Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zar nije "Nacionalna frekvencija" samo dozvola za emitovanje sa jaćinom signala ili mrežom na određenim frekvencijama u granicama države ? Tehnički razlog je da se ne mešaju frekvencije tj da nema smetnji između njih. Postoji i opseg za lokalne, malog dometa kao i "specijalne", radio amateri, službe, taksi itd. Digitalna komunikacija i emitovanje malo komplikuju situaciju zato štoisti opseg može da ima više kanala u istom radiotalasnom frekvencijalnom opsegu.

Da je ovo normalna država, svi kanali sa nacionalnom frekvencom bi MORALI da budu dostupni svima, nevezano da li je u pitanju etar ili kabl, jer je nacionalna frekvenca nacionalno dobro i programi koji se emituju preko nacionalne frekvence ne bi smeli da budu nedostupni po bilo kom osnovu.
Princip po kome se dobija nacionalna frekvenca nije tržišni, već arbitralni, pa bi shodno tome morala da bude i odluka države da ko želi nacionalnu frekvencu mora sve kanale da učini dostupnim svim korisnicima. Pravi kablovski kanali su drugi par rukavica, tu ne treba država da se meša ič, samo mora da kontroliše da li se emituju shodno pravilniku o radiodifuziji. Bilo bi dobro i primer dobre prakse kada bi npr. informativni program SBB-a bio dostupan i korisnicima MTS-a, ali ovde nema nekog osnova da neko tera SBB da pod bilo kojim uslovima to i omogući.
Nešto si ti druže pomešao javni servis i nacionalnu frekfenciju.
Javni servis (RTS) mora da bude dostupan svima jer ga svi finansiramo kroz pretplatu , dok televizije sa nacionalnom frekfencijom NE moraju da budu dostupne svima na kablu, ali npr. moraju da budu dostupne svima u "etru" pomoću obične antene, što je ispoštovano...

EDIT: Davno sam napisao, kad bi SBB informativa (realno samo N1 jer je novaS postala kič đubre, a la Pink) bila dostupna i korisnicima MTS jedna stvar bi se desila odmah - SBB bi izgubio pola dosadašnjih korisnika koji bi prešli u MTS, a druga stvar da Iluzijonista bude "raskrinkan" bi se desila postepeno ili nikad.

EDIT2: Za drugare koji nisu ispratili, SBB (UG) i Žeks su sad braća rođena, nema govora da SBB (UG) ukine Pinkov smećoprogram, već nasuprot ima da ga promovišu i nude u punom obimu.

Ne, nisam pomešao.
To kako je uređeno našim zakonima je jedno, ja sam napisao kako bi trebalo da bude, bar ja tako mislim.
Nacionalna frekvenca je javno dobro, dobija se arbitrarno, na 8 godina, a povlači za sobom veću dostupnost, pa samim tim i veću odgovornost.
Ograničavanjem emitovanja na jednog ili par provajdera, ovako dobijeno nacionalno dobro se usmerava na određenu ciljnu grupu korisnika, a sve zarad isključivo političkih potreba onih koji su to dobro dali u ime države, u kombinaciji sa finansijskom koristi onih koji su to dobro dobili za eksploataciju (lepo uvezana kombinacija, daš nešto što nije tvoje svom drugaru kao ekskluzivu, ali i on mora da misli na tvoje interese).
Neću dalje, ko je shvatio, shvatio, ko nije, neka živi u iliziji da je sve ispoštovano (na kraju, može da se ozakoni da je nebo žuto, ali ono prosto nije).

Postavio sam pitanje podršci kada će početi sa emitovanjem novih kanala.Screenshot_2022-10-28-10-28-31-122_com.facebook.orca~2.jpg

18h bi trebalo da krenu sve...

U pravu je @RingeRaja, jedini normalni koncept je:
  • dobio si nacionalnu frekvenciju, to znači da nikome u Srbiji nećeš naplatiti gledanje tvog programa
  • posao ti je da emituješ program (za dž), ali ne i da obezbediš gledaocu tehničke uslove za prijem signala
  • država je dužna da učini maksimum da omogući što veću pokrivenost za gledanje programa sa nac. frekvencojom
  • svaki kablovski operater (kao i svi drugi, tipa TotalTV i slično) mora da uvrsti sve programe sa nacionalnom frekvencijom. Te programe će dobijati besplatno od emitera
Ovo je jedini normalni setup, u svakom drugom se gubi svrha nacionalne frekvencije, i/ili zloupotrebljava (često monopolski) položaj kablovskih operatera, a na uštrb korisnika

EON pokazuje program za Prvu i B92 do subote 29.10 ujutro (oko 5-6 sati), posle toga samo No Information.

Za RTS, Happy i Pink pokazuje normalno za celu subotu.
Zamisli, danas pred ukidanje kanala je osvežen program za Prva, B92 i ostale njihove kanale, nestalo je to "No Information". Treba li ovo da shvatimo kao nastavak saradnje i da je ovo sve bila šarada za masu da se malo narod nervira ili ja nešto propuštam? 🤔 🙃

Prilozi

• Prva.png
    Prva.png
    116 KB · Pregleda: 124
za nacionalne frekvencije ova tema je odgovarajuća https://forum.benchmark.rs/threads/dvb-t2.212318/unread

Prošla ponoć i još rade B92, PRVA i HAPPY. Zanima me u koliko sati će biti izmene?
na sajtu SBB-a nema obaveštenja o izbacivanju kanala Happy iz ponude

pamti li još neko priču oko AXN-a koja je počela u martu (realno ranije)? stalno su produžavali rok za gašenje, na kraju ne ugasiše. ili su zaboravili da promene datum na neki novembar

1666959409173.png

Poslednja izmena:
Zato je Eon odlicna aplikacija. Mozes da napravis svoju listu kanala i stavis u nju sta ti je po volji.

И званично
IMG_20221028_174017.jpg

Сума сумарум - сабрали да би за кратко време остали без великог броја корисника, а то им наравно никако не одговара. Знали су они врло добро да у причи са бројем канала нису у праву. Јер као што неко написа - онда тако могу да оставе само Н1 и нова С а остало да замене са камбоџанским, кинеским и иним каналима. И кажу да се број канала није променио.

Kao što sam napisao, jedino normalno je da SVI kanali sa nacionalnom frekvencijom MORAJU da budu dostupni SVIM korisnicima na području Republike Srbije, putem SVIH oblika distribucije, pošto su nacionalne frekvencije nacionalno dobro.
A ovu svinjariju ala "uzimala davala" neću da komentarišem, pošto nema nikakvog smisla.

Total TV, Kanal 7, upravo počeo Nova Max sa nekim 3će razrednim filmom .
K 13 Nova Series
K 15 Insta TV
K 351 Grand nostalgija

Imam cam i samsung tv. Pustih ponovno skeniranje kanala da bih uhvatio sve ove promene ali mi na poziciji 7 sada nema nista. Ove nove kanale je sve nahvatao, vidim da su prva plus i ostali prebaceni na 90 i nesto.

I koliko su i jedni i drugi zezali celu pricu, pa to nije normalno. Ali stvarno nije.
Inace, zna li neko koje su freq za Nova Max i Series za DVB C?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno