Vec mesec-dva pratim ovaj podforum ne bi li napravio sto bolji izbor pri kupovini prve klime u ovoj kuci.
Kuca koju spominjem je nekih 110 kvadrata ali ove prostorije su primarne u kojima se boravi i za pocetak bi samo njih hladio i dogrevao(verujem da kada ugradim prvu klimu da ce za ostale prostorije biti daleko lakse pronaci ono sto mi odgovara).
Pogledajte prilog 471031
Ono sto mi je najbitnije jeste hladjenje kada krenu vrucine i dogrevanje zimi. Kada kazem dogrevanje mislim na to da je u dnevnoj sobi pec sa kojom zagrevam veoma lako prostorije kao sa skice (+kupatilo koje je manje i nije na skici) i ona se lozi uglavnom od prepodneva/podneva do uvece, a kada vatra izgori veoma lepo isijava toplotu. Dok je vreme kao sada, tu negde do nule kada ustanem ujutru u obe prostorije bude oko 23 stepena. Zamisao je da se vatra lozi do uvece, kada izgori zatvara se leptir/cug i klima se pali od 23h-07h dok je struja jeftinija i da odrzava nekih 23-24 stepena preko noci. Pretpostavljam da to ne bi trebao da bude problem vecini klima i da tu potrosnja struje ne bi bila velika jer su zidovi topli i zagrejani preko dana, a od klime se ocekuje da odrzava temperaturu do jutra iliti do sledeceg potpaljivanja vatre.
Sta je neka moja nedoumica?
Pa nedoumica je koju klimu uzeti i gde je postaviti.
Na skici je u spavacoj sobi obelezen crveni pravougaonik i to je bila zamisao da se tu stavi klima 12000btu. Medjutim citajuci razne postove ovde i pricajuci sa par ljudi svi mi govore isto, a to je da ce ta soba od 16 kvadrata biti hladna, a soba pored nje od 32 kvadrata na pocetku tu gde su vrata hladnija, a vec tu od sredine pri kraju (gde je i sama kuhinja) mlaka, ako ne i vruca. Da ce vecina hladnoce ostati u tih 16 kvadrata i da to nije resenje ako hocu da hladim ili dogrevam obe prostorije.
Na skici desno u delu gde je kuhinja opet sam poceo da razmisljam o klimi 18000btu za koju ne sumnjam da bi ohladila ili dogrejala tih 32 kvadrata, ali da li bi leti uspela da ohladi i zimi da dogreje tu spavacu sobu od 16 kvadrata ili je to suludo za ocekivati?
Par ljudi mi je spominjalo da je tu jedino idealno resenje u spavacu sobu staviti jednu 9000btu, a u dnevnu 12000btu i da sa tim resavam problem.
Problem sa tim je sto je meni budzet ogranicen na nekih 75-80.000din (ne racunam ugradnju klime), a zeleo bih da uzmem klima uredjaj/e koji bi bio/li efikasan/ni i trosio/li sto manje struje jer iovako imamo veci racun skoro svakog meseca.
Sta preporucujete kao mesto postavljanja jedne klime (odmah da se ogradim samo ove dve pozicije su moguce sto zbog namestaja u kuci, sto zbog toga sto su to jedini spoljnji zidovi) i koje klime za takvo nesto?
Ja sam prvo razmisljao o Hisense Energy Pro X dok je ideja bila da se montira u spavacu sobu, a ako to ne pije vodu onda mozda samo u dnevnu TCL TAC-18CHSD/TPG31I3AH koja mi ima stvarno neverovatno dobre performanse na papiru za 18-ku.