Moja neka razmišljanja:
1. Trinaesto pleme su bili ljudi, nastanili su se na Zemlji ali su stvorili sopstvene Cylonce koji su im došli glave.
2. Rat između tih ljudi i njihovih Cylonaca se vodio na Zemlji sve dok ljudi nisu ukapirali da su inferiorni, podvili rep i nastanili se na drugoj planeti npr. oko Alpha Cenatauri-ja??? (Abama na kraju ove epizode usmerava BSG ka najbližoj zvezdi XY klase)
3. Ljudi godinama (vekovima?) na novoj planeti grade mas destruction oružje i vraćaju se na Zemlju za payback.
4. Cylons are no more i stvara se protiv teža trenutnoj situaciji gde su Cylonci razorili prvobitna 12 plemena.
Mislim da će BSG ipak naći ljudske potomke ali će ih ovi okriviti za kolaboraciju sa neprijateljom i otpočeti borbu protiv njih. To mi već liči na par smaračkih epizoda sa mlađanim Apollom i njegovom diplomatijom... Neko je morao da umre u ovoj epizodi da bi svi žalili za njime i vapili za osvetom. Ty-ova žena žešće smara i mogli su bolje da dovedu onog kera čiju su posudu okretali na New Caprici da bude zadnji Cylonac. Kladim se da će Roselin dati svoj (beznačajni) život da bi ona preživela i ujedinila svih dvanaest modela. Ako ubace i time travel sjebali su sve što su do sada napravili.
U ***e, sve znam, ne moram ni da gledam seriju više.