HvalaŠto bliže nuli, to bolje, dakle -20 je bolje od -25 dBm, isto kao i za Wi-Fi i signal mobilne telefonije ako si ikad gledao u telefonu te vrednosti, samo se vrednosti kreću u različitim opsezima.
Radi lakšeg pamćenja, isto je kao kod negativnih temperatura, što više u minusu, to gore.
Evo ovako:Pozdrav. 20ak godina koristim kablovsku i nisam ranije istrazivao za satelitsku i nisam upucen kako funkcionise satelitska i verovatno bi mi trebali dani ili cak i nedelje da istrazim temu pa ako bi neko bio ljubazan da me malo uputi?
Imam 2 televizora koji imaju ugradjen DVB-S2, da li to vredi nesto (mislim da imaju sve resivere, pored C trebalo bi i T2, mozda i S)? Da li je skupa satelitska sto se tice opreme i da li su kanali dostupni ili zakljucani? Da li je bolja opcija da se nabavi nekakva antena i da se iskoristi T2 resiver koji je dostupan na televizorima cisto da baca sliku?
Da li moze da se iskoristi racunar i ako da koja je minimalna specifikacija? Vidim da se pominju u komentarima boxevi za satelitsku kao na primer VU+Zero4K gde mi specifikacija pokazuje da je moguce instalirati neki specificni linux za gledanje sadrzaja gde procesor i graficka mozda igraju bitnu ulogu i da podrzavaju mozda sve sto i taj box, mozda eventualno ako se koristi tanjir ili kako se vec zove satelitska antena da se spoji nekakvim adapterom do racunara, usb ili slicno? Neki moj pogled ili razmisljanje..
Pozdrav. 20ak godina koristim kablovsku i nisam ranije istrazivao za satelitsku i nisam upucen kako funkcionise satelitska i verovatno bi mi trebali dani ili cak i nedelje da istrazim temu pa ako bi neko bio ljubazan da me malo uputi?
Imam 2 televizora koji imaju ugradjen DVB-S2, da li to vredi nesto (mislim da imaju sve resivere, pored C trebalo bi i T2, mozda i S)? Da li je skupa satelitska sto se tice opreme i da li su kanali dostupni ili zakljucani? Da li je bolja opcija da se nabavi nekakva antena i da se iskoristi T2 resiver koji je dostupan na televizorima cisto da baca sliku?
Da li moze da se iskoristi racunar i ako da koja je minimalna specifikacija? Vidim da se pominju u komentarima boxevi za satelitsku kao na primer VU+Zero4K gde mi specifikacija pokazuje da je moguce instalirati neki specificni linux za gledanje sadrzaja gde procesor i graficka mozda igraju bitnu ulogu i da podrzavaju mozda sve sto i taj box, mozda eventualno ako se koristi tanjir ili kako se vec zove satelitska antena da se spoji nekakvim adapterom do racunara, usb ili slicno? Neki moj pogled ili razmisljanje..
Bravo, naježih se kada si ovo spomenuo 👏Kad se setim,izađu novi ključevi za Digi ja kao malo dete srećan 🙂
Hvala na detaljnom objasnjenju.Evo ovako:
Cena opreme zavisi koje satelite tj. koje kanale sa kojih satelita želiš da gledaš i na koliko televizora treba da se pošalje slika
Ako je u pitanju samo jedan satelit tj. jedna pozicija odakle dobijaš signal to je pristojna cena i za 2 TV-a bi te koštalo ako radiš skroz od početka 100€-150€
Tu ide antena "tanjir" popularno prečnika 70cm LNB twin sa dva izlaza za kabl koji ide u svaki TV posebno ili resiver. Ako ideš direktno kabl u TV možeš gledati samo otključane kanale.
Resiveri imaju odgovarajući softver koji se povezuje na servere putem internet mreže da bi u realnom vremenu otključavali kanale.
Softver za resivere postoje u dve popularne vrste tzv. Enigma 2 (baziran na Linux OS) i kineski Mars (kineski derivat Linux OS).
Resiveri za Mars su i 3x jeftiniji od Enigma 2 resivera, obe vrste otključavaju sličan broj kanala i naravno registracija na serveru kako bi preko interneta otključao se plaća na godišnjem nivou za obe vrste softvera.
Danas na satelitu su uglavnom DTH kompanije sa svojim paketima kanala koji su zaključani kako bi ih kompanije naplaćivale korisnicima.
Možeš ako želiš i takvu vrstu SAT usluge uzeti tipa domaći DTH koji se zove MSAT i potpisati ugovor sa njima na dve godine gde dobijaš njihov paket kanala uz svu opremu koju ti oni daju kao i mogućnost da gledaš slobodne kanale sa tog satelita gde je DTH paket.
Druga varijanta je ako želiš pratiti kanale sa više satelita tj. više pozicija onda je to i skuplje jer treba antena "tanjir" od minimum 1,2m prečnik i motor pozicioner. To prelazi cenu od 250€-300€. Ostala oprema je ista LNB twin i dva resivera za otključavanje ili direktno kabl u TV za slobodne otključane kanale.
Tu ima jedna mana da svi televizori ili resiveri mogu da prime signal samo sa jednog satelita prema kom je motor pozicioniran tj. okrenut.
Ima i treća najskuplja varijanta (oko 1000€) gde dolazi jedna velika antena prečnika 1,5m ili više antena različitih prečnika (tzv. SAT farma) sa više LNB uređaja na anteni za gledanje na više televizora ili resivera gde ide i multiswitch kako bi se sve to povezalo, i koji pruža najveći komfor.
On u isto vreme prihvata signal sa puno satelita (pozicija) i šalje na puno TV-a ili resivera gde je svakome dostupan ceo servis svih kanala koji se emituju sa tih satelita
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari