Šta je novo?

SBB vs MTS

Imam MTS vec 4 godine, istice ugovor u avgustu, SBB daje 9 meseci po dinar, mts vrv 50% na 2-3 meseca. Optika je podrzana za oba provajdera, i sad kad me zvala ova iz SBB mi rece da se dodatni TV kace preko WiFi-ja sto znaci da su mi mrezni slobodni. Ja u stanu imam 3 dodatna TV-a tj ukupno 4, i imam mrezne instalacije razvucene kroz zidove, tako da kablove ne gledam.

Samim tim mogu da iskoristim mrezne kablove za net za kompove/konzole po sobama umesto za TV i to mi je jedina prednost SBB-a. Realno TV kanale u stanu gleda samo zena, deca ili vise na YT ili gledaju Netlix, mene zanima samo kvalitet neta, posto citam da je MTS tu bolji, ali koliko vidim svi porede MTS optiku i sbb obicnu, ima li ko poredjenje obe optike?
Zanimljivo, meni skoro istice sbb ugovor, inace koristimo sbb 10 godina vec, i kada je bio blizu isticanja dobio sam oko 10 poziva gde bukvalno moljakaju da se obnovi, nakon mojeg pitanja da li imaju par meseci besplatno i da bi obnovili ugovor odmah na taj nacin zena me je maltene otresla i spustila telefon. Dok u mts je moguce cenkanje kao na pijaci, neko izvuce godinu besplatno, neko trio paket po 700 dinara mesecno, znam druga koji se cenkao na 14 meseci za 1 dinar. Kao sto rekoh, jako zanimljivo.

Imaju oni svoje crvene linije. Jedna od njih je i bridge mod. Baš sam ih testirao poslednji put kada su zvali za obnovu. Moji uslovi su bili vrlo jasni i za druge provajdere bi bili jedinstvena prilika. Uzeo bih (i plaćao) najskuplji paket sa statičkom adresom, samo da omoguće bridge mod, za mene kao fizičko lice. Ljubazno su se pozdravili sa mnom u roku od 30 sekundi :D .

Zanimljivo, meni skoro istice sbb ugovor, inace koristimo sbb 10 godina vec, i kada je bio blizu isticanja dobio sam oko 10 poziva gde bukvalno moljakaju da se obnovi, nakon mojeg pitanja da li imaju par meseci besplatno i da bi obnovili ugovor odmah na taj nacin zena me je maltene otresla i spustila telefon. Dok u mts je moguce cenkanje kao na pijaci, neko izvuce godinu besplatno, neko trio paket po 700 dinara mesecno, znam druga koji se cenkao na 14 meseci za 1 dinar. Kao sto rekoh, jako zanimljivo.
Za nas, krajne korisnke, bi najbolje bilo da menjamo svake 2 godine, jer za nove korisnike uvek daju bolje uslove nego za postojece.

Ja sam ( kuca je u pitanju ako ima ikakve veze ) raskinuo ugovor sa sbb. Prethodni ugovor se vodio na ujaka i potpisao na svoje ime i dobio 9 meseci za jedan dinar.
Sinoc mi drugar rece, trenutno ima sbb ali mu je odavno istekao ugovor, da mu se javio mts i ponudio posto u zgradi preko puta uvod optiku i ponudio ( neki paket za ~4200 mesecno ) 10 meseci za 2100 a onda pun iznos. Trazio im je bolju ponudu gde su mu odma ponudili 12 meseci za 1 dinar a ostatak ugovora 4200.

Je l' drugar živi u toj zgradi ili takođe živi u obližnjoj kući? Ja takođe živim u kući, imam sbb. Zgrada preko puta ima (podzemnu) mts/yettel/yunet optiku. Po ulici je preko bandera, Supernova razvukla optiku.

U takvim uslovima MTS neće ni da zove, ni da razgovara. Kažu, eto vam Supernova optika pa se dogovorite sa njima.(n):mad:

Mene su juce zvali iz mts-a i ponudili 9 meseci po 1 dinar, posto mi ugovor sa sbb--om istice tek u decembru rekao sam im da me tad zovu sa aktuelnom ponudom.

IDP broj služi da zadržiš svoj mts optički port i da bez prekida servisa odeš u Yettel.

Izvini šta je IDP broj?
IDP je ključ za otključavanje porta (dolaznog signala pošto jetel koristi telekomovu infrastrukturu) i time omoguće da iako imaš aktivnu uslugu po tom vlaknu u telekomu može jetel da te instalira po istok signalu
Je l' drugar živi u toj zgradi ili takođe živi u obližnjoj kući? Ja takođe živim u kući, imam sbb. Zgrada preko puta ima (podzemnu) mts/yettel/yunet optiku. Po ulici je preko bandera, Supernova razvukla optiku.

U takvim uslovima MTS neće ni da zove, ni da razgovara. Kažu, eto vam Supernova optika pa se dogovorite sa njima.(n):mad:
Šaljem ti broj oid dečka ako hoćeš da ti pomogne da se reši optika

Istice mi ugovor sa yettelom sto je neka druga tema ali sam generalno zadovoljan sa tv i netom. Sada se gledaju druge opcije za sklapanje novog ugovora.
Mts-ov super PLAN 2L mi je neki favorit medju ponudom. Dodje 2900rsd mesecno u proseku ako sam ja dobro izračunao sa 11 prvih meseci po 1850.
Sad ne znam da li imam pravo da postavljam pitanja vezano za taj i slicne pakete, sta se tu tacno dobija posto treba to neko da desifruje laiku.
Sve u svemu imam 2 pitanja koja su se vec spominjala na temi a to su: kako pricati sa tim agentima i cenkati se za bolju cenu?
Drugo pitanje: da li ako imam yettel optiku mogu da preko te infrastrukture ubacim mts optiku? Vidim da je spominjano ali ne na jeziku koji ja mogu da razumem meni treba ko detetu da se objasni :D.

SuperPlan 2L paketi su dostupni na Supernova infrastrukturi. (coax i gpon)
mts Box paketi su dostupni na mts infrastrukturi (vdsl i gpon).

Ako imaš Supernova optiku dobićeš 400/200Mbps, ako imaš Supernova Coax dobićeš 200/15Mbps.

Ako imaš mts optiku, moraš da gledaš Box pakete.

Dobro vece od novog clana ovog foruma koji stanuje u inostranstvu. Nedavno sam pomogao majci u Beogradu u izboru novog TV-a i povezivanju istog na njen SBB paket, koji je verovatno prastar jer ga nije menjala godinama. Ima SBB-ovu karticu za stari TV i tri D-mini risivera. Jedan koristim u inostranstvu sa satelitskim prijemom.
Obzirom da sam primetio da novi TV ima EON aplikaciju vec instaliranu, pokusao sam da je aktiviram - bez uspeha. Pozvao sam SBB i rekli su mi da moja majka ne moze da ima EON platformu jer nije korisnik SBB-ovog interneta. Naime, zena ima ugovor za internet sa Orionom. Ovo mi zvuci kriminalno jer u drugim drzavama EU bilo koja medijska platforma funkcionise na internet mrezi bilo kog provajdera. Da li su me slagali u SBB-u?
Mislio sam da predlozim majci da otkaze Orion, ali sam pre par dana ugledao njihovu ekipu u njenom kraju kako nesto rade i pomislio sam da mozda instaliraju opticku mrezu. Sad vidim da reklamiraju svoju mrezu kao najbrzu u Srbiji.
Ukoliko su me u SBB-u slagali, da li bih pogresio u kombinovanju Orion optickog interneta u kombinaciji sa EON platformom? Vidim da Orion takodje ima svoju TV platformu koja je bazirana na MTS / Arena paketu. Da li neko ima iskustvo sa njihovom platformom? Takodje, da li bih imao nacin da koristim Orion platformu van Srbije tako sto bih koristio jedan od smart set top boxova (risiver) na svom TV-u, ili bi TV kanali (narocito sportski) bili geo-blokirani? SBB-ov D-mini risiver je ovde u prednosti jer prima signal preko satelitske antene, tako da IP adresa nije faktor za geoblokadu.
U principu, drago mi je sto trenutno gledam SK kanale jer pratim Evroligu, ali mi je zao sto nemam ABA ligu i domaci fudbal (meni je sve takav kljakav interesantniji od hiper komercijalizovanog najskupljeg fudbala - ima nas svakakvih!). Tako da SK ili Arena nece biti kriterijum za izbor. Vaznije mi je da kod majke internet funkcionise brzo i kako treba i da ima savremeno 4K iskustvo gledanja TV-a u vreme kada njoj odgovara, a ne po programskoj shemi. Ali mi jeste takodje vazno da imam pristup sportskom programu van Srbije.
Hvala unapred na savetima!

@Frustrirani korisnik
Prije svega, hajmo nešto razjasniti. Kažeš da ti majka ima SBB kablovsku i od njih ima 1 karticu za stari tv i 3 D-mini recivera od kojih 1 ti koristiš u inostranstvu bez problema jer taj reciver prima signal preko satelita?
Ja bih rekao da tvoja majka koristi Total TV paket od SBB-a jer on radi preko satelita a ne kablovsku i da ima 3 Total TV recivera. Samo mi nije jasno kad kažeš, kartica za stari tv, na šta misliš?
CAM modul i karticu SBB daje samo korisnicima kablovske, ne i satelitske TV.
D3 mini reciveri se takođe koriste samo na kablovskoj.
Provjeri prvo sve ovo gore...

Po ovome što si ti ovde napisao, tvoja majka nema kablovsku sbb, nego total tv, ili po novome EON Sat platformu, a Total tv nema mogućnost za smart slot na TV-u, i to nikakve veze sa internetom nema

@Frustrirani korisnik
Prije svega, hajmo nešto razjasniti. Kažeš da ti majka ima SBB kablovsku i od njih ima 1 karticu za stari tv i 3 D-mini recivera od kojih 1 ti koristiš u inostranstvu bez problema jer taj reciver prima signal preko satelita?
Ja bih rekao da tvoja majka koristi Total TV paket od SBB-a jer on radi preko satelita a ne kablovsku i da ima 3 Total TV recivera. Samo mi nije jasno kad kažeš, kartica za stari tv, na šta misliš?
CAM modul i karticu SBB daje samo korisnicima kablovske, ne i satelitske TV.
D3 mini reciveri se takođe koriste samo na kablovskoj.
Provjeri prvo sve ovo gore...
Dobro vece i hvala na spremnosti za pomoc.
Proverio sam sa majkom i pojasnila mi je da u stvari ona ima dva ugovora sa SBB-om. Jedan koristi u Beogradu koji je 'kablovska' TV i gde ima dva D3 mini risivera u kombinaciji sa CAM interfejs karticom. Drugi ugovor joj je za Total TV, gde se koristi jedan satelitski risiver.
Prema tome, dilema je manja jer Total TV satelitski paket moze da ostane nesmetano po strani, a treba mi jos uvek resenje za majcin beogradski TV i internet. Osnovno pitanje je da li je moguce kombinovati super brzi opticki internet od Oriona sa EON TV paketom od SBB-a? Navodno nije moguce (sto smatram da je kriminalno krsenje slobode prava izbora potrosaca-korisnika internet usluga), ali me ispravite. Nadam se da nije tako. Ako jeste, onda da li znate kakav je korisnicki kvalitet TV platforme koju nudi Orion u poredjenju sa EON? Ako je to u stvari IRIS kroz Orion, onda je verovatno slabija opcija od EON-a.
Konacno, ako su u Srbiji TV platforme vezane za internet provajdera, da li to znaci da u istoj ulici mogu da se nadju opticki kablovi MTS-a, SBB-a, Orion-a, Yettel-a i drugih? Logicnije bi bilo da se samo jedna mreza uvede u jednu ulicu, pa da se koristi za sve TV platforme, ali ko sam ja da pametuje...

@Frustrirani korisnik
Imaš sledeće opcije:
1. Da ostane Orion internet a da ti majka onda uzme EON TV "van SBB" mreže. Ista je cijena EON TV paketa "u mreži" i "van mreže" samo je razlika što EON TV paketi "van mreže" će raditi na internetu drugog provajdera (rade svi tv kanali).
Takodje, razlika je što EON TV paketi "van mreže" primaju tv signal samo preko interneta, ne ide preko kablovske mreže. To ujedno znači da više nebi mogla gledati tv preko kartice i d3 mini recivera.
2. Da majka uzme EON TV + SBB internet EON (DUO paket kod SBB-a) i sve nastavi koristiti preko kablovske (coax) kabla, pa čak i internet. A na sve to će dobiti i EON TV Aplikaciju.

Možeš kombinovati Orion i SBB, tj EON, pošto jedno sa drugim nema nikakve veze

Roditeljima ja istekao ugovor u SBB-u pa sam hteo da se taj ugovor raskine a ja da prebacim MTS ugovor sa druge lokacije na kojoj se ne koristi, kod njih kuci. Da li neko zna da li je moguce fiksni broj, koji je trenutno na tom SBB ugovoru koji ce se raskinuti, prebaciti u MTS ugovor koji je na moje ime i koji bih premestio sa svoje na njihovu adresu?

@Frustrirani korisnik
Imaš sledeće opcije:
1. Da ostane Orion internet a da ti majka onda uzme EON TV "van SBB" mreže. Ista je cijena EON TV paketa "u mreži" i "van mreže" samo je razlika što EON TV paketi "van mreže" će raditi na internetu drugog provajdera (rade svi tv kanali).
Takodje, razlika je što EON TV paketi "van mreže" primaju tv signal samo preko interneta, ne ide preko kablovske mreže. To ujedno znači da više nebi mogla gledati tv preko kartice i d3 mini recivera.
2. Da majka uzme EON TV + SBB internet EON (DUO paket kod SBB-a) i sve nastavi koristiti preko kablovske (coax) kabla, pa čak i internet. A na sve to će dobiti i EON TV Aplikaciju.
Hvala na savetu. Ovih dana sam bezuspesno pokusavao da saznam da li, odnosno kada, Orion ili SBB imaju u planu da uvedu mrezu optickih kablova. Neverovatno koliko se takva obicna informacija krije ili jednostavno ne zna. U pitanju je Beograd, a trenutno se uvodi po zabacenim ulicama na Zlatiboru... Po Marfijevom zakonu, cim budem majci preporucio da otkaze Orion i predje na SBB za internet, Orion ce da ponudi opticki internet u roku od dva meseca...
Možeš kombinovati Orion i SBB, tj EON, pošto jedno sa drugim nema nikakve veze
Hvala, U SBB-u su mi konacno potvrdili da je moguce opredeliti se za EON OTT, tj. EON TV na internetu drugog provajdera pod uslovom da je internet kvalitet neogranicen i dobar, sto u slucaju adrese moje majke nije.

Možeš imati EON tv u mreži preko njihove infrastrukture, znači samo tv bez interneta

Pre par nedelja razgovarao sam sa kumom preko telefona. Kod obojce je bila ista utakmica na tv-u. Kanal RTS1HD. I primetimo da zvuk ide pre kod mene nego kod njega. Tražio sam da mi čita sekunde sa utakmice, i 4 sekunde ide brže kod mene. E sad ja imam Iris tv optiku i hph 4024 stb, a on ima coax sbb dvb-c i d3 mini. Znam da Iris nije OTT i da ima minimalno kašnjenje. Usput sam primeto i da na Areni ista utakmica ide kod mene pre. Zamolio bih nekoga ko ima mogućnosti da ovo proveri. Možda se kod njega nešto sjebalo. NBG je u pitanju. Ranije dok nisu bili HD kanali bilo je obrnuto. Možda je i do prihvata signala. Hvala i pozdrav

Pozdrav imam pitanje, imam SBB istice mi ugovor oni nista ne nude sem par kanala da ubace i da placam sve isto, A zvao sam MTS, Orion Telekom i oni nemaju optiku kod mene, Yunet i Beotel se nisu javili. Da li moze da mi se ugradi mts optika ako zivim u zgradi koja nema mts optiku ali sam zaseban stan iz prizemlja sa svojim izlazom, tj. nemam hodnik i nisam deo zgrade nego kao kuca u okviru zgrade.

Ako imaš razvučenu mts optiku u ulici ( nadzemno ili podzemno), onda je možda i moguće. Ako nemaš, onda svakako nije, jer nemaju odakle da izvuku priključak.

@Simkela tema za MTS optiku

Zvao, mts kod mene ima max protok 50mbps, orion isto, supernova nema uopste ponudu, jedino SBB ima sve protoke, sad dal je coax ili optika ne znam. Bas cudno, izgleda da ni nemam izbora, a u zgradi je Posta KDS kutija. Tako da sta mi ovi daju to mi je.

Nakon 12 godina na SBB, najavio sam raskid ugovora. Uspeo sam nekako da dovučem do kuće mts optiku. Ne verujem da će zvati iz SBB jer od dva razloga za raskid, jedan nikako ne mogu da kompenzuju. Taj jači razlog je nemogućnost aktivacije bridge moda za fizička lica, čak i kada se zakupi javna statička adresa. Zbog toga sam bio limitiran brzinom interneta na max dl 350 mbit/s koliko može da isporuči jedini "čist" SBB ( zastareli) docsis modem, cisco epc3208. Drugi razlog je naravno veća cena za korisnike van UO, što do sada nikada nije bila praksa u SBB. Tako da jedino mogu da uzmem EON van mreže (zbog UM kanala), mada je to sasvim druga usluga i drugi ugovor tako da po ovom starom nema svrhe da me zovu.

Na mts-u imam Box 3, 11 meseci 1 din, optika 400/200, javna dinamička IP adresa, a podesio sam i bridge mod. Sve funkcioniše besprekorno, za sada.

… od skoro imam priliku da pogledam MTS, tj. supernova TV kanale… oni zaista nemaju šta da traže po pitanju ove usluge u odnosu na EON - praistorijski UI, video klub i uopšte korisničko iskustvo je eonima daleko od SBBa… da ne nameću njihovu TV uz internet, ja ne znam kome bi ono mogli da uvale…

Pozdrav ljudi, korisnik sam zadnjih 2 godine internet+TV paketa u Supernovi (Super plan 2M tadasnji koji je bio 3299 RSD), ugovor je istekao i obavestili su me porukom da dodjem u narednih mesec dana u poslovnicu MTS. Inace sam zadovoljan, internet od 200mbs nije ni jednom za 2 godine napravio problem ili da nesto nije radilo. Planirao sam da produzim isti ovaj paket sto sam imao, medjutim, oni su sad ukinuli te stare i ubacili neke nove sad je moj paket (Super plan 2M) zamenjen sa Super Plan 2S koji je 4099 dinara, znaci poskupeli su 800 dinara a da pritom nista ne dobijam... Potpuno suludo....
MTS nema duo paket sa internetom i TV, to im je tek u trio paketima, tako da oni otpadaju...
Sad ne znam sta mi ostaje SBB, Yettel i Orion??
SBB ima EON LIGHT DUO za 3349 dinara, a prvih 6 meseci daju za dinar. Ne znam kakvi su oni po pitanju stabilnosti neta?
Sta vi savetujete, jel ima jos neko da mu se zavrsio ugovor u Supernoovi pa da je menjao?

Nazad
Vrh Dno