Jednostavna polisa je ovo sto si ti pomenuo dole:I o kojim jednostavnim polisama pricas? Nema jednostavnih polisa za iskljucenje USB-a, CD-a, flopija. To je budzenje. No i pored svog tog budzenja u lokalu virus zacas moze da se prenese preko net-a/lan-a.
prvo pravilo security-ja je da se sve zabrani a onda lagano pustaju odredjene stvari.
Napisao sam:Cek, jel to bilo pre ili posle perioda kad windows xp nisi mogao da postavis na net a da ne zahefta virus pre nego sto skines odgovarajuci patch?I jesi li update-ovao svoj XP? Da se podsetimo malo, za circa 10 sec dobijao se famozni ekran da ce comp da se restartuje za 60 sec. Firewall je resavao taj problem (zato se, uostalom, i pojavio u windowsu).
u doba SP2 do SP3
ANTI-VIRUS - ne firewall.Naravno da treba firewall, free varijante su sada skroz korektne...ali nisi ti o tome pricao vec da UAC moze da zameni sve.
Za razliku od tvojih "vrsnih" programera, ja dobro poznajem detalje rada AV-a i koliko su zbudzeni a ne korektno napisani softver.Uostalom nisam jednom doziveo da u raznim LAN-ovima 'vrsni programeri' ugase AV-ove jer je njihova aplikacija nekompatibilna sa istima, radi sporo i otezan - u tim situacijama mi je doslo da ih bukvalno zgazim jer su, naravno, uspeli da naprave zestoko s*anje.
I ne iskljucujemo AV nazalost, iako se dosta cesto pokazalo da bez AV-a ima ista zastita kao i sa njim.
Sa druge strane, uz malo muke se pokaze da svaki AV ima neki veliki bug sa prostim softverom koji MS daje besplatno (WDK samples->minifilters). Tako nesto AV softver ne sme nikako da dozvoli! Previse softvera zbog toga ne moze da radi sa odredjenim AV softverom.