Šta je novo?

SBB - Virtuelni mobilni operater

Mislim da je realna vrednost tadasnjeg mobtela bila 3 puta veca od onoga sto je telenor platio,ali posto je ovo lopovska drzava,morali su tadasnji vlastodrsci da se opare.

lol ovde se priča o tome kako je telenor prodat za više nego što vredi i onda se ubaci ovaj i kaže da vredi 3 puta više

99% sam siguran da me secanje sluzi i da je neki nezavisni strucnjak koji nema veze sa politikom i vlascu rekao da je vrednost tadasnjeg mobtela bila oko 4 milijarde,ali da su ovi prodali za bud` zasto jer im se zurilo sebi pare da strpaju u dzep...

lol ovde se priča o tome kako je telenor prodat za više nego što vredi i onda se ubaci ovaj i kaže da vredi 3 puta više

Ako je "ovaj" stena, sta je bre vama ljudi da i dalje citate uopste sta on pise a jos vise da uopste razmatrate to?;) Da si novajlija da ti oprostim, ali imas staz :D

pa stena, mozda je stvarno tako kako on kaze, nego mi smesno kako se vodi diskusija u jednom pravcua onda on dodje i kaze nesto skroz suprotno

To je bilo preplaceno cak i za merila koja su tada vladala u svetskom poslovanju :). Uleteli su Norvezani kao pravi "dzekovi".

Ja sam odgovorio na ovaj post,tako da ne vidim sta je tu suprotno?
A sto se tice alfe,samo cu reci da smara.
Uglavnom tadasnji mobtel je prodat za mnogo manje pare nego sto je stvarno vredeo.

Poslednja izmena:
Steno, znamo da ti je Telenor logo na zidu umesto ikone, ali molim te, prestani više da lupaš .....

Jedan Telekom Srbija kompletno sve ne vredi 4 milijarde, a da je tada 063 Moja Mreža vredela 4milijarde, mnogo teško .... pročitao si negde jednu izjavu jednog čoveka, i gotovo, to tebi odgovara, i to je to ...

Ako SBB potpiše sa vipom, neće se mnogo korisnici usrećiti, neko moje skromno mišljenje.

Mene zanima šta će biti sa kvalitetom kablovske usluge..interneta i tv-a..hoće li menjati nešto tu, povećavati cene i sl.?

Da ***a, zaboravih da napisem ako dodje do te kupoprodaje :) mozda postoje neki primeri iz zemalja gde oni operisu :)

L I N K

SBB: Telekom sprečava da budemo mobilni operater
Izvor: Kamatica, Tanjugbiz, 12.09.2013 15:30

Kompanija SBB spremna je da pruži uslugu mobilne telefonije koristeći infrastrukturu i mrežu jednog od postojećih operatora čime bi tržište mobilne telefonije Srbije uskoro dobilo četvrtog operatora.

SBB: Telekom sprečava da budemo mobilni operaterKompanija SBB je ozvala RATEL da, kao regulator na tržištu, omogući novim operatorima izlazak na tržište.

SBB navodi i da sličan problem već postoji. Naime, RATEL je početkom ove godine i protivno svom Pravilniku produžio Telekomu rok za početak prenosa broja u fiksnoj telefoniji usled "složeniih administrativno-tehničkih pitanja". Telekom je time dobio još godinu i po dana odlaganja, čime je onemogućen prenos broja u fiksnoj telefoniji do aprila 2014. godine. U SBB-u tvrde da se "zbog nedovoljno zrele zakonske regulative u oblasti virtuelnih operatora, vremenski proces do aktivacije neopravdano produžava".

- Poslednji važan korak, pre puštanja servisa u rad, je testiranje procesa prenosa broja u mobilnoj mreži sa sva tri mobilna operatora koja posluju u Srbiji - objasnila je direktorka korporativnih komunikacija SBB-a Jovana Lukić.

Ona je dodala da je ovaj proces dogovoren i započet sa dve mobilne mreže, dok Telekom Srbija, zahvaljujući vakuumu u zakonskoj regulativi, zvanično odbija da pruži mogućnost testiranja prenosa broja.

- Telekom Srbija odbijanje da pruži priliku za zdravu tržišnu konkurenciju novim operatorima, pravda RATEL-ovim Pravilnikom o prenosivosti broja u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama. U vreme kada je pisan, ovaj pravilnik nije poznavao pojam 'virtuelni operator', iako je opšte poznato da po vrsti i dijapazonu usluga, virtuelni operator ima iste mogućnosti koje ima mobilni - navela je Lukić.

Prema njenim rečima, ostalo je da se sačeka da regulator reši ovaj problem sa Telekomom, a od brzine rešavanja datog pitanja zavisi i kada će SBB pustiti uslugu korisnicima.

A evo i odgovora SBBa:

Telekom vs SBB: Hoćemo li dobiti četvrtog operatera?
Izvor: Kamatica, Novosti, 13.09.2013 10:30

Telekom Srbija je saopštio da, prema važećem pravilniku RATEL-a, SBB kao virtuelni operator nema pravo na prenosivost broja, reagujući na tvrdnje kompanije SBB da Telekom onemogućava kompaniji SBB testiranje prenosa broja u mobilnoj telefoniji.

Telekom ističe da samo operator koji je državnom budžetu platio licencu za mobilnu mrežu može da ostvari pravo na prenosivost broja, a u Srbiji su to tri postojeća operatora, a SBB koristi infrastrukturu i mrežu jednog od postojećih operatora i nema svoju mrežu.

- SBB ima ugovor o korišćenju infrastrukture i mreže sa jednim od postojećih operatora mobilne mreže i to je razlog što SBB ima pravo na pristup brojevima mreže tog operatora. Nije nam poznato da li je treći operator mobilne mreže omogućio testiranje funkcionalnosti prenosivosti broja SBB-u, a to i nije od uticaja na činjenicu kršenja važećeg RATEL-ovog pravilnika - navodi se u saopštenju.

Važeći RATEL-ov pravilnik o prenosivosti broja u mobilnoj telefoniji daje pravo na prenosivost broja tačno određenoj vrsti operatora, operatoru mreže. Ako nadležni organ izmeni propis, Telekom Srbija će to poštovati.

Uobičajeno je da virtuelni operator nema iste mogućnosti kao mobilni. Praksa je da regulator donosi pravni okvir kojim unapred utvrđuje koje su mogućnosti virtuelnog operatora, kako bi ostali učesnici na tržištu imali dovoljno vremena da se prilagode tome, što se kod nas nije desilo.

Kod nas je RATEL prvo upisao SBB kao virtuelnog operatora u registar operatora, a šta je sadržaj njegov ovlašćenja i da li je jednak mobilnom operatoru, kako SBB tvrdi RATEL će morati da utvrdi naknadno, navodi se u saopštenju Telekoma.

Poslednja izmena:
Telekom je isto tako drndao i SBB kad su ih prijavljivali zbog lokala, jer navodno Lokal siri pirateriju, i ovi na kraju ukinuse lokal ....

"Uobičajeno je da virtuelni operator nema iste mogućnosti kao mobilni."

:) Baš me interesuje odakle im ovako nešto.

Recimo, sve usluge nisu dostupne. Neki MVNO recimo ne nudi roaming uslugu. Itd, itd..

Tu si u pravu i to je u redu.
Ali mislim da telekom prventstveno ne misli na te usluge već o prenusu broja ka virtuelnom operateru.

Samo da navedem da su nasa nagadjanja potvrdjena (bas smo pametni:)). Na sajtu Telenor grupe stoji sledece:

SBB has sent a request to the Republic Agency for Telecommunication (RATEL) for registration as a MVNO within the VIP mobile network, but this request is still pending whilst RATEL obtains governmental approvals.

Vec kruze informacije da postoje prelasci strucnog menadzmenta iz Telekoma u VIP (fixna telefonija), tako da se je vrlo visoka verovatnoca da TA(VIP) kupuje SBB/Telemach.
Vec je potvrdjeno (posredno preko Telenor grupe) da ce SBB mvno raditi na VIP mobile mrezi.

:)

Poslednja izmena:
Pošto si mnogo bolje upoznat od mene; jeli će biti moguće da svoj fixni 011/... broj prebacim tako da bude na mobilnoj mreži (isto 011/...)?
Možda sam postavio glupo pitanje, ali za to bi mi baš ogovarao neki mts paket sa popustom. :)

Bice moguce od sledece godine kada krene prenosivost broja u fiksnoj telefoniji. Trebalo je vec da se to omoguci, medjutim, RATEL je po ko zna koji put odigrao u korist Telekomovog monopola.
Prilicno nekorektno od strane jednog regulatora trzista.

Poslednja izmena:
@desp: mislim da je "ne" ipak tačan odgovor na tvoje pitanje. ;)

Da, ne mozes da migriras broj izmedju mobilne i fikne telefonije. To cak ni meni nije palo na pamet. :)

Taman sam se ponadao. To mi pada napamet svaki put kad dobijem račun za fixni od 500 i kusur dinara za pretplatu i par poziva od po 1-2 minuta... :)

Ja sam mislio da je on napravio lapsus, pa da je mislio na druge provajdere fiksne (misleći možda na Telenor, ili VIP kada kupe SBB).
Kako si zamišljao da izvedeš to prebacivanje na mobilni? :what:

:) pa ne znam kako... Onako im kazem ja to hocu, pa vi vidite kako cete :) Ovako mi svejedno, i Sbb fixni mi deluje skupo.

Mislim da bi pored ovih info. mogli polako da pocnemo da umesto Virtualnog da pocnemo da pricamo kako bi SBB stvarno mogao da funkcionise kao provajder?
Mene interesuje kada bi oni sutra poistali provajder sta bi ponudili pa evo nekih od sledecih pitanja :

1. Kada ce zvanicno poceti da radi SBB mobila mreza?

2.Kakva ce biti ponuda mobilnih telefona i post paid paketa ?

3.Ponuda Prepaid - paketa?

4.Da li ce imati tefone koji nisu dostupni kod nas kao sto je recimo iPhone i jos neki ?

5.Da li ce prodaja mobilnih telefona biti odvojena ili ce to morati da se uzima u paketu nesto slicno kao sto Telekom ima BOX ?

6.Da li SBB planira da ima svoju infrastrukturu u buducnosti ?

moje neko misljenje je da u Srbiji treba da ima barem minimum 5 operatera da bi dobili neki normalne pakete recimo kao sto sam u spaniji video da je sve neogranioceno za 25 e :)

Poslednja izmena:
SBB moze da bude samo virtuelni provajder i nista vise od toga. Mogu da imaju i prepaid i postpaid. A o uslovima ce odlucivati VIP mobile posto ce izgleda to biti MVNO u njihovom vlasnistvu.
Exkluzivne usluge i telefoni ce ostati pod starijom brendom VIP mobile.

Poslednja izmena:
Vrh Dno