Šta je novo?

SBB vs MTS

Ma ljudi, te navike se menjaju dok kazes "keks". Za mesec dana se naviknes na IRIS ili EON. Da se razumemo, ne "vrbujem" nigde nikog, nemam nista od toga, samo cinjenicno, i sad sam vise koristim IRIS Smart od EON-a, na Firesticku stvarno radi lepo, cak i kategorije imaju. I to mi je ponovicu najveca prednost Iris-a, jer nebitno dal se logujes na Iris GO ili Smart, na Android TV platformi mozes i 3 uredjaja da prijavis, dok EON samo jedan. To je stvarno velika prednost.

Sto se zakljucnaog boksa tice, to jeste mana al opet kazem, boks radi ono za sta je namenjen, da ti gledas njihovu uslugu i da ti je nesmetano pruzaju, a ne da gledas YT, Netflix..njima to nije bio prioritet i to razumem, isto cu reci za svaki box. Ne ide da kupis golfa 2 a hoces u njemu da prevozis fudbalski tim, za to kupi kombi.

Што се тиче Ириса имају моји мтс ја сам на ЕОН, значи онај ирис је тако ђубре, стално им је нешто заблокирано, стоји им пар дана нешто на екрану (типа на ком су каналу) а не може да се скине осим да се ишчупа из струје уређај. Премотавање је лошије одрађено, све је успорено много (није ни ЕОН брз колико би требало да буде али ово је криминално), Неки канали (Дива рецимо коју гледају моји често) умеју да трзају, гледаш филм и само повремено застане на део секунде. Све је ово на оптици, да не мислите да је не знам каква инсталација.

Што се тиче Ириса имају моји мтс ја сам на ЕОН, значи онај ирис је тако ђубре, стално им је нешто заблокирано, стоји им пар дана нешто на екрану (типа на ком су каналу) а не може да се скине осим да се ишчупа из струје уређај. Премотавање је лошије одрађено, све је успорено много (није ни ЕОН брз колико би требало да буде али ово је криминално), Неки канали (Дива рецимо коју гледају моји често) умеју да трзају, гледаш филм и само повремено застане на део секунде. Све је ово на оптици, да не мислите да је не знам каква инсталација.
a da nisu nešto zeznuli prilikom instalacije? Čuh za taj primer, nakon ponovnog razvlačenja optike sve radilo kako treba. E sad, koliko je istina, ne znam... ?

Još malo pitanja :)
Kako se uspostavlja konekcija sa trećim boksom ako iz rutera ima dva izlaza za IPTV?
Koliko sam uspeo da izguglam iz prostorije gde bi bio ruter do sledeće u kojoj je jedan računar i jedanTV išla bi 2 lan kabla?

Koristi se switch, koliko ja znam.

EON je kao platforma klasu iznad svega ostalogna tržištu - po meni.
Ali oprema koju deli SBB (nesrećni Tehnicolor i još nesrećniji Ubee) i bol u preponama za performanse koaksijalne mreže na pojedinim lokacijama uglavnom u zbiru dovode do toga da je MTS (ili drugi koji koriste njihovu optiku) bolji izbor. Ali to je individualna stvar i stvarno zavisi od lokacije, i od cene naravno - SBB sad nudi vrlo slične popuste kao MTS preko akvizitera, stari korisnici dobijaju čokoladicu i tako... :)

To sa koaksijalnim kablovima je problem u svakoj zgradi gde je recimo investitor razveo prilikom gradnje, i koristio najgori krš. Onda SBB neće svojim sredstvima to da sanira i menja, već jedino da se organizuju stanari i stambena zajednica.

Još malo pitanja :)
Kako se uspostavlja konekcija sa trećim boksom ako iz rutera ima dva izlaza za IPTV?
Koliko sam uspeo da izguglam iz prostorije gde bi bio ruter do sledeće u kojoj je jedan računar i jedanTV išla bi 2 lan kabla?

Ja sam recimo otvorio port 4 za TV na ruteru ne koristim switch i kroz jedan kabl guram i IPTV i Net (Lan 1) do druge kuce.

A sto se premotavanja tice, meni to radi extra brzo na IRISU, imam 3 TV-a i HD aktivan svuda sve radi bez problem.

To sa koaksijalnim kablovima je problem u svakoj zgradi gde je recimo investitor razveo prilikom gradnje, i koristio najgori krš. Onda SBB neće svojim sredstvima to da sanira i menja, već jedino da se organizuju stanari i stambena zajednica.
Ma počeli su da brljaju i tamo gde su oni radili sve i razvodili mrežu...
Kod mene je internet preko SBB-a dugo bio vrhunski, ali vremenom je kvalitet usluge opao - pa smo prvo zamenili nesrećni Ubee, pa onda još nesrećniji Tehnicolor, pa je onda i TV počeo da laguje, pa bude malo bolje, pa malo lošije - pri čemu brzina neta nikad nije došla ni blizu deklasiranih 300 Mbps (nije da mi treba tolika brzina, niti da je oni obećavaju, ali je lep pokazatelj da je infrastruktura tu bila na limitu svojih mogućnosti) i tako u krug.
Tamo gde je investitor razveo mrežu, mogu da zamislim na šta liči - u nekim novim zgradama ni struja nije urađena kako treba :) :) :)

u starim zgradama je koriscen RG59 umesto RG6 kabla, a generalno se to gradilo za ZAS.
to znaci 'odozgo na dole' i kao 'stablo' a ne 'zvezda' pa nije bas optmalno za kablovsku koja obicno dolazi iz prizemlja/podruma.

Ne znam kako vam se čini MoveSTB koji koristi Supernova? Potpuno su prepisali Eon što je super jer im je predhodna aplikacija bila katastrofa. Nika nisam mogao bez više klikova da se snađem gde se šta radi u njoj. Ovo je sad mnogo bolje urađeno i skroz su isti meniji i opcije kao u Eon-u.

u starim zgradama je koriscen RG59 umesto RG6 kabla, a generalno se to gradilo za ZAS.
to znaci 'odozgo na dole' i kao 'stablo' a ne 'zvezda' pa nije bas optmalno za kablovsku koja obicno dolazi iz prizemlja/podruma.

Pa da, ali i ne zaboravimo da su kablovske poput KDS i sl pre SBB počele sa onim bejrutskim razvlačenjem kablova u vazduhu između zgrada, tako da kako god okreneš, nije dobro za današnje okolnosti.

Ja sam recimo otvorio port 4 za TV na ruteru ne koristim switch i kroz jedan kabl guram i IPTV i Net (Lan 1) do druge kuce.

A sto se premotavanja tice, meni to radi extra brzo na IRISU, imam 3 TV-a i HD aktivan svuda sve radi bez problem.
znači može kroz jedan kabl i net i iptv?

Ne može (kroz isti LAN port rutera i IPTV i internet).
On je promenio "port binding" tom LAN portu sa sa internet WAN na IPTV WAN konekciju.

A kabl je osakatio da 4 žice koristi za net (time kad brzinu neta limitira na max 100 Mbps) a 4 za IPTV. = 1 kabl se "bode" u 2 LAN porta

Pa da, ali i ne zaboravimo da su kablovske poput KDS i sl pre SBB počele sa onim bejrutskim razvlačenjem kablova u vazduhu između zgrada, tako da kako god okreneš, nije dobro za današnje okolnosti.
KDS je skracenica za kablovsko distributivni sistem, ako mislis na PTT KDS, on je skoro svuda koristio TT kanalizaciju i rovove.

Zaboravio sam kako se preteča SBB zvala po gradovima kada je sve krenulo sredinom 90ih. U NS je bio Media plus, u KG valjda KDS, na to sam mislio, u Novom Sadu su sve kabove prvo vukli između krovova zgrada.

znači može kroz jedan kabl i net i iptv?
Teoretski bi moglo sa pametnim switch-em. Ja sam pokušavao da to namestim sa ZTE H168N ali nisam uspeo verovatno zbog nekog bug-a u ZTE ruteru. Na Huawei HG630 je radilo.

Treba iskoristiti 2 pametna switcha tako što bi između njih napravio Trunk vezu (vezu gde zajedno idu dva različita VLAN-a - jedan za IPTV, jedan za Internet), na prvom (pored mts rutera) treba povezati LAN1 ili 4 na jedan port switcha a LAN2 ili 3 na drugi port. Port koji je podešen kao trunk port povezati sa drugim switchem, a na njemu dalje povezati Iris box i ostatak mreže.

1674148401016.png

Switcheve treba podesiti tako da na LAN1 imaju untagged vlan PVID 1, na LAN2 untagged vlan PVID 2, a LAN3 Tagged vlan 1 i Tagged vlan 2.

Sad, da li će to raditi s konkretnim mts ruterom, nisam siguran.

Mts na optici praktično nema mana dok je na bakru druga prica tu je ruski rulet da li će raditi dobro ili ne, a što se SBB-a tiče zbog prastare infrastrukture sam imao strašne probleme s obzirom da radim preko interneta, tako da je preporuka da kome posao zavisi od interneta, nema sta da razmišlja, mts optika mi nije bukvalno nikad nije prekinula. Što se tiče televizije tu je svaka rasprava oko kanala nebulozna, neko gleda ove, a neko one kanale, na softver se se priviknete kroz par dana i to je to...

Imam optiku mts , preko switcha su , mi povezana 3 tv i to od rugog tv na treci , i dva pc na lan su mi vezali, a moglo je koliko oces samo da potpises ugovor . Evo pune 2 god radi sve ok , samo da ne ureknem i produzio sam ugovor na jos dve , sa 50% na celu UO .

Ne može (kroz isti LAN port rutera i IPTV i internet).
On je promenio "port binding" tom LAN portu sa sa internet WAN na IPTV WAN konekciju.

A kabl je osakatio da 4 žice koristi za net (time kad brzinu neta limitira na max 100 Mbps) a 4 za IPTV. = 1 kabl se "bode" u 2 LAN porta

Bas to i onda sam docekao da mi operater kaze kako nisam smeo to da radim a pritom dali su mi 3 STB-a bez switch-a (kog nisu imali u poslovnici).

@dgproduction A ti uvek slušaš šta ti se kaže? :D Ja sam za 10 godina koliko sam bio DSL korisnik kod Telekoma svaki od 3 različita rutera koja sam promenio za taj period "otključavao" sva 4 LAN porta da budu za net, jer nisam koristio IPTV uslugu.

Kum je prošle nedelje duže od 48h bio bez neta i televizije jer je ekipi toliko trebalo da dođu i zamene ruter. Beograd, Zemun. Toliko o ažurnosti MTS-a, ko odluči da pređe kod njih prosto mora biti izuzetno strpljiva osoba.
Mobilni sam pretplatnik, MTS-ov, kada iskrsne neki problem i pošaljem mejl, prođe i po nedelju dana dok dobijem odgovor.
SBB šalje terenske radnike u roku od par sati, čak i nedeljom. Na Messenger poruke odgovaraju maltene u sekundi, dok se kod MTS-a čak i na to čeka satima, u sred radnog dana, a nedeljom ih naravno nema nigde.

Teoretski bi moglo sa pametnim switch-em. Ja sam pokušavao da to namestim sa ZTE H168N ali nisam uspeo verovatno zbog nekog bug-a u ZTE ruteru. Na Huawei HG630 je radilo.

Treba iskoristiti 2 pametna switcha tako što bi između njih napravio Trunk vezu (vezu gde zajedno idu dva različita VLAN-a - jedan za IPTV, jedan za Internet), na prvom (pored mts rutera) treba povezati LAN1 ili 4 na jedan port switcha a LAN2 ili 3 na drugi port. Port koji je podešen kao trunk port povezati sa drugim switchem, a na njemu dalje povezati Iris box i ostatak mreže.

Pogledajte prilog 372120

Switcheve treba podesiti tako da na LAN1 imaju untagged vlan PVID 1, na LAN2 untagged vlan PVID 2, a LAN3 Tagged vlan 1 i Tagged vlan 2.

Sad, da li će to raditi s konkretnim mts ruterom, nisam siguran.
Da li će to raditi ili ne, apsolutno ne zavisi od routera koji daje telekom. Zavisi samo od switch-a i ostatka opreme. Ja sam kod mene odradio IPTV bežičnu varijantu. Koga zanima neka otvori temu da ne trujemo ovde. Objasniću ceo postupak i šta je sve potrebno.

bolje nemoj, wifi je ionako zagusen...

SBB ima odličnu podršku preko webchata i zaista u prethodne dve godine korišćenja usluge nisam imao nijedan problem ( lokacija Dorćol). EON je miljama daleko od IRIS-a koji ponekad koristim kod roditelja ( brzina interfejsa i dizajn ) .

Ево, прешао са сбб на мтс, са еон на ирис. Имам калибрисане телевизоре и пројектор. Имао сам еон бокс а сада НР4024 са 2.6.7 верзијом. Разлике у слици практично нема. Јесам раније код других виђао јадне слике и сл, помирио сам се са тим због оптике и акције али сам се изненадио када сам пустио код мене. Слика је добра и пристојна у оба случаја. Штос је што сбб много компресује сигнал и осакати га, а мтс је ту негде са тиме. Некада давно на ехе нету без компресије слика на сбб је деловала као дивх према филмској слици овамо. Ту се ништа не губи данас. Функционалност је ок али фали пусти испочетка на свим каналима код мтс. Неки канали имају месец дана а неки само сат времена. Уз додељивање нове цифре редног броја канала приликом сортирања, то би било то.

ponekad koristim kod roditelja ( brzina interfejsa i dizajn ) .
Mozda imaju staru verziju harware-a. Drug je isto tako pljuvao mts kod svojih i pricao da kanal prebacuje po 1 sekundu, pa mi nije bilo jasno jer kod mene instant pebacuje kanale, pa smo utvrdili da on ima stari uredjaj i stari daljinac beli. Ne mogu da se porede novi i stari mts uredjaji po brzini.
Sto se tice dizajna to je stvar navike. Meni je mts tu bolji sada, za razliku od pre 3-4 godine recimo.

Функционалност је ок али фали пусти испочетка на свим каналима код мтс.
Ne gledam TV mnogo, ali trebalo bi da postoji ta opcija. Pogledaj na daljinskom red dugmica iznad premotavanja, ono dugme sto pise TV i TV sa kruznom strelicom na levo oko slova. To dugme vraca program ispocetka.

EDIT:
Da, to je za vracanje, br. 4.
1675721601529.png

Dosta ljudi se naviklo na SBB, pa im zato mts nije na ruku.

Poslednja izmena:
Vrh Dno