Šta je novo?

SBB - Virtuelni mobilni operater

moje neko misljenje je da u Srbiji treba da ima barem minimum 5 operatera da bi dobili neki normalne pakete recimo kao sto sam u spaniji video da je sve neogranioceno za 25 e :)

Sada na mt:s-u imaš mega net paket sa 50% popusta koji izađe ~3000 dinara koji mu dođe vrlo slično tim neograničenim paketima.

Sada na mt:s-u imaš mega net paket sa 50% popusta koji izađe ~3000 dinara koji mu dođe vrlo slično tim neograničenim paketima.

Slicno ali "NIKAKO" isto....

SBB moze da bude samo virtuelni provajder i nista vise od toga. Mogu da imaju i prepaid i postpaid. A o uslovima ce odlucivati VIP mobile posto ce izgleda to biti MVNO u njihovom vlasnistvu.
Exkluzivne usluge i telefoni ce ostati pod starijom brendom VIP mobile.

Hm... Pa to je bas bezveze :S ,videcmo sta ce biti ali ako je tako malo toga ima da bude :trust:

NIGDE u Evropi i Americi nisam vec duze vreme video UNLIMITED net na mobilnom! Ranije je postojao, i ko je imao te pakete moze da ih zadrzi ako nece da uzima novi telefon kod operatera, ali da opet nude, ne :( Jer su ljudi tetherovali torrente i Youtube FUllHD klipove i sta sve ne preko mobilnog, i to je vec ogromno opterecenje za mobilnu mrezu.

Ono sto se dobija je nesto kao Telenorov net - neka sica u 4G, nesto malo bolje u 3G, ali preko toga je "neogranicen" net kao kod Telenora. Ima unlimited WiFi ponegde, ali je i to retkost (tipa T-mobile daje unlimited T-mobile WiFi, sto nije lose ali nije isto).
Recimo evo ti "Daten Flat" kod T-Mobile koliko je s***e:
Internet Flatrate mit einer Übertragungsgeschwindigkeit von bis zu 8 MBit/s. Nach dem Verbrauch des inkludierten Highspeed-Volumens von 200 MB wird die Geschwindigkeit im jeweiligen Monat auf max. 64 KBit/s beschränkt.
Znaci posle 200MB - crvc na 64Kbps. A u pitanju je tarifa koja je SKUPLJA od MegaNeta:
http://www.t-mobile.de/allnet-flat/0,25209,27919-_,00.html

U Premium tarifama, nista bolje:
Internet Flatrate mit einer Übertragungsgeschwindigkeit von bis zu 100 MBit/s. Nach dem Verbrauch des inkludierten Highspeed-Volumens von 20 GB wird die Geschwindigkeit im jeweiligen Monat auf max. 64 KBit/s beschränkt.
U pitanju je tarifa od 150EUR;
http://www.t-mobile.de/premium-tarif/0,24994,28036-_,00.html
Gornja (prva) cak i nema Hotspot flat, koji ova druga ima!

U vecini slucajeva VoIP je zabranjen/disabled sem na jacim net/flat paketima, BTW.

VodafoneUK je jos gori:
Additional usage charges

If you go over your allowance, you'll be charged at the following rate: £6 for 250MB use in the UK.
Znaci cak i nema flat, nego se naplacuje preko. A limit je 10GB za INTERNET tarife ;)
http://www.vodafone.co.uk/shop/pay-monthly/sim-only-internet-plans/index.htm

Na obicnim tarifama je 4GB limit za net, i svga 750MB WiFi! Znaci cak ni WiFI nije flat!
http://www.vodafone.co.uk/shop/pay-monthly/sim-only-plans/index.htm
Na 4G planovima je malo bolja situacija jer je 12GB trenutnoo max. (do 31. oktobra)
Ali to je za 31 GBP (3G) ili 36 GBP (4G plan). Sto je opet prilicno vise od MegaNeta, a nije flat net!
Net ces lako preci - 4000 minuta mesecno moras biti prilicno dokon ili imati poslovne potrebe da uspes preci :D U prevodu ne mozes napraviti toliki racun tek tako sa MegaNetom! Sa Vodafone mozes lakse da se predjes.

A1 Austrija, koji cesto cujem da pominju kao neki ideal, je malo bolji ali opet to nije flat:
http://www.a1.net/handys-telefonie/sim-pur-mobil
Neta ima prilicno malo - ne moze da se predje racun barem, ali opet nije flat. 1/3/5GB ali 23/30/45EUR mesecno.

http://www.vodafone.es/tienda/auton...es/elige-el-tuyo/ficha/sim/tarjeta/?codPP=210

39e ,neogranicenog svega,internet standardni 2GB pa posle usporeno :) jeste da je 39 e skuplji od Mega neta ali je NEOGRANICEN ....

Veruj mi ja sam imam kod Vip-a 1100 Smartova i jos uplacujem na drugi mobilni 500 din onog pre-paid paketa (i zestoko stedim) a uvek predjem .... Gde imas 5k sms 150 min ka svim mrezama 300 MB i 1500 ka vipu i sve to trosim i istrosim :S ,da imam ovaj mega paket sigueno ne bi bilo niakako ispod 3000 min mesecno jer ja stvarno mnogo pricam...

Nisam jos mogao da trazim mreze da vidim povoljnost ali pogledaj ti : http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mobile_network_operators_of_Europe

Malo bolje od svega sto sam ja gore nasao, ali opet - samo 2GB. Ume to da manjka, a za nesto vece placas prilicno.

Bilo bi lepo da MTS uvede konacno neogranicen net, makar prepolovio koliko neta daje.

To sto MTS nudi je odlican paket i tesko mu je naci alternativu bilo gde u razvijenom svetu. Zasto ne nude? Pa zato sto je to ogromno opterecenje za kapacitete. Nijedan provajder koji se racionalno ponasa ne bi to ponudio osim nasih menadzera, tih 40GB mesecno :).

Nudili su i vise (bukvalno unlimited 3G, bez ikakvih ogranicenja, cak i tethering je radio), ali su shvatili to sto si rekao - ne moze infrastruktura da izdrzi ljude ;)

Zar ne sluzi tome dolazeci 4G, da bude internet broadband? Pretpostavljam i flat. Jer on nije bas za razgovor.

FUP je najgora moguca stvar :D Imate sve, ali SVE je Samo VElika zablua :)

Ne znam kakav je razgovor preko LTE-a, ali VoLTE reklamiraju kao strava stvar u Koreji - sto ce reci, bas ne namaeravaju da zameni broadband, vec da "zameni" razgovor ;)

LTE se uvodi radi povecanja propusne moci telekomunikacione mreze, a ne kao nova platforma za Voice. Data saobracaj vec godinama dozivljava velik porast i to je trend koji ce se nastaviti jos neko vreme. Sa druge strane Voice manje-vise stoji na slicnom nivou, sa zaradom koja stagnira. Zato se uvodi LTE - da poveca propusnu moc mreze zbog zahteva Data saobracaja.

Naravno, operateri nece propustiti priliku da iskoriste VoLTE, jer je cena ovakvog poziva manja od klasicnog CS poziva - sto znaci da VoLTE nudi potencijalno povecanje zarade na Voice uslugama - nesto sto se nije desilo vec godinama, da ne kazem deceniju.

Da nema potrebe za povecanjem Data saobracaja, tesko je da bi LTE uopste ugledao svetlo dana.

Znaci, jednog lepog dana i Data i Voice ce ici preko LTE-a: Data jer drugacije ne bi moglo, Voice jer je jeftiniji za operatera.

Pozdrav

Zasto je LTE isplativiji za poziv od 3G/2G? Nije mi bas jasno.

Jer ide preko IP mreze koja je jeftinija - slicno kao sto je i VoIP jeftiniji od klasicnog CS poziva.

Pozdrav

Sta njih kosta manje unutar zemlje (gde je jedino bitno u skorije vreme) ako i dalje placaju isti termination fee?

Nije ista cena "rentiranja" frekventnog opsega. Ako ga vec papreno plate, zele max da ga iskoriste, ne?

Neocekivani obrt, Telekom Austria nije uspeo:

Kompanija Kolberg Kravis Roberts (KKR) saopštila je da je potpisala konačan sporazum o preuzimanju SBB/Telemah grupe od kompanije Mid Europa partners.

SBB ima novog vlasnika

Beograd -- Kompanija Kolberg Kravis Roberts (KKR) saopštila je da je potpisala konačan sporazum o preuzimanju SBB/Telemah grupe od kompanije Mid Europa partners.

Na čelu SBB - Srpske kablovske mreže ostaće tim predvođen osnivačem kompanije Draganom Šolakom, koji će zadržati znatan udeo u SBB-Telemah grupi.

Finansijski detalji transakcije nisu objavljeni.

SBB-Telemah grupa je vodeći kablovski i internet operater u jugoistočnoj Evropi, na tržištu sa 20 miliona potrošača.

Taj operater posluje u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji i ima oko 1,7 miliona kablovskih i pretplatnika na satelitsku TV, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju.

Direktor tima KKR za telekomunikacije i tehnologiju Henrik Kraft je izrazio zadovoljstvo zbog partnerstva sa Šolakom i njegovim timom, koji je izgradio "snažnu i sofisticiranu TV i komunikacionu platformu".

Kraft je dodao da se u KKR raduju što će podržati dalji razvoj SBB.

Šolak je istakao da će iskustvo, znanje, globalni resursi i mreža kompanije KKR biti veoma značajni za SBB u narednoj fazi razvoja.

"To je naša prva direktna investicija u jugoistočnoj Evropi", naglasio je suosnivač KKR Henri Kravis dodajući da je kompanija investirala u više od 40 evropskih kompanija iz 12 zemalja.

KKR je globalna investiciona firma koja je na kraju juna upravljala imovinom vrednom 83,5 milijardi dolara.

Poslednja izmena:
Šta se dešava sa SBB-om kao četvrtim operaterom? Ima li šta od toga?

Kako je Telekom Austria izgubio na tenderu za SBB, tako je i zamrla ova prica. Za sada.

Da malo povampirim temu. Posto je sbb poceo danas da nudi svoj telefon sbb 5g (rebrendirani zte)
Da li je moguce da se sbb ukljuci kao virtuelni operater na trzistu? Jel ovo neka najava?

Prilozi

• IMG_1260.jpeg
    IMG_1260.jpeg
    68.5 KB · Pregleda: 74
Čisto sumnjam. Pretpostavljam da su samo sa ZTE napravili dogovor, koji je praktično poslužio kao ODM i uvrstili u ponudu telefon, kao što su do sad prodavali televizore uz ugovor.

Telefon koji je po mom mišljenju precenjen u svakom pogledu.

• Like
Reagovanja: uji
Da li je moguce da se sbb ukljuci kao virtuelni operater na trzistu? Jel ovo neka najava?
ili planira da postane pravi operater

Virtuelni nece sigurno, pravi da ako ne bude opet politicka blokada mada kako stvari sada stoje veoma je izvesno da ce dobiti 5G licencu napokon...

Sto se tice telefona, on je za celu grupu, mislim da je cak tako i brendiran a SBB ga krsti ovde jer je jaci brend...

Vrh Dno