Šta je novo?

SBB vs MTS

Може листа омиљених канала тј канала које сам изабереш али је невероватно да не можеш да их поређаш по неком свом редоследу и да прихвате нумерације нових позиција.

🤣🤣🤣Uglavnom😂😂😂
Navikao sam na Iris ne smetaju mi te njegove manjkavosti . Kada bi bio jos bolji opet bi mu nasli manu

Ne može biti bolji jer je sam koncept IrisTV od početka loše zamišljen i urađen.
Vodili su se nekim besmislenim pravilima koje je verovatno tražilo rukovodstvo MTS-a nego što su pazili na to da bude intuitivno i jednostavno korisničko iskustvo.
Posle su prepravljali to loše početničko rešenje (budžili narodski rečeno), ali džaba loše postavljeno rešenje je loše postavljeno rešenje.
Probajte i Yettel app da vidite kakva je to razlika.

bilo je pitanja gde ce EL .Na SBB narednih godina...

Ja lepo kazem da su trebali od onog Belorusa da kupe Tivimate i otkace ove bosance sto im rade aplikacije. ;)

Ne može biti bolji jer je sam koncept IrisTV od početka loše zamišljen i urađen.
Vodili su se nekim besmislenim pravilima koje je verovatno tražilo rukovodstvo MTS-a nego što su pazili na to da bude intuitivno i jednostavno korisničko iskustvo.
Posle su prepravljali to loše početničko rešenje (budžili narodski rečeno), ali džaba loše postavljeno rešenje je loše postavljeno rešenje.
Da bi ustedeli, kupili su nedovrsen proizvod. Mislili su da imaju znalce - strucnjake koji ce to vrlo brzo da srede, da odrade kako treba, i...precenili su se.

Da bi ustedeli, kupili su nedovrsen proizvod. Mislili su da imaju znalce - strucnjake koji ce to vrlo brzo da srede, da odrade kako treba, i...precenili su se.
Zato postoji narodna izreka:" Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari."

pogledah Yettel app i komentare za app ovde .Vizuelno nisam video neku razliku .Ima zalbi da nema fejv lista i da kvalitet slike nije sjajan ..Vidim po slilama da nema neke razlike sa Irisem 2.0 .Vidim da moze da slozi Numeracija ne znam za cuveno bek dugme

Ako može da se izvede neki generalni zaključak je da je MTS bolji za internet (optika) i tv kome je bitan sport. SBB je bolje rešena platforma i to je sva njihova prednost. Realno sportski sadržaj je taj koji je presudan kod većine korisnika. Jako je mali procenat domaćinstava u Srbiji koja nemaju nijednog člana kojeg ne interesuje sport. To je zanemarljiv procenat domaćinstava i provajderima je to statistička greška. To je i poenta ovog "rata". Godinama unazad MTS nije mogao da poveća broj korisnika upravo zbog sport kluba. Znam da mi je akviziter telekoma rekao da mu je više dosadilo da ga pitaju hoće li imati sport klub i da im objašnjava da neće (pre 5 godina). MTS je nudio ogromne pare SBB-u za te kanale ali SBB nije hteo. Onda su pristupili drugoj strategiji i skoro sav sadržaj koji valja otkupili za nenormalne cene. Može im se jer su to ionako naše pare, pa vele narode kad hoćete to evo vam pa platite, makar iz budžeta. Deo krivice snosi i SBB jer su se ponašali kao monopolisti, a sad se situacija okrenula i sad oni kuknjave. Pored toga nisu ulagali u infrastrukturu, pa retko gde imate SBB optiku.
Sve u svemu najgore je za nas, korisnike. Za sada još i dobro prolazimo zbog ovih promocija i rata između njih ali na duge staze smo nagrabusili. Za svako tržište je dobro da postoji jaka konkurencija, a ovako ćemo na kraju dobiti samo jednog provajdera koji će biti monopolista i moći će da nam radi šta hoće.

bilo je pitanja gde ce EL .Na SBB narednih godina...

Navodno 790mil€ UM za ova prava dok je mts sa povezanim licima nudio 150 za 3 godine za prava u Srbiji. Mislim da je ovaj ugovor pre svega zbog Grka koji su suvlasnici EL. Svakako najbolji izbor za gledanje EL i EC je da se kupi godišnja pretplata za ELtv koja je planiranja za narednu sezonu od 4.800din za Srbiju.

Ja sam izgleda neki genije, ali meni je Iris interfejs vrlo intuitivan i jednostavan, i vrlo lako se snalazim i pronalazim sta mi treba.
Kada si poslednji put koristio Iris? Mozda si koristio neku prethodnu verziju.

Jel moze neko konkretno da kaze sta je toliko lose u Iris interfejsu. Svi nesto uopsteno pricaju, niko konkretno. A sve sto je dosad konkretno receno protiv Irisa se ispotavilo ili da nije istina ili zapravo postoji ta opcija u nekom obliku. To samo potvrdjuje da su bivsi SBB korisnici navikli na Eon interfejs, pa im sada sve smeta. Navika je cudo.

Evo ja da kažem šta meni smeta. Kad premotavaš ne može da se prelazi iz emisije u emisiju. Npr. ako je emisija po planu počinje u 7:30, a počela je u stvarnosti u 7:29 ti moraš da vratiš na prethodnu emisiju (koja je počela npr u 6:30) i premotavaš do 7:29.

Jeste, Iris 2.0 je savršenstvo i radi sve što bi iko ikad poželeo na način koji ima najviše smisla.

To niko nije rekao.

Dok za Eon ispada da je vrlo blisko tom tvom opisu. Nisam cuo nijednu zalbu sbb korisnika na Eon app. Mora da je savršenstvo i radi sve što bi iko ikad poželeo na način koji ima najviše smisla.

Zar problem sa premotavanje nije bio i na d3 sa eonom? Makar u aprilu 2022. Kada sam ga koristio. I nikome me ne može ubediti da nedovoljno oslyskivanje potreba korisnika čini vrednu jednu kompaniju poput sbb jer da zaista sluša ne bi celom kraju ostavila koaksione kablove koji su to od telefonije i ikoma :) nego budući da mi uskoro ističe ugovor sa mts da li se sbb udostojio da uvodi ove usluge korisnicima npr. Kao što je optika ili sam osuđen na koaksione kablove čudo tehnike za 2023.? Da li neki operater daje otvoren tj. Otključan stb android box da se mogu dodavati aplikacije sa gplaya?

Meni je i ono pre irisa odlično radilo. Evo gledam Novaka trenutno i mene muka uhvati kada treba da pipnem nešto na eonu 🙂
Generalno se bavite glupostima. To trebaš da pusti TV program, premotaš, prebaciš... Ne znam šta želite od glupe aplikacije. Nisam baš neki neurotik koji munta kanale svaki čas.
Kod MTS a je najveći problem što su neki bolji kanali van gledaj unazad, neki nisu hd. A nemaju sluha ili želje da to isprave. Ostalo mi uopšte nije bitno.

@lurkerr
Nije ni Eon savršen tj daaaleko je od toga i ima neke mane oko najosnovnijih stvari (poput out-of-sync zvuka i deinterlace problema = drugim rečima problemi na nivou servera pri obradi & re-encode video materijala) koji nisu prisutno kod ni jednog drugog domaćeg provajdera. Ali je objektivno ispred u funkcionalnom smislu. Iris "2.0" je i dalje par godina iza stanja koje je Eon imao 2017. kad je tek krenuo sa radom. I MTS plafroma i dalje ima većinu fundamentalnih nedostataka koje je imala i deceniju u nazad... pored svog tog piskaranja korisnika kako se nadaju i kako su sigurni da će to uskoro neki update da doda. Pa eto 3 platforme kasnije pričamo i "svađamo" se na forumu oko toga šta jeste ili nije osnovna funkcionalnost i kome šta treba a kome je samo "navikao" na nešto.

Ali kad neko tvrdi "to je to, manje više isto" za dve stvari gde je jedna funkcionalno kompletna a druga postoji u formi zbog koje je praktično neupotrebljiva u praksi ja preko toga neću da pređem već ću da argumentujem u komentaru zašto objektivno stanje nije takvo.
Naročito kad to "pa ima, evo vidiš ovako... to je ta priča?" ponavlja 10+ godina u nazad kroz sve iteracije SBB i MTS TV platforma: dakle, ljudi su tvrdili "pa to je isto" kad je MTS TV platforma imala samo mogućnost da se kanali obežele kao omiljeni... i da imaš samo tu jednu jedinu listu , i da ona ne bude aktivna u smislu kad "šaltaš" kanale na Ch+ Ch- tastere da lista kroz nju nego si joj pristupao stiskom na dugme na daljincu da otvori "omiljeni" listu pa ručno vozaj kroz listu i nađi kanal na koji hoćeš da prebaciš. I to je kao bilo "isto" po nekima kako radi na D3, D3i i na Eon i kako je radio svaki TV aparat decenijama u nazad.

Pa je onda Iris "opasno unapređen" kad su konačno dodali tu neku sakatu , retardiranu implementaciju da možeš da kreiraš baš listu, i da naređaš kanale... a da ostane bezmislena numeracija kanala čime ubijaju glavnu poentu i povod zašto korisnik pravi listu: da može da prebacuje sa 1, 2, 3, 28, 99 a ne da pamti 107, 301, 522... Dakle da kao što smo u doba TV antena svi navikli da imamo željeni redosled kanala i da brzo prebacujemo na željeni kanal.

A da ne pričamo o tome koliko se puta ovde na forumu neko požalio da je posle update-a ili samo posle STB restart-a/reboot-a se dešavalo da im nestanu te kreirane custom liste na Iris platformi. I to je tebi "pa vidiš da ima,podjednako dobro radi samo se pravite blesavi"?
Uporediš to sa D3 i Eon varijantom gde jednom si seo kreirao listu kanala da bude kako ti hoćeš, dodelio je kao aktivnu i više nikad nisi pipao ni ti ništa niti ti provajder brisao listu i tumbao kanale tamo vamo svaki drugi update.

Na platfomi pre Iris je kao na papiru postojala mogućnost da se zadaju kanali na koje prebacuju tasteri 1 do 9 (dakle samo tih 9 komada, ništa 10, 22, 99 ) a u praksi sam kad god odem kod ujaka i strica morao da im iz početka podešavam to kojih 9 kanala su mapirani na te tastere jer posle update-a STB-a ta podešavanja ispare. Pokojne babe mi je bilo žao kad god odem kod ujaka kad je vidim kako se pati sa promenom kanala na MTS TV Platformi. Posle su i to izbacili sa unapređenjem na Iris...

I dan danas se ljudi žale kako funkcioniše premotavanje emisija na MTS platformi: da ne može da se vratiš X minuta pre početka emisija, da prekida kad dođe na kraj po EPG šemi.

Još kao vrhunac dođe neko i napiše kako Iris ima bolji video klub :D :D Jeste, SD kvalitet i interfejs svakog korisnika prosto bacaju u zanos ... "Bolji" valjda pošto ima Meso, Kosti, Koža, Kljun, Ranjeni Oro, Tajne Vinograda i ostala remekdela sa RTS i Superstar "a to narod želi da gleda" ?

Poslednja izmena:
Tebi je sortiranje kanala bitna stavka i u pravu si što se toga tiče. Nije Iris možda najsretnije rešen ali ne mogu da setim da je gubio favorites. Vrate brzo i ako bi izgubio. Opet nemam baš 100 kanala da su omiljeni. Keva ima preko 70 godina i uopšte joj nije bitno i lepo se snalazi.
Kod sestre kada čuva klince plače od muke da okrene nešto na eonu 🙂
Opšte je poznato da su zeznuli to sa epg i premotavanjem, prelaz na sledeću... Ali je premotavanje toliko brzo da nije bitno, imaš dugme za +/- 5 minuta i brzo si gde želiš. Gledam tenis trenutno i nemaš to na eonu, ne rade uvek oni prozori da vidiš gde si stigao pa nabadaš. Koristim i jedno i drugo i rade posao ali slažem se da je to sa epg promašaj na irisu.
Nemam Iris 2.0 pa ne znam šta su sada zbrljali, šta popravili.
Kod fudbala u eonu imaju onu genijalnu opciju klikni pa na gol, karton... A da slabo nešto imaju fudbal 🙂
Ne znam, ko dupeta, svako ima... 🙂

@shamanNS
Ja sam babi i dedi prvo pokazivao na SBB-u i D3, nije im bilo nimalo jednostavno, kasnije sam im uveo MTS i IRIS, isto im nije bilo jednostavno. Ali su navikli posle nekog vremena i na jedno i na drugo, i nije bilo neke velike drame ni za D3 ni za IRIS. Iako im je bilo lakse da se snadju na IRIS-u u odnosu na D3.
Evo sad sam im ponovo uveo SBB i EON, isto je bio potreban period privikavanja, ali nece biti potrebe za vratolomijom oko pravljenja custom listi kanala sa hiruskom preciznoscu, jer ljudi ne voze formulu, vec gledaju obican TV.
Nesporim da je nekome to bitno, ali eto meni nije, a nije ni babi i dedi predstavljalo neki veliki problem. Period privikavanja je bio potreban na svakoj platformi.

Sve te stvari su toliko sitne i nebitne da me iznenadjuje takva zagrizenost ljudi oko toga sta nedostaje kojoj platformi, odnosno sta nedostaje IRIS platformi jer su se oni kasnije pojavili pa SBB korisnici nisu navkli na drugciji raspored i postajanje ili nepostojanje nekih opcija. Za neke opcije, kao sto vidimo, se kunu da su krucijalne. Meni nisu, ali prihvatam da nekome jesu.

Ono sto sam siguran je da je problem u tome sto ljudi naviknu na jedno, pa im onda smeta sve sto je drugacije. Ja primecujem da neke opcije nedostaju kada odem kod babe i dede na EON, ali nista sto bi mi pokvarilo dozivljaj gledanja TV-a. Neke opcije i delovi UI-a mi nisu logicni, vise mi lezi IRIS-ov UI, ali bukvalno mi treba 0.5 sekundi da se priviknem i prebacim na EON nacin razmisljanja i koriscenja TV-a. Ne pravim dramu oko nepostojanja ove ili one opcije. To mi je apsolutno nebitno.

Mozda je do mene pa mi ne smetaju neki glitchevi, ali mozda su pojedini ljudi razmazeni. Svakako se svodi na sustinski nebitne stvari. Prednosti i mana ima na obe platforme, ono sto je bitnije su sadrzaj, cena i kvalitet usluga u paketima, a BOX nudi mnogo vise za mnogo manje para. Nekim ljudima ocigledno ni to nije bitno, vec su vezani za naviku ili mrznju prema drzavnim kompanijama, i to mi je jasno zasto. Svako ima svoje razloge. Ja gledam svoj licni ekonomski interes pre svega.

Poslednja izmena:
Navodno 790mil€ UM za ova prava dok je mts sa povezanim licima nudio 150 za 3 godine za prava u Srbiji. Mislim da je ovaj ugovor pre svega zbog Grka koji su suvlasnici EL. Svakako najbolji izbor za gledanje EL i EC je da se kupi godišnja pretplata za ELtv koja je planiranja za narednu sezonu od 4.800din za Srbiju.
Nije ni postojala mogucnost ponude to necemo procitati naravno .Nit je dozvoljen tender .Niti je Arena mogla da ponudi bilo sta .Ali ta Premijer liga i sta je stajalo na stolu Lučiča kako da unisti SBB to smo feljtone čitali ..):

Euroleague je privatno društvo i nema obavezu da raspisuje tender već se sve zainteresovane strane mogle poslati pismo o namerama. Premijer liga je isto privatno društvo ali je budući da mora da poštuje neke zakone u UK morala javno da objavi način i sl.vrzano za TV prava. Budući da je vlasništvo nad Premijer ligom primenjivo jer se menjaju klubovi vlasnici svake sezone time doprinose većoj transparentnosti poslovanja nego u EL koja je firma koja je "limitirana javna kompanija".

Sve jedno bitno da je UM grupa dobila prava prenosa i to je sada " ok i posteno" . Sve u svemu ko i uvek i kod jednih i kod drugih dupli arsini su uvek bili i bice . Zato neka se pise kako je UM nezasticena i ponizavana firma od gadure MTS , a sta je bilo prethodnih godina - puj pike ne vazi .

Euroleague je privatno društvo i nema obavezu da raspisuje tender već se sve zainteresovane strane mogle poslati pismo o namerama. Premijer liga je isto privatno društvo ali je budući da mora da poštuje neke zakone u UK morala javno da objavi način i sl.vrzano za TV prava. Budući da je vlasništvo nad Premijer ligom primenjivo jer se menjaju klubovi vlasnici svake sezone time doprinose većoj transparentnosti poslovanja nego u EL koja je firma koja je "limitirana javna kompanija".
Vlasnici EL je 11 klubova sa A licencama Takodje od sledeće se menja vlasnicka struktura ...Isti model je i ABA liga pa nije tako .Bice da je vlasnik prava blizak sa nekim pa i po cenu veće cene za prava nije hteo da rizikuje ponude .Van svakog trzsinog rezona .

prava prenosa: ko je šta kome i zašto prodao nije tema
hvala na razumevanju

Neverovatno je kako se ljudi bave formom a ne sustinom. Bitno da je dzabe neko vreme a ne mora ni da radi. Vazno da je lova neko vreme ostala u dzepu a za tih godinu dana cu da oguglam na sve. Pa nije bas tako. Ako su usli u trku za svakog korisnika i rade sve da otmu konkurenciji iste moraju da se potrude oko usluge. Meni nije normalno da nema sortiranja kanala i to nije nikakva sitnica koja nedostaje to je ozbiljan propust. I kada ga ima mora da bude implementirano kako treba, a to znaci da numeracija mora da krene od 1. U redu je da osnovna numeracija bude po njihovom ali ako ja uredim kanale po svom hocu da mi kanali budu poredjani kako ja zelim, kako je na kraju krajeva normalno i oduvek bilo cak i sa analognim signalom. Osnovnu stvar ne umeju da implementiraju godinama unazad i onda se neki cude a zasto se mi neki bunimo, pa IRIS 2.0 je bas dobar. Pa jeste dobar i unapredjenje kada se predje sa one bruke od IRIS-a 1 ili kako god se zvao i njegovog interfejsa iz 2010 ali za nas koji smo imali prilike da koristimo eon onda je to prelazak sa konja na magarca.

Ja sam imao prilke da koristim i EON i IRIS, i imam i dalje prilike, trenuto imam razne provajdere sa raznim paketima na 3 lokacije prakticno, izvrteo sam sve sem Yetella, i apsolutno mi te stvari oko kojih neki ljudi histerisu ovde nisu bitne. Ne sporim da je nekome to bitno, ali morate prihvatiti cinjenicu da nije svima problem ako im lista kanala ne ide bas onako kako su oni navikli.

Za mene je to glupost i besmislica, jer cu kanal svakako naci sa dva klika vise ili 2 sekunde vise, nije da vozim formulu pa moram da saltam ko Hamilton, vec gledam TV i opustam se, ne zurim nigde, j*be mi se tacno sto bi reko Cvarkov.
Opet kazem, mogu da razumem da je nekome to bitno, neko ko ceo dan gleda TV, ili zuri da prebacuje sa kanala na kanal, ili nebitno koji je razlog, jednostavno voli poredjane kanale, i mogu da prihvatim to... ali nije svakome bitna lista, niti je presudno pri izboru provajdera.

Odavno je kao standard u svetu numeracija kanala tipa 1xx, 2xx, 3xx...
Davno su prošla vremena da imaš ukupno 10 kanala.
Opet, druga vrsta je problema što svako ima neku muzičku želju, sistematizaciju... Pa ako se ne uklapa u tvoj lični svemir odmah je go... 🙂

Nazad
Vrh Dno