Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Drugar mi ima neki TRIO-MINI paket kod SBB-a, brzina je 20/2Mbps i u toku dana dolazi do konstantnog diskonektovanja i nakon par minuta sigral dodje k sebi :)
Zvali smo operatere, navodno smo dobili odgovor da je to 'normalno' (sto meni ne pije vodu) jer u toku dana dolazi do "opterecenja" i zato dolazi do pucanja konekcije, dok se to vec u vecernjim satima ne desava.
Da li da se u najboljem slucaju trazi promena paketa, jer navodno kada smo zatrazili reklamaciju za ruter nisu hteli da prihvate jer opet tvrde da je to normalno da dolazi do diskonektovanja zbog "opterecenja".

za wifi je normalno, proveri na lan kablu... vidi kakav je signal na adresi modema.
bilo bi dobro da kazes u kom kraju kog grada si...

Problem je i preko UTP kabla, ne samo na Wi-fi, do nekih 6 7 sati popodne tako dolazi do problema posle taj problam nestaje
U pitanju je strogi centar grada... u vecernjim satima je mnogo stabliniji na speed test-u, kako ping tako i DowUp-load...

20/2 ? da nije to ADSL? siguran si da imas kablovsku?
centar kog grada?

Taj paket znaju da ponude korisnicima koji imaju televiziju i fiksni telefon. Nudili su i meni za stan sa ugovorom na moje ime u kom zivi moja majka. Zvanicno ga nema u ponudi. To je onaj paket tv ili tel+ silver,nisam siguran. Cena mu je oko 2200 din plus 500 din ako hocu taj net 20/2. Onaj fazon prva godina stara cena posle oko 2700. Nisam ga uzeo zato sto mamu net ne interesuje ali nije losa prica za nekoga kome brzina neta nije toliko vazna.

@Mitko
nije to normalna brzina za kablovsku danas.
vidi kakav je signal na sajtu modema (obicno 192.168.1.1 ili slicno)
ako je dobar, mislim da mozes da se zalis ratelu ili tako nesto.

Cao drustvo.
Malo sam zbunjen, pa rekoh cisto da podelim ovo (da ne ureknem).
Trenutno sam u Istri i realno sam zapanjen da komplet svi kanali rade bez greske, bez ikakvih ogranicenja.
Ceka se finale US open normalno :).
Realno nisam mislio da ce sve raditi?
Neko...svoja iskustva?

Ako je u pitanju wifi net mozda si na Telamach mrezi. To mi ima logike ako mozes da gledas sve kanale.

U Hrvatskoj rade skoro svi kanali bez obzira na mrežu. Isto i u BiH, CG...
Mislim da samo RTS 1 i 2 imao geoblock za sve zemlje osim Srbije.

Nisam ni primijetio da SBB nema u ponudi Radio Beograd i Radio 202 😅
To nešto novo ili odavno?

mislim da nisu nikad ni imali. u svakom slucaju je odavno.
ne brini dobice cim kupe kao Karolinu...

20/2 ? da nije to ADSL? siguran si da imas kablovsku?
centar kog grada?
Naveo sam da sam razgovarao sa operaterima SBB-a :)

Taj paket znaju da ponude korisnicima koji imaju televiziju i fiksni telefon. Nudili su i meni za stan sa ugovorom na moje ime u kom zivi moja majka. Zvanicno ga nema u ponudi. To je onaj paket tv ili tel+ silver,nisam siguran. Cena mu je oko 2200 din plus 500 din ako hocu taj net 20/2. Onaj fazon prva godina stara cena posle oko 2700. Nisam ga uzeo zato sto mamu net ne interesuje ali nije losa prica za nekoga kome brzina neta nije toliko vazna.
Da, to je taj mini paket kojije da li mozda 6 ili 12meseci po 1rsd a nakon toga puna cena (ne znam koliko tacno)

@Mitko
nije to normalna brzina za kablovsku danas.
vidi kakav je signal na sajtu modema (obicno 192.168.1.1 ili slicno)
ako je dobar, mislim da mozes da se zalis ratelu ili tako nesto.

Prvi put dok smo razgovarali sa operaterima SBB-a, navodno nisu uradjena podesavanja kako su trebala biti podesena. Onda je operater prisupio ruteru i uradio podesavanja... sto smo mislili da sutra dan nece doci opet do prekida.. ali nazalost, opet sutra dan u popodnevnim casovima je dolazilo do pucanja signala, kako Wi-Fi tako i UTP-a...
Mislim da cu spomenuti "Ratel" nekim drugim razgovorom pa cemo videti kakva ce im reakcija biti :)

Nisam ni primijetio da SBB nema u ponudi Radio Beograd i Radio 202 😅
To nešto novo ili odavno?
РТС је (одавно) покренуо своју платформу коју наплаћује у иностранству. ТВ програми РТС1 до 3 у СББ-у су и у етру и зато осталих нема.

Mozda nekome zatreba.

SBB me je samovoljno prebacio na eklektronsko placanje, tj. ukinuo mi je slanje racuna na kucnu adresu, vec ce to ubuduce ici na mail.
Isao sam u poslovnicu da trazim da mi vrate slanje racuna na kucnu adresu, jer je meni tako najjednostavnije da placam. Nisu hteli ni da cuju, ubedjujuci me da su to evropski standardi i da tako ubuduce mora:mad:

Pozvao sam 19900 i kod njih trazio da mi vrate na stari nacin placanja racuna. Morali smo da napravimo nov zahtev da racune nastave da salju na kucnu adresu.
Mislim da svi kojima je racun stizao na kucu a SBB ima njihov mail, prebaceni su na elektronsko placanje, svidjalo im se to ili ne.

Poslednja izmena:
Mozda nekome zatreba.

SBB me je samovoljno prebacio na eklektronsko placanje, tj. ukinuo mi je slanje racuna na kucnu adresu, vec ce to ubuduce ici na mail.
Isao sam u poslovnicu da trazim da mi vrate slanje racuna na kucnu adresu, jer je meni tako najjednostavnije da placam. Nisu hteli ni da cuju, ubedjujuci me da su to evropski standardi i da tako ubuduce mora:mad:

Pozvao sam 19900 i kod njih trazio da mi vrate na stari nacin placanja racuna. Morali smo da napravimo nov zahtev da racune nastave da salju na kucnu adresu.
Mislim da svi kojima je racun stizao na kucu a SBB ima njihov mail, prebaceni su na elektronsko placanje, svidjalo im se to ili ne.
Moguće je da u potpunosti ukidaju papirne račune. Dosad je korisnik mogao da bira, a ko ih se odrekne mesečni račun mu je bio umanjen za 100RSD. Plaćanje mesečnog računa je nešto savim drugo i nemaju oni tu šta da te prebacuju ni da ti nameću, niti oni uopšte znaju da li neko ima mogućnost da plaća elektronskim putem. Ako plaćaš kešom u SBB poslovnici, nije ti potreban račun, samo kažeš ime i adresu. Ako plaćaš u pošti ili nekom od uplatnih mesta koje imaš na svakom ćošku i kiosku popuni opštu uplatnicu.

Mozda nekome zatreba.

E i meni prošli mesec nije stigao račun nego sam popunio običnu uplatnicu, i evo sad opet nema računa. Moguće da su i mene prebacili, ali mi nije nekakav problem, na MojSBB preuzmeš i ako imaš štampač ištampaš, ako ne samo popuniš običnu uplatnicu i to je to.

Mogli su oni bolje da obaveste korisnike o toj promeni. Ali svakako da i dalje može da se prima papirni račun:

Svako bira kako mu najvise odgovara, a u nekim slucajevim mozda i nema drugi nacin osim licno u poslovnici ili u posti (banci).

Obavestenje je bilo uz poslednji racun, na koverti je zelenim slovima pisalo.
Zato sam i isao u poslovnucu da trazim da mi se nastavi slanje racuna, sto nisu hteli da urade, pa sam zvao korisnicki servis i lako zavtsio posao. Zanaci da ipak moze, a sto gospodje u poslovnici ne znaju nije moj problem.
UBR, imam jos jedan nalog u drugom delu grada i tamo nisam dobio takvo obavestenje.

Zdravo svima, imam vrlo cudan problem koji traje od januara ove godine.Preselio sam se u Zemun u decembru(Dom zdravlja kod Silerove), prebacen ruter sve po normali, skoro kupljen televizor i prikacen Eon uredjaj.Do pre toga sam bio na NBG kod Hotela Jugoslavija, savrsen signal.Pocelo je od januara da se desavaju nasumicni prekidi na ruteru, toliko da ruter ne funkcionise dok se fizicki ne resetuje.Provereni kablovi van stana i u stanu,menjan ruter u dva navrata, medjutim ostaje ista situacija, nekad se desi dnevno bar jednom nekad se ne desi po par dana da funkcionise okej, tj bez prekida.XY puta je vec zvana podrska i izlazili tehnicari, od toga da se ruter zagreva premestite ga, medjutim nista ne ukazuje sta je problem.Neki saveti i preporukue ? Obzirom da mi istice ugovor u januaru 2024, debelo razmisljam o promeni provajdera jer je SBB u ovom slucaju krajnje nesposoban da resi problem.

mozes da vidis kakav je signal na stranici rutera.
mozda mu smeta wifi od komsija, imas li neki svoj za wifi?
ja bih nakacio neki bolji ruter iza a na njihovom iskljucio sve sto moze.

e,da, vidi i kakvo je napajanje. meni se nekad upali UPS na trenutak (u drugom kraju grada).

mozes da vidis kakav je signal na stranici rutera.
mozda mu smeta wifi od komsija, imas li neki svoj za wifi?
ja bih nakacio neki bolji ruter iza a na njihovom iskljucio sve sto moze.

e,da, vidi i kakvo je napajanje. meni se nekad upali UPS na trenutak (u drugom kraju grada).
Ruter kao ruter ne izgubi napajanje,(da ga izgubi ugasio bi se sam PC ili ekrani, jer su na istom produznom) jeste soliter i da ima wifi signala, ali poenta je sto ode i lan i wifi signal, bez obzira na broj uredjaja koji rade, skroz nasumice se desava.Sam ruter ne dodje nikad online bez reseta fizickog.Ubedjuju me da nije wifi signal i slicno i da ugasim sve wifi uredjaje(telefon, laptop) ili da proverim svoj racunar i wireless uredjaje, kako da ne, vec 4 godine te jedan te isti racunar se koristi, nidje veze sta oni pokusavaju da me ubede da je problem.Cak su me i ubedjivali da se ruter pregreva jer stoji uz jednu stranicu stola, okej izmaknut je medjutim opet isto.Bukvalno sta igram je Escape from Tarkov i stoji mi upaljen Discord.Tehnicari kad su bili proveravali su uvek signal i sve je okej, nekad kao vide neke satro sumove i nesto ali zadnjih puta nisu videli to.I oni vide da ruter ode offline, ali nemaju odgovor i resenje za to_Odradio sam test bukvalno veceras, da upalim torrent i sedim i nesto gledam po cmd-u, i ruter ode off.Rebutujem i torrent nastavi srecno da se skida.Napomena da radim i od kuce, tad je laptop na wifi-ju, i tad se desava da se prekine signal, naravno ne sedim kuci i skidam torrente ceo dan 24/7 :LOL:

Ruter kao ruter ne izgubi napajanje,(da ga izgubi ugasio bi se sam PC ili ekrani, jer su na istom produznom) jeste soliter i da ima wifi signala, ali poenta je sto ode i lan i wifi signal, bez obzira na broj uredjaja koji rade, skroz nasumice se desava.Sam ruter ne dodje nikad online bez reseta fizickog.Ubedjuju me da nije wifi signal i slicno i da ugasim sve wifi uredjaje(telefon, laptop) ili da proverim svoj racunar i wireless uredjaje, kako da ne, vec 4 godine te jedan te isti racunar se koristi, nidje veze sta oni pokusavaju da me ubede da je problem.Cak su me i ubedjivali da se ruter pregreva jer stoji uz jednu stranicu stola, okej izmaknut je medjutim opet isto.Bukvalno sta igram je Escape from Tarkov i stoji mi upaljen Discord.Tehnicari kad su bili proveravali su uvek signal i sve je okej, nekad kao vide neke satro sumove i nesto ali zadnjih puta nisu videli to.I oni vide da ruter ode offline, ali nemaju odgovor i resenje za to_Odradio sam test bukvalno veceras, da upalim torrent i sedim i nesto gledam po cmd-u, i ruter ode off.Rebutujem i torrent nastavi srecno da se skida.Napomena da radim i od kuce, tad je laptop na wifi-ju, i tad se desava da se prekine signal, naravno ne sedim kuci i skidam torrente ceo dan 24/7 :LOL:
Proveri UTP kablove. Zna da zeza ako su osteceni. Najbolje je da otkacis sve kablove sa rutera i onda proveris da li zeza.

@Dzo-92 Da li je SBB-ov ruter menjan? Ako nije i ne pomažu saveti iznad, zatraži da ti donesu zamenski.

pregrevanje moze biti problem za ruter. pogledaj kakav je signal, okaci ovde screenshot.

Zdravo svima, od skoro sam korisnik SBB-a ruter je SDMC ne1611b, internet 200Mbps. Brzina interneta na LAN-u je OK oko 180Mbps, ali preko WiFi ne prelazi 70Mbps (stojim pored rutera), čak je nekad i niža pada do 30Mbps. Da li neko zna u čemu može da bude problem?

Proveri UTP kablove. Zna da zeza ako su osteceni. Najbolje je da otkacis sve kablove sa rutera i onda proveris da li zeza.
Van stana je utp kabl imao spliter,koji je davno sklonjen(tipa februar/mart kad su tehnicari bili), i uvek su gledali i tu signal i signal posle splitera koji je u stanu(utp koji ide posle u ruter i eon), nikakve neregularnosti osim stabilnijih kanala na jednom kablu iz tog splitera u stanu(stabilniji je ukljucen u ruter).Otezavajuca okolnost mi je sto je sam taj utp kabl vecinski iza jednog ugradnog ormana(nisam ga ja sprovodio tuda vec prethodni vlasnici stana).Ne znam koja je verovatnoca da je utp kabl ostecen unutar stana,a i da jeste valjda bi se nekom logikom to pokazalo kad dodju i provere tehnicari.Pre su par puta spomenuli da ima neki sum na signalu,zadnjih par puta kad su svracali nisu spominjali to.Nisam tacno siguran gde je signal na tehnicolorou na samom portalu da okacim screenshot,ako moze primer ili navodjenje gde da nadjem.

Zica od-do splitera je Coax tip, a od rutera do tvojih uredjaja je UTP tip. Inace parametri signala se obicno nalaze kad otvoris pocetnu stranicu rutera na 192.168.0.1 ili 192.168.1.1. Ako nema na pocetnoj onda se ulogujes (prazna polja za user/pass) pa potrazis gde je…

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno