Cao ljudi, eve ja se vratio sa odmora pre dva dana. Vidim da ste bili vredni (svega jedan covek je napisao nesto

) sto je super sa obzirom da mene nije bilo tu.
Lepo sam se proveo iznaodmarao i sredio ten

Javljam vam se sa posla, vise nemam tolko slobodnog vremena kao pre tako da ce razvoj WSModem Stat-a biti dosta usporen (1 do 2 updatea mesecno). Juce sam poceo da radim na novom projektu koji cu uporedo da radim sa WSModemStat-om i AutoUpdater-om, u pitanju je HTTPForwarder. Radi se o maloj konzolnoj DOS aplikaciji za prosledjivanje odgovora i upita prema odredjenom WebServeru (u pocetku samo HTTP ali ce mozda raditi kasnije i za ostale protokole npr FTP). Programce nije nista posebno i sigurno ima vec slicnih na netu, ali ovaj sam hteo cisto zbog sebe da odradim, a ko zna, mozda se nekome bas i svidi nacin na koji radi i sta ce sve vec u njega biti dodavano.
Kako radi HTTPForwarder? Trenutno je na verziji 0.3 i radi skoro nikako

Ideja je sledeca: WEBServer na nekoj masini <-> HTTPForwarder na nekoj drugoj masini <-> Browser na nekoj trecoj masini.
Npr kolko puta ste hteli da proverite status modema svog preko web stranice a da niste kuci i diretkno vezani na taj modem? Imate komp koji je stalno ukljucen na net? (ja ih imam dva

). Taj komp je vezan za modem/ruter i ima pristup status stranici, dok npr sa spolja nema niko pristup.HTTPFOrwarder se pokrene na toj masini i kaze joj se na koji server da se nakaci i port (npr. za modem 192.168.100.1:80) i onda se kaze na kom portu da slusa dolazne konekcije od browsera od spolja (npr 80). Zapravo sve jako podseca na proxy/nat ali ne forwarduje sve nego samo jedan port koji mu vi navedete. Verujem i da bi vecina vas reko sta ce mi to kada mogu da instaliram proxu/NAT ili tako nesto. Naravno da je to mozda lakse resenje nego se bakcati sa ovim, ali ja ovde planiram da ubacim jos neke dodatke, kao sto je mozda zastita pristupa od odredjenih IP-eva, zastita sifrom vaznijih stranica kao sto je npr reset.asp, da ne bi svako ko poseti mogao da resetuje vas modem spolja
Za sada ne radi dobro sa frejmovima, tako da ne moze da otvori glavnu stranu modema, ali ako mu date direktnu putanju do stranica onda ce prikazati OK (npr.
http://vasamasina:portnakomeslusa/system.asp). Takodje sam uspeo da resetujem modem na /reset.asp stranici od posla ovde kuci.
Ukoliko ima zainteresovanih, postavicu ovu najadniju za sada verziju (isprogramirana za 2 sata od nicega

), pa ko oce neka isproba, ako treba dacu mu i uputsvo kako se pokrece, mada mislim da help (Usage) u njemu dovoljno govori o tome.
PS. Neka buduca verzija ce imati opciju da se instalira kao servis ovaj programcic pa tako moze da se pokrece zajedno sa serverskom masinom

Ali za sada moram da strebam HTTP protokol tj servere (trenutno skidam njihove RFC-ove) pa cu da vidim kako da ga unapredim (barem da radi sa frejmovima za sada

).
Eve screenshot pokrenutog programceta za pocetak:
Pokretanje...
Pocetak rada...
Pozdrav!!!