^ Hvala na lepom i jasnom odgovoru, cenim!
Juče sam pričao sa monterom i rekao mi je da oni
u jednom stanu ostaju 1,5h, da su im takvi slotovi.
Naravno da ne očekujem da isprobavaju Ubee i Tehicolor (već sam se odlučio za Ubee), ali pošto je sva instalacija već postavljana odaaavno (jedan sam od prvih 100 korisnika SBB-a!), verujem da imaju vremena da mi daju neke savete, gde je najbolje da postavim ruter
(hteo bih da ga izmestim, da ne stoji uz TV koji je u samom uglu stana). Potoje još dve lokacije gde prolazi 1)
coax, 2)
telefonka utičnica (povezao sam postojeću uzidanu telefonsku mrežu stana iz vremena Telekoma, tako da rade obični fiskni telefoni, kao i dva njihova bežična, što sam dodatno platio monteru koji mi je savetovan preko foruma) i 3)
napajanje.
A) Može sve da ostane na istoj lokaciji, ali onda verujem da imaju bušilicu i da naprave dve rupe kroz dva zida i UTP kablom povežu dva računara (zid je od cigle, nije nešto što se teško buši). Koliko sam razumeo, postavljanje LAN kablova je isto nešto što bi trebalo da urade. Ili:
B) Da izmeste ruter 7 metara gde bi navodno WiFi signal mogao da bude bolji jer je to blizu centralnog dela stana (radijalno širenje), ali je i dalje okruženo zidovima.
Očekujem da kažu da između postojeće lokacije i lokacije B) nema puno razlike, a da oni ne buše nikakve rupe (iako mi je jedna od prethodnih ekipa probušila zid kako bi prošao coax do TV-a, istina, to je baš moralo). Ali, boriću se za varijantu A).
Molim vas da me ne razumete da želim da ih "iskoristim", već mi je bolje kad je već neko tu sa svim alatom, i kada sve to plaćam kroz 24 UO (nimalo jeftino), i već je sve povezano, da isprave "krive drune" prethodnog podešavanja, i da iz iskustva kažu kako je najbolje locirati ruter (jer ruter mora LAN kablom da bude spojen sa risiverom zbog premotavanja unazad).
Opet je dobar trenutak da kažete ako sam zamislio nešto što neće proći ili nešto što sam zaboravio.
Kako si promenio vlasnika ugovorai dobio 8 meseci po dinar? Zar nije SBB politika ako je ista adresa da se bulo ko iz te kuće ne može tretirati kao novi korisnik? Meni su tako rekli
To je neka prastara zvanična politika, a na stranama ovog foruma video si da to ljudi skoro masovno rade, i da nemaju problema, čak i ako na istoj adresi raskinu ugovor i prebace na isto prezime i čak i ako nalog daju online! Starim korisnicima ne daju praktično ništa, i zato ovo radimo. 8 meseci po dinar, malo li je?