Šta je novo?

Sandy Bridge officijelni thread

Hehe, dobri ste - te cemu sluzi Sandy Bridge za onoga ko ima jednu ili dve generacije Intel platforme unazad, te zasto menjaju socket za svaku generaciju, odlucite se ;)

Biće da to ima veze sa CUDA i Tesla/Quadro kartama ;)

Oduvek kupujem proc do 200 evra (maraka) i to obično model od 180-185 evra.
Pa 2500K savrseno ulece u taj cenovni rang, i eto ga kod mene za 2,3 nedelje ;)

Meni nije problem dati te pare na CPU jer sam navikao, problem je dati više od 120 evra na matičnu ploču koja neće biti aktuelna više od šest meseci.

Sta te briga koliko je ploca aktuelna, vazno je da na njoj radi CPU koji smo konstantovali da ne mora da se menja dve,tri generacije. A taman su sad usvojeni neki novi standardi (USB 3.0, SATA 6GBs), tako da skoro nece nesto novo da izmisle :)

Poslednja izmena:
Obzirom da su one cene koje su procurele izgleda konacne, Intel je napokon oladio sa cenama i to ne cekajuci na odgovor AMD-a (koji se ceka vec godinama). Naime 317$ za top model Sandy Bridge-a meni i dalje deluje nestvarno, ako znamo da je Intel do pre samo godinu dana za top quad-core procesor trazio 1000$.

ovo nisu top modeli, vec ce to biti 2011 i bice oni po 'iljadarku sigurno ..druga je stvar sto se lagano prelazi sa 4 na 6 mainstream core-ova

...Obzirom da su one cene koje su procurele izgleda konacne, Intel je napokon oladio sa cenama i to ne cekajuci na odgovor AMD-a (koji se ceka vec godinama). Naime 317$ za top model Sandy Bridge-a meni i dalje deluje nestvarno, ako znamo da je Intel do pre samo godinu dana za top quad-core procesor trazio 1000$...

Biće da to ima veze sa CUDA i Tesla/Quadro kartama ;)

Nisam profi overkloker tako da mi to što je Intel spustio najjači model na konačno razumnih 300 evra ne znači ništa (nikada nisam mogao da shvatim davanje 1000$ na CPU). Oduvek kupujem proc do 200 evra (maraka) i to obično model od 180-185 evra. Meni nije problem dati te pare na CPU jer sam navikao, problem je dati više od 120 evra na matičnu ploču koja neće biti aktuelna više od šest meseci. Kada prestanu da se izmotavaju i da pakuju novi CPU uz novo podnožje (bez koga se nije moglo iako ima samo iglicu više..) onda ću opet gledati u pravcu Intela.

Intel će i danas a bogami i posle predstavljanja za svoj najjači procesor tražiti $1000 - To je i7 980X.

Zaboravljate da je Sandy Bridge naslednik Lynnfield-a (Od kojeg će neminovno biti brži) a ne Bloomfield/Gulftown-a.

http://www.overclock.net/attachment...d1286285144-sandybridge-980x-990x-roadmap.png

I Lynnfield i Bloomfield gube smisao izlaskom Sandy Bridge-a. Kupiti skuplji a sporiji procesor koji uz to trosi vise nema bas puno smisla.

POtreba ili svrab u džepu...

Za sad ne vidim šta će mi ta/j Sandy, pored ovog i5.

...a da, komšija će imati veći scor u 3DMark 2011....

I Lynnfield i Bloomfield gube smisao izlaskom Sandy Bridge-a. Kupiti skuplji a sporiji procesor koji uz to trosi vise nema bas puno smisla.

Hrabra izjava.
Još uvek nema dovoljno informacija... Jedino se za potrošnju slažem, ipak je sitniji proizvodni proces.

Uzmimam kao pretpostavku da će 2600K ($317, 3,4GHz) recimo biti u rangu sa Core i7 950 ($295 3,04GHz). Sve i da se klokuje na 4.8GHz (+1.2GHz) koji smo videli na nekom screen shoot-u sa (kao i ogromnih 1.45V u 32nm?!) opet smo na egalu jer 4.2GHz dobiti na 950-ki nije neka nauka.

EDIT: Pod "hrabra izjava" misli se na "skuplji a sporiji procesor tvrdnju".

Poslednja izmena:
SB LGA1155 je laka artiljerija i zamena za i3 i i5 procesore. Pravi entuzijasti koji su pikirali na i920 ili i950 ali i oni koji su razmatrali Phenom II X6 ili ih već imaju mogu eventualno da dožive uzbuđenje sa 2600K. Pravi afrodizijak dolazi kasnije u vidu LGA2011 platforme i procesora koji će je ispratiti. Ako se tu pojavi nešto u rangu ~$300 eto nama vlažnih snova.

Hrabra izjava.
Još uvek nema dovoljno informacija... Jedino se za potrošnju slažem, ipak je sitniji proizvodni proces.

Uzmimam kao pretpostavku da će 2600K ($317, 3,4GHz) recimo biti u rangu sa Core i7 950 ($295 3,04GHz). Sve i da se klokuje na 4.8GHz (+1.2GHz) koji smo videli na nekom screen shoot-u sa (kao i ogromnih 1.45V u 32nm?!) opet smo na egalu jer 4.2GHz dobiti na 950-ki nije neka nauka.

EDIT: Pod "hrabra izjava" misli se na "skuplji a sporiji procesor tvrdnju".

Nazalost, xtremesystems kao forum sa najvise do sada postovanih SB-P67 user rezultata je potpuno zabranio pristup tim temama pa oni vise nisu vidljivi, ali srecom na drugim forumima ostao je malo stariji user preview 2600k + Biostar P67.
http://www.overclock.net/intel-cpus/866724-intel-lga1155-i7-2600k-w-biostar.html

Ovde ima malo skorova iz par aplikacija, ali ima lep Fritz chess benchmark.
i7 2600K 4c/8t @3.5GHz - 13212
i7 2600K 4c/8t @5GHz - 18839

Na sledecem linku se nalazi tabela rezultata iz pomenutog Fritza, a prenecu samo neke:
http://www.tomshardware.com/charts/desktop-cpu-charts-2010/Logic-Fritz-Chess,2419.html

i7 950 4c/8t @3.06GHz - 11659
i7 880 4c/8t @3.06GHz - 11974
i7 975XE 4c/8t @3.33GHz - 12619
i7 980X 6c/12t @3.33GHz - 17888
kod svih modela je bio ukljucen Turbo.

Na obrisanim postovima je bilo i Cinebench rezultata i i7 2600K je generalno bio brzi od svega ispod i7-970.
Ono sto je lepo je cinjenica da novi AVX set instrukcija tek treba da bude podrzan, a tada ce biti jos lepse.

Poslednja izmena:
Sve je to lepo, ali to je ipak 5 GHz,
Iskreno, uzimanje bilo kog SB modela koji nije otklkjucan predstavlja cistu glupost.
Zasto kupiti 2600 koji ne moze da se OC, kao mozes dzabe da nadjes i5 koji ce da ga pokid sa oc-om.

Iskreno, uzimanje bilo kog SB modela koji nije otklkjucan predstavlja cistu glupost.

Olako si barem 90% korisnika u svetu koji će kupiti ne-K modele proglasio glupanima. :)

Nisu svi ljudi overklokeri, čak štaviše, u (debeloj) manjini smo u odnosu na ukupan broj korisnika ili prodatih računara svejedno... Ima Intel kome da proda i ne-K modele, ne boj se...

Lično mislim da će 2600K biti odlična kupovina za sve koji su do sada pikirali na i7x0-i8x0-i9x0 klasu. Kao upgrade i9x0, pa i i8x0, mislim da se SB mnogo ne isplati, ali razumem ima ljudi koji vole da eksperimentišu i imaju veći skor na benchmarkovima (valjda mirnije spavaju kada znaju da imaju brži komp od komšije). U principu, isplati se tek onima sa C2D dual core procesorima reda veličine 3GHz i slabijim. Oni će i u svakodnevnom radu zaista da primete ubrzanje bez da moraju da pokrenu kojekakve benchmarke...

Poslednja izmena:
Ja koliko znam i non K modeli se isto OC-uju samo su limitarini extreme oc vrednostima.Idu negde oko 1 Ghz iznad default clocka.Sasvim dovoljno.
A koliko smo mogli ispratiti testove Sandy clock za clock je brzi od Nehalem-a i7 tako da ne znam cemu nezadovoljstvo ?!
Ovo ce biti odlican upgrade cak i za one sa i5 platformama a da ne pominjem one koji su recimo na Yorkfield-u kao ja;)
Sasvim zadovoljavajuce performanse donosi Sandy.

Olako si barem 90% korisnika u svetu koji će kupiti ne-K modele proglasio glupanima. :)

Nisu svi ljudi overklokeri, čak štaviše, u (debeloj) manjini smo u odnosu na ukupan broj korisnika ili prodatih računara svejedno... Ima Intel kome da proda i ne-K modele, ne boj se...

Lično mislim da će 2600K biti odlična kupovina za sve koji su do sada pikirali na i7x0-i8x0-i9x0 klasu. Kao upgrade i9x0, pa i i8x0, mislim da se SB mnogo ne isplati, ali razumem ima ljudi koji vole da eksperimentišu i imaju veći skor na benchmarkovima (valjda mirnije spavaju kada znaju da imaju brži komp od komšije). U principu, isplati se tek onima sa C2D dual core procesorima reda veličine 3GHz i slabijim. Oni će i u svakodnevnom radu zaista da primete ubrzanje bez da moraju da pokrenu kojekakve benchmarke...

Nisam hteo nikoga da vredjam, uvek zaboravim na nezahtevne korisnike, neklokere...:)
Zaista nisam znao da i drugi SB modeli mogu da se OC.
Takodje stoji tvrdnja da je SB odlican upgrade sa Qxxx, ili nekog dual cora,
mada je cena najbitnija, a nju cemo tek da vidimo.:D

As for regular overclocking, performed with traditional methods and tricks, we can expect quite a few serious changes here as well. And they will hardly be welcomed with too much enthusiasm. Striving for maximum integration, Intel had to move the base clock frequency generator being moved to the chipset in LGA1155 platforms. However, this measure isn’t the one to have a fatal effect on the common overclocking procedures. The main issue is that this clock frequency generator is the only one in the system and it is responsible for generating all the frequencies. And as we know, not all busses and controllers can actually tolerate overclocking that well. For example, when we increase the PCI Express frequency or USB or SATA controllers speed, instability may occur fairly quickly. This factor is going to be a serious obstacle during CPU overclocking by raising the clock generator frequency.

Iz onog xbitlabs teksta.
Znači, može OC non-K modela, ali ...

U principu nemozes OC-vati vise od ~5Mhz magistrale, ali pojavom Z67 chipseta mocic normano da se igras sa FSB-om, tacan izlazak chipseta nije najavljen ali se zna da ce biti kao neki premium chipset sa mogucnoscu kontrole internog clock generatora

Počinje da se plaća ono što je do juče bilo besplatno. Zamisli: poseban čipset za overclock. Budale.

Znaci moze OC na ne K procesorima, ali moras da se izlanes za skupu plocu,
pa onda bolje da kupis 2600k?
Strasno je sta nam rade...:smackbum:

Sta nam rade, pa mi smo obicni konzjumeri, hleba i igara, sta nam vise treba. :)

cena? prava sitnica...

:rtfm:
:shock:

mozda i jeste, ako se uzme u obzir da ima svega 3-4 procesora koji su za 10 % brzi i kostaju priblizno ili vise od 1k $

Hmmmm, nesto mi je puno tih 1.45-1.55V koliko se preporucuje za overclock.

Pa nisu ovo 65nm C2D procesori, a cak i za njih je 1.55V bilo previse!

Nesto sumljam da ce dugo potrajati ovaj soket pogotovo sto se na njemu nece raditi vise od 4 jezgra tako da je ludost prelaziti sa 1156 na 1155:S:

Pa i nije predvidjeno da se sa 1156 prelazi na 1155... tona korisnika je ostala na c2d i c2q za njih je prelazak sasvim opravdan :)

A i sto se tice podrske za vise jezgara, ako Buldozer bude valjao icemu i ako za "sitan" kes ponudi 6-8 jezgara, ja sam 100% siguran da ce i intel ponuditi bar 6 jezgra za 1155

Navodno ce u okviru Ivy Bridge-a biti i 8-jezgreni procesori, i to sve na 1155 socketu. Trebao bi biti ipak nesto dugotrajniji od 1156.

Nazad
Vrh Dno