Šta je novo?

Savjet za kupovinu inverter klime

Onda se posavetuje sa 20 ljudi iz tvog
Onda se posavetuje sa 20 ljudi iz tvog mesta.
SAmo sam te demantovao ono sto si rekao da klime od 300 i kusur evra ne greju. Da zelim takvu klimu da uzmem, vec bi je uzeo, sigurno ne bih pisao ovde nista, i ne bih gubio vreme na ovom forumu, ja sam te lepo pitao koja je razlika u praksi, ta od 350 i od 700. Ako znas, imas iskustva. Ako ne znas ok.

Nemaš ti mene šta da demantuješ, s obzirom da u ovom momentu imam 5 aktivnih klima, a tri sam penzionisao. Svaka od njih radi proporcionalno količini uloženog novca.

Razlika u praksi između klime od 350 i 700 eura se vidi čim temperatura bude oko 0 C i visoka vlažnost vazduha. Tada klima od 350 eura ne zna je l´ pošla ili došla. Zatim se vidi u defrostu (učestalost i dužina defrosta kao i način na koji obavi defrost, a sve ovo x2 kada se ispune uslovi iz prethodne rečenice). Onda možemo pričati i o padu kapaciteta klime koji normalno pada kako pada i temperatura, ali opet zavisi i od defrosta.
Možemo pričati i o površini izmenjivača spoljne jedinice, količini rashladnog fluida... Eto, sve suštinski navedene stavke bez nekih nebitnih funkcija, fensi dizajna, fensi filtera...
Kod jeftinijih klima znatno je veća verovatnoća da će usled jeftinije završne obrade i uštede u amterijalu nešto u spoljnoj dedinici zvrčati i drndati, stvarati vibracije i dodatno te nervirati.

Tebi treba klima koja će da greje bez obzira na spoljne uslove, a posebno ako misliš da je koristiš kao jedino grejno telo.

Ok, ako bi bio debeli minus, u tom slucaju bih koristio bukovo drvo kao ogrev jer imam sporet. Ali s obzirom da su zime sve slabije, i da nema dugog nekog mraza, tipa da bude -10 ili 15, ti ljudi koje sam pomenuo sa tim klimama su potrosili vecina njih ono 2m drva. U mom slucaju stan ima izolaciju i pvc stolariju, utitkano je porilicno dobro.
Mene zanima da li vredi taj hisense da se uzme. Ili ima neka bolja solucija za te pare od 700-750 evra. Tu gde ja zivim japanske klime nisu bas zastupljene, uglavnom hisense, midea, i vec spomenute italijanske Bruno, vivax, beko. Ima i samsung i LG, ali one su mi preskupe iskreno.

Dobar je Hisense,ali ako ti vec budzet dozvoljava onda idi na Daikin ftxf35d.

Italijanski Bruno i Hrvatski Vivax ne proizvode ništa, već na kineske klime lepe svoje nalepnice. Za Beko nisam siguran, ali svakako ne bih kupio njihovu klimu.

Ako je zastupljenost takva kakvu navodiš, onda nemaš baš neki izbor. Neki forumaši su ovde veoma zadovoljni Hajsensom.

Ok, ako bi bio debeli minus, u tom slucaju bih koristio bukovo drvo kao ogrev jer imam sporet. Ali s obzirom da su zime sve slabije, i da nema dugog nekog mraza, tipa da bude -10 ili 15, ti ljudi koje sam pomenuo sa tim klimama su potrosili vecina njih ono 2m drva. U mom slucaju stan ima izolaciju i pvc stolariju, utitkano je porilicno dobro.
Mene zanima da li vredi taj hisense da se uzme. Ili ima neka bolja solucija za te pare od 700-750 evra. Tu gde ja zivim japanske klime nisu bas zastupljene, uglavnom hisense, midea, i vec spomenute italijanske Bruno, vivax, beko. Ima i samsung i LG, ali one su mi preskupe iskreno.

Italijanski Bruno i Hrvatski Vivax ne proizvode ništa, već na kineske klime lepe svoje nalepnice. Za Beko nisam siguran, ali svakako ne bih kupio njihovu klimu.

Ako je zastupljenost takva kakvu navodiš, onda nemaš baš neki izbor. Neki forumaši su ovde veoma zadovoljni Hajsensom.
Ok, raspitacu se jos malo, nije mi toliko hitno, ali najverovatnije cu uzeti taj hisense fresh master.

Midea Gaia ima ventilaciju, ubacuje svez vazduh spolja.
Obe za hladjenje imaju jako dobru brezeless+ funkciju, ali tebe to ne interesuje.
Za te neke novce bih radije isao na Vivax 12CH35REWI(Haier Flexis prepakovan), ako se samo grejanje juri.
Opet, reci neki budzet koji bi izdvojio za klimu, jer 12ica ima za 35 i 350 hiljada dinara.

Zavisi sta hoces, hoces da lepo izgleda ili je bitno samo da greje?
Dosta, da kazemo vecina klima u toj ceni ce tu da te pokrije, samo je pitanje da li te zanima i da bude lepa, da filtrira vazduh, da ima ventilaciju...nesto skroz cetvrto?
Kako se pokazala Gaia,treba mi brezeless opcija,samo mi je hladjenje primarno.
Koja je razlika izmedju Gaie i ove druge brezeless Midea klime.
Koliko vidim,Gaia ima hepa filter i dovod svežeg vazduha,da li je samo to razlika?

Trebalo bi samo to da je razlika.
Ako bih vec birao, ja bih birao Gaia pre no Breezeless+, ali meni znaci da mogu da ventiliram bez spoljasnje buke u centru BG-a, nekome to nece znaciti ako mu je mirno napolju.
Najbolju ventilaciju ima Gree Freair, 900din kosta hepa filter, vec sam se raspitao jer sam planirao da je pazarim.
Ona jedina ima pokazatelj co2 u prostoriji i jedina izvlaci stari vazduh i uvlaci svez, dok druge(Midea i Hisense) samo uvlace svez.

Da,ako Gaia samo uvlači svež vazduh,to može i prozor na kant da odradi.
Sada si me bacio u dilemu.
Da li je Gaia kvalitetnija od Breezeless+,odnosno da li je u Midea nomenlaturi,ona iznad Breezeless+.

Ok, raspitacu se jos malo, nije mi toliko hitno, ali najverovatnije cu uzeti taj hisense fresh master.
Ako uzimaš fresh master ima jedna stvar koja se preporučuje a to je kad je bas hladno ona ne uključuje ubacivanje svežeg vazduha ali opet vuče hladno pri grejanju (tako kažu serviseri da su imali žalbe.ja nisam primetio veliku razliku.)pa se onda preporučuje da se zapusi sa spoljne strane ta cev za svež vazduh i onda je super.

Da li bi Vivax ili Tesla entry modeli (oko 300e) bili dovoljni za hlađenje manjeg stana, tačnije dnevne sobe/kuhinja/trpezaria (20kvm+5kvm)? Budžet mi je ograničen, a klimu uzimam za majku koja je u Obrenovcu (tako da grejanje nije tahtev)? SVakako bih uzeo inverter i zbog ekonomije rada, ali i buke. Thanks

Gledaj Vox iva umesto Vivaxa i Tesle

Više puta sam ponovio ovih godina da treba da promovišemo grejanje na invertore tj toplotne pumpe. Koliko god usteda bila mala bitno da je ima. A jedino klime vracaju vise toplote od ulozene struje... Još ako zažive solarni paneli... dajte malo više podrške novim korisnicima, nemoj samo deobe na japance i kineze... I još klima se menja postajemo toplije područje tako da sve više i više klime dolaze do efikasnijeg korišćenja.
Slažem se.
Može li predlog za inverter 18000, oko1000e.

Potreban mi je savet i misljenje oko izbora invertera.
Daikin FTX35D/RX35D
Ili Gree Amber premium 9k ?
Znaci,da se prostorija greje samo tim grejnim telom.
Da li znate gde se moze kupiti Gree 9?
Prostorija je 16,5m²,plafon 2.6.
Svi spoljni zidovi i plafon oblozeni iznutra kamenom vunom,noca stolarija sa 4 godisnja doba staklom,prozori gledaju na Istok.
Pre renoviranja grejana pomocu peći i Vox Inverter 12,probana 7,bilo je onako,nezadovoljavajuce.
Osim te sobe,pozicija je takva da se moze eventualno grejati hodnik 4x1.5 koji je spojen bez vrata sa kuhinjom.
Susedna spavaca soba poseduje Vox 7 Inverter
Hvala

Taj Gree je po meni za veće prostore sa većim toplotnim gubicima, i ne može niže da spušta modulaciju pa će da radi kao on off u 16 kvadrata, možda je Daikin bolje rešenje zbog niže modulacije.

Daikin FTX35D/RX35D
Svi spoljni zidovi i plafon oblozeni iznutra kamenom vunom,noca stolarija sa 4 godisnja doba staklom,prozori gledaju na Istok.
Pre renoviranja grejana pomocu peći i Vox Inverter 12,probana 7,bilo je onako,nezadovoljavajuce.
Osim te sobe,pozicija je takva da se moze eventualno grejati hodnik 4x1.5 koji je spojen bez vrata sa kuhinjom.
Hvala
Daikin bolje rešenje za tu kvadraturu,ja u sobi od 15 m2 imam devetku taj model mislim da ce i tebi odgovarati ista.

Daikin bolje rešenje za tu kvadraturu,ja u sobi od 15 m2 imam devetku taj model mislim da ce i tebi odgovarati ista.
Zadovoljan si Daikinom?.Jel dobar izbor ta klima u celini,da zameni sve izvore grejanja.12k imam u modusu na neke rate,pa sam tako gledao da uzmem
Po ceni je isti sa Gree premium 9k ,a Gree Amber Comfort 12k nema nigde da se nadje.Mozda bi on bio najbolji.

Zadovoljan si Daikinom?.Jel dobar izbor ta klima u celini,da zameni sve izvore grejanja.12k imam u modusu na neke rate,pa sam tako gledao da uzmem
Po ceni je isti sa Gree premium 9k ,a Gree Amber Comfort 12k nema nigde da se nadje.Mozda bi on bio najbolji.
Zadovoljan sam,činjenica klima je sa nekim funkcijama koje imaju kineske klime poprilično siromašna ali ima po meni odličnu kulturu rada,dobar kvalitet plastike sto znaci nema krckanja plastike,dobru modulaciju.za dve godine nisam primetio da ima neke bagove kao neke klime sto znaci da daljinski koristim prvog dana kad počne sezona i zadnjeg kad gasim klimu.

Zadovoljan sam,činjenica klima je sa nekim funkcijama koje imaju kineske klime poprilično siromašna ali ima po meni odličnu kulturu rada,dobar kvalitet plastike sto znaci nema krckanja plastike,dobru modulaciju.za dve godine nisam primetio da ima neke bagove kao neke klime sto znaci da daljinski koristim prvog dana kad počne sezona i zadnjeg kad gasim klimu.
To znaci da ti baterije u daljinskom traju 10 godine!

Daikin FTX35D/RX35D
Hvala
Ja sam pre 15 dana kupio Daikin FTXF35D da grejem kuhinju 16 + 3 kupatilo, onda sam otvorio i dnevni boravak 16 i onda jos i spavaca soba 10, tako da mi sada greje oko 45 kvadrata, i to radi odlicno kad je bilo oko nule i sada u plusu. U kuhinji je 25c a u ostalim 22-23c Prosečno oko 6kw na 24 sata trosi, sto je oko 250w po satu. Kad sam grejao samo kuhinju spusta i na 170w. U planu mi je izolacija plafona i kupovina jos jedne iste posle praznika za dnevni boravak. Ne znam za koji model tačno pitaš, postoji i FTXC i FTXF.

Ja sam pre 15 dana kupio Daikin FTXF35D da grejem kuhinju 16 + 3 kupatilo, onda sam otvorio i dnevni boravak 16 i onda jos i spavaca soba 10, tako da mi sada greje oko 45 kvadrata, i to radi odlicno kad je bilo oko nule i sada u plusu. U kuhinji je 25c a u ostalim 22-23c Prosečno oko 6kw na 24 sata trosi, sto je oko 250w po satu. Kad sam grejao samo kuhinju spusta i na 170w. U planu mi je izolacija plafona i kupovina jos jedne iste posle praznika za dnevni boravak. Ne znam za koji model tačno pitaš, postoji i FTXC i FTXF.
To je ova klima koju ja merkam,kazem,da bude osnovno grejno telo
  • Daikin inverter FTXF35D/RXF35D SENSIRA
  • Oznaka spoljne jednice : RXF35D
  • Oznaka unutrašnje jedinice : FTXF35D

Vec mesec-dva pratim ovaj podforum ne bi li napravio sto bolji izbor pri kupovini prve klime u ovoj kuci.
Kuca koju spominjem je nekih 110 kvadrata ali ove prostorije su primarne u kojima se boravi i za pocetak bi samo njih hladio i dogrevao(verujem da kada ugradim prvu klimu da ce za ostale prostorije biti daleko lakse pronaci ono sto mi odgovara).

raspored klima uredjaja.jpg

Ono sto mi je najbitnije jeste hladjenje kada krenu vrucine i dogrevanje zimi. Kada kazem dogrevanje mislim na to da je u dnevnoj sobi pec sa kojom zagrevam veoma lako prostorije kao sa skice (+kupatilo koje je manje i nije na skici) i ona se lozi uglavnom od prepodneva/podneva do uvece, a kada vatra izgori veoma lepo isijava toplotu. Dok je vreme kao sada, tu negde do nule kada ustanem ujutru u obe prostorije bude oko 23 stepena. Zamisao je da se vatra lozi do uvece, kada izgori zatvara se leptir/cug i klima se pali od 23h-07h dok je struja jeftinija i da odrzava nekih 23-24 stepena preko noci. Pretpostavljam da to ne bi trebao da bude problem vecini klima i da tu potrosnja struje ne bi bila velika jer su zidovi topli i zagrejani preko dana, a od klime se ocekuje da odrzava temperaturu do jutra iliti do sledeceg potpaljivanja vatre.

Sta je neka moja nedoumica?
Pa nedoumica je koju klimu uzeti i gde je postaviti.

Na skici je u spavacoj sobi obelezen crveni pravougaonik i to je bila zamisao da se tu stavi klima 12000btu. Medjutim citajuci razne postove ovde i pricajuci sa par ljudi svi mi govore isto, a to je da ce ta soba od 16 kvadrata biti hladna, a soba pored nje od 32 kvadrata na pocetku tu gde su vrata hladnija, a vec tu od sredine pri kraju (gde je i sama kuhinja) mlaka, ako ne i vruca. Da ce vecina hladnoce ostati u tih 16 kvadrata i da to nije resenje ako hocu da hladim ili dogrevam obe prostorije.
Na skici desno u delu gde je kuhinja opet sam poceo da razmisljam o klimi 18000btu za koju ne sumnjam da bi ohladila ili dogrejala tih 32 kvadrata, ali da li bi leti uspela da ohladi i zimi da dogreje tu spavacu sobu od 16 kvadrata ili je to suludo za ocekivati?

Par ljudi mi je spominjalo da je tu jedino idealno resenje u spavacu sobu staviti jednu 9000btu, a u dnevnu 12000btu i da sa tim resavam problem.
Problem sa tim je sto je meni budzet ogranicen na nekih 75-80.000din (ne racunam ugradnju klime), a zeleo bih da uzmem klima uredjaj/e koji bi bio/li efikasan/ni i trosio/li sto manje struje jer iovako imamo veci racun skoro svakog meseca.

Sta preporucujete kao mesto postavljanja jedne klime (odmah da se ogradim samo ove dve pozicije su moguce sto zbog namestaja u kuci, sto zbog toga sto su to jedini spoljnji zidovi) i koje klime za takvo nesto?
Ja sam prvo razmisljao o Hisense Energy Pro X dok je ideja bila da se montira u spavacu sobu, a ako to ne pije vodu onda mozda samo u dnevnu TCL TAC-18CHSD/TPG31I3AH koja mi ima stvarno neverovatno dobre performanse na papiru za 18-ku.

Vec mesec-dva pratim ovaj podforum ne bi li napravio sto bolji izbor pri kupovini prve klime u ovoj kuci.
Kuca koju spominjem je nekih 110 kvadrata ali ove prostorije su primarne u kojima se boravi i za pocetak bi samo njih hladio i dogrevao(verujem da kada ugradim prvu klimu da ce za ostale prostorije biti daleko lakse pronaci ono sto mi odgovara).

Pogledajte prilog 471031

Ono sto mi je najbitnije jeste hladjenje kada krenu vrucine i dogrevanje zimi. Kada kazem dogrevanje mislim na to da je u dnevnoj sobi pec sa kojom zagrevam veoma lako prostorije kao sa skice (+kupatilo koje je manje i nije na skici) i ona se lozi uglavnom od prepodneva/podneva do uvece, a kada vatra izgori veoma lepo isijava toplotu. Dok je vreme kao sada, tu negde do nule kada ustanem ujutru u obe prostorije bude oko 23 stepena. Zamisao je da se vatra lozi do uvece, kada izgori zatvara se leptir/cug i klima se pali od 23h-07h dok je struja jeftinija i da odrzava nekih 23-24 stepena preko noci. Pretpostavljam da to ne bi trebao da bude problem vecini klima i da tu potrosnja struje ne bi bila velika jer su zidovi topli i zagrejani preko dana, a od klime se ocekuje da odrzava temperaturu do jutra iliti do sledeceg potpaljivanja vatre.

Sta je neka moja nedoumica?
Pa nedoumica je koju klimu uzeti i gde je postaviti.

Na skici je u spavacoj sobi obelezen crveni pravougaonik i to je bila zamisao da se tu stavi klima 12000btu. Medjutim citajuci razne postove ovde i pricajuci sa par ljudi svi mi govore isto, a to je da ce ta soba od 16 kvadrata biti hladna, a soba pored nje od 32 kvadrata na pocetku tu gde su vrata hladnija, a vec tu od sredine pri kraju (gde je i sama kuhinja) mlaka, ako ne i vruca. Da ce vecina hladnoce ostati u tih 16 kvadrata i da to nije resenje ako hocu da hladim ili dogrevam obe prostorije.
Na skici desno u delu gde je kuhinja opet sam poceo da razmisljam o klimi 18000btu za koju ne sumnjam da bi ohladila ili dogrejala tih 32 kvadrata, ali da li bi leti uspela da ohladi i zimi da dogreje tu spavacu sobu od 16 kvadrata ili je to suludo za ocekivati?

Par ljudi mi je spominjalo da je tu jedino idealno resenje u spavacu sobu staviti jednu 9000btu, a u dnevnu 12000btu i da sa tim resavam problem.
Problem sa tim je sto je meni budzet ogranicen na nekih 75-80.000din (ne racunam ugradnju klime), a zeleo bih da uzmem klima uredjaj/e koji bi bio/li efikasan/ni i trosio/li sto manje struje jer iovako imamo veci racun skoro svakog meseca.

Sta preporucujete kao mesto postavljanja jedne klime (odmah da se ogradim samo ove dve pozicije su moguce sto zbog namestaja u kuci, sto zbog toga sto su to jedini spoljnji zidovi) i koje klime za takvo nesto?
Ja sam prvo razmisljao o Hisense Energy Pro X dok je ideja bila da se montira u spavacu sobu, a ako to ne pije vodu onda mozda samo u dnevnu TCL TAC-18CHSD/TPG31I3AH koja mi ima stvarno neverovatno dobre performanse na papiru za 18-ku.
Meni ovako slican prostor greje 18-ca vox

Imaš veoma mali budžet i visoke zahteve. Za 80k možeš kupiti dve klime sa dna ponude.

Slazem se za budzet, a za zahteve i ne bas. Ne ocekujem da je leti kao u frizideru ali nekih 25 stepeni u obe prostorije mislim da je razumno za ocekivati. Zimi opet za dogrevanje nema sta da se pati i sama greje zidove. U kuci je preko dana konstantno 26, nekada cak i 28 stepeni ako su topliji dani, a jace se nalozi. Od nje se ocekuje da preko noci odrzi temperaturu barem na 23 stepena, sto je to toliko zahtevno?
Prostorije nisu lavirintovi kao u vecini stanova ili kuca, jedina mi je nedoumica koliko toplote ili hladnoce moze da prodje kroz ta vrata i sama pozicija klime.
Mogu ja da uzmem i dve dvanaestke on/off polovne i stavim u obe prostorije pa da se samo hladim leti, a zimi da zaboravim na to dogrevanje preko noci.
Mislio sam da smo barem toliko napredovali u klima uredjajima, performansama istih i ustedi struje da ne moram ici na te varijante rasipanja struje i koriscenja klime iskljucivo za hladjenje.

Meni ovako slican prostor greje 18-ca vox
Koja je klima (oznaka) u pitanju?

Slazem se za budzet, a za zahteve i ne bas. Ne ocekujem da je leti kao u frizideru ali nekih 25 stepeni u obe prostorije mislim da je razumno za ocekivati. Zimi opet za dogrevanje nema sta da se pati i sama greje zidove. U kuci je preko dana konstantno 26, nekada cak i 28 stepeni ako su topliji dani, a jace se nalozi. Od nje se ocekuje da preko noci odrzi temperaturu barem na 23 stepena, sto je to toliko zahtevno?
Prostorije nisu lavirintovi kao u vecini stanova ili kuca, jedina mi je nedoumica koliko toplote ili hladnoce moze da prodje kroz ta vrata i sama pozicija klime.
Mogu ja da uzmem i dve dvanaestke on/off polovne i stavim u obe prostorije pa da se samo hladim leti, a zimi da zaboravim na to dogrevanje preko noci.
Mislio sam da smo barem toliko napredovali u klima uredjajima, performansama istih i ustedi struje da ne moram ici na te varijante rasipanja struje i koriscenja klime iskljucivo za hladjenje.

Koja je klima (oznaka) u pitanju?
Nem pojma nisam je ja kupovao bila je tu,mogu da pogledam pa ti javljam ali iskreno ne bih je kupovao na tvom mestu,da greje ko luda greje ali i trosi,izmedju 15-20 kwh dnevno.
Tebi je najbolje ko i ja sto planiram cim mi dozvole finansije,da kuois u sobu aeri+ a tu u dnevnu stavi 18 za sad posto nemas love,mozda bi mogla i 12 al to ne mogu ti tvrdim 100 posto.
Nisam video da pises za hladjenje,ako ti treba hladjenje samo bez grejanja to moze bilo koja 12-ca brate za te pare,hladjenje ide dosta lakse od grejanja.

Stvar je u tome sto mi nekako ta racunica nema smisla. Jer recimo ta TLC klima koju sam naveo gore je oko 75.000 trenutno. Aeri+ je oko 50 i kusur, a to mi je vec teritorija Hisense Energy Pro X-a koji je na popustima veoma cesto i oko 62-63.000din i realno bolja je klima. Te dve klime bez ugradnje samo oko 138.000din izadju, a ajde da realno sagledamo to je vec teritorija Multi Split. Za nekih 140-150-160.000 moze da se uzme Multi Split Sistem koji bi mi pokrio vecinu kuce sa npr jednom 12000btu u dnevnoj i dve 9000btu u sobama pored.
Dve klime gore navedene TCL 18 i Hisense Energy Pro X sa ugradnjom izadju oko 173.000din, a multi split sistem koji bi mi pokrio skoro celu kucu sa ugradnjom 220-230.000din. Ako cu vec tako da gledam da idem na dve klime onda mi je bolje da se isprsim kada budem u mogucnosti za jos 500e i pokrijem skoro pa celu kucu.
Nadam se da ce se jos neko javiti ko ima mozda slican raspored prostorija pa da kaze i neko iskustvo, zovem uskoro i majstora za ugradnju pa neka i on kaze misljenje i savet sta da se kupi i gde da se ugradi. Pa cemo videti dalje sta cemo i kako cemo.

Nazad
Vrh Dno