E pa onda se odluci o cemu pricas - o okruzenju koje je paranoicno strogo kontrolisano ili o kucnom/hobistickom okruzenju.
Pricamo o kucnom, ali dajem primer firmi gde je instaliran AV pa bez dodatnih polisa nista nije uradio! Zasto mislis da bi kuci onda nesto uradio kad u firmi imaju manje vremena da s*ebu nesto em sto uglavnom i ne mogu da unose flasheve tek tako?
Znaci ako u firmi bez problema AV ne uradi dovoljan posao da zastiti racunare SAM, nece ni kuci gde je sigurno sam!
Ergo - AV nece pomoci nista vise od UAC-a. To ne znaci da je UAC dobar ili dovoljan, napravi razliku - samo znaci da AV nije nista bolji.
Sta imam da citam kad se svaki dan susrecem sa tim stvarima. I koja crna propaganda? Ajd tako temeljno zarazi virusima non-windows OS. Slobodno. Ili ajmo ovako - stavi na javnu IP adresu mac/linux i windows masinu i ostavi ih neko vreme bez update-ova. Vrati se za par meseci i proveri stanje.
Moj XP je bio 5 godina skoro bez update-a na javnoj IP, u doba SP2 do SP3 - nijedan virus nije zaradio, a nikakav AV program nije stavljen bio.
Hoces da zarazim Mac?

Samo neka pokrenu Safari, za 8 sekundi resen tvoj problem

(toliko bese na onom Hack show-u bilo potrebno valjda da se hakuje Mac OSX naspram Linuxa i Windows-a za koje je mnooogo vise trebalo).
A mozes da ponovis isti experiment i sa perom/mikom/lazom - daj im lepo windows comp bez AV-a pa neka ga koriste kako god hoce, pri tom ukljuci i UAC koji ti se toliko svidja. Pa im posle poturi OSX/linux.
Siguran sam da nece nista uraditi na OSX/Linuxu jer ne bi ni umeli da ga koriste pa nista ne bi ni radilo
Uostalom sto tebi to smeta kad je i sam Microsoft ubacio firewall u svoje OS-eve? Neces valjda protiv njih?
Pa to i pricam, ne kazem da ti NE TREBA NIKAKAV firewall vec da je bespotrebno da kupujes neki! Vec postoje free varijante (ukljucujuci interni Windows-ov) koje su dovoljne.
Kad stavim neki IS u VM zbog testiranja kompatibilnosti uvek me smori dok ga konfigurisem da me pusti da radim ono sto treba da me pusti da radim... a VM se nikada nije zarazio bez njega
@spock1, ocigledno razumes vise od mene koji je rastavljao AV drivere (ne jer je zeleo nego jer je morao), pa mi objasni molim te, ajde, sta ti driveri rade kad se iskljuci real-time zastita

Zabrinjavacuje je koliko ne znas o AV softveru.
Ljudi, ako hocete da kupite AV softver, samo napred - ja cu zaraditi na tome

Ali imam iskustva sa AV-ima vise nego svi na forumu zajedno sa kernel strane, znam tacno koliko su slabi, laki da se disabluju i intruzivni nepotrebno.
Inace, da, u firmama se cupaju USB konektori, sve ide preko polisa, i malware se ne zaustavlja AV softverom (ili AM softverom svejedno), vec polisama.