Šta je novo?

SBB WebStar cable modem monitor (WSModemStat) programcic :)

UPDATE:

Sklonio sam sa downloada eksperimentalnu verziju koju sam okacio za u proslom postu posto sam skontao da vam ta nece uopste raditi (problem sa DNS-om posto je kod mene stavljeno da "modem" resolvuje u 192.168.100.1 a tako sam i pisao u programu umesto IP adrese pa tako da vama koji najverovatnije nemate modem umesto 192.168.100.1 ne bi ni radila ova verzija).

Verzija 1.3 .NET varijante je vec napravljena, testira danas, a sutra se vec moze naci ovde za download u vidu Installera. Mogu samo reci da nova verzija ima sve podatke (cak i za upstream), biranje intervala osvezavanja ispisa (default je 300 ms) kao i dugo ocekivano dugme za reset modema. Programcic se spusta u tray i na desni klik na ikonicu se moze: ugasiti, prikazati ili sakriti (ovo isto se radi i sa duplim klikom na ikonu), takodje ima reset modema i u ovom meniju (koga mrzi da prikaze prozor pa da ga resetuje odande moze to i iz tray-a da radi), prikaz IP adrese u tray-u na koju ako kliknete kopira je u ClipBoard (nekome ce ovo biti korisno), takode ukoliko dodje do reseta modema iz bilo kog razloga, tj. njegov status se promeni iz Operational u bilo sta drugo, iskocice baloon tooltip iz tray ikonice koji ce vas o tome obavestiti (bilo da je programche u pozadini, tj. spusteno dole, bilo da je prozor aktivan) i obavestavace o svim promenama statusa (npr. Ranging complete, Aquaring upstream parameteres...) sve dok se ne nakaci normalno na mrezu i dodje do Operational :p

U nekoj od narednih verzija cu da ubacim isto tako da iskace baloon upozorenje ukoliko npr upsteram ili downstream signali padnu iznad/ispod kriticnog nivoa :)

Pozdrav i ocekujte download link do instalacije programa uskoro!!!

Poslednja izmena:
Unapred se izvinjavam na ovoliko vezanih postova ali sta cu kada se imalo za vikend slobodnog vremena :p

Kao prvo dodao sam jos neke stvarcice (detekciju tiemouta, reseta modema, bilo kakvih problema sa vezom do modema...), dodao menjanje boje u tray-u u zavisnosti od stanja modema:

- plava - modem je u stanju Operational i radi kako treba
- zhuta - modem je u fazi uspostavljanja veze sa provajderom
- crvena - modem je offline ili je nasa veza prema njemu nekako prekinuta

Ovde je screenshot ove nove (1.4.6) verzije WSModemStat.NET-a:
http://delerium.users.sbb.co.yu/screenshots/WSNET/ws.JPG

A evo malo screenova sto se tice ikonice i obavestenja raznih (u vidu baloncica):

- Operational :)
Operational.JPG

- Desio se timeout u toku trajanja monitoringa modema
Timeout.JPG

- Previse timeoutova = dead veza sa modemom
timeout2.JPG

- Modem se iz nekog razloga resetovao sam od sebe ili ste ga vi sami resetovali na dugme reset :p
reset.JPG

- I jedan od status obavestenja priliko prijave modema na mrezu:
status.JPG

- Meni koji se dobija desnim klikom na ikonicu u tray-u:
meni.JPG

(Primeticete da su sve komande tipa reset i reconnect nalaze i u tom meniju, sto znaci da ne mora da se otvara ceo prozor programa da bi se te stvari uradile, takodje na desni klik ili prlaskom misa preko ikonice moze se videti IP adresa koju imate, a klikom na nju u meniju se automatski kopira u ClipBoard ako nekome treba takva funkcionalnost)

NAPOMENA:
1) Programche je testirano i lepo radi u mrezama gde je racunar na kome radi programce nakacen iza rutera ili switcha sa modemom, jer onda se program ne disconectuje tj mrezni status ne ode u stanje "Network cable is unplugged" i lepo moze da se isprati celo podizadnje modema i svih statusa menanje boje ikonice iz crvene - potpuni reset, zhute - ponovna registracija na mrezu i plave - dobili smo IP i spremni smo za rad.
2) Ukoliko program radi na racunarima koji su direktno nakaceni na modem, usled resetovanja modema docice do timeout-a, kao i potpunog disconectovanja programa od modema (jer se mreza disableuje i enableuje u medjuvremenu dok modem odradi sve moguce stvari) i onda se program mora rucno rekonektovati preko dugmeta reconnect (u meniju ili iz prozora samog programa). Ovo mozda zna malo da nervira. Ali osnovne stvari rade i u ovom slucaju (moze se resetuje modem barem i vidi IP adresa i ostale stvari)

Moja mreza spada u opis pod 1) tako da se program nece disconectovati od modema sve dok se stvarno modem ne ugasi skroz ili se prekine kabel negde u vezi do njega (preko rutera i cega god vec) . Zato sam u mogucnosti da ostavim programce da radi i ceo dan a da se ne disconectuje monitoring modema jer ce lepo da se povrtati sve kad se modem opet registruje na mrezu uz detaljan opis svih stanja podizanja modema.

E da umalo da zaboravim, download link je ovaj:
http://delerium.users.sbb.co.yu/WSModemStatUpdates/WsModemStat.NET-Setup.1_4_6_0.zip

Pokrene se setup.exe unutar toga i dobijate programce u Start->ProgramFiles->WSModemStat.NET meniju. Isto tako setup ce vam ponuditi opciju skidanja .NET frameworka 2.0 ukoliko ga nemate instaliranog na kompu (22 mb-a) i skinuce ga, instalirati i tek onda instalirati programce i pokrenuti ga. Ukoliko imate .NET 2.0 onda ce vam ga instalirati brzo i odma pokrenuti

Unistalacija programa se nalazi standardno u Add/Remove pod imenom WSModemStat.NET.

Eto toliko za sada, uzivajte!!!

Bugova kontam da ima milion, ja sam samo naleteo na neke beznacajne ali me mrzelo da ih ispravljam sad. Svakako ocekujem komentare i predloge onih ljudi koji su uspeli ovo cudo da pokrenu. Pogotovo onih sto se nalaze iza rutera/switchreva do modema :p

Pozdrav svima!!!

Meni program pukne čim ga pokrenem, tj. pojavi se maska programa, svuda ispiše inicijalizacija i onda izbaci standardni prozor "WsModemStat.NET has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvinience". :(

WinXP, instaliran poslednji MS.Net 3.0 Framework SP1. Kablovski modem WebSTAR EPC2100, Hardware Version v1.0, Software Version v2.0.1r1142-050302(EPC2100-v201r1142-050302.p7b). Modem nakačen preko rutera.

Poslednja izmena:
I kod mene puca na isti nacin! Inace ne radi mi ni stara verzija odnosno javi da podci nisu dobri za parsiranje!

WebSTAR EPC2100
Hardware Version v1.0
Software Version v2.0.1r1142-050302(EPC2100-v201r1142-050302.p7b)

Modem zakacen preko USB-a

Ne znam tacno sta je problem ali naslucujem da je do verzije modema i firmware-a. Stara verzija WSModemStat-a nije radila ljudima koji nisu imali isti modem kao moj prema kome je i radjen program neka isproba i neka se javi. Nazalost nisam bio u mogucnosti da ga prilagodim starijim modemima i modemima drugacije verzije od mog jer nisam imao takav modem kod sebe nikada :(

Ja sam probao na dva racunara kod mene da instaliram i pokrenem programche i na oba je radilo (oba su nakaceni preko rutera na isti modem), a modem je sledeci:

Hardware version: 2.0
Software version: v2.0.2r1256-060303

Ukoliko neko ima ovakav modem, a mislim da ce raditi i na ovim novijim modemima sa HW version 2.1 jer je najveci problem firmware (SW version) posto se stranice koje program parsira razlikuju od verzije do verzije. U staroj verziji programa sam bio zapoceo dodavanje mogucnosti konfigurisanja programa za rad sa vise verzija modema, ali zbog nedostatka vremena i verzija modema za testiranje to nije zavrseno :(

Zao mi je, ali za sada na vasoj verziji nece raditi kako treba program, zapravo nisam ni iskodovao oporavak od lose parsiranih stranica, tako da vam najverovatnije zato i puca program. U staroj verziji je barem reagovao sa porukom da podaci nisu dobri za parsiranje.

Voleo bih da isproba neko sto ima moju verziju modema i neka se javi, da znam da je do toga problem, a sto se tice vas sto vam ne radi jos jedno pitanje... da li vam pukne program odmah na pocetku pre nego sto se pojavi prozor programa ili vam pukne tek nakon sto se zavrsi ispis iniclajlizacija u poljima od prozora? Ukoliko prodje inicijalizacija pa tek onda pukne, onda je definitivno problem do parsiranja i verzije modema tj firmwarea u njemu.

EDIT: Primetio sam jos jedan zanimljiv bug juche, a mrzi me da ga isrpavljam trenutno: Ukoliko je program upaljen i stoji dole u trayu i probate da ugasite racunar preko start->shutdown, Windows se nece ugasiti jer ce pokusati na lep nacin da pogasi sve programe, ali ovaj moj nece ugasiti kako treba tj ostace i dalje dole. Onda se mora rucno ugasiti programce (desni klik na ikonicu i opcija Izlaz) pa tek kada ikonica nestane i program je ugasen moze se gasiti Windows :p

Poslednja izmena:
Meni programce radi, modem je WebSTAR EPC2100R2, Hardware Version 2.0, Software Version v2.0.2r1256-060303.
Racunar je povezan preko rutera i koliko vidim netmeter program pokazuje protok od 10-25 kilobajta kada ne koristim net. Pretpostavljam da je ovo protok izmedju rutera i programa. Jedino sto se desava da program radi nekoliko minuta kako treba i onda se diskonektuje pa mora da se uradi rekonekt u samom programu.

U pravu si sto se tiche protoka. Taj protok je izmedju modema i racunara i nema veze sa spoljnim protokom. Isto tako primetices da taj protok npr je manji kada spustis program dole u tray jer se interval osvezavanja tj preuzimanja podataka od modema smanji na 1000 ms umesto default 300 ms. Ovo mozes isto i proveriti kada sam menjas interval osvezavanja iz programa, npr stavi ga na 5 sekundi i primetices da ce se protok javljati samo svake 5 sekunde u peekovima (ukoliko zelis da rasteretis modem :p).
Kada ti se iskljuci sam program to je obicno zbog toga sto se desilo vise od 5 uzastopnih timeout-ova dok je program pokusao da ucita stranice iz modema. Kada se to desi program se disconectuje (pocrveni ikonica) i da obavestenje da je previse bilo time-outa sto moze znaciti da postoje problemi u vezi prema modemu. Naravno znam da ovo moze da bude i slucajno, meni se desi isto ponekad da iskoci upozorenje da se desio timeout, ali mi se nije desilo da ima toliko timeout-ova da program prestane da radi.

U nekoj od narednih verzija cu da uvedem neku vrstu settingsa u program tako da ce moci da se kontrolisu poruke koje iskachu (jer znam da znaju posle jednog vremena da smaraju baloni sto stalno iskacu kada se nesto desi sa modemom) kao i da se iskljuci automatsko disconectovanje programa ukoliko je doslo do nekog od prekida komunikacije sa modemom ili puno timeoutova.

PS. Kazi mi samo da li ti radi reset modema i da li ti ispravno pokazuje IP adresu koju imas u desnom kliku na ikonicu i kada je kliknes da li ti je kopira u clipboard ispravno? To su zapravo neke korisne stvari ovog programa, pored prikaza samih podataka, a o ostalim sitnicama o tom potom kad se bude imalo vremena :p

Poslednja izmena:
PS. Kazi mi samo da li ti radi reset modema i da li ti ispravno pokazuje IP adresu koju imas u desnom kliku na ikonicu i kada je kliknes da li ti je kopira u clipboard ispravno? To su zapravo neke korisne stvari ovog programa, pored prikaza samih podataka, a o ostalim sitnicama o tom potom kad se bude imalo vremena :p

Reset, IP, clipboard, sve radi kako treba, jedino sto ne radi je bas to podesavanje osvezavanja. Kako god da podesim on stalno vraca na 300ms iako me u baloncicu obavestava da je period promenjen na 1000ms. Mozes li da postavis default vrednost na malo vecu? Mozda i neko podesavanje na automatski rekonekt sa modemom posle nekog vremena.

Reset, IP, clipboard, sve radi kako treba, jedino sto ne radi je bas to podesavanje osvezavanja. Kako god da podesim on stalno vraca na 300ms iako me u baloncicu obavestava da je period promenjen na 1000ms. Mozes li da postavis default vrednost na malo vecu? Mozda i neko podesavanje na automatski rekonekt sa modemom posle nekog vremena.

To sto se tice osvezavanja to je experimentalno postavljeno tako da ne radi bas kako treba. Zapravo kada ti promenis npr. sa 300 na 3000 u prozoru i ne zatvoris taj prozor tj. ne spustis ga dole onda ti vazi osvezavanje od 3000(to mozes i sam proveriti tako sto gledas npr vreme od poslednjeg reseta modema - vidces da ce na svaku trecu sekundu ispisati nova vrednost umesto na svaku sekundu kao sto radi kada je na 300), cim ga spustis dole on ga prebaci na 1000 automatski i kada ga vratis nazad prozor opet na 300. U nekoj od narednih verzija kad uvedem cuvanje settingsa programa (npr. u Windows registry) onda cu namestiti mogucnost da sam odaberes interval osvezavanja i za kada je prozor aktivan i za kada radi u pozadini posebno i to ce biti sacuvano za svaki put kada pokrenes prozor. Takodje cu uvesti i recoonect automatski posle npr 1 min. od kako se iztimeoutuje modem.

Razmisljam o jos jednoj pogodnosti koju hocu da uvedem, a vezana je za promenu IP adrese. Posto svi znamo da imamo uvek istu IP adresu dokgle god ne ugasimo modem na malo duze vreme ili ne promenimo MAC adresu interfejsa (mrezne kartice ili rutera). Posto se MAC adresa LAN kartice nalazi zapisana unutar windows registry-a, mozda bi bilio lepo da npr iz programceta imas dugme koje kada stisnes on te pita za novu vrednost MAC adrese lan kartice na koju je nakacen modem, kada uneses tu novu vrednost da automatski to sacuva nazad u registry i resetuje konekciju i kablovski modem tako da kada se modem vrati nazad dobijes novi IP spoljashni :p Kontam da bi ovo dobro doslo svima koji nemaju ruter iza modema, a zele da menjaju IP adresu sve preko jednog klika (zbog banova ili cega god vec razloga). Za one koji su iza rutera ovo ne moze skroz da se primeni, oni i dalje trebaju rucno da menjaju MAC adresu u podesavanjima rutera, pa onda jedino da resetuju modem na dugme iz programcheta :p

Sve ovo lepo zvuci, ali posto nisam puno se igrao sa registry-em kontam da ce mi trebati jedno vreme dok skontam kako se sa time radi kao i kako da saznam trenutni key u registry od lan kartice preko koje je modem nakacen posto je oblika npr. {CE5939AE-EBDE-11D0-B181-0000F8753EC4} kada nadjem nacina to da saznam onda cemo lako proci kroz registry i izmenjati sve sto treba za MAC adresu kartice :p

Pozdrav do sledece verzije :p

Očigledno ima dobar broj ljudi sa HW v1.0 modemom (ja sam se SBB Internetu priključio krajem 2004-te), pa bi bilo lepo da se program i njima prilagodi. Verovatno nije neka velika mudrost, jedino treba imati strpljenja srediti problem.

Program ispiše inicijalizacija u svim poljima i onda pukne. Možda ne bi bilo loše da dodaš neke ekstra trejsove (možda u neki log file, u koji bi program ispisivao tebi važne informacije koje bi ti omogućile da problem lakše debaguješ).

Inače info strane (192.168.100.1) na HW v1.0 rade bez problema i ispisuju sve željene podatke... prilažem:
http://192.168.100.1/system.asp
http://192.168.100.1/signal.asp
http://192.168.100.1/status.asp

Prilozi

• V10modeminfo.rar
    2.8 KB · Pregleda: 132
U toku sledece nedelje cu probati da prilagodim programche i verziji 1.0 pa cu dati experimentalnu verziju samo za te modeme, a kasnije kada se utvrdi da i to radi onda cu sve upakovati u jedan program pa ce moci da se bira za koju verziju modema da radi.

Hvala na poslatim fajlovima, bas sam hteo da zamolim nekoga ko ima da mi posalje.

I ja sam na SBB-u od 2004. jos dok nije bilo flat rate paketa, ali sam od onda do sada dva puta menjao modem tako da sam na kraju zavrsio sa verzijom 2.0 :p

a sto se tice vas sto vam ne radi jos jedno pitanje... da li vam pukne program odmah na pocetku pre nego sto se pojavi prozor programa ili vam pukne tek nakon sto se zavrsi ispis iniclajlizacija u poljima od prozora? Ukoliko prodje inicijalizacija pa tek onda pukne, onda je definitivno problem do parsiranja i verzije modema tj firmwarea u njemu.

Jeste, prvo mi prodje inicijalizacija pa onda pukne!

no name i Lazo, predpostavljam da imate verziju 1.0 modema. Za sada nemam vremena da se posvetim ovome skroz tako da kada bude nekog napretka ovde ce biti prvo objavljeno to vam obecavam :) Za sada samo hw 2.0 i 2.1 verzije modema mogu da rade sa ovim programcetom.

PS. Juce sam se nesto malo igrao sa nekim parametrima koji se salju modemu i slucajno otkrio da postavljanjem parametra SAAccessProtectionMode na vrednost 2, umesto 1 koja je default pogase se sve lampice na modemu i ostane samo Cable koja trepce jednom u 3 sekunde i tako ostane do kraja, a modem nije resetovan nego sta vise radi punom parom bez problema samo led diodice ne pokazuju zivot :p Tek posle reseta modema ili postavljanja nazad na vrednost 1 led diodice opet svetluckaju kako treba.

PS 2. Ne znam da li znate ali ima jedna zanimljiva stranica na modemu na lokaciji http://192.168.100.1/__swdld.asp (predpostavljam da cete skontati cemu sluzi ako niste znali ranije), ali toplo preporucujem da se ne igrate sa stvarima na toj stranici (pogotovo ako ne znate cemu sluzi) jer u suprotnom mozete "brickovati" modem, a posle cete morati SBB-u objasnjavati kako i zasto je do toga doslo kada im budete vracali mrtve modeme :p Znaci ovo vam ja nisam rekao i skidam svu odgovornost ako niste poslusali sta sam rekao u vezi ovoga ;)

Pozdrav

Da, imam hardware version 1.0 modem.

Razmisljam o jos jednoj pogodnosti koju hocu da uvedem, a vezana je za promenu IP adrese. Posto svi znamo da imamo uvek istu IP adresu dokgle god ne ugasimo modem na malo duze vreme ili ne promenimo MAC adresu interfejsa (mrezne kartice ili rutera). Posto se MAC adresa LAN kartice nalazi zapisana unutar windows registry-a, mozda bi bilio lepo da npr iz programceta imas dugme koje kada stisnes on te pita za novu vrednost MAC adrese lan kartice na koju je nakacen modem, kada uneses tu novu vrednost da automatski to sacuva nazad u registry i resetuje konekciju i kablovski modem tako da kada se modem vrati nazad dobijes novi IP spoljashni Kontam da bi ovo dobro doslo svima koji nemaju ruter iza modema, a zele da menjaju IP adresu sve preko jednog klika (zbog banova ili cega god vec razloga). Za one koji su iza rutera ovo ne moze skroz da se primeni, oni i dalje trebaju rucno da menjaju MAC adresu u podesavanjima rutera, pa onda jedino da resetuju modem na dugme iz programcheta

Sve ovo lepo zvuci, ali posto nisam puno se igrao sa registry-em kontam da ce mi trebati jedno vreme dok skontam kako se sa time radi kao i kako da saznam trenutni key u registry od lan kartice preko koje je modem nakacen posto je oblika npr. {CE5939AE-EBDE-11D0-B181-0000F8753EC4} kada nadjem nacina to da saznam onda cemo lako proci kroz registry i izmenjati sve sto treba za MAC adresu kartice

Skini http://devices.natetrue.com/macshift/, unutar rara imas i .cpp fajl koji bi verovatno mogao da ti ukaze na to kako program radi i sta/gde u registru upisuje. Programcic radi u cmd promptu,cak ima i random MAC opciju. Proverio sam,upise novu MAC adresu na pravo mesto,ali naravno nista od nove IP adrese bez fizickog reseta modema :( Jos je samo to potrebno resiti :p

Hvala na linku, pogledacu ga kada budem imao vremena i mozda u toku ove godine uradim nesto povodom toga :p

Evo imao sam danas malo slobodnog vremena i napravio sam uz pomoc macshifta (hvala shamanNS) i curl-a nekoliko scriptica uz pomoc kojih se moze jednim klikom odjednom uraditi:

- reset modema
- promena MAC adrese (na neku random vrednost)

sto na kraju daje novu IP adresu kod SBB-a.
Korisno mozda za korisnike free Rapidsharea ili banovanih mIRC-era, gamera... itd :p

U nastavku cu citirati sadrzhaj !READ_ME.TXT datoteke koja se nalazi unutar zip-a i koja objasnjava nekoliko prostih koraka podesavnja i kasnijeg pokretanja sbbchangeIP scripte :p

Kod:
SBB cable modem IP/MAC changer ili kako god da ga nazovem 
by Woogley aka DeLeRiUm ([email protected])
=========================================================
Podesavanja:
------------
1. Pokrenuti skriptu "setup.bat"
2. Nakon listanja mreznih adaptera, pratiti uputstva sa ekrana
   i upisati puno ime mreznog adaptera na koji je nakacen
   SBB-ov kablovski modem i stisnuti ENTER nakon upisa.
NAPOMENA: Imena mreznih daptera po defaultu su nesto tipa
"Local Area Connection", "Local Area Connection 1,2,3.."
mada zna da ima i custom ime ako ste mu ga menjali
3. Podesavanja prave datoteku vars.bat u kojoj se cuvaju podesvanja
   Podesavanje se samo jednom pokrece, kasnije samo ukoliko zelite
   da promenite mrezni adapter na kome je modem nakacen

Pokretanje/menjanje MAC/IP:
---------------------------
1. Pokrenuti skriptu "changeIP.bat" i citati stanje sa ekran.
   Ukoliko je sve u redu, resetovace se prvo modem, nakon toga
   se menja MAC adresa mreznog adaptera (automatski se disable/enable).
2. Ukoliko prvi korak prodje uspesno, nakon reseta modema i uzimanja
   IP adrese od SBB-a (sto moze da potraje i duze od minut) ce se dobiti
    (nadamo se) nova IP adresa.
3. Ukoliko zelite da vratite staru fabricku MAC adresu mreznog adaptera
   pokrenite skriptu "restoreMAC.bat"
NAPOMENA: Nekima, kao sto je kod jednog od mojih racunara slucaj, se
mrezni adapter ne disabluje i enabluje nakon menjanja MAC adrese, tako
da se MAC adresa ni ne promeni do sledeceg restarta kompjutera ili 
disable/enable mreznog adaptera iz Device Managera. Tim ljudima se takodje
ne disabluje adapter na desni klik dole u task manageru, vec se ispisuje
poruka "It is not possible to disable... bla bla bla". Taj problem se
pojavljuje zbog milion razloga, search Google za resenje. Svi ostali
koji mogu da disableuju mreznu karticu desnim klikom dole pored sata,
ce sve ovo najverovatnije dobro i raditi :P

Credits/Thanks:
---------------
1. Thanks to Nathan True for macshift cmd prompt app (with c source)
2. Thanks to shamanNS from Benchmark forum (http://www.benchmark.co.yu/forum)

PS. Za korisnike koji modem kache na ruter pa tek onda na kompove, ovaj program
nicemu ne sluzi :P

To je to uzivajte :P

Link za download: http://delerium.users.sbb.co.yu/sbbchangeip/SBBChangeIP.zip

PS. Nazalost za nas korisnike rutera ovo nicemu skoro i ne sluzi, ali ja cu vec sledeci put kada nadije slobodno vreme probati da zbudzhim nesto slicno za moj skrnavi USRobotics 8004 ruter :p

Poslednja izmena:
Svaka cast care,nisam ocekivao da se ces tako brzo da se bacis na to. Sistem radi uz izmene koje sam ti poslao malopre na PM,pa ti to odradi i stavi novi link za download,ja nastavljam da ucim :)

edit: ako nije frka da odradis samo da kad odradi changeIP sam zatvori prozorcic :p Hvala...

Poslednja izmena:
poz

evo da se i ja ukljucim (procitao sam celu temu, sorry ako sam nesto propustio pa lupam...)

sto se tice skripti sve se pokrenulo ok. promenjena mi je ip adresa, ali ne i MAC adresa. da li je to sporno?

inace, podaci modema su Hardware Version v1.0, Software Version v2.0.1r1142-050302(EPC2100-v201r1142-050302.bin)

@starter21: pa ono ako se promenio IP (a to je poenta) onda je OK. Meni se sa podesavanjima koje je autor (Woogley) dao u raru 2 posta iznad nije promenio IP (znam jer sam zapisao IP pre pokretanja),al smo resili to,par sitnica treba da se izmeni. Ja sam Woogley-u javio na PM sta treba da se promeni,a ako se nekome zuri i nece da ceka da on zameni link gore kad to odradi,evo ja sam uploadovao nakon izvrsenih izmena (provereno menja i MAC adresu,a i IP ).
Ko zeli neka skine odavde: http://sasa99.users.sbb.co.yu/SBBChangeIP-edit.rar

edit: zaboravih malu napomenu, da bi ovo editovano radilo kako treba neophodno je da konekciju rename-ujete u "Wireless" :p

Poslednja izmena:
@starter21: pa ono ako se promenio IP (a to je poenta) onda je OK. Meni se sa podesavanjima koje je autor (Woogley) dao u raru 2 posta iznad nije promenio IP (znam jer sam zapisao IP pre pokretanja),al smo resili to,par sitnica treba da se izmeni. Ja sam Woogley-u javio na PM sta treba da se promeni,a ako se nekome zuri i nece da ceka da on zameni link gore kad to odradi,evo ja sam uploadovao nakon izvrsenih izmena (provereno menja i MAC adresu,a i IP ).
Ko zeli neka skine odavde: http://sasa99.users.sbb.co.yu/SBBChangeIP-edit.rar
edit: zaboravih malu napomenu, da bi ovo editovano radilo kako treba neophodno je da konekciju rename-ujete u "Wireless" :p

da, ali nije mi jasno sledece > npr. jedan torrent tracker mi je blokirao stari IP. nakon promene IP-a i dalje ne mogu da mu pristupim, sto mi je cudno.

Probaj da obrises cookies,pa da se ponovo logujes na tracker.To bi trebalo da resi problem... A i naravno treba da potvrdis da si 100% dobio novi IP (tako sto zapises IP pa pokrenes skriptu i kad odradi sve pogledas koji ti je IP).

Poslednja izmena:
Probaj da obrises cookies,pa da se ponovo logujes na tracker.To bi trebalo da resi problem... A i naravno treba da potvrdis da si 100% dobio novi IP (tako sto zapises IP pa pokrenes skriptu i kad odradi sve pogledas koji ti je IP).

hvala puno. ovo je jedan od primera korisnosti ovakvih foruma. ljudi te podseti na neku sitnicu za koju, siguran u sebe, nisi ni pomislio da je bitna u celoj prici. hvala jos jednom.

Drago mi je da se javljaju ljudi (za sad dvojica) kojima ovo radi, nebitno da li moja verzija ili shamanova, samo da radi :)

Hvala Shaman opet na primedbama i pomoci :) Evo zvanicno te stavljam kao tehnichkog konsultanta, pa ako mene nema da odgovorim ovde (zauzet ovih dana povodom odbrane diplsomksog/master rada) onda ti slobodno davaj predloge i resenja ako si u mogucnosti ili imas vremena. Javljajte se ljudi, skripte nisu univerzalne tako da za svakog mozda mora da se nesto malo izmeni!

edit: ako nije frka da odradis samo da kad odradi changeIP sam zatvori prozorcic :p Hvala...

Udji u changeIP.bat i obrisi rec pause sa kraja i to je to. Ja sam namerno stavio pause za ljude koji prvi put pokrecu da mogu da vide sta im se ispise ukoliko nisu dobro podesili mrezni adapter ili bilo koji problem koji se moze javiti kod reseta modema/macshift-a jer bez pause im se odma ugasi bez obzira da li ima gresaka ili ne :)

EDIT: Evo jos jedne zanimljive stvari vezano za modemche (mada mislim da radi samo ljudima sa verzijom 2.0 i mozda 2.1 - moj je na 2.0 i ovo radi). Citiram !README.TXT:

Kod:
WebStar Cable Modem (HW version 2 only) LED switcher
by Woogley aka DeLeRiUm ([email protected])
====================================================

Zanimljive skriptice za gasenje i paljenje LED dioda
kablovskog modema WebStar.

Skripta webstarLEDsOFF.bat gasi sve diode modema (povremeno trepne cable)
dok naravno modem i dalj radi punom parom

Skripta "webstarLEDsON.bat" ih ponovo pali nazad :P

Ovo mozda nema neke koristi osim ljudima medju kojima sam i ja koji ne vole
da dok spavaju u sobi imaju gomilu led diodica sto neprestano trepcu. Dovoljno
dioda ima kuciste racunara i ostali uredjaji (ruteri, ap-ovi...) pa je dobro
barem nesto pogasiti a da i dalje sve radi :P

NAPOMENA: Skripte testirane na modemu hardwerske verzije 2.0, za sada se ne zna
da li ovo radi na starijim verzijama. Takodje sva odgovornost je na vama ukoliko
se nesto desi vasem modemu pokretanjem ovih skripti. E tako, sada uzivajte :P

Link do skriptica ovih je ovde: http://delerium.users.sbb.co.yu/sbbchangeip/webstarLEDswitcher.zip

Uzhivajte again :)

Poslednja izmena:
Posto sam pre par dana presao na Linux (Kubuntu) [jer nemam HDD,crko jadan, pa sad cepam Kubuntu sa flasha od 4 GB :D:D:D] malopre sam uzeo da probam da adaptiram changeIP skriptu da sljaka pod Linuxom.
I posto me rodila majka pametnog vec sam odradio,a kome treba IPchanger za Linux (Ubuntu/Kubuntu) moze skripticu skinuti ovde: http://sasa99.users.sbb.co.yu/changeIP (za Linux).rar

napomena: da bi skripta radila neophodno je da prethodno istalirate macchanger i curl, sto mozete uraditi tako sto u terminale kucate prvo:
sudo apt-get install macchanger

a kad zavrsi sa tim:
sudo apt-get install curl

Nakon toga IP adresu menjate duplim klikom na fajl koji je bio unutar rara na linku iznad.

Zaboravih da napomenem jos nesto: u skripti je "eth1" (posto ja imam 2 mrezne) pa ce neko mozda morati tu stavku da promeni u "eth0" ."eth2" .... ili koja je vec mrezna na kojoj je modem.
Takodje,pretpostavka je da vam user ima sudo privilegiju bez da mu trazi password (sto se postize editovanjem "/etc/sudoers" fajla) inace skripta nece odraditi nista (ne znam kako da dodam u skriptu da stane kad zatrazi user password,izgleda da i to nije moguce dodati u skriptu). Ko nije editovao sudoers fajl taj ce onda morati svaki put pre startovanja skripte da otvori terminale i da kuca "sudo" a zatim svoj (username) password koji ce mu traziti u terminalu (da bi mogao da izvrsi komandu kao root). Posle toga skripta se moze pokrenuti ili iz terminala ili duplim klikom na samu skriptu :D

U toku sledece nedelje cu probati da prilagodim programche i verziji 1.0 pa cu dati experimentalnu verziju samo za te modeme, a kasnije kada se utvrdi da i to radi onda cu sve upakovati u jedan program pa ce moci da se bira za koju verziju modema da radi.

Hvala na poslatim fajlovima, bas sam hteo da zamolim nekoga ko ima da mi posalje.

Prođe skoro 6 meseci, ali još ni traga od te eksperimentalne verzije za nas sa 1.0 verzijama... Ima li nade?

Prođe skoro 6 meseci, ali još ni traga od te eksperimentalne verzije za nas sa 1.0 verzijama... Ima li nade?

Nazalsot nisam od onda nista radio na razvoju datog programa jer sam u medjuvremenu zavrsio fakultet zaposlio se pa radim po ceo dan i programiranja mi je preko glave. Rado cu dati source nekome ko je voljan da to nastavi dalje (source kod nije nesto preterano pregledan jer je pisan na brzinu). U medjuvremenu sam uganuo ligamente desne noge tj clanka i vec par dana nista nisam radio na kompu osim sto sam surfovao sa laptopa dok lezim u krevetu. U septembru krecem u vojsku pa tek onda necu imati vremena da radim ista :(

Zahvaljujem se ShamanNS-u koji je nastavio da radi nesto po ovom pitanju (MAC IP address changer ili ti kako god da se zove vec sada :S:)!

Šta dalje? Da li neko za ovih par godinica radio nešto po ovom pitanju?

Nazad
Vrh Dno