Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

LOTR je jedini film u poslednjih deset godina koji mogu da gledam iznova i iznova....tj u svaka 2-3 meseca odlgedam trilogiju u dahu....

aaaaa
a dobar je za decu zato sto veci deo likova u filmu imaju po metar i zelju da porastu?

Zbog ovoga ce biti za decu.
Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 soared into the record books with the highest-grossing opening weekend ever. The series finale drew an estimated $168.55 million on around 11,000 screens at 4,375 locations, dethroning The Dark Knight's $158.4 million.

lupa covek svasta. NIKO do sada nije ispostovao knjigu na filmu koliko je to uradio Peter. coveku treba da se da neka ultra zivotna nagrada za LOTR, a ovakve stvari moze da kaze samo neko ko nije procitao niti LOTR niti Silmarilion, pa mu je kriticki pristup filmu na nivou 7mogodishnjeg deteta. LOTR+Silmarilion je verovatno najbolje napisana knjiga u istoriji covecanstva, kada se gleda mastovitost, naracija, kvalitet, psiholoshki razvoj likova i tako dalje.

i jeste - sace neko da mi kaze kako lupetam jer je bajka - ajd da napravimo book club pa da sednemo i da izanaliziramo, i ja mogu da vam dokazem da su Dostojevski i Tolkin po literarnim spsobnostima iznad svakog drugog pisca, ikada

Hobit, LOTR i Silmarilion prvi put procitao u osnovnoj skoli, od tad jos ko zna koliko puta, da ne bude zabune posto ocigledno nisi dobro razumeo moj komentar. Odnosi se na PITERA DZEKSONA (nazovi rezisera) a ne na sacuvaj boze knjige ili pisca TOLKINA.
Da malo obrazlozim zasto bi ga trebalo ...
Knjigu jeste do nekle ispostovao (fali Tom Bombadilo i sigurno jos po nesto ) ali rezija je katastrofa, toliko sporih i dosadnih kadrova da pozelim da se samoubijem, patetika na sve strane (na kraju 3. dela POLA SATA patetike u cugu - dovoljno za pristojnu spansku seriju od 150 epizoda), fale kadrovi, da navedem samo jedan primer - Povratak kralja, bitka ispred Minas Tirita vide se obe vojske, svaka za sebe ali FALI TOTAL od 1-2 sec ukupno kad se SUDARE dve vojske, tu je stavio KRUPAN ??? kadar. Gomila propusta tipa Aragorn izgleda kao maneken, bitka Gandalfa i Sarumana, a sto se tice Gandalfa pa tu je stvarno mogao malo da odstupi od knjige i napravi CAROBNJAKA a kasnije i da se vidi da je taj Gandalf u stvari MAJAR (ima u Silmarilionu ako ne znas ko su Majari). Treba li da pominjem drugu polovinu treceg dela koji je gey promo ...

Poslednja izmena:
koji je ovo hipsteraj po forumu, boze dragi xD

jeste, ceo svet zamera na gejstvu prikazanom u filmu na kraju treceg dela. cijnenica, ali to su stvari koje moderno drustvo trpi bez prilike da se pobuni, evo mene 4ti put banovashe sa neogaf-a samo zbog pominjanja gejstva.

sa ostalime se ne bih slozio sa tobom. primera radi - i ja bih izbegao Toma Bombadila iz filma, jer knjige vec godinama sugerisu da je on Eru, i vodila se stalna polemika o tome, a da je to ubaceno u film, onda bi mnogi te nek scene tumacili PO filmu, umesto po onome sto je JR napisao (a ja mislim da zaista jeste bio Eru u pitanju). Vigo mortensen po mom mishljenju prenosi dobro Aragorna bez obzira sto je lep, a i ja da se pitam, potreban je jedan zaista lep mushkarac da bi elitna elfovka bila zacopana u njega.

sto se sporosti tice, tu se zapravo krije omaz Tolkinu, jer kroz tu "sporost" mi vidimo sve sto se ziasta opisivalo u knjizi - u detalj. scenografiju, pozadine, likove, odecu, nacin na koji neko nesto radi ...

Dzekson je napravio najbolju trilogiju i stvarno je tragicno nazivati ga prostim reziserom bez ikakve objektivnosti. Scenografija, dizajn, kostimi, muzika i kadrovi su stvarno zasluzili sve oskare koje su dobili. Ko misli da su ono smor kadrovi i da su "pogresni", taj je ocigledno gledao vrlo malo filmova u zivotu ili nema predstavu sta cini odlicne kadrove i sta su lajtmotivi i neki trejdmarkovi koji reziseri provlace kroz svoje filmove. A ako vam Aragorn lici na manekena onda ne znam sta da vam kazem. :D

Inace evo prvi i drugi deo sa snimanja Hobita.

Procitaj opet moj post, ima par argumenata. Trejdmark Pitera Dzeksona je http://www.imdb.com/title/tt0092610/

A za kadrove bi mozda mogao da pogledas nekog Dzarmusa ili Ridli Skota ... pa cak bi isao dotle da izjavim i da je Kusturica nedostizni pojam za Dzeksona

Bad Taste i Dead Alive su legendarni filmovi:)

Ali da vam opet skrenem paznju sta je zapravo tema ovde...bez obzira sta trpaju djuture na police u platou ili gdegod...

Poslednja izmena:
Ma nije to, čovek jednostavno ne voli fantasy.

baš to, ali priznajem da mi se game of thrones jako svideo. čak su mi oni zmajevi na kraju sezone bili žešće cool, iako se ježim na zmajeve u filmovima i serijama

@ The Lyricist

ne znam odakle ti to da se pržim na šuplje filmove bez priče i sa brdom CGI-ja, pa baš sam napljuvao T3 nedavno a on je tipičan ako ne i najbolji predstavnik tog žanra. CGI doduše razbija u filmu ali to i očekujem za 400 din koliko je karta.
jedno je gledati sve od tog nazovi SciFi-ja a drugo je ložiti se na te filmove. te krševe pogledam jednom do dvaput u životu i to je sve, retki su oni koje mogu da gledam bezbroj puta kao npr. Contact ili American Beauty (koji nije sci fi al ***) ili sad mi pade na pamet Blade Runner, koji uskoro uzimam i na BluRay-u, Star Trek 2: The Wrath of Khan :) (ovo je trash klasik) itd

Generalno mislim da su u problemu oni koji se oduševljavaju sa filmovima SyFy produkcije, dokle god nisi na tome ima nade

Poslednja izmena:
Procitaj opet moj post, ima par argumenata. Trejdmark Pitera Dzeksona je http://www.imdb.com/title/tt0092610/

A za kadrove bi mozda mogao da pogledas nekog Dzarmusa ili Ridli Skota ... pa cak bi isao dotle da izjavim i da je Kusturica nedostizni pojam za Dzeksona

Kojih argumenata? Zato sto nije kadar onako kako si ti hteo, zato sto nije kopirao nekog drugog rezisera? Glupost. Nijedan, ali nijedan reziser ikada u istoriji nije ovako preneo fantasy svet iz knjige na filmsko platno. Mnogi su probali ali su zestoko pali na tome. Dzekson je i pored svojih pocetnih filmova u karijeri, koje btw sto rece Nex su legendarni na svoj nacin, uspeo da se izdigne u rezisera ogromnog kalibra, tipa Spilberg. Reci da je lose odradio LOTR je toliko tinejdzerski i pubertetski, isto kao i gomila tinejdzera koji su rekli da je Titanik krs zato sto ima ljubavnu pricu i mladolikog Di Kaprija. A verujem da tvoje misljenje nije ni daleko od ovoga, posto ti je i ovde sve prepuno manekenstva i nekih ljubavnih, pateticnih ili kako bi vec nazvao "ne-tinejdzerski kul" stvari...

A ovo za poredjenje Kusturice i cigani na 1001 kadar i Dzarmusovih art filmova (koji cak i zajedno ne mogu da se porede)... ajde razmisli da su oni radili LOTR, tj. da li bi mogli i da li bi hteo da gledas njihovu verziju? Zan Pjer Zunet je mnogo iznad Kusturice pa su mu dali da odradi Alien 4 i na sta je ono ispalo? Na travestiju celog serijala. Neki reziseri su dobri za svoje zanrove i ne idu dalje od toga, isto tako ni Giljermo Del Toro garant ne bi izveo Hobita pa je sacekano da se Dzekson vrati na kormilo.

Poslednja izmena:
Ja se uvek podsetim onoga sto je doziveo drugi legendarni reziser iz tog miljea - Sam Raimi...On i Dzekson su imali maltene identicne pocetke, i imali su kultni status, a onda su dosli do kesha. Dok je Raimi snimao Spajdermene i bio stopostotno sputan od strane Sonija (jedine "naznake" njegovog opusa su mogle da se vide u prisustvu Brusa Kempbela i jedna jedina scena u drugom nastavku...) , dok je Dzekson preuzeo u svoje ruke maltene sve.
Od specijalnih efekata (Weta), do lokacije (sve prebacio na Novi Zeland), produkcije, itd. I pored svega, a NAROCITO pritiska da TLOTR zaradi sto je vise moguce kesha, jer je u njega ulozeno poprilicno, film je za razliku od mnogih slicnih projekata terao decu i njihove besne roditelje iz bioskopa:d Secam se reakcija u Domu Sindikata na premijeri i kad je masa krenula da izvodi uplakanu decu kad su krenule scene sa Urucima i onda vrhunac - bes neobavestenih na film koji se nije zavrsio...WTF?? Kraaaj???Koje njesra, i sl...Pa onda poprilicno scena i lokacija koje se mogu prepoznati iz njegovih ranih filmova (Bad Taste i Dead Alive), poneki hint i sl...

Filmovi jesu mogli biti ovakvi ili onakvi...dosledniji knjigama ili ne...Ali definitivno nije doziveo sunovrat kakav je zagarantovan kod filmova koji moraju da zarade sto vise i koji se snimaju da budu "ZA SVE" po svaku cenu. Kao sto je recimo bio Star Wars prequel debakl. Koji je takodje snimao reziser koji drzi sve u svojim rukama.
Ja nisam neki HC obozavalac TLOTR trilogije, ali meni su ti filmovi OK, moglo je vise ovoga ili manje onoga, ali cenim pokusaj da se na film stavi takvo stivo, koje je toliko obimno i koje ima toliko fanova...i preuzeti rizik da film ne bude bas za "svakoga i sve generacije". Pa jos ga ne snimati 100% ispred zelenog platna.
I naravno, ko zna kako bi se Dzarmus snasao da je na njegovom mestu, bas Zan Pjer Zene je odlican primer, kao i Pitof recimo...zatim Kevin Smit...itd. Kesh zna da udari u glavu, kao i produkcijska kuca koja stoji iza istog...pa i taj Ridli Skot...covek se bacio na istoriju i kojesta, pa makar i Ledi Merijen vodila armiju iz obdanista na magarcu protiv francuskog kralja...eto, da bude u "duhu vremena" jerbo danas zene vitlaju macevima i satiru sve zivo i mrrrrtvo.

Del Toro bi sigurno sjajno odradio Hobita, ali bi bio previse mracan. Sto znaci da bioskope ne bi punili mame, tate, decica = manja zarada.
Te je debeli popio otkaz :)

"Debeli" nije popio otkaz već je samoinicijativno napustio film zbog svojih drugih obaveza.Del Torro je takođe i ko-scenarista Hobita.

Toro bolje da se drzi Spanije/Mehika i podalje od kesha. Na Hellboy i Blade II se dovoljno pokazao... Nisu bas za decu, al su zato teenage fest.

Poslednja izmena:
Nije on nista "mracniji" od Dzeksona, vec se cekalo nekoliko godina da Dzekson izmiri spor sa kompanijom pa da se vrati na kormilo. Pokazatelj da Toro nije ni nameravan kao reziser vec kao alternativa je sto projekat nije mogao nekoliko godina da se pokrene dok je on bio zakacen kao reziser, a razlog tome je sto su svakog trenutka ocekivali da ispadne pozitivan ishod iz spora sa Dzeksonom, dok bi u slucaju propalih pregovora Toro preuzeo rezisersko mesto.

Rezija je zanat i kao i svaki znat se uci. Kao i svaki zanat ima svoja pravila koja se u principu ne krse (sem kad se krse sa odredjenim ciljem da postignu odredjeni efekat - za detalje pogledati Hickoka ciji filmovi mogu da budu udzbenik). Da bi neko bio umetnik prvo mora da savlada zanat, a oni fazoni ¨umetnicki izraz¨ su stara fora, kad napravis brljotinu ponovi je barem jos 2 puta i vadi se na umetnicki identitet, unetnicku slobodu itd...
kad se vec pomenu Blejd raner - scena kad Dekard upuca zensku koja bezi (ona sa zmijom) je isto uradjena u slou mousnu kao i gomila kadrova iz LOTR-a ali za razliku od Dzeksona Ridli Skot je to napravio da bude veoma zanimljivo i gledljivo dok je kod Dzeksona to dosadno, Blejd raner je ljubavna prica ali je taj Ridli Skot izbegao patetiku pa cak i u onoj sceni na krovu kad Rutger Hauer ode u ¨shutdown¨.

LOTR ima jako dobru kostimografiju, CGI, relativno dobar scenario i u principu su sve komponente ok ali film ne valja zato sto fali reziser da to poveze.
Da li si slucajno pogledao PI (http://www.imdb.com/title/tt0138704/), film nema nista ali bas nista a zanimljiv od pocetka do kraja, e to se zove rezija.
Alien 4 ima tako blentav scenario da mu nista ali bas nista ne bi pomoglo, film ne moze bolje da se napravi od toga kako je ispao pa ne znam ko da je bio reziser. Ali taj film nekako - kako tako ipak tece, u LOTR-u ima gomila scena u kojoj me neki kadar prosto ¨isece¨, nije mu tu mesto, kadar kao kadar je korektan ali jednostavno mu nije mesto tu gde se nalazi, pogleda se u knjizi (ima knjiga za sve), tako se to ne slaze a jedino opravdanje zasto je to tako uradio je ¨umetnicka vizija¨ kojom se u stvari pravda nepoznavanje zanata.
Stvar je jos gora zato sto je rec o filmu koji je trebao da bude FILM, ultimativni fantasy FILM koji je radjen po ultimativnoj knjizi.
Zasto nije pustio na volju svojoj ¨umetnickoj viziji¨ sa Gandalfom, pa on je Majar, nize bozanstvo, a jase po livadi sa baterijskom lampom i palicu koristi za postapanje i povremeno kao batinu ???

A za ekranizovani fantasy svet pogledati Lincovu Dinu

LOTR filmovima fali nešto... ja izuzetno cenim ogroman trud koji je uložen u njih i to se i vidi, ali baš zato je tragedija još veća jer su neke ključne vrednosti iz knjige bačene u drugi plan, dok su neke umetnute stvari nepotrebno naglašene. LOTR knjige sam pročitao više od 20 puta, dok sam filmove odgledao tri puta do sada, uklujučujući i bioskop... i ne gledaju mi se ponovo :(

Btw, apropo Alien-a 4. Početni scenario za njega je pisao Joss Whedon i zapravo je bio odličan (ima na netu da se nađe original), ali je onda iz ko zna kojih razloga totalno promenjen i iskasapljen, tako da je Joss Whedon tražio da se ni ne pominje nigde, a film je ispao tako kako je ispao.

Patetika, patetika... wtf is patetika? Nesto sto neki oguglali momci nazivaju kada nanjuse neku romantiku ili bilo kakvu hemiju izmedju glumaca na ekranu? E to je patektika, ne dopustiti sebi da se film sagleda kako treba vec svoje vidjenje zivota i herojskih stvari traziti u filmu i prozivati sve sto se ne slaze sa svojim tinejdzerskim, pardon odraslim misljenjima...
LOTR je nasao pravog rezisera da sve to poveze, ko ne moze da skapira koliko kompleksno bi bilo naci rezisera koji bi ovako nesto napravio i ekranizovao tesko mu je i objasniti. PI je film koji cilja u sasvim drugom pravcu, a traziti da se od Hickoka kopiraju kadrovi da bi se stvorila sopstvena umetnicka vizija je jos gluplje. Dina je dobar film, ali ni prineti celoj troligiji LOTR-a (mislim kao film a ne kao ekranizaciju), koja po meni lagano razvaljuje sve trilogije ikad snimljene. Uostalom i na AFI-jevoj listi se nasao opravadano tamo gde zasluzuje.

@Dandy

Kazem ja, pogresan reziser, istu postavu vuce i ne zeli da menja svoj fazon filmova, pa makar i druge fransize potpale pod njegov uticaj. FIncer je npr. odbacio Alien 3 kao svoje delo, ali na ironiju je napravio odlican i mracan film.

Poslednja izmena:
jos samo mozda 2-3 meseca do finish-a moje knjige prvog dela ... onda cete da vidite sta je SF :) i bez sprdnje, ko je zainteresovan moze da dobije kad zavrsim, prvu klot verziju da procita.

Za ovo iznad mi treba jači smajli od kreze.

NHF

imas da shitujesh cigle dok budes citao, jer 3-4 coveka koji su dobili nedovrsheno, smaraju me da zavrshim gore nego da su chitali ne znam kakvu knjigu, a sto je najgore, tih nekih 700 strana sto sam napisao, su samo prvi deo dogadjaja koje sam zamislio :)

ne mogu da nadjem ime dela, neki lik je pre 5-6 godina napisao knjigu gde se opisuje fiktivna situacija razgovora nekog lika sa isusom, i to je bukvalno preko rodbine dozivelo ekspanziju, da su ga oni naterali da objavi, i kjniga je postala hit, ali mi google ne pomaze, jel zna neko koje delo je u pitanju, odnosno ime dela i pisca ?

inace, ovo moje je unikatnno delo, sa par motiva iz respektabilno: X-men, fringe-a, autostoperskog vodica, DBZ-a, generalno filozofije i religije, ideja je preglomazna i vracao sam se vise puta na pocetak, da promenim stvari, sto je uzasna praksa za pisanje, ali sta da radim, ne mogu ja ko Dzoan roling, da dignem sve cetiri u vazdus i da napisem celu knjigu za 3 meseca, kad moram da razmishljam svaki dan o tome kako da prezivim :)

turi i mene u queue :)

Evo ja se javljam dobrovoljno da pročitam tvoje delo.Pošto sam ljubitelj SF-a, vrlo rado ću dati moje mišljenje o tvojoj knjizi.

A za ekranizovani fantasy svet pogledati Lincovu Dinu
Da ne komentarishem ono pre ove recenice; svako ima pravo na svoje misljenje... :trust: ali gde nadje Lynch-ovu Dinu da uvuches u raspravu kao argument... :zgran::wall:. Odgledao sam nekoliko fan made revizija te Dine, i mogu reci da neke od tih revizija funkcionishu mnogo bolje od Lynch-ovog originala. Sto se mene tiche, Lynch-ova Dina je na cvrstom drugom mestu po neuspesnosti prenosenja knjizevnog predloska na film.

jos samo mozda 2-3 meseca do finish-a moje knjige prvog dela ... onda cete da vidite sta je SF :) i bez sprdnje, ko je zainteresovan moze da dobije kad zavrsim, prvu klot verziju da procita.

da li da čekam da snime neki trash verziju sa puno CGI-ja, pošto sam ja ovde poznat po "obožavanju" takvih filmova :D?
šalim se hoću i ja da čitam, fax sam završio a posla nema = nema mi druge :D

Patetika, patetika... wtf is patetika? Nesto sto neki oguglali momci nazivaju kada nanjuse neku romantiku ili bilo kakvu hemiju izmedju glumaca na ekranu? E to je patektika, ne dopustiti sebi da se film sagleda kako treba vec svoje vidjenje zivota i herojskih stvari traziti u filmu i prozivati sve sto se ne slaze sa svojim tinejdzerskim, pardon odraslim misljenjima...
LOTR je nasao pravog rezisera da sve to poveze, ko ne moze da skapira koliko kompleksno bi bilo naci rezisera koji bi ovako nesto napravio i ekranizovao tesko mu je i objasniti. PI je film koji cilja u sasvim drugom pravcu, a traziti da se od Hickoka kopiraju kadrovi da bi se stvorila sopstvena umetnicka vizija je jos gluplje. Dina je dobar film, ali ni prineti celoj troligiji LOTR-a (mislim kao film a ne kao ekranizaciju), koja po meni lagano razvaljuje sve trilogije ikad snimljene. Uostalom i na AFI-jevoj listi se nasao opravadano tamo gde zasluzuje.

Da li ti to pominjes hemiju izmedju Froda i Sema ?!
Romantika u filmu je ono na sta se osmenhnes i bude ti nekako drago oko srca a patetika tera na povracanje.
Nisam govorio o kopiranju kadrova od Hickoka nego o tome da je Hickok namerno zaobilazio, natezao pa cak i rusio neka pravila u reziji sa namerom da dobije efekat straha, uznemirenosti i sl i to sa velikim uspehom. Dzekson je isto rusio pravila svog zanata ali samo zato sto je video da neko drugi to radi. Rezultat takvog rusenja pravila je LOTR - fali nesto. Ne bi bilo lose da navedes neki argument ili situaciju gde se vidi ta Dzeksonova genijalnost, za sad sam od tebe samo cuo "glupost" "nema pojma" i gomilu etiketa. Ako si toliko zapeo sa etiketama kupicu ti album pa lepi do mile volje.
Samo nemoj one argumente "ako sam ne vidis genijalnost ja tu ne mogu da pomognem, smanjena inteligencija i ostale budalastine".
Naslusao sam se i nagledao takvih blefera za par zivota, samo jedan primer, veliki reziser donese preeksponiran materijal, veliku vecinu, imao je i malo korektnog materijala da ne gresim dusu Vec je dobio pare i sad nije u mogucnosti da snimi ponovo taj materijal. Montazer ga spasava idejom da ceo projekat bude preeksponiran i od tada je lajt motiv, zastitni znak i umetnicki izraz tog velikog rezisera upravo da mu je sve "izgorelo" tj preeksponirano.

Nazad
Vrh Dno