti garantujem, da cu ti zaraziti sistem za 10 sek. bez da pipnem misa i tastaturu, koje god polise da si postavio, znaci potrebno mi je samo 10 sek. Nakon tih 10 sek, odradi restart racunara i vozi Misko :d

@VUCKO-91
Comodo ili Zone Alarm. Oba su odlicna, bilo koji da izaberes neces pogresiti. Mada mislim da je comodo bolji za tu masinu zbog zauzeca CPU-a.

@VUCKO-91

Predlog da se manes AVG-a i da skines Avast5, mnogo je bolji antivirus i manje ce ti trositi resurse od AVG-a. Mozes da ga kombinujes sa Comodo Firewall-om, odlicno se slazu.

@spock1, u koliko da se kladimo? Da ne moram vise da slusam neiskusne.

Koji je po vama najbolji BESPLATNI firewall?
Konkretno, za racunar iz potpisa, intresuje me koji bi to besplatan firewall, sa AVG antivirusom, malo zauzimao radne memorije a bio koliko-toliko efikasan, bitno mi je da mogu da kontrolisem koji programi mogu da idu na internet a koji ne!

brain-763982-1.jpg

:d

Koja je razlika izmedju comodo ili zonealarm-a? Zonealarm sam koristio ranije al' mi je davio konekciju na dial-up, posle sam imao kerio i onda sam i to prekinuo...

Pa realno, najbolji je :p
Inace, ako ne verujes u njega, jos jedan glas za komodo :)

@spock1, u koliko da se kladimo? Da ne moram vise da slusam neiskusne.

Cudi me da nisi pitao kako bi to uradio :-devil-: Ne vredi opklada, sto bi ja tebi nesto dokazivao, uostalom sam ces da se opeces, ako vec nisi. Tvoje tvrdnje da je sistem bezbedan bez antivirusa, su u najmanju ruku smesne, tako da oko toga necu da se raspravljam vise sa tobom.
Nisi odgovorio koji je to softver, koji si ti napisao, a zamenjuje AV.
Pominjes firme ... pa cisto sumnjam da postoji budala koju bi ubedio da mu je mreza sigurnija bez antivirusa.

Drago mi je da sam dokazujes svojim pricicama moje tvrdnje ;)

Poslednja izmena:
Pa da je stvarno tako kako ti tvrdis alfa onda AV kompanija vise ne bi bilo.

Pa to sto vecina AV kompanija daje AV dzabe a druge stvari dodaje je i odlican dokaz da jesam u pravu.
Admini ostavljaju AV aktivan jer njih nista ne kosta - pa kao "aj jos zastite" cisto da ne bude "e ovo se ne bi desilo da je imao AV".
Medjutim mnogo prostiji softver (koji neke AV kompanije prodaju, tipa Symantec Endpoint Security) bez AV-a radi mnogo bolje posao. Potpuna zabrana (jos bolje fizicka) koriscenja externih uredjaja, nemogucnost pisanja van odredjenih foldera i nemogucnost pokretanja iz tih foldera je jako prosto uraditi, ne zauzima resurse kao AV (bukvalno je na nivou <1% od AV-a).
Firewall se podrazumeva, ali nema koristi od placenih firewall-ova. Cak ni same kompanije ne tout-uju ("diche se" na srpskom?) svoje firewall proizvode vec sve neke drangulije tipa "online wallet" bla bla ;)

@alfaunits
Imas potpuno iskrivljeno misljenje po ovom pitanju. Pazi na cemu se zasniva tvoja teorija. Osakatiti sistem raznim dozvolama, zakljucavanjima, nalozima, trte mrte, samo da bi se izbegla instalacija antivirusa. To je paranoja bez osnova. Uz to, ti ne sporis da je potreban firewall kakav takav, koji ako nisi znao moze da spreci samo bot napade sa mreze, viruse nikako ne moze da spreci.

Trenutno je pojacana aktivnost veoma opasnih malware-a, mozda nisi u toku, koji mogu veoma lako da zaobidju sve zbrane koje ti kao administrator mozes da napravis. Zaobicice i tvoj admin nalog bez po muke. Dve tri varijante rootkita u paketu sa crvom su trenutno aktuelne. Ti to ne znas jer se ne bavis ciscenjem racunara profesionalno, to je ocigledno iz tvojih postova i vidi se da ne znas kako funcionise windows OS, sta su drajveri, sta je kernel mode, sta je user mode .... Na tvoju zalost, pisci malware-a su experti u poznavanju ove materije pa tako znaju mnogo bolje kako da se probije zastita, cak i odlicno zasticenih racunara od experata sa druge strane. To je vecita borba.

Tako da, danas raspravljati o AV programima na ovaj nacin i tvrditi da su nepotrebni je nenormalno.

O, Boze... spock, nemas pojma koliko is izlupetao.
A to koliko ja znam, ti neces ni stici izgleda u zivotu :(

O, Boze... spock, nemas pojma koliko is izlupetao.
A to koliko ja znam, ti neces ni stici izgleda u zivotu :(

Mozes li da mi kazes koja je razlika izmedju drajvera servisa? Da ti olaksam pitanje, na kom nivou rade drajveri a na kom servisi, mozes li to da objasnis auditorijumu ,)

To ces ti da nam objasnis a usput ces i objasniti zasto si ti i dalje spock1, a mene placaju vec 5. put da dodjem u Juznu Koreju i radim ovo sto pricam ;) (izmedju ostalih zemalja)

Placaju tebi, placaju antiviruse...
Kako da znamo da je placanje tebi dobar izbor, ako si nas vec naucio da je placanje antivirusa greska? :p

Pa kakve to onda ima veze sa AV-om i da li ga kupiti?:) Mene uopste ne zanima na kom hardveru se krece moj softver sve dok je procesor x86/x64 ;)

Pa eto, ti delis ovde svima 'pametne' savete, evo i tebi jedan od mene - bolje nauci kako da se nosis sa AV-ovima koji ti devastiraju aplikacije umesto sto nemusto pokusavas ljudima da objasnis da je AV nepotreban ;)

Stvarno si otkrio toplu vodu - da comp kome su iseceni USB, flopi, CD/DVD, gde je user pod kojim se masina koristi rigidno ogranicen, gde je comp odsecen od ostatka sveta (pucano u ethernet kartu, modem sprzen elektrosokovima, wireless karta polomljena cekicem od 5 kila) - comp na kome ti AV nije potreban.

U stvari jedino sto je ostalo je da nam ponosno saopstis da je najbolje da se takav comp zatvori uz to i u atomsko skloniste, cuva pod strazom 24/7, nikad niko ne sedne i poradi nesto na njemu, da se istekaju tastatura i monitor, pa je tako sigurno nepotreban AV ;)

I posle jos trtljas kako su osx/linux masine zbog propagande proglasene sigurnijim i da niko ziv ne moze da radi na njima, a pri tom ti ne dolazi do pameti da ovako zestoko osakacen windows prakticno i ne moze da se koristi ni za sta osim kao jedan veliki i po nesto skup mp3 plejer? Evo, vezbaj se u komsiluku, nadji par dobrovoljaca kojima ces ti da budes superhipergigaadministrator pa nek' te ljudi cimaju svaki put kad flash/browser/video plejer zatrazi update ili kad im prijatelj donese nove epizode 'Simpsonovih' na USB-u. I naravno pokusaj da im objasnis kako to da tamo neki osx/linuxi, koje koristi fenseraj/wannabe hakeri iz zgrade mogu da nataknu je*eni USB u masinu bez imalo cimanja, isto kao i CD, isto kao i DVD.

Mogu vrlo lako ;) Ja ne trazim klijente, oni traze mene - ja mogu bukvalno da im kazem nesto sto ti ne bi ni pomislio a kamoli rekao ;)

Bolje nemoj nista da im pricas...zaista bolje.... bolje i za tebe i za njih ;)

Ufff, sad vidim koliko nemas pojma kako rade AV komapnije :(
Necu dalje da diskutujem.

Uffffff evo nasekirao si me sad :D

Uz svo to silno blebetanje i shum koji si napravio u ovoj temi potpuno si zaboravio osnovne premise od kojih cela prica krece. Vidim, tebi je veliki i bitan argument da je AV ocito 'djubre' koje chuchi na racunaru i jede resurse a sve zbog toga sto, eto, postoje besplatne edicije AV-ova pa odatle brze-bolje izvodis zakljucak da, posto je to besplatno, ocito je da je nepotrebno i da AV firme tek tako, ofrlje, u svoje proizvode upakuju AV a u stvari prodaju ono sto treba a to je - firewall.

Medjutim posto si brzog jezika a kratkog pamcenja evo sad cu da te podsetim kako je 'moda' besplatnih AV-ova pocela. To je prvo uradio AVG - pre Ceha nije postojao NIJEDAN besplatan a pristojno funkcionalan antivirus. Nije to bio uopste los poslovni potez - ljudi su dobili gomilu beta testera i pored ocitih nedostataka svog proizvoda u to vreme - traljav tj. spor algoritam (cudi me da nisu zvali tebe da im to sredis, jer vidim da si trazen po svetu ;) ), gomila bagova, losa heuristika i slaba detekcija. I uspelo im je - posle nekog vremena stvorena je baza korisnika, proculi su se, i prodaja je krenula.

Naravno i drugi mail AV proizvodjaci su pratili taj trend, ne zato sto to posebno vole nego zato sto su morali - u okruzenju gde postoje veliki igraci (prvenstveno Symantec, Norton, Trend, donekle Kaspersky) koje boli bas uvo da dele besplatne AV pakete jer i inace imaju siroku klijentelu, i direktnog 'malog' konkurenta (AVG) koji ima besplatnu (osakacenu ediciju) ocito je da su i sami morali nesto da urade. I tako dobijamo besplatnu Aviru, besplatnu Pandu, besplatni Avast, pa Comodo itd itd itd.

I naravno, svaka od ovih besplatnih verzija je po necemu bitno osakacena - free Panda radi iskljucivo kroz cloud tj neophodna joj je internet konekcija, free Avast ne skenira web/mail traffic, free Avira takodje ne skenira web/mail traffic itd itd itd. Do duse ispravno si primetio da biznis korisnici nemaju luksuz izbora - nijedan od ovih AV-ova ne sme da se koristi van kuce.

Sad, mozes ti i dalje da teras mak na konac pa da kazes kako skeniranje web/maila i nije zadatak klasicnog AV-a, sto i jeste i nije tacno. Verovatno ces sada da ustvrdis kako svaki korisnik obavezno mora da ima instaliran proxy/mail server sa skeniranjem http/https/ftp/smtp/imap/pop3 saobracaja u realnom vremenu jer to, pobogu, ne treba da radi AV. Pri tom ces da zaboravis da u doba kada su se prvi virusi pojavili PC je radio pod DOS-om a tebi omiljena firma iz Redmonda je bila potpuno slepa za internet te su se virusi sirili iskljucivo prenosnim medijima aka disketama. Danas to vise nije tako - zasluga za to je velikim delom i do nadasve jadnog i potpuno poroznog internet explorera koji je sve pomenute proizvodjace AV-a naterao da svoj softver prosire i na neka nova polja, kao sto su vec pomenuti web/mail traffic kao i sav ostali traffic koji ide kroz standardnu windows radnu stanicu. Pa i taj firewall u koga se toliko kunes se pojavio zbog potpuno nove klase virusa koja se sirila kao kuga pre 7-8 godina a windows masine su padale kao kula od karata.

Ali ne.... najbolje je da svi lepo sklone AV programe, koriste tupavi UAC i firewall (po mogucstvu onaj uzidan u windows), jer to je po tebi sasvim dovoljno.... a to sto ce pre ili kasnije da se pojavi overflow u windowsovom firewall-u ili u nekom drugom windows servisu koji po definiciji mora da bude pusten napolje - who fu*king cares....

Ostavi se bolje corava posla davanja saveta sirokom auditorijumu, lepo kuckaj i peglaj svoj kod, ili jos bolje uci karate/tekvondo/kikboks kad si vec na dalekom Istoku.

ps. obicno ne pisem ovakve pamfletisane postove, ali boze moj...kakav sagovornik, takav i post.

Poslednja izmena:
Moram opet da uletim oko cele one price sa UAC-om, polisama i slicnim glupostima koje je alfaunits naveo...
To poprilicno dobro radi svoj posao.
Kod nas na faxu su tako organizovani racunari i, ma koliko to nama, koji svaki dan prolazimo kroz te racunare, islo na polni organ (jer neke stvari jednostavno ne moz' uradis), to je zaista radilo svoj posao. Vrlo dobro stavise. ;)

Moram opet da uletim oko cele one price sa UAC-om, polisama i slicnim glupostima koje je alfaunits naveo...
To poprilicno dobro radi svoj posao.

To niko ne spori, i to se radi po firmama i fakultetima jer zamisli da sedne neko kao @alfaunits, pa taj bi ga opravio cas posla. On prica ovde i ubedjuje nas kako je antivirus obicna budalastina. Ima li neki racunar kod vas na faksu a da je bez antivirusa? Nema naravno.

@alfaunits, veze ti pobratime nemas o OS-a. Da znas, ocas bi me poklopoio sa odgovorom na moje pitanje. A pitanje je direktno vezano za ovo o cemu raspravljamo.

Znas onu pricu, kad su zaratili Kinezi i Korejanci, pa ovi drugi zvali Cika Duleta da ih spasava. On poneo dvocevku i kuce ... :d

spock, nemam razloga ista da ti dokazujem. Dovoljno sam rekao prethodnim postom.

Salca i ne citam.

Ajde manite se mlacenja prazne slame, veci vam je ego od iskustva koliko mi se cini.
Imam pitanje..nisam upucen u trziste kvalitetnih firewallowa, neko je pomenuo outpost free edition negde. Koristim outpost od 2003-ce (narodna kupovina) i nikad ni jedan drugi firewall nisam koristio. jer mi je on sjajno radio na svakoj masini. Ima li neko predlog za bolji firewall, posto u zadnjih par meseci pocela je frka sa kljucevima i mrzi me da se akam.
Koristim trenutno uglavnom W7x64 i za sada mi stoji ukljucen njegov firewall
Nemam bas poverenja u njega previse jer ga nikad nisam koristio a zeleo bih da mi ljudi sa iskustvom daju neki predlog koji firewall da stavim a da ima i malware protection i pozeljno neki addblocker, pozeljno je i mail i http scaner ugradjen za malware .

Firewall koji trenutno koristiš neprolazi ništa lošije od izvikanih "vatrenih zidova". Ostali su:

Comodo Firewall (naj)

Outpost Firewall Free (reklame)

Kerio Personal Firewall (reklame plus zna po nekad da se sruši)

Nazad
Vrh Dno