Šta je novo?

Savet za kvalitet zvuka

sir-ljove

Slavan
Učlanjen(a)
12.04.2009
Poena
309
Pre par dana sam pazario Microlab FC330 i odusevio sam se zvucnicima, medjutim onda mi je palo na pamet da mozda razmotrim o kupovini neke zvucne karte radi jos boljeg zvuka.
E sad posto sam ja totalni laik za zvuk, zanima me da li bi ja sa tom nekom zvucnom kartom koja bi kostala do nekih ajde 30ak evra osetio razliku izmedju zvuka sa njom i starom RealtekHD integrusom ? Takodje posedujem jos neki 5.1 sistem i jos neke komponente koje prikljucujem na komp kada se skupi neko vece drustvo, da li bi i na njima osetio tu eventualnu razliku u kvalitetu zvuka ?

Osetices razliku, predlazem ti da uzmes nesto polovno jer mozes uzeti bolju karticu za ulozeni novac, neki Asus Xonar ili Audigy, x-fi xtreme audio zaobidji jer je to skoro kao integrusa :)

I uz to se podrazumeva kvalitetniji MP3 (320 kbps ili VBR V0) ili po mogućstvu FLAC.

znaci da jurim neki polovni xonar ili audigy i da uzivam ? :) Pitam jer me stvarno zanima posto stvarno ne znam nikog ko ima zasebnu zvucnu pa bukvalno nemam predstavu koja je razlika ...

Audigy 2 ZS ako možeš da nađeš, ako ne možeš budi strpljiv.
Za te pare (pa i za veće) boljeg zvuka nema.

Hajde posto i mene ovo interesuje, koja je prva nova ili polovna a nabavljiva kartica koja je bolja od Audigy 2 ZS? Prva skuplja sto se cene tice.

Ne interesuju me nikakvi DTSovi ni djavoli, znaci samo stereo ---> amp --- > zvucnici.

Verovatno bi bilo idealno kada bi našao M-Audio Audiophile 2496 polovnu za ~50e, ali to se retko pojavljuje.

Znam, bila je jedna na benchu pre odredjenog vremena za 50e, nikako da je prezalim :(

Zato sam i rekao "nabavljiva", nova M-Audio je cca. 70 i kusur u nabavci, a to je vec 2x vise nego za Audigy 2 ZS...

Xonar DS + zamena opampa?

Uz malo volje i veštine možeš na svakoj da zameniš OPAMP... ,)
(ja ću uskoro da odradim zamenu OPAMP-ova i kondenzatora na A1 pa ako bude pozitivnih promena to isto i na A2ZS, samo da kupim dobru lemilicu :D)

Koliko sam uspeo da pročitam, M-Audio Audiophile 2496 uopšte nije bolja od A2ZS ni po kom pitanju, prva bolja bi bila neka E-MU a i to možeš da moduješ i tako nikad kraja...

Znam, bila je jedna na benchu pre odredjenog vremena za 50e, nikako da je prezalim :(
Mislim da se uopšte nisi prevario. Mnogo mnogo više negativnih komentara nego pozitivnih u vezi te kartice.

Znaci da ipak dam 3600 din za Audigy 2 ZS? Odgovarajte brzo dok mi ne ode :D

Inace, zamena opampa mi je najmanji problem (ukoliko deo moze da se nabavi), nisam upucen u to koji najbolje "zvuci" ali se bavim elektronikom tako da je to stvarno smesan zahvat.

EDIT: Bas sam pricao sa Nikkom, sad cu da na nafatam na MSNu dam mu dam link gde ga dirate u srce :d

Poslednja izmena:
Uzimaj ako nemaš želju da čekaš nešto bolje/skuplje, a i realno to je puna kapa za te zvučnike.:)

Za koje zvucnike, za JBL L-50? Slusam njih na Dual CV-5670 ampu, tako da to ipak nije za salu...

Aaa, stoj, pomešao sam te sa pokretačem teme.:smash:
Šta znam, ja bih nekako najradije jurio stereo kartu za tako nešto...
Uuu, koliko sam informisan, extra su zvučnici:cigar:, a verujem i da je pojačalo adekvatno, vodi računa šta će da mu daje signal.:,,:

Poslednja izmena:
Provalio sam :d Ali sam pitao za isti cenovni rang i nadovezao se.
Za sada mu daje signal Denon DCD-625 od Garsona :) i integrale... A dosta slusam sa kompa, tako da... realno, taj ZS bi uz moje (adekvatne :D ) dorade verovatno svirao za sve pare.

A amp je prilicno adekvatan, radio ga je Rotel a Dual lepio nalepnice, mozda jednog dana dodje neki Harman tu, ali to ostavljamo za neko drugo vreme ;)

Znaci da ipak dam 3600 din za Audigy 2 ZS? Odgovarajte brzo dok mi ne ode :D

Uzmi, uzmi, nećeš se prevariti a ako ništa drugo dosta je tražena pa ćeš lako da je prodaš. :eyebrows:
Ali mislim da nećeš da je prodaješ. :)

da bi bio zadovoljan treba ti audiophile 192 jm2c

Verovatno, ali onda kosta dosta vise. Mislim da cu da se "skrpim" sa Audigy 2 ZS za prvo vreme, pa onda da jednog dana kupim neku M-audio ili emu ili tako nesto ozbiljno... Ipak sa integrale na Audigy 2 je nebo-zemlja...

zavisi koje integruse....

alc 888.... sb live! je bolje zvucao, doduse sa malko muljavim bassom...

Svaka osoba ima drugaciji slusni sistem, nekima ce razlika biti ogromna, a nekima neprimetna. Najvecoj vecini ce razlika biti mala, ubacivsi u pricu i placebo efekat koji ce neki da imaju.

alc 888 ima mnogo implementacija i u zavisnosti od ploca zvuci veoma razlicito , jace msi ploce sa integrisanim zvukom nisu uopste labave i uporedo sa modovanim emu10k livom sa kx drajverima su tu negde ...

alc 888 ima mnogo implementacija i u zavisnosti od ploca zvuci veoma razlicito , jace msi ploce sa integrisanim zvukom nisu uopste labave i uporedo sa modovanim emu10k livom sa kx drajverima su tu negde ...

Nemoj da ložiš čoveka, ozbiljan je... :d

Uopste ne lozim coveka nego pricam istinu , za sitne pare bih ja jurio neki minidisc recorder da mi radi kao dac jer je puuuuno bolji od navedene konfekcije a moze da se nadje za slicne pare....

esi julia je na kup.pro. 75e ;)

Uopste ne lozim coveka nego pricam istinu...
Prvo i osnovno: dal' namerno ili slučajno napisao si SB Live. To "Live" je širok pojam jer ima gomila kartica koje u nazivu nose tu oznaku. Recimo "Live 5.1 (SB 0060 ili SB 0100)" ili "Live 5.1 Digital (SB 0220)" su daleko bolje od "običnih" CT4xx0 Live-a, oni možda i mogu da se porede sa ALC-om ali meni je i to smešna konstatacija.
Takođe, kakve veze ima koje drajvere koristiš i što baš KX drajveri? Kakve to veze ima sa kvalitetom zvuka, konkretno KX drajveri? Šta to u njima može da se "podesi" što ne može sa "oficijalnim" drajverima?
SB 0220 može tako lepo da se našteluje za (stereo) muziku da verovatno da nisi ni svestan čim možeš da Live trpaš u isti koš sa integrisanim rešenjima. Hardverski je nemoguće uporediti ih! Integrale nikad ne može imati toliko kondenzatora, pojačivača napona i ostalog... ;)
A tek porediti A2ZS sa integrisanom ALC-om , VIA-om... mislim... :D :d :D

...za sitne pare bih ja jurio neki minidisc recorder da mi radi kao dac jer je puuuuno bolji od navedene konfekcije a moze da se nadje za slicne pare....
Daj prosvetil nas, ja recimo nemam pojma kako to da izvedem? Ne zezam te nego sam relativno nov u ovoj priči sa zvukom a verujem da bi mngima to bilo zanimljivo?

Koja parodija od teme i poredjenje kartica. :D
Minidisk u sebi sadrzi DAC na koji moze da se dovede digitalni signal sa PC-a i da ga obradi, fakticki da sluzi u funkciji eksternog DAC-a. Ali moras da udjes u pricu, ne moze nista sazvakano i na tacnu.
Povodom ZS i M-Audio, rekao si da si procitao negde da nije dobro ocenjena i nema mnogo pozitivnih kritika. Ja sam pak nalazio suprotne (cak da je ta M-Audio proglasena za najbolju PCI karticu do ne znam koliko para), ali sve to nije ni bitno jer ne slusam ta proseravanja i hvalospeve pisane od strane ovog ili onog, vec svoje zakljucke i stavove donosim iskljucivo iz empirijskog iskustva nakon slusanja obe stvari. Kad i ti to uradis umesto "procitao sam", onda bi ti stav mozda bio i merodavniji.:wave:

Prvo i osnovno: dal' namerno ili slučajno napisao si SB Live. To "Live" je širok pojam jer ima gomila kartica koje u nazivu nose tu oznaku. Recimo "Live 5.1 (SB 0060 ili SB 0100)" ili "Live 5.1 Digital (SB 0220)" su daleko bolje od "običnih" CT4xx0 Live-a, oni možda i mogu da se porede sa ALC-om ali meni je i to smešna konstatacija.
Takođe, kakve veze ima koje drajvere koristiš i što baš KX drajveri? Kakve to veze ima sa kvalitetom zvuka, konkretno KX drajveri? Šta to u njima može da se "podesi" što ne može sa "oficijalnim" drajverima?
SB 0220 može tako lepo da se našteluje za (stereo) muziku da verovatno da nisi ni svestan čim možeš da Live trpaš u isti koš sa integrisanim rešenjima. Hardverski je nemoguće uporediti ih! Integrale nikad ne može imati toliko kondenzatora, pojačivača napona i ostalog... ;)
A tek porediti A2ZS sa integrisanom ALC-om , VIA-om... mislim... :D :d :D

Daj prosvetil nas, ja recimo nemam pojma kako to da izvedem? Ne zezam te nego sam relativno nov u ovoj priči sa zvukom a verujem da bi mngima to bilo zanimljivo?
Kao prvo spusti malo loptu pa mozda i dobijes odgovore koje trazis(to sto sam ja cuo i na cemu sam cuo verovatno neces ni da vidis u zivotu, a trenutno imam sistem koji slusam preko analognog izlaza sa laptopa ima alc i nema prevelike razlike u odnosu na taj zs koji sam imao , ima razlike ali nikako ne vredi 40e ) , napisao sam live sa emu10k cipom i kx drajverima jer moze da se rutuje zvuk kroz emu10k i zaobidje kernel kontrola ali moras prvo da imas sistem na kome bi cuo razlike , i nemoj toliko da si nadmen ima ljudi koji su probali mnogo vise uredjaja od tebe pa ne pametuju , minidisk ima opticki ulaz i analogne izlaze , digitalnim kablom (optixkim toslink ili koaxom) dovedes digitalni signal na ulaz minidiska a analogne izlaze povezes sa sistemom , naravno rutujes izlaz sa zvucne na digitalni i fixiras izlaz na 44khz i 16bita (ovako radi najbolje provereno) na minidisku izaberes snimanje i zakucas pauzu i to je to dac iz minidiska ti sluzi kao konverter poz u al si mi rekao sa ovim "Hardverski je nemoguće uporediti ih! Integrale nikad ne može imati toliko kondenzatora, pojačivača napona i ostalog..." ko kad bi rekao da ovo svira bolje od ovoga

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Poslednja izmena:
Koja parodija od teme i poredjenje kartica. :D
Minidisk u sebi sadrzi DAC na koji moze da se dovede digitalni signal sa PC-a i da ga obradi, fakticki da sluzi u funkciji eksternog DAC-a. Ali moras da udjes u pricu, ne moze nista sazvakano i na tacnu.
Povodom ZS i M-Audio, rekao si da si procitao negde da nije dobro ocenjena i nema mnogo pozitivnih kritika. Ja sam pak nalazio suprotne (cak da je ta M-Audio proglasena za najbolju PCI karticu do ne znam koliko para), ali sve to nije ni bitno jer ne slusam ta proseravanja i hvalospeve pisane od strane ovog ili onog, vec svoje zakljucke i stavove donosim iskljucivo iz empirijskog iskustva nakon slusanja obe stvari. Kad i ti to uradis umesto "procitao sam", onda bi ti stav mozda bio i merodavniji.:wave:

Čekaj, jel sam ja rekao negde da je A2ZS bolji od M-Audio? :trust:
Ajde molim te to pronađi u ovoj temi pa onda da kritikujemo moju merodavnost.
Koliko sam uspeo da pročitam, M-Audio Audiophile 2496 uopšte nije bolja od A2ZS ni po kom pitanju, prva bolja bi bila neka E-MU...
http://rumski.com/forum/index.php
I to sam mislio na reprodukciju muzike, ništa drugo da ne bude sada "M-Audio" je bolji u ovome, onome...
Preporučio sam čoveku A2ZS iz najmanje 2 razloga. Neću da se ponavljam jer bi to bilo pravdanje a nemam šta da se pravdam pogotovo ne tebi koji si pročitao samo moj zadnji post pa udario reply na njega, siguran sam da me je Zhule razumeo.

vec svoje zakljucke i stavove donosim iskljucivo iz empirijskog iskustva nakon slusanja obe stvari. Kad i ti to uradis umesto "procitao sam", onda bi ti stav mozda bio i merodavniji.:wave:
Što onda nisi dao neku konstataciju nego si u'vatio mene da linčuješ i nipodoštavaš?

Kao prvo spusti malo loptu pa mozda i dobijes odgovore koje trazis(to sto sam ja cuo i na cemu sam cuo verovatno neces ni da vidis u zivotu...napisao sam live sa emu10k cipom i kx drajverima jer moze da se rutuje zvuk kroz emu10k i zaobidje kernel kontrola ali moras prvo da imas sistem na kome bi cuo razlike , i nemoj toliko da si nadmen ima ljudi koji su probali mnogo vise uredjaja od tebe pa ne pametuju...

Ja sam nadmen? :sceptic:
Evo u znak dobre volje spreman sam da ti pošaljem punu kutiju Live i "pre-Live" kartica, da ih malo poslušaš i pošto imaš tako dobre sisteme ne možeš da ne čuješ razlike. Ja ih čujem na slušalicama samo tako.
Znači kada probaš sve live karivce ili barem 2 različite - bilo koji CT4xx0 i SB0220 onda ja i ti možemo da pričamo o Live-u. ;) Usput na googlu možeš da se uveriš da obe imaju isti čip.
Do tada ti samo :party: u prazno kao ja sada kada bih uzeo tebi da pričam o zvučnicima od nekoliko stotina € koji me za sada u životu ne zanimaju niti su me...
Ja sam tip čoveka koji shvata da 1 čovek ne može sve da zna a ako me nešto bude zanimalo i ako budem imao vremena i volje ja ću da se potrudim da savladam to što ne zanči automatski da ću uspeti ("iz prve")...
Forumi (među kojim spada i ovaj) su mi put do toga. Pomoć.
A sigurno nisam od onih koji kupe BMW-a pa :wc: po VW-u, OPEL-u i sl. i ako se nisu ni provozali u tim kolima a kamoli imali ih da bi znali po nešto o tim automobilima...
:wave:

Minidisk u sebi sadrzi DAC na koji moze da se dovede digitalni signal sa PC-a
Odakle ide taj digitialni signal? Šta je "izvor", šta ga stvara?

naravno rutujes izlaz sa zvucne na digitalni...
Sa koje zvučne? Integrale?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno