Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nemam ni ja lose iskustvo. Selio prikljucak pre mesec dana i imam jedno 30 m starog koalsijalnog kojeg sam hteo da mi promene. Kad je dosao ja mu kazem sta hocu, vidim da mu nije bilo pravo ali je rekao da ce izmeriti signal pa ajo je slab,menjace. Merio, ne zna on da znam i ja koje cifre su ok, kaze dobar je signal ali ja cu menjati ako treba. Reko hvala, ne treba. Slazem se sa tvojim instrumentom da je signal dobar[emoji16]

Sent from my iPhone using Tapatalk

Kod mene je slučaj da u infrastrukturi zgrade imam razvedene kablove po stanu, u zidovima su već i imam dva šaltera za kablovsku nevezano za SBB.
Oni su se nakačili na zgradu, a u stanu su mi montirali spliter za TV/internet na jednom šalteru.

Ono što je problem kod mene što na drugom šalteru nemam internet, wi-fi pokrivenost je loša, a novi spliter/modem bi plaćao duplo.
Kada god me zovu da ponude novi ugovor, uvek im uslovim da mi reše ovo, da mi omoguće internet na oba šaltera, ali oni insistiraju da bi morao duplo da plaćam za tako nešto.

Poslato sa WAS-LX1A pomoću Tapatoka

To su dva prikljucka.

Zasto ne stavis WiFi repeater?

Ili kupis ruter sa funkcijom ripitera? Imas neki pristojan da posluzi ako zatreba.

Nemam ni ja lose iskustvo. Selio prikljucak pre mesec dana i imam jedno 30 m starog koalsijalnog kojeg sam hteo da mi promene. Kad je dosao ja mu kazem sta hocu, vidim da mu nije bilo pravo ali je rekao da ce izmeriti signal pa ajo je slab,menjace. Merio, ne zna on da znam i ja koje cifre su ok, kaze dobar je signal ali ja cu menjati ako treba. Reko hvala, ne treba. Slazem se sa tvojim instrumentom da je signal dobar[emoji16]

Aj podeli koji su to ok cifre signala?

Poslato sa LYA-L29 uz pomoć Tapatoka

Kod mene je slučaj da u infrastrukturi zgrade imam razvedene kablove po stanu, u zidovima su već i imam dva šaltera za kablovsku nevezano za SBB.
Oni su se nakačili na zgradu, a u stanu su mi montirali spliter za TV/internet na jednom šalteru.

Ono što je problem kod mene što na drugom šalteru nemam internet, wi-fi pokrivenost je loša, a novi spliter/modem bi plaćao duplo.
Kada god me zovu da ponude novi ugovor, uvek im uslovim da mi reše ovo, da mi omoguće internet na oba šaltera, ali oni insistiraju da bi morao duplo da plaćam za tako nešto.

Ako sam dobro razumeo, kod mene je slicna situacija u stanu. Imam 3 uticnice za kablovski/koaksijalni prikljucak u sobama, razvedeno sve kroz zidove stana. S tim sto su kod mene tehnicari iz Posta net-a omogucili signal na svim pa sam njihov ruter prebacio sa jednog na drugi prikljucak zbog boljeg wifi signala. Zgodno je i za vise televizora u kuci, tu se mogao gledati analogni signal na svim (Posta ovo valjda jos nije ugasila), a uz stb ili karticu i digitalni. Zasto SBB ovo ne bi uradio nije mi jasno...

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Da, s tim što meni iz zidova izlazi "sirovi" signal za TV, a za internet je potrebno da se ugradi spliter od koga idu dva kabla, jedan za TV drugi za internet.
Ne razumem zašto odbijaju da montiraju još jedan takav spliter i na drugi šalter, da bar mogu da šetam modem po potrebi.

Ko obnavlja UO a u neku još prostoriju hoće da razvuče lan kabal,jednostavno premesti tv u prostoriju u koju hoće lan kabal i kaže da će na tom tv koristiti eon box a zbog njega mora da razvuku i kablove do te prostorije.Em dobiješ lan kabal em ti spuste cox pa možeš i ruter po potrebi tu da premestiš.

Da, s tim što meni iz zidova izlazi "sirovi" signal za TV, a za internet je potrebno da se ugradi spliter od koga idu dva kabla, jedan za TV drugi za internet.

Nikad čuo...
Pa nije ovo ADSL, nije potreban nikakv spliter. Na kraju premesti ruter pa ćeš sam videti da radi. ;)

Nikad čuo...
Pa nije ovo ADSL, nije potreban nikakv spliter. Na kraju premesti ruter pa ćeš sam videti da radi. ;)
Mislim da ne treba spliter, samo utaknes modem u kabl iz zida i vozis. U krajnjoj liniji, kupis sam spliter za 200 kinti pa stavis

Sent from my YAL-L21 using Tapatalk

Ne treba spliter, ali često se stavlja HF filter pre modema.
Pozdrav

Ne razumem zašto odbijaju da montiraju još jedan takav spliter i na drugi šalter, da bar mogu da šetam modem po potrebi.

Ja imam signal za tv iz zida na prvom i drugom spratu (dupleks je u pitanju) . Na prvom je d3, a na drugom onaj mini. A sbb ov ruter ubee mogu i na prvi i na drugi sprat. Znaci iz zida kabl u spliter a onda dva kabla, jedan u tv, jedan u ruter. Tako radim i na prvom i na drugom spratu, msm setam ruter, zajedno sa spliterom.

Hvala na odgovorima, biće mi korisno kada budem kontaktirao SBB.

Ala lupetate... :d

HF filter NIKAD pre modema!
High-pass filteri se stave na kabl pre svakog TV-a (ili TV kartice u kompu), odnosno jedino ih nema na kablu ka kablovkom modemu jer on i generise taj "šum" i treba mu za komunikaciju!

I naravno gde nema TV-a, na zidni priključak ne treba stavljati spliter (Danilo74 ima 2 TV-a, po jedan kod svakog izlaza i zato šeta i spliter), jer i nema na šta da se razvede signal; a drugo svaki spliter smanjuje signal...

P.S.
E da, HF filter ne ide ni na digitalne prijemnike (D3, EON...) jer su digitalni (kao i modem/ruter). Dakle samo na COAX ulaz kod TV-a.

Poslednja izmena:
kada zavrse posao tutni im crvenu u dzep i kazi da popiju pice, em sto sutra ces moci da racunas na njih da ce ti doci ponovo ako ti nesto zatreba da se uradi.
Naravno, neke stvari se podrazumevaju. ;) Evo da javim kako je bilo.
Najpre, prešao sam sa Trio Silver na EON Light (za iste novce) s tim da mi je net sada 150Mbps a bio je 75Mbps i dobio sam bolji modem (podržava i 5GHz).
Da budem jasan, kada smo dogovarali termin rekao sam im šta imam od opreme u stanu od prethodne instalacije i šta bih sve želeo i pitao da li to rade. Rekli su da ne rade (sve što sam želeo) ali da možemo da se dogovorimo i okvirni iznos za to. Nisam poznavao ljude.

- doneli su pogrešni ruter (veliki beli Tehnicolor umesto elegantnog crnog Ubee-a), iako su rekli da donose Ubee. Rekli su "ma zovi kol centar, odnesi ga nazad i uzmi Ubee". (To ne ide tako, već njihovi službenici moraju da dođu da zamene modem.)
- isčupali su telefonski razdelnik iz zida (gde su dve Telekomove parice, odspojene), nisu znali da montiraju nazad.
- zaboravili su da ponesu LAN kabl iako sam rekao da ćemo sve računare da vežemo žično, pa sam jurio da kupim, 10min pred zatvaranje radnje koju, srećom, imam blizu. Naravno, kabl sam ja platio, iako LAN kablove "plaća firma" prilikom uvođenja.
- kada sam pitao da li je 5GHz već uključeno na Techicolor-u, da li emituje dva SSID-a, rekli su da ništa ne diram, već da zovem podršku (?).
- sve vreme sam bio pod "stresom" jer su gledali na sat i govorili da se žure na sledeću instalaciju, iako smo se dan pre toga dogovorili da izdvoje 1,5h u bilo kom vremenu koje im odgovara.

Doneli su novi D3 Mini (D3 mini cardless GCH-6720 CH), koji je malo manji, ali i dalje vrlo sporo menja kanale.

Neke stvari se zaista rade jednom i treba ih pametno odraditi i značilo bi mi da su mi i oni savetovali neko (dobro) rešenje/pristup, imaju daleko više iskustva, pitao sam ih za mišljenje, nije bilo odgovora.
Puna kuća kablova, treba to kod sledećeih radova lepo sve uštemovati u zid ili čak planirati neko crevo za kablove u zidu za neke nove stvari koje će doći (smart home, lupam).

Poslednja izmena:
Nemoj ništa menjati ruter pošto uz EON Light i onako ne daju taj napredni koji ima 5GHz,već samo ovaj osnovni koji si već i imo.
Jesi pored ovog D3 Mini dobio za glavni tv i pds2100 koji ima mogućnost vraćanja i video klub,za njega su morali da imaju i da ti razvuku lan kabal.

Pozdrav svima, ovako, menjam raspored u sobi i potrebno je da produžim kabal od SBB-a, RG6/64 7.0mm pa me zanima da li je pametno sam da čačkam, ako sam produžavam moraću da stavim spliter na 2 mesta i tako eventualno oslabim signal, da li je pametno da zovem kablovsku da mi oni to srede i da li naplaćuju tu uslugu a ako to ne rade gde da potražim kabal, pada mi napamet samo uradi sam i pijaca.

Послато са Mi 9T помоћу Тапатока

Ako samo produzavas ne treba ti spliter, dovoljno je da kupis f konektore i f nastavak, tako ces i manje oboriti signal, svega za mozda decibel, spliter vise obara.

Ja ih ne zovem ni za sta, radim kako ja hocu, moj stan moja stvar ako im se ne svidja neka skuplljaju njihove igracke.

Nemoj ništa menjati ruter pošto uz EON Light i onako ne daju taj napredni koji ima 5GHz,već samo ovaj osnovni koji si već i imo.
Jesi pored ovog D3 Mini dobio za glavni tv i pds2100 koji ima mogućnost vraćanja i video klub,za njega su morali da imaju i da ti razvuku lan kabal.
Ugovorio sam još na starom ugovoru (Silver Trio, najjeftiniji) Ubee tokom korone, pa nije bilo realizovano. Podsetio sam ih na to uz novi ugovor i rekli su da nema problema.

Trenutno imam Technicolor CGA2121, podneo sam zahtev da mi dođe radnik, zameni i poveže Ubee (jedino tako može). Rekli su u 48h radnim danom.

Glavni TV ima isti PDS2100 koji je i ranije imao. Za njega sam rekao da postoji varijanta da izmestim ruter na drugo mesto u stanu, a tada je neophodna LAN veza ruter-risiver. Oni nisu imali LAN kabl. Ni metar.
Na drugom TV-u promenjen je D3 Mini (drugi model), isti daljinski, pitao koja je razlika, kažu- nema.

Uz Eon Light daju uglavnom TC2121 koji ima 5ghz.
Znači daju model koji sam dobio?
On je veliki, glomazan i beo. Ubee je daleko lepši (po mom mišljenju).

@Milisav: šta ti nije stiglo?
Jesi li proverio brzinu? Verovatno povećavaju brzinu po grupama, da bi ispratili ponašanje mreže, pa možda još nisi stigao na red.
To što piše na tvom profilu na portalu ili i MojSBB je najmanje važno. Mislim da je meni na MojSBB mesecima nakon povećanja stajala stara brzina. Valjda im ta brzina stoji u imenu paketa...
Pozdrav

Videću kad dođem kući. Inače još jedno pitanje,ako neko zna molim da mi odgovori. Ja sam ugovor obnovio u januaru 2019. Tada sam uzeo EON paket i namučio se kao Solunac. Gasio se i palio sam, ujutru moram TV da vadim iz utičnice da bi se box upalio,pozeleni slika...čak sam mislio da je do televizora pa ga reklamirao ner je bio u graanciji. U servisu konstatovali da sve radi... Nebitno. Nakon sigurno 30-40 poziva da mi zamene eon box, konačno su zo uradili nakon tačno godinu dana. U januaru 2020 su mi zamenili box i ruter mi dali Ubee. I sada mi piše datum aktivacije 24.01.2020,evo slike

Da li zo znači da su mi podmetnuli novi ugovor kad mi zamenili uređaje? Pisao sam im sinoć verovatno će biti odgovora za koji dan

Da li znas sta si potpisao?

Ako je samo revers za opremu onda ne mogu da ti produze a postoji mogucnost da su ti poturili i ugovor, ne bi bio prvi slucaj.

Trebalo bi da korisniku ostave njegov primerak dokumenta koji reguliše detalje saradnje (u ovom slučaju primopredaja uređaja)?

Ja sam pogledao i meni za tv piše aktivacija 23.4 ove godine a ja se ne sećam da smo mi ista potpisivali ove godine, za drugi ugovor mi piše nešto 2019 godine.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Naravno, neke stvari se podrazumevaju. ;) Evo da javim kako je bilo.
Najpre, prešao sam sa Trio Silver na EON Light (za iste novce) s tim da mi je net sada 150Mbps a bio je 75Mbps i dobio sam bolji modem (podržava i 5GHz).
Da budem jasan, kada smo dogovarali termin rekao sam im šta imam od opreme u stanu od prethodne instalacije i šta bih sve želeo i pitao da li to rade. Rekli su da ne rade (sve što sam želeo) ali da možemo da se dogovorimo i okvirni iznos za to. Nisam poznavao ljude.

- doneli su pogrešni ruter (veliki beli Tehnicolor umesto elegantnog crnog Ubee-a), iako su rekli da donose Ubee. Rekli su "ma zovi kol centar, odnesi ga nazad i uzmi Ubee". (To ne ide tako, već njihovi službenici moraju da dođu da zamene modem.)
- isčupali su telefonski razdelnik iz zida (gde su dve Telekomove parice, odspojene), nisu znali da montiraju nazad.
- zaboravili su da ponesu LAN kabl iako sam rekao da ćemo sve računare da vežemo žično, pa sam jurio da kupim, 10min pred zatvaranje radnje koju, srećom, imam blizu. Naravno, kabl sam ja platio, iako LAN kablove "plaća firma" prilikom uvođenja.
- kada sam pitao da li je 5GHz već uključeno na Techicolor-u, da li emituje dva SSID-a, rekli su da ništa ne diram, već da zovem podršku (?).
- sve vreme sam bio pod "stresom" jer su gledali na sat i govorili da se žure na sledeću instalaciju, iako smo se dan pre toga dogovorili da izdvoje 1,5h u bilo kom vremenu koje im odgovara.

Doneli su novi D3 Mini (D3 mini cardless GCH-6720 CH), koji je malo manji, ali i dalje vrlo sporo menja kanale.

Neke stvari se zaista rade jednom i treba ih pametno odraditi i značilo bi mi da su mi i oni savetovali neko (dobro) rešenje/pristup, imaju daleko više iskustva, pitao sam ih za mišljenje, nije bilo odgovora.
Puna kuća kablova, treba to kod sledećeih radova lepo sve uštemovati u zid ili čak planirati neko crevo za kablove u zidu za neke nove stvari koje će doći (smart home, lupam).

Ove bih ja sa nogom u dupetu izbacio iz stana i pozvao ponovo sbb i reko da posalju novu ekipu koaj ce poneti lan kabel i sve sto je dogovoreno ili od podpisivanja ugovora nema nista.

Мене су скроз испоштовали што се тиче инсталације.

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Ove bih ja sa nogom u dupetu izbacio iz stana i pozvao ponovo sbb i reko da posalju novu ekipu koaj ce poneti lan kabel i sve sto je dogovoreno ili od podpisivanja ugovora nema nista.

Koja je poenta, pa sbb sam to radi, nisu oni ljudi krivi, oni samo izvrsavaju sta im se kaze.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno