Šta je novo?

Sandy Bridge officijelni thread

2dspu15.png

Planirao sam da uzmem i7 950. ...

...medjutim, sada cu sacekati 9 januar. Da li neko zna kolika bi mogla biti cena za taj i7 2600K ovde po nasim prodavnicama?

...ili drugim recima sta bi se moglo uzeti za MAX 30K din (i7 950 je trenutno ~ 27K) ?

Takodje koja bi ploca mogla da ide uz njega (neka Gigabyte pretpostavljam)? Necu se izivljavati da sve to overklokujem, ali 'mozda' jednog dana kada mi bude zatrebalo, kloknem malo. To ne bi bilo skoro, vec kada masina bude pocela da zastareva (posto ja ne uzimam masinu na svkih 6-12 meseci, vec na svakih par godina)

...i kada bi se procesori i maticne mogle ocekivati da stignu u srbiji?

Hvala

p.s. koliko brzo bi nov procesor 'naterao' trenutnu cenu npr. i7 950 da ode nanize?

Poslednja izmena:
ne vjerujem da ce nanize ici i7 950, jer je tome procu cijena prepolovljena (otprilike na neku realnu cifru je dosla) ..prije ce bit da ce ga povuci sa trzista

Ok, ako ce ga povuci sa trzista, ali me zanima da li bi novi i7-2600K mogao sa cenom biti 'tu negde' (do MAX 30K dinara)?

pa jos se ne zna koja ce im bit cijena ..a ako je ovo sa expreview-a tacno, to ti je otprilike cijena, samo u eurima ..plus sto vama u Srbiji sad porez ide na gore ..tako da moja prognoza ti je da ce to def ici preko 30k

Jos se ne zna da li ce PDV ici na gore. Danas treba da vidimo hoce li biti usvojeni amandmani. Ako prodju, nece biti povecanja sa 8% na 18% :)

По мени нема потребе за нечим јачим од 2500(K) осим ако се не бавите 3Д графиком или нечим слично захтевним. Све између 2600 и 2120 ми делује доста примамљиво. Мада, колико чујем, АМД пушта своје Булдожере у продају негде у априлу.

kako su ga zakomplikovali s ovom i7-com na raznim podnozjima ..ako dobro kapiram ovaj 2600 ima hyperthreading, al ne podrzava trokanalnu memoriju ..ako je tako, preskup je da boli

kako su ga zakomplikovali s ovom i7-com na raznim podnozjima ..ako dobro kapiram ovaj 2600 ima hyperthreading, al ne podrzava trokanalnu memoriju ..ako je tako, preskup je da boli

Kako je preskup pa nasledjuje cene dosadasnjih i5/i7 verzija! a brzi je u proseku 15%

pa tesko nasledjuje cijene, ako se vodimo ovom tabelom i7 2600>300e, dok je i7 870 vec od 240e, ako je vjerovat pcberzi ..a i to 15% prosjek mi ne djeluje ubjedljivo, ali vidjecemo kad izadju zvanicni review-i (vidio sam da je dosta brzi u 3d rendering/encoding i nekim igrama)

Vapaj u pustinji, ali ja savetujem, sacekajte Bulldozer, zaista sumnjam da je ikome bas tolika frka. Cisto da vam posle ne bude zao.

Vapaj u pustinji, ali ja savetujem, sacekajte Bulldozer, zaista sumnjam da je ikome bas tolika frka. Cisto da vam posle ne bude zao.

Zasto bi ga iko cekao?
Mislim da je suludo verovat u ista bez i jednog preview-a, istorija nas je ucila sta da ocekujemo od hypa... (phenom I, itd...)

Zasto bi ga iko cekao?
Mislim da je suludo verovat u ista bez i jednog preview-a, istorija nas je ucila sta da ocekujemo od hypa... (phenom I, itd...)

U ovom slucaju zbog dve stvari, prva je relativno kratak(ili podnosljiv) period do aprila/maja, drugo-iako nijednog previewa niti nagovestaja naravno nema, do informacija o arhitekuralnim resenjima koja ce biti implementirana te na osnovu njih izvedenih teorijskih prognoza performansi moze da se dodje(ne treba verovati ni u sta, slazem se, pogotovo ne "suludo", ali meni se cini da na osnovu dosad poznatih informacija ima osnova za malo strpljenja. Kome zaista hitno i bas sada ne treba cpu, razume se.)
No da ne offujem, ipak je tema ovde sandy.

Poslednja izmena:
@magny_cours
Vidi meni je AMD vec dao odgovor sa time kad je izjavio da ce Buldozer jezgro biti jeftino za proizvodnju iz toga sam izvukao sve zakljucke......

meni vapaji ne trebaju, sigurno necu odmah uzimat, a mozda i preskocim i ovu generaciju ..no, prvo da vidim kako ce skalirat sa cfx(i I7 prva gen je tu dosta bolji od mog C2Q), pa mozda tamo kad i ako padnu cijene

meni vapaji ne trebaju, sigurno necu odmah uzimat, a mozda i preskocim i ovu generaciju ..no, prvo da vidim kako ce skalirat sa cfx(i I7 prva gen je tu dosta bolji od mog C2Q), pa mozda tamo kad i ako padnu cijene

Pa tebi bi eventualno trebao jaci procesor samo zbog CF, inace za sve drugo q9550 je vise nego dovoljan, bar dok ne izadje nativni octa-core quad.

@magny_cours
Vidi meni je AMD vec dao odgovor sa time kad je izjavio da ce Buldozer jezgro biti jeftino za proizvodnju iz toga sam izvukao sve zakljucke......

koji si ti shampion u izmisljanju i umisljanju :d

Uostalom, cak i da je neko iz AMD-a ijavio to sto ti tvrdis da jeste (a nije!) sta ima lose u tome sto ce Bulldoer jezgro biti jeftino za proizvodnju??

Back to topic: zasto bi realno bilo ko kupovao novu maticnu plocu i novi procesor, ako vec poseduje aktuelnu i5/i7 platformu?? Sta ce tom bezmislenom investicijom realno dobiti? Zar nije bolje za manje para uzeti neku GTX570/580 ili HD6900 karticu???

Procesori su danas toliko jaki da su na putu da postanu slisleni isto koliko i preskupe ploce - jako malo!

Nedjo je napisao(la):
Back to topic: zasto bi realno bilo ko kupovao novu maticnu plocu i novi procesor, ako vec poseduje aktuelnu i5/i7 platformu?? Sta ce tom bezmislenom investicijom realno dobiti? Zar nije bolje za manje para uzeti neku GTX570/580 ili HD6900 karticu???
Pa i to je pitanje koliko je smisleno, ja bih pre jedan SSD od >100GB po normalnoj ceni ;)
Nedjo je napisao(la):
Procesori su danas toliko jaki da su na putu da postanu slisleni isto koliko i preskupe ploce - jako malo!
E to je tacno, ali ajde objasni ti to ljudima koji su preoptereceni grafikonima i procentima

Apsolutno se slažem sa ovim, neko ko ima i5/i7, ja bi tu čak dodao i q9xxx nema velikih razloga da prelazi na SB, svakako je bolje da te novce preusmeri negde drugde.

Naravno da je tako, ali moraš uzeti u obzir da Željko ima skrndelj procesor od 50 evra i da on ne može čekati pa nam svima ovde ispira mozak.

Ja lično čekam Bulldozer jer imam AMD procesor i zadovoljan sam njim iako nije u klasi i7 serije. Nadam se da če Bulldozer biti tu negde sa Sandy Bridge a voleo bih da bude brži zbog konkurencije. Ako bude brži a AMD se ne bude izmotavao sa cenama onda će Intel oladiti sa mužom kupaca (menjanje podnožja svakih šest meseci) i svi ćemo profitirati.

@Nedjo
Slobodno dokazi da gresim, dosta je i jedan preview Buldozera..... a sto se tice cene proizvodje na vise mesta sam kao glavnu odliku citao da je buldozer jezgro: "malo" i "jeftino" za proizvodnju, ovo da priznam nemora da znaci nista lose ali ja na osnovu toga vadim zakljucak da netreba ocekivati nesto spektakularno tako da stavrno nevidim kako ce se takva arhitektura pribliziti Sandy bridge-u.... a da ne kazem da konkretno neznamo datum izlaska u prodaju i cene vec samo neka nagadjanja...

"malo", "jeftino" i .... "efikasno", to je suština CMT pristupa ;)

@ zeljko
Kupi lepo sebi jedan x6, i ovako su dzabe,
i nemas brige ni za sandy ni buldozera:D

Naravno da na Sandy Bridge nece prelaziti vlasnici i5/i7 procesora, ali za one sa starijim procesorima, Sandy Bridge stize kao porucen.

Naravno da je tako, ali moraš uzeti u obzir da Željko ima skrndelj procesor od 50 evra i da on ne može čekati pa nam svima ovde ispira mozak.

Ja lično čekam Bulldozer jer imam AMD procesor i zadovoljan sam njim iako nije u klasi i7 serije. Nadam se da če Bulldozer biti tu negde sa Sandy Bridge a voleo bih da bude brži zbog konkurencije. Ako bude brži a AMD se ne bude izmotavao sa cenama onda će Intel oladiti sa mužom kupaca (menjanje podnožja svakih šest meseci) i svi ćemo profitirati.

Obzirom da su one cene koje su procurele izgleda konacne, Intel je napokon oladio sa cenama i to ne cekajuci na odgovor AMD-a (koji se ceka vec godinama). Naime 317$ za top model Sandy Bridge-a meni i dalje deluje nestvarno, ako znamo da je Intel do pre samo godinu dana za top quad-core procesor trazio 1000$.

@mcekovic: odlican tekst.

Poslednja izmena:
neg sta vi mislite, da li ce pasti cena i5 za 1156, recimo do leta, i kolko? :/

Zato je i cudno, ima CPU od 50e a sad ne moze da ceka par meseci vec mora da uzme odmah onaj od 300e. :p

Obzirom da su one cene koje su procurele izgleda konacne, Intel je napokon oladio sa cenama i to ne cekajuci na odgovor AMD-a (koji se ceka vec godinama). Naime 317$ za top model Sandy Bridge-a meni i dalje deluje nestvarno, ako znamo da je Intel do pre samo godinu dana za top quad-core procesor trazio 1000$.

Biće da to ima veze sa CUDA i Tesla/Quadro kartama ;)

Nisam profi overkloker tako da mi to što je Intel spustio najjači model na konačno razumnih 300 evra ne znači ništa (nikada nisam mogao da shvatim davanje 1000$ na CPU). Oduvek kupujem proc do 200 evra (maraka) i to obično model od 180-185 evra. Meni nije problem dati te pare na CPU jer sam navikao, problem je dati više od 120 evra na matičnu ploču koja neće biti aktuelna više od šest meseci. Kada prestanu da se izmotavaju i da pakuju novi CPU uz novo podnožje (bez koga se nije moglo iako ima samo iglicu više..) onda ću opet gledati u pravcu Intela.

Mislim vec ste dosadili sa socketima i plocama, ploce pored napjanja(kineskih) su NAJ KVARLJIVIJA roba!
Mislim da je ludost ulagati u CPU i drzat staru plocu pa meni su do sad pukle dve zadnje ploce (intel 865 i P35) i obe su trajala tacno ~ 3 godine (slucanost)

Takodje ko je bocno Phenom II u nf520 i slicne zna kakva je to suluda rabota

Vrh Dno