Ja se stvarno ponekad zapitam da li pricamo o istoj televiziji...
Pravo je pitanje pričamo li o istom prijemniku i istom panelu.

To nisu nebitni faktori.
Ikom SD kanali, bar ovi koje na dva mesta mogu da gledam su uglavnom losi, cak neki losiji nego na Vektoru koji je tek posebna prica.
Najlošiji SD programi uglavnom nose logo Pink, mada mi se čini da su se čak u poslednje vreme i popravili. Fakat je da je razlika između pojedinih SD kanala kod Ikoma kao između SD i HD.
Iako nisam tehnicki potkovan u tom smislu da znam sta i kako radi znam sta vidim i HD kanali su vidno bolji na D3i.
Hoćeš da kažeš da su RTS HD i Shorts HD bolji na D3i nego preko Ikom kabla? Mislim, ta dva programa reemituju i jedni i drugi pa su stoga pogodni za poređenje.
A to što sam poredio SD kanale na kablovskoj sa HD kanalima na D3i... Tu ima više faktora:
- Kvalitet slike programa koji emituje u nekom trenutku sama TV kuća (da li su pustili film sa DVD-a, BD-a ili sa neke matore Bete, npr, lupam).
- Kvalitet tog signala kod reemitera/distributera (uglavnom se preuzimaju sa satelita, barem ovi strani i Fox za naše podneblje), tu najčešće dolazi do gubitaka na transponderu, jer se štedi na propusnom opsegu satelitskih kanala
- Kvalitet tog signala kod krajnjeg korisnika (za to je odgovoran sam kablovski/IPTV operater)
Fox programi često imaju slabiji kvalitet slike na prijemu kod operatera (nebitno čijom krivicom) i tu je onda plaćanje za Fox HD "mačka u džaku", da ne kažem čak "prodaja magle". Ne kažem, ima svetlih trenutaka kada se vidi povećanje oštrine, ali je to idalje praćeno drugim artefaktima, pogotovo u kolornom domenu, tako da poboljšanje nije nešto oko čega bih se uzbudio.
Niko ih ne poredi sa HD kanalima na kablu, ali ni tu nije nikakva drasticna razlika. Ne znam koliko vrsta TV prijemnika moze da utice na to kako nam neki kanal izgleda i isto kako znam da niko ovde nema nameru da trosi vreme izmisljajuci pricice isto tako sam i ja savrseno iskren kad kazem da je meni na mom TV to NEBO I ZEMLJA u korist D3i. Najmanji problem i da snimim kako to izlgleda.
Razlika između HBO HD na Ikomu i D3i nije velika, ali postoji i jasno je u korist DVB-C prijema. Što se samog prijemnika tiče, tu mogu da postoje varijacije, kako po pitanju sposobnosti ispravljanja RS grešaka i postizanja boljeg SNR-a, tako i po pitanju postprocesiranja slike. Mislim da sam negde čitao da pojedini televizori imaju "mekšu" sliku preko ugrađenog DVB-C nego kada se isti program preuzima preko eksternog STB-a povezanog HDMI kablom.
Proizvođači televizora će često slabije modele da "osakate" sakrivanjem naprednih opcija i podešavanja, kako bi jači/skuplji modeli imali više toga da ponude osim kvalitetnijeg ekrana, što ne umeju svi da cene.
Moja Panasonic plazma GT60 bi trebalo da je jaka i na tom polju.
P.S. Ne znam kakva je situacija bila ranije, no kanali se menjaju istom brzinom, ako ne i brze nego na DTV sto su mi se menjali. STB ~1 mesecno restart sam od sebe...
To sam i ja čuo, al' se meni ništa nije pomerilo, evo već par nedelja. Do duše, nestao je OBN ali me za to baš briga.
Zasto D3i? U mom slucaju mogu da biram Vektor vs IPTV vs D3i. Vektor losiji po pitanju HD kanala, a i sve to me kod njih kosta preko 2000, skoro 2500 ako se dobro secam racunice(da imam sve kanale kao na D3i), IPTV otpada jer nema SK i Fox a gledam i jedno i drugo i to mora da ima. Dakle u trenutnoj situaciji -> D3i. Za 1450din imam tipa 100 kanala od kojih je 30 HD, da vidim koliko to kosta kod drugih operatora....
Nije 1.450, nego 1.440 RSD/m, al' ko to još broji.

Drugo, ima opcija da se za $5 mesečno renta DNS servis koji ti omogućava da gledaš Netflix i druge strane VoD servise. Sam Netflix je valjda oko $8, mada ima i izobilje drugih ponuda, koje istini za volju ne uključuju Sport klubove i Arene.
Ne znam kakav ti je net, al' se meni čini da je Total Mix (Total TV + Total Net ADSL do 20/1) super rešenje kome trebaju domaći programi. I to košta svega 2.430 RSD/m, odnosno 2.684 RSD/m sa HD paketom u kom su ti četiri SK i dva Eurosport programa.
2.684 RSD/m za ADSL 20/1 (odnosno koliko već linija može da ti izvuče) i satelitsku televiziju (dobiješ svu opremu od njih) po meni nije mnogo. Ja sam do skoro plaćao Eunetu 1.590 za ADSL 5/1 i Ikomu 1.050 za analognu kablovsku.