Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

^

Filmovi nisu (narocito) povezani. Mogu se odgledati redom kojim zelis.

Meni je Hogfather najbolji. Ima urnebesne ideje, i steta je sto to nisu malo vishe eksploatisali.

>

Ovo bi moglo biti dobro.

[YOUTUBE]OmigxYTQgmg[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Ovo su filmovi za tebe :)

Ovo su filmovi za tebe :)
Ako si mislio na mene, nisu.
Imam averziju prema takvim kvazi-dokumentarnim filmovima, i oni u startu zbog toga od mene dobijaju ocenu "nepodosljivi za gladanje"...

OFF: BSG Online Related

Jel dobio neko još osim mene BSG Online pozivnicu za zatvorenu betu?
A nazivate se fanovima :D
Zezam se naravno.

igra je browser tipa ali nije travian ili Oplay varijanta.

Prilozi

• chrome 2011-01-30 08-56-31-19.jpg
    chrome 2011-01-30 08-56-31-19.jpg
    189.8 KB · Pregleda: 67
  • chrome 2011-01-30 08-58-59-37.jpg
    chrome 2011-01-30 08-58-59-37.jpg
    190.8 KB · Pregleda: 70
  • chrome 2011-01-30 08-59-49-31.jpg
    chrome 2011-01-30 08-59-49-31.jpg
    236.6 KB · Pregleda: 55
  • chrome 2011-01-30 09-00-07-03.jpg
    chrome 2011-01-30 09-00-07-03.jpg
    213 KB · Pregleda: 47
  • chrome 2011-01-30 09-01-07-84.jpg
    chrome 2011-01-30 09-01-07-84.jpg
    195.9 KB · Pregleda: 57
Jel dobio neko još osim mene BSG Online pozivnicu za zatvorenu betu?
A nazivate se fanovima :D
Zezam se naravno.

igra je browser tipa ali nije travian ili Oplay varijanta.

Dobio sam ja. Poceo sam malo da igram. Nije losa, jedino malo smaraju ona skeniranja asteroida, ali je inace ok uradjeno.

Ја сам добио позивницу али не могу да играм. Скинуо сам и онај веб плејер који је потребан, кад кликнем launch game добијем поруку failed to download data file. Јел имао неко проблема?

>

Procitah negde da su WoW igrachi dosad potrosili na ovu igru vishe od 50 milijardi sati, Halo 3 igrachi vishe od 10 milijardi...
I neshto mislim...

>

U ponedeljak pocinje nova serija na BBC1, Outcasts.
http://www.bbc.co.uk/programmes/b00x8fw4

Iako cu da zadrzim sud dok ne odgledam par epki, deluje mi kao Earth 2 sa mnogo vishe drame i spook-ovshtine. Jos kad autori izjave da 'to nije sci-fi, sadrzi te elemente, ali je vishe o karakterima i to je propisna drama' dobijem zelju da neshto polupam... :crash:

Vec sada ima jedna stvar koja mi ne da mira: kolonizacija jedne exoplanete u 2040-oj godini !? Jedino ako scheilinkin ode u Egipat i iskopa tamo neshto... :sceptic:

Pa sta, nije nemoguce zamisliti. U narednih 10-15 godina neko napravi proboj na polju FTL, jos 10 godina se gradi brod, i eto, prva kolonizacija. :)

care, jesi svestan kolko te kvantna fizika sprecava u tome ? kakav crni FTL ...

za sada, jedina teoretska zamisao prelazenja prostora vecih od potencijalne putanje predjene svetlosnom brzinom je ta koja zahteva:

1. crvotocine

2. Hyperspace

pod broj jedan je previse fantazija jer zahetva negativnu energiju za ocuvanje broda, lociranje lokalnih crvotocina koje postoje u teoriji, oba koncepta kao deo teorije standardnog modela - koji yet again ostaje nedokazan (LHC fail da u trenutnom momentu verovatno i za stalno poveze standardni model)

pod broj 2, ne da nismo ni blizu da definisihemo hyperspace, nego je pitanje dal tako nesto uopste i postoji, i takodje se zasniva na teorijama koje su out there.

dakle, od realne primene nekakvog "FTL-a" smo bukvalno 300 godina iza.

****te, ja mislim da je Igoritza rodjeni demotivator... Ne secam se da je on ovde nekome nesto lepo rekao ili pohvalio (govorim konkretno o ovom thread-u)...

A i negativan covek jako... :)

Nije negativan nego realan. :p

Sta skacete odma. Pogledajte proslost samo, uvek je postojala neka barijera za koju se mislilo da je nemoguce proci. I dosta stvari u koje su ljudi masovno i slepo verovali se na kraju ispostavilo kao glupost.

Ne kazem da je moguce, ali isto tako ostajem otvoren na mogucnost da ono u sta sad verujemo da ce se u buducnosti ispostaviti kao pogresno. I samo mogu da se nadam da cu doziveti to.

Inace pogledajte tehnologiju sada i pre cirka 15-20 godina. Pa da se vratite kroz vreme i ponesete jedan iPhone, ljudi nebi mogli da veruju sta gledaju. Tehnologija i nauka konstatno napreduje. Ja samo hocu da kazem da ono u sta sada verujemo ne mora da se ispostavi da je tacno u buducnosti. Ne kazem da ce biti FTL u narednih 50 godina, ali opet necu da slepo verujem ni usta i ostacu otvoren za sve mogucnosti.

Inace za kolonizacu nam cak i ne treba ftl, pod uslovom da postoji pogodna planeta u cirka ~20 svetlosnih godina. Na primer brod koji stalno ubzava do neke 1/3 - 1/5 brzine svetlosti bi stigao za prihvatljivo vreme u drugi solarni sistem. I zbog efekta relativiteta bi ljudima na brodu mnogo manje vremena proslo. A tako nesto( na primer solarno jedro ) bi bilo moguce ostvariti i sa sadasnjim nivom tehnologije, naravno ukoliko bi neko upumpao enormnu kolicinu para za tako neki poduhvat. :) ALi u ovoj ekonomiji to se nece desiti. :D

Poslednja izmena:
Pitanje kako doci negde je po meni minorno u odnosu na pitanja sta se nalazi tamo. Sto nam neka planeta sa uslovima koje nudi vishe odgovara, veca je verovatnoca da ce na mikrobioloskom planu biti znacajnih problema bilo po nas bilo po organizme na toj planeti. Ako trenutno ne postoje uslovi za zivot, ali je planeta u goldilock zoni, trebalo bi je najpre teraformirati, a za to su potrebne hiljade godina, cak i uz odgovarajucu nanotech tehnologiju. Tako da je prica o kolonizaciji neke exoplanete 2040 cista fantazija, cak i da postoji nacin da se ljudi brzo prebace do neke exoplanete.

Iz istog razloga sam veoma rezervisan prema slanju ljudi na Mars.

Po meni, jedini racionlni put za kolonizaciju su svemirski habitati, koje bi izgradili od nule, i mogli u njima da stvorimo biosferu i ostale uslove upravo onakve kakve zelimo.

Nalazim da je veoma interesantno da se u filmskom sf-u svemirski habitati jako retko pojavljuju.

Inace pogledajte tehnologiju sada i pre cirka 15-20 godina. Pa da se vratite kroz vreme i ponesete jedan iPhone, ljudi nebi mogli da veruju sta gledaju.

Grdno se varash sinko ..

opsta je ZABLUDA da tehologije napreduju, a vecina danashnjih izuma se zasniva na otkricima iz do 1920te, verovao ti ili ne. uzmimo za primer taj iPhone:

1. kolor displej u TFT tehnologiji i varijacijama iste: tecni kristali otkriveni 1890te, a manipulacija svetla kroz iste je kao koncept postojao jos 1920te, izveden prvi put 1960te.

2. signal - radio signal, i varijacije istog su zapravo jedini pomak u napredovanju doziveli kroz programiranje, koja je jedina grana nauke koja zaista napreduje, a priom je vestacka. radio signal - izmislio ga tesla pre 1900te.

3. baterija - Litijum jon koji se danas koristi zaista jeste nastao 1970ih kao ideja. ali hemija iza procesa je bila poznata skoro 100 godina u nazad.

4. materijali - ovde je zapravo napredovao samo proces proizvodnje kompozitnih materijala, nista novo osim unapredjenog proizvodnog procesa

zapravo se sav naprdak moze posmatrati kroz kompjutersko napredovanje, i programiranje i iskoriscavanje potencijala prirode oko nas. pritom mislim na mogucnost elektromagnetnih talasa u ulozi wireless tehnologija, i raznolikost materijala koji ce da obavljaju funkciju, koju nam obezbedjuje fenomenalni Mendeljeev sistem elemenata :) (and you say that God didnt do it, yeah).

Mi smo zakucali u naucnu blokadu te famozne 1920. sve ostalo je danas postalo teoretisanje, i modifikovanje postojeceg znanja za krajnje potrebe. danas kad procitate da je neko dobio nobelovu nagradu za fiziku, zapravo je to dobio zajedno sa 4000 ljudi iz njegovog insituta koji su dodali na otkrice. a moje mishljenje je da cemo pre da se potamanimo postojecim tehnologijama, pre nego st ocovecanstvo dodje u priliku da razvije i iskoristi nauku na nekom drasicno primetnom nivou u odnosu na sad.

Yeah, right...

Prilozi

• The_Future_Of_Computers.jpg
    The_Future_Of_Computers.jpg
    71.3 KB · Pregleda: 97
minijaturizacija vec postojecih otkrica uopste nije napredak nauke. samo je "udobnije" ljudima da je koriste.

A sta bi sa onom "teleportacijom" u australiji, bilo price da su uspeli da teleportuju foton na jako malu daljinu, neki mikroni ?
A RAND korporacija je izgleda zamenila slike, to je pre brodski kompjuter, ima kormilo :D

@ Igoritza

Tranzistor je bio otkrice. Integrisana kola takodje. ...

Nije ni napredak nauke usporen, vec naprotiv, ona eksponencijalno grabi napred.
Ono sto je 'zakucano' je sposobnost prosecnog coveka da se nosi s tim napretkom.

Poslednja izmena:
A sta bi sa onom "teleportacijom" u australiji, bilo price da su uspeli da teleportuju foton na jako malu daljinu, neki mikroni ?
Kod kvantne teleportacije teleportuje se samo kvantna informacija. Nije moguce teleportovati same cestice, niti je moguce preneti informaciju brze od brzine svetlosti. Maksimalna udaljenost koja je dosad postignuta u kvantoj teleportaciji je nekih 16 km.

Ajde ovako,

Crvotočina = Crna rupa

perilica = veš mašina

Ja znam da je danas mnogo lakše naći HR prevode, ali usvajati "njihove" nove reči, kojima se inače i sami smeju, u svakodnevnom govoru je stvarno malo smešno. :)

Crvotocina nije isto sto i crna rupa.

Btw, ko nije neka obavezno odgleda Contact (1997). :)

Poslednja izmena:
crna rupa - materija bez hemijskih svojstava, gomila nukleona sabijena toliko da slaba nukelarna sila vise ne reaguje, i izmedju nukleona nema praznog prostora. samim time i gravitacija je enormno velika, te takav objekat postoji sam po sebi bez vremena i prostora.

crvotocina (NEhrvatska rec, vec nas prevod za "Wormhole") - regija spacetime-a koja bi za vanjskog posmatraca imala svojstva crne rupe, a u stvari je suzen prostor, "prolaz" izmedju dve tacke u inace standardnom vremeprostoru. za nastajanje iste nije neophodna crna rupa u blizini, vec se smatra da na osnovu teorije kvantnog polja moze da nastane "spontano" (sve vise popularna rec u nauci usled nedostatka razuma) na nivou plankove duzine (vrednost kada kvantni efekti pocinju da dominiraju). da bi jedan prosao kroz takvu rupu, treba da ima generator negativne energije koji ce da odrzava brod/shtagod citavim, a to je negativna energija. Kasimirov efekat je nada naucnicima da prolaz kroz crvotocinu zapravo moze da se izvede***

*** po jednoj od teorija, sobzirom da kasimirov efekat generise energiju ni iz chega, smatra se da region iz koga je pokretanje kasimirovog efekata "uzelo energiju" postaje energetski negativan, i ta pojava se u teoriji smatra nastankom negativne energije. po drugim teorijama ta energija u Kasimirovom efektu je doshla od - boga, komshijskog univerzuma, negde iz multiverzuma, i najbolja od svih teorija - svemir na apsolutnoj skali nema nikakvog smisla (to je moja teorija)

Ne znam da li je spominjano, ali Alien prequel je dobio renaming i sada se zove Prometheus a tadkodje je dobio i release date 8. June 2012. Devojka sa Zmajevom tetovazom je trenutno jedini poznati lead.

http://www.imdb.com/title/tt1446714/

koliko sam ja citao to "nece biti prikvel elijenu vec nesto sasvim novo i originalno"...

crna rupa - materija bez hemijskih svojstava, gomila nukleona sabijena toliko da slaba nukelarna sila vise ne reaguje, i izmedju nukleona nema praznog prostora. samim time i gravitacija je enormno velika, te takav objekat postoji sam po sebi bez vremena i prostora.

crvotocina (NEhrvatska rec, vec nas prevod za "Wormhole") - regija spacetime-a koja bi za vanjskog posmatraca imala svojstva crne rupe, a u stvari je suzen prostor, "prolaz" izmedju dve tacke u inace standardnom vremeprostoru. za nastajanje iste nije neophodna crna rupa u blizini, vec se smatra da na osnovu teorije kvantnog polja moze da nastane "spontano" (sve vise popularna rec u nauci usled nedostatka razuma) na nivou plankove duzine (vrednost kada kvantni efekti pocinju da dominiraju). da bi jedan prosao kroz takvu rupu, treba da ima generator negativne energije koji ce da odrzava brod/shtagod citavim, a to je negativna energija. Kasimirov efekat je nada naucnicima da prolaz kroz crvotocinu zapravo moze da se izvede***

*** po jednoj od teorija, sobzirom da kasimirov efekat generise energiju ni iz chega, smatra se da region iz koga je pokretanje kasimirovog efekata "uzelo energiju" postaje energetski negativan, i ta pojava se u teoriji smatra nastankom negativne energije. po drugim teorijama ta energija u Kasimirovom efektu je doshla od - boga, komshijskog univerzuma, negde iz multiverzuma, i najbolja od svih teorija - svemir na apsolutnoj skali nema nikakvog smisla (to je moja teorija)

Unapred se izvinjavam,

ja sam čovek koji priznaje grešku. Nisam imao nameru da vređam, nekako u kontektu mi je jednostavno zasmetalo. Hvala na objašnjenu :)

Ajde ovako,

Crvotočina = Crna rupa

perilica = veš mašina

Ja znam da je danas mnogo lakše naći HR prevode, ali usvajati "njihove" nove reči, kojima se inače i sami smeju, u svakodnevnom govoru je stvarno malo smešno. :)

perilica živi dulje uz calgon :D - meni bolje zvuči ta reklama nego naša npr.
ali crvotočina - čoveče pa u osnovnoj školi iz geografije se uči o tome, šta su crne rupe a šta crvotočine. možda nisi bio na tom času :D

Pogledao sam na prethodnoj strani spominjani Troll hunter, simpatican kvazi dokumentarac, meni licno zanimljiviji od cloverfilda jedno milion puta. Nije toliko nabijen akcijom, cak bi se moglo reci da malo opada tempo sredinom filma, ali tematika je jako zanimljiva a tu su i prelepi pejzazi Norveske. Moze se naci pod imenom "trolljegeren" i to koliko sam primetio iskljucivo na bluray-u. Jedino sto nije SF :D

Nazad
Vrh Dno