Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa toliko imas mogucih komplikacija, da ti se uopste ne isplati menjati provajdera fiksne. Neka uzmu lepo DUO paket i resen problem.

Hm, hm, znam da to VoIP, dakle ipak se oseti razlika. Jao meni, ako mojima to bude "neprihvatljivo" velika razlika! :(

U KC su mi rekli da na modem može da se priključi jedan telefon, ali taj jedan port na modemu može da se spoji sa postojećom bakarnom paricom koja se sporovedena po celom stanu i onda da se koriste svi telefoni koji su na toj parici. Da li je to tačno? Ima li neko to ovako izvedeno?

Međutim, ako je snaga mala, kao što kažeš, kako bi onda 3-4 telefona u stanu radila? Možda ne bi bilo snage ni svi da zvone? Sad čujem i da spikerfon ne radi. Jedan telefon u stanu (bežični DECT) ima spikerfon.

Oni su mi rekli da ne može na bilo koji od priključaka u stanu (!), već da baš mora na "dolaznu paricu pre mojh utičnica", to je ono što ja zovem ulaznom doznom u stan?! Dobar je savet da otkačim u TK ormanu Telekom paricu.

Napomenuli su da oni ništa ne asistiraju oko uvođenja i postavljanja i da za to mogu da angažujem druga lica.

ja sam tako sebi napravio, nije nikakav problem; iz modema pustiš paricu do tvog mesta gde ti je bila priključena telekomova parica, izbaciš nju, ubaciš ovu koju si pustio iz modema, a postojeće razvode za tel koristiš i dalje

Poslednja izmena:
Pa toliko imas mogucih komplikacija, da ti se uopste ne isplati menjati provajdera fiksne. Neka uzmu lepo DUO paket i resen problem.

Naslucivao sam to i sam, ali ipak hteo da cujem druga misljenja, onih koji koriste, uz prve ruke. U to ime, da li se i drugi slazu sa Jerihom? ;)

Ja sam prošlog decembra prešao sa BOX 4 na gold duo, zadržao telekomov fiksni i mobilni. Mislim da nisam pogrešio.

Međutim, ako je snaga mala, kao što kažeš, kako bi onda 3-4 telefona u stanu radila? Možda ne bi bilo snage ni svi da zvone? Sad čujem i da spikerfon ne radi. Jedan telefon u stanu (bežični DECT) ima spikerfon.

Bežični telefoni se ne napajaju sa telefonske parice, spikerfon radi na baterije iz slušalice. Cenim da nećeš imati problema, osim ako zvona na ostala dva telefona nisu ona stara - mehanička :)

ja sam tako sebi napravio, nije nikakav problem; iz modema pustiš paricu do tvog mesta gde ti je bila priključena telekomova parica, izbaciš nju, ubaciš ovu koju si pustio iz modema, a postojeće razvode za tel koristiš i dalje
Upravo to bih i ja želeo da uradim! Koliko je to koplikovano? treba li mi majstor? Zašto su mi u SBB KC napomenuli da upravu tu može da bude problema i da ne radi?

Bežični telefoni se ne napajaju sa telefonske parice, spikerfon radi na baterije iz slušalice. Cenim da nećeš imati problema, osim ako zvona na ostala dva telefona nisu ona stara - mehanička :)
Tako je, moj bežični ima 220V napajanje za bazu i ima bateriju na koju radi spikerfon, kada baterija oslabi spikerfon ne radi. Ostali telefoni u stanu su standardni telefoni, najobičniji, nisu mehanički, nemaju implusno biranje i mehanička zvonca. :)

Strah me je, zaista, da pređem na SBB (fiskni) i da onda fiskni počne da zeza, i ostajem 6 meseci prikovan sa brojem i 24 meseca sa ugovorom. :(

Jericho smatra da ima "toliko komplikacija" da to ne vredi raditi.

Koji telefon se sada dobija uz SBB tel? Isto bežični?

Grrr, ne mogu da se odlučim, ima toliko argumenata za i protiv. :wall:

Inače, sve u svemu, čini mi se da je SBB ponuda (malo) jeftinija a bolji TV, brži net, kada se podvuče crta. Negde bih pre da sve prebacim na SBB Trio. :D

^A TRIO SiLVER -- (to je za moje u stanu)? Nisu oni zahtevni. ;)

Znaš kako moja baba ima SBB TV + fiksni i dali su joj besplatan internet 512 Kb/s mislim ...
Pa ako nisu zahtevni i čitaju npr samo vesti to je dovoljno :D

Заборавио си на неке детаље, можда нису битни али ... ако нема струје у стану, нема ни СББ телефона. Ако нестане СББ сигнал, нема СББ телефона. Ако нестане сигнал негде према чворишту или на чворишту, нема СББ телефона. Повремено читам да некима не ради телефон иако је са сигналом све наизглед у реду или неке не могу да добију други иако телефон као ради. Баш је било и случаја да је сад за празнике био прекид а нема ко да оправи.
Осим тога, још увек не раде сви 0800 бројеви а кад ће да буде све решено, не зна се.

По мени је СББ телефонија одлична за онога ко често зове иностранство па му оних 200 минута добро дође али ако се зове само фиксна у Србији (нарочито Телеком фиксна) онда баш и нису конкурентни, осим ако се узме неки пакет са "флет" додатком па се онда добије и 1500 минута.

Давали су телефоне али нисам сигуран да то и даље важи.

Повезивање телефона ... уместо из Телеком ормарића, сада сигнал добијаш из рутера/модема и ту је сва наука. Пошто је у питању паралална веза у тим инсталацијама, онда је свеједно где ћеш да убодеш кабл али ... нисам сигуран да ће добро да раде 3 телефона, мислим да се неко и на то жалио. А у принципу то није пожељно ни код Телеком фиксне али је ту вероватно већа толеранција. Најбоље да то реши неко ко користи СББ телефон и повезао је паралелно 3 телефона. Ја у животу нисам више од једног (осим прво преко преклопника а после на две линије) па не знам како то може да се понаша ... али на то не можеш да се жалиш ако не буде радило.

A120 su davali, bezicni.
Iskreno, ja imam 2 linije na sbb-u i moji su zadovoljni. Ja fiksni ne koristim 10 godina. I tih par puta kada sam koristio radilo je sve normalno. Struja mi nestane na sat vremena svakih 6 meseci, signal isto tako retko nestaje. Nista od toga mi nije presudno pored gomile mobilnih u kuci.
Trio gold extra mi je paket.
Vecini ljudi je svakako svejedno dali je sbb ili telekom jer svi sada koriste bezicne telefone. Ako nestane struje nece vam fiksni raditi svakako osim ako nemate zicane telefone ili pak i baze s baterijama.

Upravo to bih i ja želeo da uradim! Koliko je to koplikovano? treba li mi majstor? Zašto su mi u SBB KC napomenuli da upravu tu može da bude problema i da ne radi?

Tako je, moj bežični ima 220V napajanje za bazu i ima bateriju na koju radi spikerfon, kada baterija oslabi spikerfon ne radi. Ostali telefoni u stanu su standardni telefoni, najobičniji, nisu mehanički, nemaju implusno biranje i mehanička zvonca. :)

Strah me je, zaista, da pređem na SBB (fiskni) i da onda fiskni počne da zeza, i ostajem 6 meseci prikovan sa brojem i 24 meseca sa ugovorom. :(

Jericho smatra da ima "toliko komplikacija" da to ne vredi raditi.

Koji telefon se sada dobija uz SBB tel? Isto bežični?

Grrr, ne mogu da se odlučim, ima toliko argumenata za i protiv. :wall:

Inače, sve u svemu, čini mi se da je SBB ponuda (malo) jeftinija a bolji TV, brži net, kada se podvuče crta. Negde bih pre da sve prebacim na SBB Trio. :D

ne znam da li ti treba majstor, opisao sam ti šta sam uradio kod sebe, dakle u zidu imam najobičniji (paralelni) priključak za tri telefona, sa druge strane (kada se skine priključak) otkačio sam telekomove parice, vratio priključak i na mesto trećeg telefona (pošto koristim samo dva) sam uštekao modem (obična telefonska žica sa žabicama na kraju - jedan kraj u tel. priklj., drugi u modem).
oba tel. mi odlično rade.

Hvala svima! Sad su mi u SBB-u rekli da kabl iz modema moze da se ušteka u bilo koju utičnicu (parice su paralelne), ne mora na ulaznu doznu (koja je bezveze i omalterisana).

Inace, skrenuli su mi paznju da je telefonski signal digitalan i manje snage i moze da se desi da ne radi u stanu ako su parice debele (veći otpor) ili ako ima vise telefona. Objasnio sam im da vec imam parice sprovedene kroz stan i da ne zelim nova busenja zidova, a oni meni da je sistem prakticno prilagodjen za jedan telefon i da je sve ostalo visak sa kojim moze da ne radi.

Konacno, postoji opcija da besplatno i bez obaveze probam Trio Gold 2 meseca sa njihovim (privremenim) brojem i vidim kako to radi - mislim da je to sjajno i da cu to da uradim.

Inace, rekose mi sada da su imali uskršnju akciju u kojoj su davali 6 meseci besplatno i poklanjali bezicni fiksni telefon. Sada nema akcije. Ako se uzme navedeni besplatni period testiranja 2 meseca onda ne moze sadasnja akcija "4 prva meseca za 1 din".

@nimbus: razumeo sam da si to uradio na mestu gde ti Telekomove parice ulaze u stan (tzv. dozna), sad razumem da si jednostavnu izmenu izvrsio na jednom od zidova stana gde imas telefonski prikljucak?

Poslednja izmena:
ne znam da li ti treba majstor, opisao sam ti šta sam uradio kod sebe, dakle u zidu imam najobičniji (paralelni) priključak za tri telefona, sa druge strane (kada se skine priključak) otkačio sam telekomove parice, vratio priključak i na mesto trećeg telefona (pošto koristim samo dva) sam uštekao modem (obična telefonska žica sa žabicama na kraju - jedan kraj u tel. priklj., drugi u modem).
oba tel. mi odlično rade.
Naravno da ce da radi. Tu bar nema nauke. To moze. Svako da uradi. Otkaci telekomove parice i na postojecu instalaciju nakaci parice iz modema.

^ razumeo sam da je to uradio na mestu gde mu Telekomove parice ulaze u stan (tzv. dozna), sad razumem da je jednostavnu izmenu izvrsio na jednom od zidova stana gde ima telefonski prikljucak? Tako si i ti uradio? Nisi petljao oko dozne (obicno pored kutije sa osiguracima se nalazi)?

Meni zice ulaze preko tavana kroz dve vertikale. Ja sam hteo jednu vertikalu da iskoristim da povezem od modema do tavana pa s tavana kroz drugu vertikalu dole do postojece instalacije.
Ali posto koritim gomilu bezicnih to mi je suvisno skroz. Obe baze (obe linije) mi stoje pored modema ukljucene i one bacaju signal po stanu. Postoji jos jedna baza koja je ukljucena u steker u dnevnoj sobi, ona sluzi samo kao punjac. Imam iste bezicne, koristim slusalice koje su uparene s jednom bazom. I jedna slusalica za drugu liniju. Nema lakse varijante od toga.

Ko ne zeli tako da resi onda ce morati da razvuce zice od modema do instalacije. Cela instalacija po kuci je povezana, dovoljno je da je povezete s modemom na jednom mestu, najblizi prikljucak za fon, ne mora cak ni dozna da se juri. Par minuta prevezivanja zica i resen problem.

^ Hvala, sve jasno. Uz 2 meseca probnog besplatnog perioda i vise nego dobro. Ako fiksni tokom tog perioda bude dobro radio, napustam Telekom. :)

Ja se Telekomove parice ne odričem samo iz razloga što mi je to jedina alternativa kablovskom provajderu...

^ Fiksni imas kod Telekoma (bez paketa) akod SBB-a imas Duos paket (TV i Net)?

Telekom je nikakva alternativa,ako SBB radi kako bi trebalo da radi.Uvek se može vratiti na Telekom,bar fiksni?Trio sa flat fiksnim 1500 min. za 400 din. razlike od duo isti paket.
Untitled.png

Poslednja izmena:
Jedino sto ako planira da se vrati mora da plati telefonski prikljucak ko Telekoma.
Zali Boze za sta naplacuju i koliko naplacuju. Ni posedovanje njihovog fiksnog se ne isplati. Necu ni pretplatu da im placam bzvz. SBB nudi vise. Telekom je toga svestan ali ljudi i dalje sede kod njih jer im je zao broja. Pola njih i ne zna da sbb ima fiksnu, ne znaju da mogu da prebace broj.
Ja sam jedan broj uzeo jos kad nije mogao da se prebacuje broj pa sam staru liniju s telekoma odjavio. Mojim matorima kao zao bilo, platili su 200 maraka mufte samo da se broj prebaci s komsijinog na mase ime. Ja im lepo kazem, nismo vezani za taj broj a vise nema krize, ima brojeva koliko hoces.
Kad sam im dao flat fiksni da zovu s njega koliko hoce oni se odusevili. Mene je malo vise kostao paket ali svakako sam ga merkao ali je jos jeftinije i mnogo se vise koristi nego da sam imao manji paket i fon kod telekoma.

Jedino sto ako planira da se vrati mora da plati telefonski prikljucak ko Telekoma.

Mislim da se ne placa vise ili je neka sitna lova, Telekom ima buducnost jedino ako ga prodaju i uzme neka jacha kuca od SBB-a a onda cemo bar imati 2 igraca ( nadam se bez dogovora u sta licno sumnjam ) ali bice i bolja ponuda. Ko zna mozda Telenor sad kad ima Banku uzme i to :-D

^ Telekom fiksni 6k din jednokratno ili 1din uz ugovor na 2 god. Kada se vracas u Telekom, novi si korisnik i to su cene.

Bas tako. Ukoliko si odjavio prikljucak ili si ga prebacio placas novi. Ja sam sracunao da mi se za 2 godine na sbb-u isplati da ga prebacim jer ustedim mnogo vise od 6000din za to vreme obzirom koliko moji pricaju ;)
Na svu srecu nadam se da nikada vise necu morati nazad.

^ Tvoji pricaju puno ili malo? Uklapaju se u 200min, ili aktiviras dodatak: 1. 500min za 400din?

Usput, kako moze da se proveri stanje preostalih minuta?

Da li je na portalu moguce videti sumarnu potrosnju za mesec, kao i listing za prethodne mesece, ali i tekuci (kao kod Telekoma)?

Primecujem da su iz SBB mreze pozivi ka Telekom info brojevima skupi (25din) za 19813, 19818 i slično!

Jos i ovo: ima li SBB 0800 broj, da ne moram da zovem 19900? Ne vidim na sajtu, oni kazu da imaju, ali ne znaju 0800 broj (?). Mislim da nemaju.

Poslednja izmena:
Sa SBB linija bi trebalo da je besplatno pozivanje 19900 (ispravite me ako grešim). Ja sam prebacio 2 fiksna broja na SBB, na jednom je aktivan dodatak za 1500 minuta, na drugom broju to nije bilo moguće pa je ostao na 200 minuta. Sem kad ne radi modem, nema problema sa fiksnim.

Preostale minute, listing poziva i aktiviranje dodatnih usluga (zabrane pozivanja, preusmeravanje poziva, sakrivanje identifikacije...) možeš videti na portalu www.mojsbb.rs

^ Sa SBB-a besplatno je pozivanje SBB KC, ali ja sam na Telekomu jos uvek i svaki razgovor traje 30min zbog cekanja, a nema 0800 broja. Inace, mislim nda Telekom ovo normalno naplacuje, dok kada se iz SbB mreze zove KC telekoma kosta 25din (pise na SBB sajtu).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno