Šta je novo?

SBB vs MTS

Prodje dve godine kod mts-a posle niza godina u SBB-u i utisci su sledeci. Opticki net je zaista odlican, za dve godine ne secam se da sam imao i jedan prekid. Sve je stabilno i sve radi kako treba. Sto se televizije tice, tu je EON kao platforma na mnogo visem nivou a i sam box koji je otkljucan pa se moze koristiti i druge aplikacije. Ne shvatljivo je da mts ne radi godinama nista po ovom pitanju. To malo unapredenje koje je bilo pre godinu dana nedovoljno za danasnje standarde. Iris platforma deluje zastarelo i dalje sa gomilom nelogicnosti. Ono sto je prednost mts-a jeste veci izbor kanala (doduse gomila i smeca) i arena na kojoj je takoreci kompletan sport, sk je ostao samo sa evroligom i to bi otprilike bilo to. Mts u srednjem box paketu davao je i power line adapter ili wifi extender sto je ok potez stim sto ne znam da li je to i dalje slucaj i ako pise na sajtu, koliko sam cuo da obicno kazu da nema na stanju. Kako je mts ove godine imao dva veca poskupljenja i sa cenom paketa koja je bila u mom slucaju 3850 dinara a sada je 5000 mts je doveo sebe u situaciju kada su do pre godinu dana svi prelazili iz sbb-a u mts da sada bude obrnuto (i sam se razmisljam o ovom potezu), pod uslovom da i sbb ne poveca cene uskoro sto nije iskljuceno. Bilo kako bilo, nazalost mi korisnici smo osudjeni da biramo ne bolje vec manje zlo.

Poslednja izmena:
… jedan optički net, neka EON tv opcija i to je to…

Nakon dve godine u mts-u vratih se u SBB. Dobio sam pristojnu ponudu preko telefona: EON Light optika sa brzinom 300/150, dva eon boxa, dodatno cinestar premier i pink paket, flat telefon, sve to 12 meseci dinar, 12 meseci 3750. Moram reci da je bila velika dilema sta raditi posto moram priznati da je mts optika kod mene radila savrseno ove dve godine. Ja se ne secam da li je bio i jedan jedini problem ili prekid signala ali i SBB optika me je lepo sluzila do pre dve godine pa se nadam da ce tako i ostati. Sto se tice irisa, realno nema sta da trazi pored eon-a a pogotovo ovog poslednjeg box-a koji ima pristojnu konfiguraciju, ali i dalje bez netflixa, Dolby Vision... Super je sto ima otvoren wifi pa sam ga bezicno povezao. Ali isto tako primetio sam jednu za mene iznenadjujucu stvar da mi je utisak da je na irisu slika bila nekako malo ostrija, bolja. Mozda se varam ali ne bih rekao posto su i moji ukucani imali slican komentar. Takodje za dve godine koliko nisam bio u SBB-u vidim da je izbor kanala ostao nepromenjen, sobzirom da drugi stalno prosiruju ponudu i ovo je malo iznenadjujuce. Huawei ruter koji sam dobio na prvi pogled mi je delovao slabasno, malih dimenzija, samo dve antene ali prilicno ok on radi. Sve u svemu, nama korisnicima nista drugo nije preostalo nego da pravimo racunice i svake dve godine idemo gde ponude vise. Moja racunica je bila takva da posle povecanja cena u mts-u kada bi dobio i 50% popusta posle cimanja i trazenja IDP broja bilo bi mi skluplje nego kod SBB-a. Jeste da se gube neki kanali koje sam gledao a ponajvise mislim na arene i nba ali nazalost kompromisi se moraju praviti pa spram toga i birati ono sto najvise odgovara. Bezveze je sto operateri ne misle o starim korisnicima i sto mi moramo da se cimamo, trazimo raskide, IDP brojeve… da bi dobili neke pogodnosti od trenutnog provajdera. Da li ce se ikada ovo promeniti? Pa iskerno nisam optimista.

Sve je to super, samo jos da vidimo kako ces CG-NAT da prezivis, pa da vidimo da li ce se dozivljaj u medjuvremenu promeniti.

Verovtno neće ni primetiti, kao i većina

@team1 @renne
Ma ljudi svestan sam ja bio cinjenice da cu biti natovan i slazem se da je cg-nat s.... tesko ali nisam ja vise odavno korisnik neta kao sto sam bio. To je se svelo uglavnom na surf i neki film online. Ne znam kada sam nesto skinuo sa torrenta. Prosto nema se vremena. Bio sam ja u SBB-u i pre ovoga (beogrid pa sbb kad ih je preuzeo), zapravo ovo je prvi put da sam otisao od njih na dve godine i znam sta znaci biti natovan. Svako ce praviti svoje prioritete po tome sta mu je bitno, da li je to cena, usluga, tv kanali, cg-nat... ali kao sto rekoh u svakom slucaju neki kompromis se mora nazalost praviti.

Pa to i rekoh, cgnat smeta samo kod baš specifičnih usluga
rade torenti, radi sve za većinu korisnika

Zdravo svima.
Vidim da je ovo uvek aktuelna tema, što je dobro za nas korisnike njihovih usluga. Od 2022, godine do pre neki dan, bio sam korisnik SBB usluga. Njihov korisnik bio sam u nekoliko navrata kao i MTS-a (inače stanujem u Mladenovcu). Za ove dve godine, internet i TV kod SBB-a je funkcionisao odlično. Nije bilo potrebe da zovem njihovu korisničku podršku iz bilo kog razlog. Mislim da sam ih zvao svega dva puta i to da bih saznao kako nešto da uradim u vezi TV menija. EON uređaj je odličan, dopušta instaliranje drugih aplikacija (VLC, Stremio,... sve što ima u ponudi). Odlična stvar. Da bih gledao neki film koji imam na računaru, dovoljno je da VLC player preko mreže povežem sa računarom i radi odlično. Nije potrebno razvlačiti HDMI kabl između računara i TV-a. EON TV je odličan. Broj kanala počinje od 1. Može se napraviti sopstvena lista kanala, koja se može izabrati i biti aktivna. Kanali u toj lisit kreću od broja 1 pa nadalje. Ranijih godina nisam baš bio zadovljan njihovom uslugom, bilo je raznih problema, kao i sa mobilnom aplikacijom. Sada su bili odlični. Međutim, nakon dve godine, za mene kao starog korisnika nisu imali nikakvu pogodnost u smislu manje cene za neki paket. Uglavnom su nudili bolji pakete po ceni sadašnjeg paketa, par meseci i to je to. Kada sam po isteku ugovorne obaveze raskinuo ugovor, ponudili su mi 6 meseci po 1 dinar, ali je MTS imao bolju ponudu. Zbog toga sam prešao u MTS.

U MTS-u sam uzeo BOX3 paket (TV, Internet, fiksni). Ruter veći nego ranije sa 4 antene. Internet je odličan, 600Mbit/s. Nemam zamerke. Ruku na srce, dovoljno bi bilo i 10MBit. Međutim IRIS TV je nešto drugačiji od EON-a. Mislim da je "slabiji" od EON-a, nije Smart Box. Ne može se instalirati ni jedna aplikacija, niti je predviđeno da to može. Može se napraviti lista omiljenih kanala ali ona nema svoju svrhu. Ne može se podesiti da ona bude aktivna lista, već joj se može prići samo preko Moj TV menija. Vrlo nepraktično. Od toliko kanala u ponudi, ipak bih gledao samo odabrane. Kanali počinju sa brojem 100. U omiljenoj listi kanali ne počinju od jedinice, već od unapred definisanog broja u osnovnoj listi. Obzirom da se ne može instalirati nijedna aplikacija, potrebo je da se razvuče HDMI kabl izmešu računara i TV-a ukoliko želim da gledam neki film koji imam na računaru. Ovo je prvi utisak o IRIS TV platformi. Može tu puno toga da se izmeni, ali je pitanje da li postoji volja da se to uradi.

Zajednička karakteristika SBB-a i MTS-a je da ne slušaju potrebe nas korisnika. Nije sve u download/upload brzini, već i u funkcionalnosti softvera. EON je tu daleko ispred MTS-a.

Inače tokom poslednjih 13 godina naizmenično sam prelazio iz SBB-a u MTS i obrnuto. Razlog za to uglavnom je bio bolja (niža) cena paketa.

Ako bih sada odlučivao kod operatera da izaberem, to bi sigurno bio SBB.

Što se tiče televizije, tebi zapravo sada fali jedan običan smart (android) tv box, što je eon box zapravo i bio. Ili makar google Tv chromecast. Onda ćes imati sve kao i sa eon box-om, samo bez eona 😉.

Može se napraviti lista omiljenih kanala ali ona nema svoju svrhu. Ne može se podesiti da ona bude aktivna lista, već joj se može prići samo preko Moj TV menija. Vrlo nepraktično. Od toliko kanala u ponudi, ipak bih gledao samo odabrane.
Ovaj deo ne razumem, ja sam napravio listu omiljenih kanala, sortirao ih po želji i kad menjam kanale prikazuju se samo oni koji su na listi omiljenih. Šta smatraš pod “aktivnom listom”?

Na Eonu jednom postavljena uvek biva aktivna, pri svakom pokretanju, na Irisu uvek moras da ulazis u favorite/omiljenu

Ne razumem, levo i levo i izabereš listu omiljeni kanali. Upali, ugasi, uvek je aktivna dok ne promeniš.
Otkako su se nekada pojavilli sateliti i kablovske sa gomilama kanala to je standardna nomenklatura. 100, 200.... Pa su tako numerisani. Pre irisa je bilo brzo biranje za omiljene od 1-10 ako se ne varam. Pa naravno da povuku svoj broj, napravi redosled kako želiš. Meni eon nema logike :)

Meni eon nema logike :)
A meni nemaju logike ti tvoji pokušaji da ubediš druge da to kako Iris radi stvari je kao em bolje em logičnije em "standardni način".
"Bolje" je kucati 101 nego 1 i "logično " je da kad napraviš custom listu i na nju kanal staviš na poziciju 6 na taj kanal moraš da prebacujem koristeći broj tipa 314 koji je bio na default/svi kanali listi? umesto 6??

To što Telekom 10 godina u nazad maltretira ljude kroz 3 IPTV platforme sa 101, 201, 301 i što su sad genijalci na DVB-T2 za LCN brojeve stavili da kreću od 800? ne znači da je to najlogičniji način organizacije TV kanala, iz perspektive krajnjeg korisnika.
Nego da su to 1xx 2xx 5xx 6xx koristili kao budževinu da nadohnade interfejs koji nije nudio mogućnost prikaza grupe/kategorije kanala i filtriranje liste po istim.

Sve sve ali nije mi jasan iris što i dalje gura kanale od 100 pa nadalje. Pa čak i na smart aplikaciji kanali im kreću od 1.
Zašto to ne promene?

Kada sam presao pre dve godine sa eon-a na iris poludeo sam zbog ovoga. Neverovatno mi je bilo da nema sortiranja kanala a kada su posle uveli sortiranje sa irisom 2.0 izneverovao sam da je numeracija ostala ista. Nije problem sto se mts odlucio za osnovnu trocifrenu numeraciju, problem je sto kada pravim svoju listu omiljenih kanala, ako stavim arenu npr na poziciju 5 hocu da kliknem 5 i da prebacim a ne da kucam 324, jer nema logike ako je na poziciji 5. Postojao bi svakako izbor, ko zeli tri cifre osnovna numeracija ko zeli svoju listu on bi ima od 1 pa nadalje. Zato sad kad sam se vratio u sbb laknulo mi je sto se ovoga tice. Napravio listu koju sam i imao ranije i sad samo klikcem. :)

E jesi maltretirani šaman od strane telekoma i još ja pokušavam nešto da ubeđujem... Malo smanji doživljaj, nisi jedini sa pravom na sopstveno mišljenje. Posebno vodi računa kada se nekom lično obraćaš i pogrešno interpretiraš. nije baš kulturno sa tvoje strane.

Jeste standard, bar je bio standard. Počeo je onog momenta kada se krenulo sa xyz brojem kanala na satelitskim ako dobro pamtim. Lako je bilo sa prvim kablovskim i celih 32 programa.

Mene su i ranije psovali što sam rekao da je bolje da ne uvode iris. Bio je taj brzi meni od 10 kanala. Bio je mozaik. Zaboravio sam već šta sam kukao da su izbacili od dobrih stvari. A odlično je radio.
Iris više nema custom liste, ima liste omiljenih kanala. Izabereš koje hoćeš i tu su na listi. Meni više odgovara da pritisnem 3 i tu je sport, pritisnem 35 i tu su dokumentarni, pritisnem 2 i tu su filmski, pritisnem 6 i neprijateljsko okruženje :) Na eonu moram na listu pa onda na kanal i zaključan sam na sportskim. Brojeve nisam nikada zapamtio gde je šta. Ne sviđa mi se.
Iskreno me zabole kome se šta sviđa, sve može da se korsiti, i sve prikazuje sliku koju pustiš. Nego stalno neko kuka što ovako i što onako.
IRIS aplikacija je drugo, imam je na telefonu i mislim da nisam video negde numeraciju kanala. Ne koristim smart, možda je tamo drugačije. Na aplikaciji isto kao i na eonu, izaberem sport i gledam.

Ma Iris je smeće od platforme, kad odem kod tašte ili kod majke i treba da se prebaci na neki odredjen kanal, izgubim volju za životom a kamoli za gledanjem tv-a... Potpuno logike bez.... A o količini treš režimskih kanala od kojih se stomak okreće ne vredi ni trošiti reči.

@Bojsane Upravo to. I to je čovek non stop radi i kad ga neko direktno prozove odmah sve neki nesporazum, nije mislio to tako, nije siguran da nešto još uvek radi na ovaj način, svako nek sam bira i onda obavezan finiš izlaganja kako je on savršeno zadovoljan sa MTS ponudom i njemu nikad nikakav problem se desio nije i bla bla bla.

Na eonu moram na listu pa onda na kanal i zaključan sam na sportskim.
A ovakvu budaštinu napisati je ili urađeno sa kranje malicioznim namerama ili pisac izjave u životu nije stvarno koristio Eon duže od 15 sekundi.

"moram na listu"? Gde moraš druže, lista se napravi i izabere i složiš kanale kako tebi odgovara vodeći se kojim god hoćeš smislom organizacije i ne menjaš sa te liste ni na jednu drugu listu do kraja života (ako si lepo složio na jednu sve kanale koji te zanima ponašaš se kao da druge liste i ne postoje).
Izabrana lista stoji kad se vratiš na Eon app, kad restartuješ TV ili Eon box, kad bude update Eon aplikacije...a ne kao Iris da puf proguta listu nema je više jer zamisli pa bio je update boxa, pa menjali smo numeracija u default listi, šta god.

Gde si "zaključan"? Da ti zamisli daljinac prebacuje kroz kanale liste koju si sam lično postavio za aktivnu listu? Neće da se napravi "pametan" i kad ukucaš toliko voljeni trocifreni broj da bez pitanja promeni aktivnu da bi prebacio na taj kanal i kad nije deo izabrane liste?

Jedno je pričati da si ti stekao nekakve navike i sad ti to kao više odgovara a drugo ubeđivati druge u X tema da je A kao objektivno bolje od B kad je suprotno ono što smatra 90% ljudi koji proba i A i B. Gde razlike su daleko od sitnica i od "stvar ukusa" i navika.

Meni više odgovara da pritisnem 3 i tu je sport, pritisnem 35 i tu su dokumentarni, pritisnem 2 i tu su filmski, pritisnem 6 i neprijateljsko okruženje :)
Da, meni je u pocetku bilo bas nezgodno posle SBBa i prelaska na MTS brljotinu sa omiljenim kanalima, nikako nisam mogao da se naviknem ali vec odavno ovako koristim i odgovara mi. Sa druge strane supruga ima svoju listu omiljenih i ne moze da se snadje sa svim kanalima. :D Uglavnom, stvar navike, nista drugo.

Osim gubljenja listi, što se dešavalo, isti đavo kako se ponašaju kada se vrte na izabranim listama. Lično ne koristim liste, ni omiljene ni ostale.
Ne volim jedino pametnjakoviće u životu. Napravite onda sistem numeracije i vidite kako će da bude prihvaćena i koliko će da opstane.
Nisi pročitao ili ne razumeš ili si nerazuman. Ne moram ništa osim da pritisnem broj 3 na daljinskom i na sportovima sam. Na eonu moram (pošto ne zapamtim broj SK) desno na sport i eto ih.
Zabole me da branim nekoga ali slobodno iznosi svoje mišljenje, nismo ovde da se ne vređamo :)
Znači eon je đubre, mts-om sam zadovoljan. Oba mi rade a biram mts na osnovu ponude i kako radi. Po službenoj dužnosti želim od mts neki bonus za ovo :)
I da, nema problema, niti je bilo sa mts-om, iako je objektivno po šamanskoj statistici, prema 90% korisnika đubre.

Inače, posle smene nije lako pisati oko nekih stvari koje neki stalno potenciraju pa pišem tako kako pišem. mada sam i ja budala što uopšte obraćam pažnju na jednoumlje po šamanu :) Koliko sam primetio najveći problem je numeracija od 100 i brzo biranje listi.
Da li može brzo biranje listi ne znam, pre irisa je moglo. Ne bavim se time pa ne znam zašto više ne postoji. Ne znam ni zašto nema više mozaik idealan za velike televizore. Ne znam ni što nema više PIP koji sam stalno koristio za sport,
Znam da ako ideš u startu sa numeracijom od 100 po uslovno rečeno, podeli po oblastima, ne koristi se opseg od 0-100. Jednostavno iz razloga što kada okreneš na broj 6 izbacuje sve na 6xx. Za 6 ili 6x moraš da kreneš sa nulom je tek besmisao kucati 00x ili 0xx. Nije baš da mi je život bio ograničen na ove prostore ali tako se ovaj sistem oduvek koristio.

Pa šta da kažem, bio sam daljinski kao mali za prebaci na drugi i vrati na prvi. Posle popisivač od 1 do 30 pa ... Ne mogu svega da se setim i ako sam siguran u današnje vreme šta radi više na koji način... Odjavljujem se.

Osim gubljenja listi, što se dešavalo, isti đavo kako se ponašaju kada se vrte na izabranim listama. Lično ne koristim liste, ni omiljene ni ostale.
Ne volim jedino pametnjakoviće u životu. Napravite onda sistem numeracije i vidite kako će da bude prihvaćena i koliko će da opstane.
Nisi pročitao ili ne razumeš ili si nerazuman. Ne moram ništa osim da pritisnem broj 3 na daljinskom i na sportovima sam. Na eonu moram (pošto ne zapamtim broj SK) desno na sport i eto ih.
Zabole me da branim nekoga ali slobodno iznosi svoje mišljenje, nismo ovde da se ne vređamo :)
Znači eon je đubre, mts-om sam zadovoljan. Oba mi rade a biram mts na osnovu ponude i kako radi. Po službenoj dužnosti želim od mts neki bonus za ovo :)
I da, nema problema, niti je bilo sa mts-om, iako je objektivno po šamanskoj statistici, prema 90% korisnika đubre.

Inače, posle smene nije lako pisati oko nekih stvari koje neki stalno potenciraju pa pišem tako kako pišem. mada sam i ja budala što uopšte obraćam pažnju na jednoumlje po šamanu :) Koliko sam primetio najveći problem je numeracija od 100 i brzo biranje listi.
Da li može brzo biranje listi ne znam, pre irisa je moglo. Ne bavim se time pa ne znam zašto više ne postoji. Ne znam ni zašto nema više mozaik idealan za velike televizore. Ne znam ni što nema više PIP koji sam stalno koristio za sport,
Znam da ako ideš u startu sa numeracijom od 100 po uslovno rečeno, podeli po oblastima, ne koristi se opseg od 0-100. Jednostavno iz razloga što kada okreneš na broj 6 izbacuje sve na 6xx. Za 6 ili 6x moraš da kreneš sa nulom je tek besmisao kucati 00x ili 0xx. Nije baš da mi je život bio ograničen na ove prostore ali tako se ovaj sistem oduvek koristio.

Pa šta da kažem, bio sam daljinski kao mali za prebaci na drugi i vrati na prvi. Posle popisivač od 1 do 30 pa ... Ne mogu svega da se setim i ako sam siguran u današnje vreme šta radi više na koji način... Odjavljujem se.
2000 za gospodina

Ovaj deo ne razumem, ja sam napravio listu omiljenih kanala, sortirao ih po želji i kad menjam kanale prikazuju se samo oni koji su na listi omiljenih. Šta smatraš pod “aktivnom listom”?
Moram da ti se zahvalim. Objasnio si mi kako da mi omiljena lista bude aktivna. MTS podrška mi je kazala da ovo ne može, vež može samo kroz meni Moj TV.
Kada sam presao pre dve godine sa eon-a na iris poludeo sam zbog ovoga. Neverovatno mi je bilo da nema sortiranja kanala a kada su posle uveli sortiranje sa irisom 2.0 izneverovao sam da je numeracija ostala ista. Nije problem sto se mts odlucio za osnovnu trocifrenu numeraciju, problem je sto kada pravim svoju listu omiljenih kanala, ako stavim arenu npr na poziciju 5 hocu da kliknem 5 i da prebacim a ne da kucam 324, jer nema logike ako je na poziciji 5. Postojao bi svakako izbor, ko zeli tri cifre osnovna numeracija ko zeli svoju listu on bi ima od 1 pa nadalje. Zato sad kad sam se vratio u sbb laknulo mi je sto se ovoga tice. Napravio listu koju sam i imao ranije i sad samo klikcem. :)
To je upravo ono što i mene nervira. Staviš neki kanal na 5 mesto i očekujem da pritisnem broj 5 na daljincu a ne 213.

Procenti operatera i promena u procentnim poenima za godinu dana, dakle u odnosu na 3. kvartal 2024. Boldovani su najveći dobitnici i gubitnici:

Fiksna (ukupno 2,24 miliona pretplatnika, smanjenje od 70 hiljada za godinu dana):

Telekom 71,5 (-1,8)
SBB 24,3 (+0,9)

Sat trakt 2,6 (+0,3)
Orion telekom 0,7 (=)
Yettel 0,5 (bio među ostalima koji su imali 0,3 pre godinu dana, a sad imaju 0,2)

Mobilna (ukupno 8,431 milion pretplatnika, smanjenje od 409 hiljada za godinu dana):

Telekom 42,56 (-1,88 - pre godinu dana imao 43,13, a u međuvremenu pripojeni Globaltel 1,31)
Yettel 33,70 (+1,32)
A1 23,74 (+0,56)

Širokopojasni net (ukupno 2,19 miliona, povećanje od 160 hiljada za godinu dana):

Telekom 56,7 (+0,9)
SBB 26,8 (-1,7), u apsolutnom iznosu 587 hiljada pretplatnika (+8 hiljada)
Yettel 5,2 (+1,2)

Distribucija medijskih sadržaja
- kablovska, IPTV, satelitska, OTT (ukupno 2,43 miliona, povećanje od 150 hiljada):

Telekom 55,0 (+1,8)
SBB 37,6 (-2,9)
, u apsolutnom iznosu 914 hiljada pretplatnika (-10 hiljada)
Yettel 4,1 (+1)

Broj pretplatnika TV usluge je tokom 2024. premašio broj pretplatnika fiksne telefonije, trend je da će uskoro i broj pretplatnika širokopojasnog neta premašiti broj pretplatnika fiksne telefonije.

Izvor podataka su RATEL-ovi kvartalni izveštaji za 3. kvartal ove i prošle godine:
https://www.ratel.rs/uploads/documents/empire_plugin/Pregled trzista Q3 2023.pdf

Još nešto, na daljinskom upravljaču koji dolazi uz MTS uređaj, stoji ikonica bluetooth. Međutim daljinski uopšte nema tu funkciju. Koristi IR.

Još nešto, na daljinskom upravljaču koji dolazi uz MTS uređaj, stoji ikonica bluetooth. Međutim daljinski uopšte nema tu funkciju. Koristi IR.
Moze da se upari. Udji u podesavanja i kucaj onda na daljincu *1397# i pojaviceti se android meni koji su gospoda iz mts-a sakrili. Tu imas da uparis uredjaj. Drzi onda na daljincu video klub dugme i ok da bi ga box pronasao. I to je to. Bezveze zakomplikovano ali pricali smo vec o svim nedostacima irisa. Ali daljinac od hp4024 je jako los pogotovo preko bluetooth-a. Desava se vrlo cesto da kontrole odrade dupli klik (navigacioni tasteri, ok dugme, back taster...). Sve to doprinosi jos losijem iskustvu i ovako ne bas sjajne tv platforme.

Pokušao dva puta da uparim i nisam uspeo. Kao da se međusobno ne prepoznaju.
Juče sam merio brzinu preko speedtest.net i ona iznosi 95mbs/95mbs. Trebalo bi da bude 600/600, ali nije tako. Mada ruku na srce i ovih 95mbs je i više nego dovoljno. Uložio prigovor MTSu, danas me zvali, kao nešto su podešavali ali opet ista brzina.
Ali ne lezi vraže, pojavio se još jedan problem. Naime, Iris Go aplikaciju mogu da koristim ukoliko sam na MTS mreži (samo kada sam kući). Poštom sam kod Yettel-a sa mobilnim telefonom, ne mogu da joj pristupim putem 4g mreže. Bzvz. Kod SBB-a sam pristupao EON aplikaciji preko Yettel-a.
Ova tri problema na koja sam naišao u početku korišćenja MTS usluga, uopšte im ne idu u prilog i snižavaju opšti utisak kvaliteta MTSa.

Verovatno treba da menjaš UTP kabl jer taj može da dobaci do 100 MB/s.Treba ti UTP CAT 5 ili 6.

Vrh Dno