Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Eh sad... Slažem se za telefon, ali ipak ja ne poznajem nikoga ko nema u kući bar jedan TV (a najčešće dva) i neku TV pretplatu - uglavnom sa jačim TV paketima.

Pa evo upozano si jednog :D Na drugu stranu mesečno pucam solidne pare na najveći paket Netflixa, Amazon Prime i HBO Go (plus spotify). Pošto su svi dostupni na više uredjaja, dostupni su i na drugom TVu u kući preko wifi mreže. Ono što volim je da bilo koji mesec ako se nešto promeni u finansijskom stanju, na klik ukinem sve (nema mesečnih obaveza). Jedino što mi nedostaje od regularnog TVa su neke utakmice, ali opet iste više volim da gledam zajedno sa prijateljim u "kafanskim/pub" uslovima. Mada naravno to nije moguće zbog pandemije.
 
Generalno imao bih 4 LAN kabla iz njihog rutera (njihovom ruteru bi iskljucio wifi kao što radim sada sa mtsom). Prvi kabl ide direktno u komp, drugi u Playstation, treći u TV (Za 4k HDR strimovanje koje imam kroz Netflix) a konačno četvrti bi bio povezan na NETGEAR Orbi Pro WiFi 6 Tri-Band Mesh System (SXK80B3) - sa kojim već u ovom trenutku izguravam veoma solidne brzine (čak i na uredjajim koji nisu wifi 6). Ono što me je zaprepastilo da kada sam predložio da mi GIGA mrežu daju po istoj cenu TRIO Premiuma (plus dodatak za giga = 7000 RSD mesečno na 24 meseca bez bilo kakve promocije tipa 1 rsd 6 meseci i bez TVa i telefona opet me oduvali). Jednostavno ko kod im radi u business developmentu i odgovoran je za ovakvu prodajnu politiku treba da promeni delatnost.

Ja sam na optici, Calix modem i tu je se vaska obaska, Dva koaksijalca za 2 TV , jdedan ide na TV sa D3cam karticom, drugi na eon-box. Telefoni svaki ima svoj kabl. Ostaju 4 porta na prvom je vezan eon-box (tako da nemam pojma zasto je TV vezan i koaksijalcem, drugi port na kom je 1Gb/s switch, treci i cetvrti port su za D3 i tu niti moze eon-box niti internet, znaci 2 lan porta koji nicemu ne sluze. Kad sam prelazio na Eon-ox niko nije rekao hej uzecemo ti jedan Lan port i moras da kupis switch. Tako je bilo i kad sam krenuo sa optikom trio gold paket. Dva broja telefona kad posle ispalo e to je ISDN to je jedan broj, za mene fizicki su bila dva broja, viruelno u centrali to me ne zanima, e tad isto niko nije reko a zasto ja moram da znam da ce mi dati jedan broj a kad sam se pogadjao bilo je 2 broja nema problema a ja sam naglasavao da imam ISDN, pa posle natezanje drugi broj koji ima telekom tarifu i ovo natezanje da jedan drugog ne mogu da zovu. Sad se dopisujem sa suportom stalno se pozivaju na neki ugovor a ugovor u oba slucaja je radni nalog majstora, prvi nije ni znao da treba lan kabl da bi se vracao program.
 
Zna li neko da li postoji mogućnost da u toku trajanja ugovorne obaveze pređem na veći paket ali samo do isteka postojećeg ugovora, dakle bez potpisivanja novog na 2 godine?
 
Ne, dobice automatski 12 meseci po trenutnoj ceni i preostalih 12 po ceni paketa na koji si presao.
 
@lega99 ako nemaš D3 STB, verovatno su zaboravili da ti ugase profil gde se 2 LAN porta binduju za IPTV a 2 za Internet, pošto EON ide preko Interneta. Pozovi podršku i reci da želiš da ti aktiviraju ta 2 LAN porta. A što se tiče toga zašto do EON-a ide i Ethernet kabl i Coax, jednostavno je - TV uživo ide preko DVB-C dakle preko kablovske, a vraćanje unazad i smart funkcije idu preko Interneta. Isti aranžman se koristi i kod korisnika na coax-u i na optici, zato se EON zove Hybrid box (Kaon KSTB6020). Imaju i OTT Box koji daju korisnicima van mreže, koji ide samo preko Interneta, to je SDMC SDOTT0202 model.
 
@MilanKragujevic,

Hvala na predlogu ali oni to nece da urade. Kad mi je stavljen eon-box, odmah je majstor -monter video da 2 PC ne mogu da rade jer je jedan port uzeo eon-box. Onda ide klasika, zvanje, pa jedna podrska, pa napredna podrska itd. Napredna lik je rekao ti imas optiku ja tu nemam pojma. E da usput po savetu advokata izgovaram onu cuvenu recenicu da se razgovor snima jer je jedino tako snimak validan. Posto je lik duduk istrljao se sefu koji se pojavio negde oko 6 uvece i odmah je zvao. Kad sam pitao sto su uzeli port receno je moze im se da bi posle rasprave rekao kupi switch. Nijednog trenutka nije ponudio varijantu da ta 2 porta koja zvrje neiskoriscena setuju za internet, samo se je hvalio da mogu da puste 1GB/s brzinu. Mnogo toga nevalja i nikad nece da kazu nasa je greska, pre neki dan ne radi mail server ili je zagusen, slikam mojsb ne postoji mail nalog u setovanju, okacim slike ovde, posaljem im sa propertis iz Arch-a da se vidi da nije budzeno, uporno ponavljaju web mail i salju setovanja za klijenta. To ide u nedogled i naprasno odjednom mail radi a ja prstom nisam mrdnu jer nisam mentol da setujem 100x jedno te isto. Evo sad 2 broja ne mogu da komuniciraju, bilo namesteno na to sam cekao skoro godinu dana. Mrsko mi vise i pisati koliko problema i natezanja za obicne stvari.
 
Sada sam zvao SBB ponudili mi 10 % ali sam ih odbio čini mi se da je to malo pogotovo što mi MTS nudi mnogo više...ja tražio 15 % kažu ne može...tako da izgleda da odoh ja...u drugi tabor..
 
@lega99

Ok, ok, ja u potpunosti razumem i uvažavam tvoje nezadovoljstvo celokupnom uslugom, ali ovaj konkretan problem se vrlo lako rešava. Napiši im mejl na [email protected], navedi broj ugovora i ID korisnika i samo napiši da želiš da se portovi LAN 2 i LAN 3 omoguće za Internet pošto imaš EON box. I tu stavi tačku, bez ikakvog objašnjavanja. Mejl neka ti bude "Poštovani", jedna rečenica, "Pozdrav, [ime i prezime]" i ispod stavi Br. ugovora i ID korisnika. Ako im napišeš previše jednostavno će te ignorisati.

Verujem da će ti, kada ponovo postupiš ovako, staviti konfiguraciju da sva 4 LAN porta imaju Internet.
 
@MilanKragujevic,
Mislio si na LAN3 i LAN4, Na Lan1 vezan je Eon-box a na LAN2 1Gb/s switch i na switch 2 PC. Inace uvek im pisem tako a onda krene vozanje pa se prepiska pretvori u roman.
Ajde da pokusam.
 
Poslednja izmena od urednika:
@MilanKragujevic,
Evo poslao sam pa da vidim.
Danas se naprasno pojavio Drafts folder u sbb mailu a ja nista ne pipam niti sam pipao a oni ljubazno salju uputsvo i tehnicke uslove za e-mail klijent, kao ja setujem nesto bezveze, koristim thunderbird.
Evo dve slike kako izgleda normalan IMAP SMTP i njihov danasnji IMAP SMTP
 

Prilozi

  • Selection_021.png
    Selection_021.png
    8.4 KB · Pregleda: 17
  • Selection_022.png
    Selection_022.png
    5.7 KB · Pregleda: 17
Apsolutno saglasan sa ovim. Imao SBB paket 100/10 (eon light duo, tako nesto), od pre 3-4 meseca orion optiku 200/20, bas se primeti razlika prilikom ucitavanja sajtova, ocigledno ping koji je na sbb-u bio 20-25 i ovaj sad na orionu koji je ~2 debelo radi posao.
Sam transfer preko torenata ili skidanje vecih fajlova je u granicama normale, tu je nebitan ping, ali kada treba da se ucita gomila sitnih stvari, definitivno se primeti.
Onda ti fali Pong.
Post automatically merged:

 
Kakav je taj tidal u odnosu na deezer?
 
Kakav je taj tidal u odnosu na deezer?

Bolja opcija, mada ne vidim kako će ovo biti interesantno za 90+% ljudi.
U principu istom broju korisnika koji i do sada imaju FLAC materijal i odgovarajuć hardver (par % ljudi) :)

Spotify i mp3 do 320 kbps (i to je mnogo) je sigurica.
 
Treba nešto specijalno od hardvera? Ne spominju cene, ili će napraviti neke posebne pakete za to?
 
Pa da bi stvarno čuo upadljiviju razliku u zvuku između 250+ kbps lossy i lossless kodeka obično treba "audiofil" klasa hardver :p
 
Dobro, to se podrazumeva. Izgleda da će biti free za sve sbb korisnike.
 
Realno, bolje da smanje cene paketa, nego u okviru istog da mi ubace nešto što neću ni koristiti. Za mene konkretno, Spotify koristim i vozi.
 
Realno, ni jedan operater neće smanjiti cenu nego će dodati nešto da te privuče zato što mu je bitan priliv novca. Taj Spotify što koristiš da je u okviru sbb-a, dobio bi ga džabe na primer, to bi ti bilo kao popust jer ne bi morao da ga plaćaš direktno Amerima. Isto tako deezer dodatak u telenoru (ako to još postoji, ranije je bilo tako) je za neke pakete bio besplatan ali ti Telenor nikada ne bi odobrio popust ako kažeš "ja neću deezer da koristim, smanjite mi pretplatu".
Ne moraš, imaš jeftiniji paket pa vidi tamo.
 
Deezer i Spotify su konkurenti, Tidal im nije konkurencija, jednostavno gađa hi-end populaciju. U mnogim audiofilskim uređajima nalazi se implementiran Tidal, kao uostalom i Spotify. Spotify ima ubedljivo najbolji release radar i discover weekly, ostali ne pogađaju ukus tako dobro. Tidal ima najbolji kvalitet, to može da se čuje na dobrim slušalicama, ima i dosta video produkcije.
 
Ma kad se setim, ističe UO i zovu me iz SBB kol centra, nude mi za obnovu UO Pink paket u isti i da li 300 dinara jeftinije (ili sam ja umislio da je bilo i toga), vređanje inteligencije :cautious: (uz dužno poštovanje korisnika istog, kada sam video kod nekoga SD sadržaj na 4K televizor, još neremasterizovan sadržaj, žali bože para za paket).

Ja u poslednje vreme od TV programa gledam Formulu 1 preko SK i ponekad neki film i neku utakmicu ako uhvatim, inače sve što me zanima biram preko interneta, dok matorci i dalje se baziraju na TV, jedino majka otkako sam joj dao službeni Android telefon, ima interesovanja da traži i gleda po internetu, uglavnom "domaćica" interesovanje.
 
Realno, ni jedan operater neće smanjiti cenu nego će dodati nešto da te privuče zato što mu je bitan priliv novca. Taj Spotify što koristiš da je u okviru sbb-a, dobio bi ga džabe na primer, to bi ti bilo kao popust jer ne bi morao da ga plaćaš direktno Amerima.
Plačaš direktno Šveđanima :)
Tidal ima najbolji kvalitet,
Ne još dugo

 
Jedno pitanje vezano za instalaciju opreme...
Treba da mi donesu papire za produžetak ugovora i za zamenu jednog PDS2100 (vraćam) za D3cam card (uzimam). Da li bi pristali da na vratima potpišem i predam PDS2K i preuzmem karticu pa sam da naknadno instaliram?
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno