Šta je novo?

ScienceFiction @ Benchmark!

Zavrsi se Galaktika...bilo je i vreme.

Moj utisak- onako...s obzirom u sta je pocelo da se pretvara, ovo mi je jos i ok...(sajlonac u meni kaze da je njesra, a onaj ljudski veli da je okej:D )

I sta je na kraju ispala starbuck... nerazumem uopste...

na kraju smo zakljuchili da ima tri andjela i definitivno bog - andjeli su Starbuck, i virtuelni baltar i 6tica. potonje dvoje su imali razloga da se pojave i deluju samo sa svojim kontra originalima (baltar i kaprika) dok je Starbuck zapravo bila mrtva - vratila se kao andjeo da osigura "grand boziji plan" a to je ono "all this has happened before and all will happen again" .. a i to je diskutabilno, zbog konachne priche andjela baltara i 6tice.

meni je kraj galaktike fenomenalan!

dakle, Hera u opshte nije bila kljuchna zbog toga shto ima "specijan" DNK, vec zbog niza dogadjaja a to sajlonci nisu uspeli da vide. videli su Adama i Andjeo Starbak.

malo mi je downer shto su skoncenrtisali kraj samo na roslinku, adamu, baltara i 6ticu, jer su zapostavili celu skoro ekipu koja je drzala galaktiku na nogama - Helo-a, athena-u, pa chak i racetrack i hot dog-a.

savrsheno mi je prijala ideja gde su virtuelni baltar i virtuelna 6tica zapravo andjeli. heh, kraj sa 150.000 godina in the future (mi, zemlja as we know it) je odlichna fora.

ochekivao sam da ce tigh i adama da parkiraju galaktiku i da od nje naprave spomenik, ali nisu. sve radi ove fore da su sajlon ljudske kaste krenule od afrike (tanzanije) da se shire po celom svetu ...

i priznajem da sam suzu pustio zajedno sa baltar-om, kada gledaju livade, i kad kaze kapriki: i know about farming ... i krene da plache. Uh, zabole me dusha tad, baltar se pokajao i iskupio kompletno!

Poslednja izmena:
ooo, Igoritza je ziv..
Meni je kraj galactike dobar jedino sto mi bode oci je to da je narod pristao da se odrekne tehnologije, i jos da se rastrkaju. na jednom drugom forumu sam citao teoriju da oni koji koji to nisu zeleli su otisli na jedno ostrvo( atlantida ) ali opet to nije spomenuto u seriji nigde. mozda u produzenom izdanu bude. ( dodatnih 20 minuta)

Ostala mi je nejasna prica hibrida koju su govorili Starbaku "you are the harbinger of death Kara Thrace". Ima neko objasnjenje?

Malo mi je i nedoreceno da li se neko od neprijateljskih sajlonaca spasio, uprkos bombama. Dalje, sta je sa trinaestim plemenom? Posto su oni bacili nuklearku na Zemlju i pobili sve sajlonce sem onih petoro, sta je bilo sa njima posle?

Svidja mi se kako su ih povezali sa danasnjim vremenom, sa sve onim robotima koje prikazuju na kraju :D

Nisam mogao da se otrgnem utisku, kad su virtuelni Baltar i sestica hodali Njujorkom i raspravljali se da li ce se opet desiti, da izgledaju kao andjeo i djavo iz prvog dela Mi nismo andjeli, falilo je samo da bace opkladu :d

Jel moze neki info o tom produzenom izdanju, kad ce to?

Poslednja izmena:
Ostala mi je nejasna prica hibrida koju su govorili Starbaku "you are the harbinger of death Kara Thrace". Ima neko objasnjenje?

Mislim da je ona za njih bila "harbinger of death" a ne za ljude.

Nego meni nije jasna zašto je Hera "mitochondrial eve" tj. predak cele ljudske rase. Šta se desilo sa ostalih 38k ljudi? Od toliko ljudi uspeli su da nađu samo jedan fosil.

pa, ima donekle smisla - hera je PRVA sa human cylon DNA, a kasniji potomci su lichili na nju, eventualno bili 6 godina mladji ... :) i uzgred - to su sve bila deca od 6tice, 8mice, i onog plavog shto je maltretirao starbuck. ne secam se shta bi sa d'anna-om ?

Tako je...genetski, mi smo "deca" tog hibrida, tj Here.
D'Anna je nestala iz serije kao i jos neki likovi...bzvz.

chivitli je napisao(la):
Malo mi je i nedoreceno da li se neko od neprijateljskih sajlonaca spasio, uprkos bombama. Dalje, sta je sa trinaestim plemenom? Posto su oni bacili nuklearku na Zemlju i pobili sve sajlonce sem onih petoro, sta je bilo sa njima posle?

Ne verujem, da se iko spasio- bese tu ona crna rupa u komsiluku:D
A to sa 13. plemenom- pa moraces opet da odgledas poslednji serijal- malo je cudnovat taj deo...evoluirani sajlonci (tj. potomci 13.og plemena- sajlonskog) koji valjda naprave novu generaciju "mehanickih" sa kojima zarate, pa popiju nuklearke, da bi preziveli sajlonci zatim lutali svemirom i uz pomoc tehnologije za ponovno ozivljavanje opstali par hiljada godina i na kraju dosli do Sajlonaca koje su u medjuvremenu isprasili ljudi sa 12 kolonija, i imali primirje...i zatim njih "unapredili", tj napravili nove Centurione i "skinjobs-e"...od kojih je "najopakiji"- Cavil izveo prevrat i kaznio tvorce poslavsi ih na kolonije sa izbrisanom memorijom...I na kraju poveo Sajlonce u pohod na Capricu i ostale kolonije, itd itd.
Ako sam dobro ukapir'o:D

Poslednja izmena:
Ako smo mi potomci Here to bi značilo da su ostali ljudi koji su se naselili na različitim kontinentima izumrli. Šta je moglo da dovede do tolikog pomora?

@nex999
Moram te malo ispraviti.
Dakle preživeli Sajlonci sa zemlje su putovali ka kolonijama. Kako su putovali brzinom bliskom brzini svetlosti vreme se usporilo za njih pa nisu ostarili. Došavši do kolonija rat je još uvek trajao i Centurioni su pokušavali da naprave skinjobs-e ali nisu bili uspešni u tome (tačnije napravili su Hibride ali ništa što bi moglo samo sebe da održava). Final Five su napravili dil sa njima. Razvlili su 8 humanoidnih modela i dali im resurrection tehnologiju a zauzvrat su tražili da se rat prekine.

Jedva nekako sam preleteo ovih par zadnjih postova, a da ih samo delimično pročitam, čisto da ne skapiram kraj. Ajde molim vas ako neko ima srpski titl za 20-tu epizodu da mi pošalje ili link ili titl na PM. Znam toliko engleski da bih razumeo poentu, ali voleo bih ovu poslednju, frakking, epizodu da pogledam opušteno.

Ako smo mi potomci Here to bi značilo da su ostali ljudi koji su se naselili na različitim kontinentima izumrli. Šta je moglo da dovede do tolikog pomora?

@nex999
Moram te malo ispraviti.
Dakle preživeli Sajlonci sa zemlje su putovali ka kolonijama. Kako su putovali brzinom bliskom brzini svetlosti vreme se usporilo za njih pa nisu ostarili. Došavši do kolonija rat je još uvek trajao i Centurioni su pokušavali da naprave skinjobs-e ali nisu bili uspešni u tome (tačnije napravili su Hibride ali ništa što bi moglo samo sebe da održava). Final Five su napravili dil sa njima. Razvlili su 8 humanoidnih modela i dali im resurrection tehnologiju a zauzvrat su tražili da se rat prekine.

Verovatno im je genetski kod bio "manje dominantan", tj. iscezao je tokom vremena u fazonu evolucije...a isto vazi i za primitivce koje su zatekli ovde.Mada, to je sve njihova fikcija- deluje cudno i ima rupa, naravno...
Ja sam bio maltene siguran da ce napraviti Atlantidu, ali bi to onda znacilo i mracan razvoj serije, da zacarani krug i dalje traje.Ovako je vise happy end.

Thx za ispravku, tako je islo...:)

@Zooo:

Prati ova tri sajta:
http://www.prijevodi-online.org/index.php?izbor=epizode&id=6&s=sve
http://www.divx-titlovi.com/
http://www.podnapisi.net/

Kad se tu pojavi prevod, imacemo ga i svi.

Poslednja izmena:
Pratim ih od petka, baš ta tri + još par, mislio sam da ima neki za koji nisam još bio čuo. Pošto više ne mogu da izdržim odoh da gledam sa engleskim titlom :wave:

Ma nemaju ni oni pojma šta su hteli da kažu time.

Mogli su da odrade sve ovo u dve jake sezone i da ne smore ljude, nego da nastave
sa trećom sezonom na zemlji, da pratimo kako se snalaze, uklapaju sa pra-ljudima itd.

Sad je kasno, BSG mi je postala sinonim za mulj.

@nex999
Moram te malo ispraviti.

Inace, teorija o evulitovnom Adamu i Evi je i pokazala otprilike tu pricu. Za Evu nisam detaljno citao, znam da ima veze sa DNK u mitohondrijama koji se prenose preko majke, ali npr za evolutivnog Adama se pokazalo da su svi muskarci (a samim tim i svi ljudi) sa planete potomci jednog muskarca koji je ziveo pre oko 60 hiljada godina, ako se ne varam.

Ovo se zasniva (pojednostavljeno) na sledecem principu. Ljudi imaju 46 hromozoma, tj 23 para. Polne celije imaju 23 hromozoma. Prilikom oplodnje dolazi do rekombinacije gena sa hromozoma. Tako da nova jedinka koja nastaje nema bukvalno 23 hromozoma od majke i 23 od oca, vec su novonastali hromozomi nekakav mix od hromozoma roditelja, tj geni u tom procesu predju sa jednog hromozoma na drugi, cak valjda postoji neki mehanizam koji opravlja greske u genima.

Izuzetak od ovoga je Y hromozom kod muskaraca. Posto muskarci imaju i X i Y, od oca dobijaju prakticno identican Y hromozom i ne dolazi do rekombinacije. Posto se vremenom desavaju mutacije na genima, one se prenose sa oca na sina i ukoliko se nadju iste mutacijame za recimo osobe iz neke regije moze da se zakljuci da te osobe imaju istog zajednickog predaka, posto je (bar po toj teoriji) verovatnoca da se na dva evolutivna stabla desi identicna mutacija na nekom genu previse mala.

Prema tome je izracunato da svi muskarci imaju identicnu mutaciju na nekom genu na Y hromozomu prema cemu znaci da su svi u srodstvu i izracunato da je taj evolutivni Adam ziveo pre 60000 godina, ako se dobro secam.

Zasto je do toga doslo? Pa mozda je smanjena populacija ljudi bila, ovaj je iz nekog razloga bio superioran, ostala porodicna stabla su izmrla ili nesto slicno. Takodje, tvrdi se da je svaki sesti covek sa planete potomak Ghengis Khan :D

Bila je emisija na discoveryju o ovome. A takodje moze da se uzorak DNK posalje na analizu i onda dobijete rezultat o tome kom narodu pripadate i kako se taj narod kretao kroz istoriju.

Interesanto je da je jedan moj drugar to uradio (sa ovih prostora je). Ispalo je da su mu predaci sa svih strana :D, tj nema neki dominantni narod kojemu pripada, ne znam da li to vazi za sve nas, ali rekao bih da ima smisla.

Tako je...genetski, mi smo "deca" tog hibrida, tj Here.
D'Anna je nestala iz serije kao i jos neki likovi...bzvz.

Ne verujem, da se iko spasio- bese tu ona crna rupa u komsiluku:D
A to sa 13. plemenom- pa moraces opet da odgledas poslednji serijal- malo je cudnovat taj deo...evoluirani sajlonci (tj. potomci 13.og plemena- sajlonskog) koji valjda naprave novu generaciju "mehanickih" sa kojima zarate, pa popiju nuklearke, da bi preziveli sajlonci zatim lutali svemirom i uz pomoc tehnologije za ponovno ozivljavanje opstali par hiljada godina i na kraju dosli do Sajlonaca koje su u medjuvremenu isprasili ljudi sa 12 kolonija, i imali primirje...i zatim njih "unapredili", tj napravili nove Centurione i "skinjobs-e"...od kojih je "najopakiji"- Cavil izveo prevrat i kaznio tvorce poslavsi ih na kolonije sa izbrisanom memorijom...I na kraju poveo Sajlonce u pohod na Capricu i ostale kolonije, itd itd.
Ako sam dobro ukapir'o:D

@nex999

Pazi moze i to sto si rekao a moze i ovo:

Ako su ih Centurioni koje su oni napravili skenjali zasto onda nisu ti Centurioni preziveli?

Druga opcija, verovatnija, je da su ih ljudi skenjali, sto ima veze sa ciklusom koji se ponavlja. Iako je i meni ono sto si ti rekao prvi put palo na pamet.

Takodje, nejasno je i to sto mi se cini da su rekli da su imali neki inside info da ce 13-ta kolonija da bude nuke-ovana, pa su zato i ponovo napravili resurrect tehnologiju i bili su spremni za bezaniju. Mozda je to bio neki rat koji je trajao...

^
U pravu si za taj deo - imali su "dojavu", secam se da je to bilo pomenuto u seriji.I bio je rat, koji je najverovatnije bio "blitz" u vidu nuklearnog holokausta.

Medjutim- cinjenica je da su na toj Zemlji ziveli Sajlonci, i da su oni bili 13. pleme.
Koje je, ako sam dobro zapamtio- bezalo od ljudi posle rata na Cobol-u, koji je rezultirao egzodusom i ljudske i Sajlonske rase.
E sad, ni ja nisam uspeo da povezem sta se desilo sa Centurionima koje je 13. pleme razvilo na Zemlji i zaratilo sa njima.Kapiram da se desio slican scenario -i da negde u galaksiji postoji 12 Centurionskih kolonija lol -

A MOZDA - je ona kolonija koju su razneli nuklearkama u ovoj epizodi u stvari to sto je preostalo od njih??Mindjob...

Takodje mi je smetao onaj detalj sa pocetka ove polusezone kad nekakvim detektorom odmah otkriju da su kosturi i ostaci koje su zatekli na Zemlji -Sajlonski...a do tada Baltar nije uspeo da nadje nikakav nacin za otkrivanje Sajlonaca...mada opet, mozda su im ovi dali tehnologiju za otkrivanje...meh.Nismo ni saznali u cemu se to konkretno razlikujemo...da je DNK -to moze da se otkrije lako...ali sta je jos u pitanju...

Poslednja izmena:
Inace, teorija o evulitovnom Adamu i Evi je i pokazala otprilike tu pricu. Za Evu nisam detaljno citao, znam da ima veze sa DNK u mitohondrijama koji se prenose preko majke, ali npr za evolutivnog Adama se pokazalo da su svi muskarci (a samim tim i svi ljudi) sa planete potomci jednog muskarca koji je ziveo pre oko 60 hiljada godina, ako se ne varam.

Ovo se zasniva (pojednostavljeno) na sledecem principu. Ljudi imaju 46 hromozoma, tj 23 para. Polne celije imaju 23 hromozoma. Prilikom oplodnje dolazi do rekombinacije gena sa hromozoma. Tako da nova jedinka koja nastaje nema bukvalno 23 hromozoma od majke i 23 od oca, vec su novonastali hromozomi nekakav mix od hromozoma roditelja, tj geni u tom procesu predju sa jednog hromozoma na drugi, cak valjda postoji neki mehanizam koji opravlja greske u genima.

Izuzetak od ovoga je Y hromozom kod muskaraca. Posto muskarci imaju i X i Y, od oca dobijaju prakticno identican Y hromozom i ne dolazi do rekombinacije. Posto se vremenom desavaju mutacije na genima, one se prenose sa oca na sina i ukoliko se nadju iste mutacijame za recimo osobe iz neke regije moze da se zakljuci da te osobe imaju istog zajednickog predaka, posto je (bar po toj teoriji) verovatnoca da se na dva evolutivna stabla desi identicna mutacija na nekom genu previse mala.

Prema tome je izracunato da svi muskarci imaju identicnu mutaciju na nekom genu na Y hromozomu prema cemu znaci da su svi u srodstvu i izracunato da je taj evolutivni Adam ziveo pre 60000 godina, ako se dobro secam.

Zasto je do toga doslo? Pa mozda je smanjena populacija ljudi bila, ovaj je iz nekog razloga bio superioran, ostala porodicna stabla su izmrla ili nesto slicno. Takodje, tvrdi se da je svaki sesti covek sa planete potomak Ghengis Khan :D

Bila je emisija na discoveryju o ovome. A takodje moze da se uzorak DNK posalje na analizu i onda dobijete rezultat o tome kom narodu pripadate i kako se taj narod kretao kroz istoriju.

Interesanto je da je jedan moj drugar to uradio (sa ovih prostora je). Ispalo je da su mu predaci sa svih strana :D, tj nema neki dominantni narod kojemu pripada, ne znam da li to vazi za sve nas, ali rekao bih da ima smisla.

Ja sam radio taj test Y hromozoma. Taj drugar te 100% lagao, jer muškarac može da ima samo Y hromozom nasleđen od svog oca. Y hromozomi se ne mešaju,
tako da je to bukvalno direktna veza sa praistorijskim čovekom od koga si potekao... ali samo jednom lozom.

Y hromozom ne može da ti kaže kom narodu pripadaš, mada može otprilike da ti locira poreklo na neki deo Evrope, Azije, Afrike itd. Ne postoji ni jedan jedini narod na ovoj planeti koji se sastoji samo od jednog Y hromozoma. Uglavnom se narodi sastoje od 5-6 ( i više ) muških porekla, i 2-3 ženska.

npr. skoro svi Irci pripadaju R1b haplogrupi ( preko 90% ), ali zato toj haplogrupi pripada i većina Engleza, Španaca, Francuza, Nemaca, ogroman broj Skandinavaca, Balkanaca, Gruzina,
Turaka, Grka, Afro-Amerikanaca itd. To ne znači da su svi ovi narodi potekli od Iraca, niti znači da su Irci = Gruzini. Zar ne. Samo znači da je ta haplogrupa imala uspeha u širenju tokom desetina milenijuma, a onda ih je tu zatekla moderna manija nacionalnog osvešćenja krajem XIX veka.

Naravno, svi potiču od tog jednog "adama", ali to ne znači da je on bio sam na planeti, već da je od više muškaraca on ( a verovatno i njegova braća ) imalo sreće i/ili talenata koji su im pomogli da jedino njihov genetski kod doživi da se kopira. A kako je u to doba ukupna ljudska populacija brojala par stotina primeraka,
od čega je većina živela u prilično opasnim okolnostima, nije čudno da su neke loze totalno izumrle.

Y-hromozom ima veoma sporu ratu mutacije, tako da se gotovo identično kopira sa oca na sina, pa tako ti i neki tvoj muški predak od pre ~10.000 godina imate istovetan Y-hromozom.

Takodje, tvrdi se da je svaki sesti covek sa planete potomak Ghengis Khan :D

To je čisto lupetanje. Prvo, da bi znali kojoj je uopšte haplogrupi pripadao Džingis Kan, oni moraju da ga testiraju lično, ili da testiraju nekog njegovog potomka
što nisu uradili. Obične pretpostavke bazirane na matematičkim proračunima po kojima ispada da se taj haplotip nešto brže raširio po Aziji od ostalih i dostigao da 0.5% svetske muške populacije ima to poreklo. Onda su se toga dohvatili novinari željni senzacije, pa na kraju ispade da je Džingis Kan svakome pradeda.

Poslednja izmena:
a imamo i teoriju gde je evolucija shit, i mi smo samo dizajn. :)

ozbiljan sam, suvishe mi svemir deluje koincidentalan, da bi sve ispalo ovako kako jeste, pa da je veliki prasak bio pre zilijardu milijardi godina, a ne pre 15 milijardi ...

nisam pobornik nijednog verovanja, nit dogme, sebe smatram za agnostichkog teist-a, ali mi evolucija deluje kao kompletan shit.

uporedite PC arhitekturu, i ljude. ovlash. dobija se da smo savrshene biomehanichke tvorevine, bukvalno pravljene po standardu, koji nikako ne moze da bude sluchajan.

sajlonci u fikciji su savrshen primer - mashine koje emuliraju ljude. do detalja. ljudski mozak je samo ogranichen da bi shvatio da je zaista tako, e a pricha o eventualnom bogu je suvishe velika i nepoveziva da bih sada pochinjao.

skapiracemo valjda mnogo vishe o prostoru i vremenu, kad se (ne)otkrije famozni higgs boson, pa ce nam mnoge stvari biti jasnije. bar u pogledu postojanja svega (shto ce nazalost mali broj ljudi shvatiti, i to ne bukvalno)

mrs garrison iz SP o evoluciji:

[youtube]EBDA2_dJIGo[/youtube]

:)

Ja sam radio taj test Y hromozoma. Taj drugar te 100% lagao, jer muškarac može da ima samo Y hromozom nasleđen od svog oca. Y hromozomi se ne mešaju,
tako da je to bukvalno direktna veza sa praistorijskim čovekom od koga si potekao... ali samo jednom lozom.

Pazi, ja sam to isto i rekao, tj nisam nigde rekao da se Y hromozomi "mesaju", verovatno me nisi dobro razumeo. Y hromozom od oca na sina dolazi nepromenjen, tj ne dolazi do rekombinacije gena, posto majka nema Y hromozom, jelte :d (ima X).

Jeste direktna veza, plus se sa vremena na vreme dese neke mutacije, koje se prenose potomcima...

Niko ne kaze da je taj "adam" bio sam na planeti (jedini muskarac :D), vec da su druga porodicna stabla izmrla, iz ovog ili onog razloga, a njegovi potomci su imali bolje uslove da napreduju ili nesto slicno...

Sto se tice Ghengis Khan-a, mozda je marketing mozda nije, to je pretpostavljam iz neke analize, gde su izracunali frekvenciju pojavljivanja mutacije na Y hromozomu i na osnovu toga nasli period u kome je ziveo, videli da vecina Mongola ima tu mutaciju i tako nekako zakljucili.

^
U pravu si za taj deo - imali su "dojavu", secam se da je to bilo pomenuto u seriji.I bio je rat, koji je najverovatnije bio "blitz" u vidu nuklearnog holokausta.

Medjutim- cinjenica je da su na toj Zemlji ziveli Sajlonci, i da su oni bili 13. pleme.
Koje je, ako sam dobro zapamtio- bezalo od ljudi posle rata na Cobol-u, koji je rezultirao egzodusom i ljudske i Sajlonske rase.
E sad, ni ja nisam uspeo da povezem sta se desilo sa Centurionima koje je 13. pleme razvilo na Zemlji i zaratilo sa njima.Kapiram da se desio slican scenario -i da negde u galaksiji postoji 12 Centurionskih kolonija lol -

:d

Pa to je jedna varijanta. Druga je da su ih ljudi sa 12 kolonija nasli i "blitznuli" :d

Gde se tu dojava uklapa, ne znam.

Pazi, ja sam to isto i rekao, tj nisam nigde rekao da se Y hromozomi "mesaju", verovatno me nisi dobro razumeo. Y hromozom od oca na sina dolazi nepromenjen, tj ne dolazi do rekombinacije gena, posto majka nema Y hromozom, jelte :d (ima X).

Ne, rekao si da je tvoj drug išao na nekakav genetski test koji mu je rekao da je mix raznih naroda, što je nemoguće, jer takav test ne postoji.
Jeste direktna veza, plus se sa vremena na vreme dese neke mutacije, koje se prenose potomcima...

Otprilike se bitnije mutacije dese na nekih ~10.000 godina. Tako su i nastale desetine haplogrupa koje su međusobno različite a opet jasno vode poreklo od iste haplogrupe.

Ipak, na genetskom nivou ne može da se priča o narodima. Postoji neka frekvencija pojavljivanja neke haplogrupe u nekom delu sveta, ali npr. neko ko pripada npr. Y-haplogrupi R1b bi mogao lako da bude Irac, Španac, Englez, Nemac, Skandinavac, Balkanac, Gruzin...

Srbi, Hrvati, Bugari, Ukrajinci, Rumuni, Grci, Makedonci, Albanci, Bošnjaci i drugi narodi se sastoje od otprilike istih Y-hromozomskih porekla, u veoma sličnim razmerama. Dakle, same sh....

Sto se tice Ghengis Khan-a, mozda je marketing mozda nije, to je pretpostavljam iz neke analize, gde su izracunali frekvenciju pojavljivanja mutacije na Y hromozomu i na osnovu toga nasli period u kome je ziveo, videli da vecina Mongola ima tu mutaciju i tako nekako zakljucili.

http://en.wikipedia.org/wiki/Genghis_khan#Descent

Zerjal et al. [2003][32] identified a Y-chromosomal lineage present in about 8% of the men in a large region of Asia (about 0.5% of the men in the world). The paper suggests that the pattern of variation within the lineage is consistent with a hypothesis that it originated in Mongolia about 1,000 years ago. Because the rate of such a spread would be too rapid to have occurred by genetic drift, the authors propose that the lineage is carried by likely male-line descendants of Genghis Khan, and that it has spread through social selection. In addition to most of the Mongol nobility up to the 20th century, the Mughal emperor Babur's mother was a descendant. Timur (also known as Tamerlane), the 14th century military leader, claimed descent from Genghis Khan.

Dakle, ukratko, pretpostavljaju mnogo toga, na osnovu nekih hipoteza o starosti neke genetske linije.
assumption is the mother of all fuckups.

Tako se pretpostavljalo da su Rusi polu-mongolski narod, pa su neki "naučnici" "našli" kod Rusa "alkoholičarski gen" koji je navodno potekao od Mongola. Pa se na kraju ispostavilo da Rusi i Mongoli nemaju nikakve genetske veze. Pa opet, šta misliš
koja je od te dve priče dobila više publiciteta u zapadnim medijima.

Slično i sa nama i Turcima. Sto godina se već priča o tome kako su Turci sve živo ovde silovali.

Istraživanje Y-hromozoma je pokazalo da Turci imaju dodirnih tačaka sa Balkanskim narodima, ali da se neke specifično Turske ( anatolijske ) haplogrupe uopšte ne pojavljuju na Balkanu, dok se sve Balkanske haplogrupe pojavljuju u Anatoliji.

Koliko sam ja razumeo poenta serije je da je svako od nas pomalo toster. :D

Salu na stranu, prva sezona mi je bila fantasticna, ali je opasno pocelo da me smara vec polovinom druge sezone sve nekakvi glupavi dijalozi, gledao sam seriju samo da bih znao kako ce da se zavrsi a ne zato sto me stvarno odusevljavala.
Jeste da nisam pola pohvatao sta je bilo u proslosti sa sajloncima i trinaestim plemenom, ali nemam neku zelju da gledam ponovo kako bih svatio.

Hteo sam da se otprilike ovako nekako zavrsi, nasele se na neku lepu planetu and lived happily ever after... Dovoljno za mene.

@staljin: drago mi je da vidim da jos neko govori gruzin a ne gruzijac.

Sa uživanjem sam pratio sve sezone, bilo je epizoda bez kojih se moglo, ali većina mi se dopala. Što se mene tiče kraj je sasvim OK, malo je bezveze ono što se desilo sa Starbak (ili se nije desilo) i to što je u 13-14 epizodi neko od kožnih izjavio da ipak postoji 13 modela a posle ni reči o tome, u svakom slučaju sa ovakvim krajem su se izvukli. I tek na kraju, dok gledamo robote koje je današnja tehnologija proizvela, mi ima smisla ono njihovo: "sve ovo se već dogodilo i dogodiće se ponovo..."

Poslednja izmena:
Eto vidis, a ja bas mislim da je to nalazenje objasnjenja sa/o Starbak jedan od boljih momenata na kraju serijala. 100 ljudi, 100 cudi :)

Inace, lepo ste se raspisali o BSG, meni se je kraj definitivno svideo, ali ne bih pravio nauku oko toga, to je sci fi :)

Zaboravih spoiler tagove.

Meni koliko je serija postajala sve gora i gora kroz trecu i cetvrtu sezonu toliko mi je ovo finale bilo odlicno. Nekako sam doziveo Galena kao osobu koja je prekinula krug ratovanja izmedju sajlonaca i ljudi, i bas mi ga je bilo zao sto je otisao da zivi kao Robinson Crusoe. Objasnjenje za Starbuck mi je izuzetno originalno i nepredvivo. Nisam nesto preterano skontao ono o umirucem vodji koji ce odvesti ljudsku rasu do zemlje, jer je Sturback ustvari vec bila mrtva. Sad cekamo jun i The Plan da vidimo malo pricu i sa sajlonske strane.
A Ronald D. Moore nije mogao da odoli, a da se ne pojavi u poslednjoj epizodi.

Poslednja izmena:
Vrh Dno