Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Što se tiče promene adrese, ja imam Ubee EYW32C, i kada se nakačim na mojsbb nalog, pod opcijom internet, pa uređaj ima i reset modema i skoro uvek kada kliknem, posle mi promeni adresu,bez isključivanja iz struje...
Samo da javim, u pravu si, uspelo. Danke još jednom za tip.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

U subotu mi monteri donose novu opremu i menjaju stari EPC ruter (i sve ostalo).

Dali su mi da biram aa li hoću Ubee ili Tehnicolor, čitao sam rubriku unazad i video da je više glasova za Ubee.

*Nude mi Ubee bez naknade, ne rekoše koji model, kojih modela ima, koji najbolje da tražim, ili bar da pokušam da tražim?*

Pretpostavljam da oba modela podržavaju fiksnu telefoniju.

Hvala!

Podrzavaju.

Trazio sam Ubee kad sam potpisivao ugovor ali nisu imali u tom trenutku pa sam dobio TC i kod mene radi dobro, nikad se nije zaglupeo (za godinu dana) wifi mi radi kako treba na oba banda.

Nema tu nikakvog pravila nekom radi jedan dobro nekom drugi, uglavnom su prituzbe na wifi, ocigledno je da najvise zavisi od onog na sta ne mozes da utices, tj od komsijskih wifi-jeva i zagusenosti ...

Ako ikad budes planirao da koristiš vlastiti router, ili ga već koristiš, bježi od Ubeeja. Tehnicolor je bolji izbor, vjeruj mi.

Послато са SM-T580 помоћу Тапатока

^ hvala! ovde je pre oko pola godine bila diskusija Ubee vs. Tehnicolor i ukupnim brojem glasova pobedio je Ubee.

Nikada nisam koristio ni jedan ni drugi, nameravam da koristim Ubee bez svog rutera (da hoću svoj ruter onda bih mogao da uzmem i onaj prastari EPC koji će mi biti zamenjen ovih dana, i glavna zamerka je loše pokrivanje - slab WiFi, što je i logično jer nema antene).

U stanu od 55 kvadrata od cigle ne može da pokrije ceo stan, a u drugom stanu od preko 100 kvadrata opet ne može da pokrije ceo stan (stara gradnja). Sigurno je još gore gde je armirani beton.

Za dve godine po ugovoru sbb-u treba da isplatim preko 70 hiljada, pa još i da kupujem svoj ruter?!

Ja sam na KP kupio mikrotik hap ac2 zbog 5G, jer je guzva u zgradi na 2.4... a paket mi je takav da ne ide Ube/CGA.

Nije mu neki domet... svakako pokriva stan.

Ali nema vise sporog neta i nema prekida.

Ima i jeftinijih AP, pa vidi na itsvet i/ili KP

Moje iskustvo sa ubee jem je bas loše. Brzina manje više, al domet nikakav. Možda je meni zapao loš primerak nzm... Zato i planiram prelazak na mts optiku...

Koje uređaje daju uz optiku? Samo calix ili još nešto?

Послато са SM-G930F помоћу Тапатока

Ja sam juce dobio UBEE EVW32C-0N uredjaj uz novu ugovoru obavezu i vratio nakon 10 godina modem :) Signal mi je bolji nego sa TP-Link Archer C8 ruterom u kombinaciji sa EPC modemom. U spavacoj sobi sam imao 50-70 Mbit-a, sada 150 opusteno preko UBEE-a, naravno na 5Ghz...

U stanu od 55 kvadrata od cigle ne može da pokrije ceo stan, a u drugom stanu od preko 100 kvadrata opet ne može da pokrije ceo stan (stara gradnja). Sigurno je još gore gde je armirani beton.

kod mene su svi betonski i nemam takav problem. Na 15m od rutera imam pun signal na 2,4GHz, kroz 3 betonska zida. Medjutim to je kada se signal prostire upravno na zidove.
Ali ako se pomerim samo 3-4m u susednu prostoriju, onda signal ide dijagonalno po stanu i onda mi je na 15m razdaljine jako slab signal.

Ako stavim ekstender na 10-12m od rutera (2 zida izmedju), onda on svojim signalom pokriva susedne prostorije punim signalom, ali i taj signal ide upravno na zidove, ne dijagonalno.

Provajderi daju najcesce krseve od rutera, tako da ja na to mnogo i ne racunam. Imam nekoliko svojih pa kombinujem gde i kada mi sta zatreba, mada retko koristim wifi, uglavnom utp kabl. Mislim da nije lose da imas bar jedan bolji ruter.

Pa na vreme sam reagovao, te me neće ništa koštati. Inače bi mi secnuli kamate i njihovu uslugu.

I sve zbog toga što mi februarski račun (u januaru raskinut ugovor) nije stigao, posle krenula Korona, nisam imao nameru da se guram po redovima i zaboravio na kraju na to...

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Svi mi volimo da se pravimo Toše kad je zadnji račun u pitanju :) a Korona dobro došla kao izgovor

Svi mi volimo da se pravimo Toše kad je zadnji račun u pitanju :) a Korona dobro došla kao izgovor

i meni se po nekad desi da previdim neki racun jer mi stizu preko celog meseca i ne bas redovno. Mesecno imam po 20 i kusur racuna. Nije nemoguce da se zaboravi, ali ako su oni u sbb samo mene zvali deset puta da me potsecaju da su mi poslali obavestenje o ukidanju d3i modema i da me ubedjuju da predjem na novi ugovor po vecoj ceni jer su dodali 2 madjarska ptograma, trebali bi valjda isto tako da potsete i o neplacenim racunima a ne da odmah ustupaju uterivacima dugova.

Meni se desavalo takodje da u poreskoj sluzbi naprave gresku i onda me zovu da hitno dodjem da platim. I ja im odnesem sve racune i oni mi se izvinjavaju... znaci druze, niko nije nepogresiv i taj tvoj komentar nije korektan. Ja sam zbog takvih ponasanja provajdera presao na prepaid cim mi se ukazala mogucnost. Taj sbb me kosta po 400 evra godisnje i jos bi mi samo falilo da mi komplikuju zivot zbog 10 evra, polazim od sebe, a i ti verovatno kad pises takve komentare.

Upravo ovo što kažeš Zuel, plaćam masu računa što svojih, što od roditelja, pa još na sve to imam i pretplate koje delim sa ljudima (Xbox Game Pass, Netflix, Spotify) i prosto ako ja ne vidim račun fizički ja uopšte ne razmišljam o njemu kao nečemu što moram platiti. I onda zaboravim na to.

Da su poslali opomenu neku na adresu ili ne kontaktirali, vrlo rado bih platio kao što sam platio i sve prethodne račune.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Više ne šalje opomenu niko već tvoj dug ili prodaju tim zelenašima ili te puste izvršitelju.

@Zuel
Hvala, šta znači da signal pada upravno na zid, a šta dijagonalno? Koji ruter imaš?

EPC, Ubee i Tehnicolor nemaju antene, zar mogu nešto da biram/menjam (sem da ih rotiram)? Možda si mislio na svoj ruter iza SBB-ovog koji ima antene, pa antenama podešavaš da stoje uspravno (signal se rasprostire radijalno, upravno na zidove).

Danas mi stižu monteri, rekao im da ponesu i Ubee i Tehnicolor, iako znam da oni žele sve brzo da završe, otaljaju i odu. Prošli put sam nakon montera zvao i platio čoveka koji radi u firmi koja za SBB postavlja opremu - da sredi brljotine koje su ostavili.

I ja bih LAN kabl do svakog računara u stanu, to je ubedljivo najbolje, max brzina, nema interferencije sa mnoštvom rutera u stambenoj zgradi, samo to znači i bušenje zidova ili ragastoa. U mom slučaju zidova.

Ne znam da li to rade montažeri, pitao sam agenta s kojim sam sklopio ugovor, rekao je "oni rade sve što je potrebno". Znam da je kod novog uvođenja sve uračunato u cenu.

Već imam SBB, promenio sam vlasnika ugovora da bih dobio 8 meseci za dinar, i koristim priliku da se isprave "krive drine" jer je domet Cisco EPC rutera svuda bio slab, a od 75Mbps (koliko max imam), na mobionom sam izvlačio 25 Mbps max (mobilni se pokazao kao uređaj sa najboljim prijemom).

Do sada je sve bilo na 2,4GHz, sada svi uređaji podržavaju 5GHz i džabe su mi dali Ubee (bez doplate) uz EON Light.

Napljuvani su ovde i Ubee i Tehnicolor, ali videću kako će se ponašati.

Ako imate još neki savet šta da tražim monterima, sad je trenutak da napišete. :)

Kako si promenio vlasnika ugovorai dobio 8 meseci po dinar? Zar nije SBB politika ako je ista adresa da se bulo ko iz te kuće ne može tretirati kao novi korisnik? Meni su tako rekli

Msm da imas malo prevelika ocekivanja od montera.
To su externe firme i te ljude bas mnogo briga i za sbb a kamoli za tebe, gledaju da otavrljaju posao i da idu jer imaju mnogo prijava dnevno.

To sto je "potrebno" znaci da ce da dovuku koaks do rutera i tv-a za ostalo ih boli uvo, sto verovatno vec imas od pre i za ocekivati je da ce da ti stave novi router izmere signal na kablu, postave stb uredjaje i dovidjons.

Cisto sumnjam da ce ti doneti ubee i tc, verovatno samo jedan.

Mislim ne branim ih ja (montere) nego realno razmisljam, zamisli kad bi kod svakog tako radili, postave jedan router zovu centralu da propuste mac od routera na njihovu mrezu, onda cekaju da ti iskonfigurises router, prosetas po stanu sa telefonom da vidis kako ti radi wifi pa kazes "ne svidja mi se ovo hocu drugi router", pa sve ponovo sa drugim, pa ne bi stigli dnevno na dva mesta.

Ja shvatam da si ti sebi najbitniji ali njima sigurno nisi ;), zato uzmes stvar u svoje ruke, razvuces mrezu (lan i koaks) kroz svoj stan i nemas problem.
Svi ocekuju od njih da sve urade oni.
Ja nisam isao tom logikom nego sam sve uradio sam (razvukao lan i tv za svaku sobu) jer sto manje njima ostavim to je manja mogucnost da nesto pogrese, od njih samo ocekujem da ulete u stan sa dobrim signalom, ostalo je moja briga i nikad nikakvih problema sa njima. Sam se brinem o svojoj lokalnoj mrezi kako za lan tako i za televizore ...

Poslednja izmena:
^ Hvala na lepom i jasnom odgovoru, cenim! :)

Juče sam pričao sa monterom i rekao mi je da oni u jednom stanu ostaju 1,5h, da su im takvi slotovi.
Naravno da ne očekujem da isprobavaju Ubee i Tehicolor (već sam se odlučio za Ubee), ali pošto je sva instalacija već postavljana odaaavno (jedan sam od prvih 100 korisnika SBB-a!), verujem da imaju vremena da mi daju neke savete, gde je najbolje da postavim ruter (hteo bih da ga izmestim, da ne stoji uz TV koji je u samom uglu stana). Potoje još dve lokacije gde prolazi 1) coax, 2) telefonka utičnica (povezao sam postojeću uzidanu telefonsku mrežu stana iz vremena Telekoma, tako da rade obični fiskni telefoni, kao i dva njihova bežična, što sam dodatno platio monteru koji mi je savetovan preko foruma) i 3) napajanje.

A) Može sve da ostane na istoj lokaciji, ali onda verujem da imaju bušilicu i da naprave dve rupe kroz dva zida i UTP kablom povežu dva računara (zid je od cigle, nije nešto što se teško buši). Koliko sam razumeo, postavljanje LAN kablova je isto nešto što bi trebalo da urade. Ili:

B) Da izmeste ruter 7 metara gde bi navodno WiFi signal mogao da bude bolji jer je to blizu centralnog dela stana (radijalno širenje), ali je i dalje okruženo zidovima.

Očekujem da kažu da između postojeće lokacije i lokacije B) nema puno razlike, a da oni ne buše nikakve rupe (iako mi je jedna od prethodnih ekipa probušila zid kako bi prošao coax do TV-a, istina, to je baš moralo). Ali, boriću se za varijantu A). :)

Molim vas da me ne razumete da želim da ih "iskoristim", već mi je bolje kad je već neko tu sa svim alatom, i kada sve to plaćam kroz 24 UO (nimalo jeftino), i već je sve povezano, da isprave "krive drune" prethodnog podešavanja, i da iz iskustva kažu kako je najbolje locirati ruter (jer ruter mora LAN kablom da bude spojen sa risiverom zbog premotavanja unazad).

Opet je dobar trenutak da kažete ako sam zamislio nešto što neće proći ili nešto što sam zaboravio. ;)

Kako si promenio vlasnika ugovorai dobio 8 meseci po dinar? Zar nije SBB politika ako je ista adresa da se bulo ko iz te kuće ne može tretirati kao novi korisnik? Meni su tako rekli
To je neka prastara zvanična politika, a na stranama ovog foruma video si da to ljudi skoro masovno rade, i da nemaju problema, čak i ako na istoj adresi raskinu ugovor i prebace na isto prezime i čak i ako nalog daju online! Starim korisnicima ne daju praktično ništa, i zato ovo radimo. 8 meseci po dinar, malo li je? :)

Oni ne razvode od rutera, samo do njega ti dovedu kabl i puste net. Najbolje ti je da ga odmah postave kod televizora, pa posle razmisljaj na koji nacin ti najvise odgovara da razvedes po sobama, wifi, lan, powerline ...

@Zuel
Hvala, to su onda zaista loše vesti.
Znači da ćemo ponovo morati da unajmljujemo čoveka koji će doći da sve to sredi. :(

Sve to radim kod roditelja u stanu i dolazim previše puta kako bih sve osposobio, a otac je picajzla i želi da kablovi idu ispod lajsni ili da budu uštemovani u zid... Treba naći nekog ko će probušiti dve rupe u zidu.
Pa da odmere LAN kabl i da ga stave konektore. Zaista sam se nadao da će oni to uraditi. :(

Poslednja izmena:
pa kabl jeste najsigurnija opcija, mada nije jedina. Ja licno koristim i ripiter u nekim slucajevima, ali i powerline adapter da bih izbegao mnogo kablova.

@Zuel
Hvala na savetu, nemam nikakvog iskustva sa powerline instalacijom, ni kako se koristi, ni Kako se montira, ni koliko košta.
Mislim da je sada prekasno jer za nekoliko sati monteri će biti tu.

Zvao sam ih krstko glasom i donose mi Ubee ruter (iako uzeo EON Light), i takođe su rekli da neće biti problem da probuše dve rupe u zidu i da sprovedu LAN kablove do računara. Ako bude tako woo hoo. ;)
Naravno, platiću dodatno Ako budu tražili

P.S.
Želim da izbegnem mnoštvo kablova, kojih ionako ima već previše.

Poslednja izmena:
Divim se tim ljudima sta sve moraju da trpe.

Ja sam to radio jedno vreme samo bakar . Svasta se viddjalo samo sto su ljudi u manjim sredinama ipak kulturniji i normalniji

Sent from my iPhone using Tapatalk

Divim se tim ljudima sta sve moraju da trpe.

Ne moraju oni da trpe nista, ako su ljudi znace da se dogovore sa covekom kod koga uvode uslugu, ali ako je neko dj*bre od coveka i prema njima se ponasa kao prema robovima takvom ce da skarabudze posao i da nameste samo da radi a kako ce da izgleda i sve ostalo to ih nece zanimati.

@owim

kada zavrse posao tutni im crvenu u dzep i kazi da popiju pice, em sto sutra ces moci da racunas na njih da ce ti doci ponovo ako ti nesto zatreba da se uradi.

Možda se neko jeste opekao, moje iskustvo govori suprotno. Ka sam preselio priključak, bilo je potrebno dodatno razvlačenje instalacije za sprat, dupleks u pitanju. Naglasio sbb-u, rekao da če trebati 20+m kabla, rekoše 600din doplata i to je to. Momak dopao solo pa je video da je to posao za dva čoveka, dosta bušenja i razvlačenja zbog konfiguracije stana, čak sam insistirao da odradimo zajedno da ne ostavljamo za drugi drugi dan. Dečko se baš potrudio, našli smo na kraju lakše rešenje al svakako je bilo posla. Nikakvog insistiranja da radi na svoju ruku ili da se pobunio zbog mojih zamisli iako je bilo jasno da je posla više nego što je očekivao. Bila je još lakša varijanta sa razvlačenjem kabla kroz hodnik, iz glavne kutije, to je odmah odbacio kao opciju iako je samo metar kabla vidljiv, pored ostalih, zbog eventualnih problema kasnije.
Sve u svemu, to nabodu kabal pa se ti *ebi baš i ne pije vodu u mom slučaju

Sent from my MI 8 Lite using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno