Šta je novo?

Sandy bridge E

...fingon82..Slazem se, ja imam lose memorije i spoljna temperatura je dosta niza danas. Neznam sta bi bilo leti na preko 35 stepeni. Ali u praksi sve mi odraduje na 4GHZ zato sutra skidam i ovaj dodatni ventilator i ostaje tako kako jeste.
Gledam kod "turok" core 2-66 a core 4-78 to je razlika 12 stepena i kod mene je slicno. Jedino ako nisam video neki drugi podatak gde je razlika 18 stepena.
Kod mog predhodnog AMD nije bilo neke razlike u temperaturi svakog jezgra, ocu reci da nije bilo vece variacije od 2 stepena. Kod intela se secam od 775 da je bilo velcih oscilacija po jezgru.

Poslednja izmena:
Imas u postu 117, na slici u donjem desnom uglu-Realtemp 3.7, razlika u max stepenima 76-94C

Koji bi bio maksimalni prag za vcore za 24h/7?

Ja sam nasao neke vrednosti na brzinu ..

20trrrd.png

Pustio sam i Prime95 i on prolazi bez greske..

E sad,posto me kopka da izvucem jos vecu frekvenciju gledao sam po forumima overclock.net ,xtreme systems,ljudi gruvaju preko 1.4v za 24h/7 !
Cak i 1.48v pa mi sad nije jasno zar to nije visok napon?
Ono sto sam primetio jeste da su se vise posvetili temperaturi a da napon ipak guraju vise..
Danas sam se tek prvi put zainteresovao da potrazim koji inffo vezano za oc ,i ovo sto sam setovao bilo je reseno veoma brzo,na osecaj..

Turok ,koji profil koristis za CPU load line?
Posto se radi o dinamickom naponu kako si ti to podesio?
Meni najvise odgovara kad stoji na midle,tj medium.
Tad mi je u load-u najnizi napon,samo u retkim situacijama pik bude negde oko 1.38v-1.39v !
Setovanje u biosu je na 1.40v ali u real time load je kao sa slike koju sam okacio.
Sto vise zatezem load line onda se napon dize..

^medium ili high... za one jace klokove sam mu davao high. trenutno(vec dva meseca) mi masina uopste nije oc-ovana, sve je stock(osim sto sam ugasio EIST).
i obrati paznju, ao ces da ga ozbiljno ocujes, da mu das boot-up voltage, kako se vec bese zove opcija... moras to da dizes da bi se probudio. tu moze i malo jaca vrednost, samo da se probudi, a posle pada na ostale zadate vrednosti.
evo jednog lepog oc guide, malo je generalizovan, ali ces se pohvatati sa novim opcijama... i, naravno, pogledaj rog forum. :wave:

Da video sam tu opciju ali to nisam nista setovao.
Koliko ide napon u odnosu na vcore?
Da juce sam bas gledao taj oc guide i evo sad gledam.
Pokusavam da nadjem najnize vrednosti za klok od 4.6 Ghz-4.7 Ghz.
Inace se nisam usrecio sa VID-om.VID mi je 1.36V bar tako pokazuje AIDA i Core Temp.
Koliki je tebi VID?

pa tu mozes da mu das 1.4-1.45 slobodno, samo da te to ne zeza na boot-u. kratkotrajno je, tako da nece praviti stetu.
sad da me koljes ne mogu da se setim podesavanja... a i flesnuo sam bios u medjuvremenu, tako da su mi profili otisli u nepovrat. kad malo zahladi, igracu se iz pocetka... ili kad promenim stan, jer mi je nesnosno vruce popodne kad udari sunce, cak ni klima ne pomaze dovoljno.

@pcbeast
chek chek malo kolega.
jel to mene ochi varaju ili si ti konachno uzeo novu zverku od kompa?
aj ochepi ti to na 4700 barem, i to avx linx, pozeljno bez ht-a, pa da vish kako prshte celzijusevi stapeni i gigaflospi

Za sad je stabilizovano na 4.6 Ghz.
Mrzi me da trazim setovanja za 4.7 Ghz,jedino da poteram cisto za bench.To mogu i sa 5 Ghz :D
Celzijusi nece da mogu obzirom da ga moj vodenjak dobro "sabija" ,ne prelazi 70c i to u toplom stanu,tj ovoj vrucini,mogu misliti kako ce zimi da bude :p
P.S.Nemam SP1 i necu da ga stavljam jer mi je klot stabilniji ,nema bagova..

Update..
Evo cine bench ..

2lv0fg6.png

Poslednja izmena:
ako ti je 12 min obichnog linxa sa nepunih 2gb rama zauzetih merilo stabilnosti tog sistema... onda ok :D

Ti kao da mene ne znas .
Primeovao sam celu noc ,razne kombinacije.
LinX cak i manje opterecuje Sandy arhitekturu i svugde se preporucuje prime kao
bolji izbor sto se generalno poklopilo i sa mojim iskustvom.
Memorija je svakako na defaultu ,na njenim fabrickim specifikacijama..

Sa tim hladjenjem bolje da si uzeo i7 2700k i vozio se na 5Ghz :) , IB je blagi fail osim sto ima bolju integru :d

jeste prime keva za sendice, al ja eto videh samo onu najmanje bitnu varijantu kad je on u pitanju, a to je obichan linx i to pushten smeshnih 12 minuta sa smeshno malo rama :)
da si okachio prajm..... (mozda i jesi negde u temi, al nisam video).
takodjer, avx linx najvishe zagreje i najvishe optereti samo i iskljuchivo CPU, tako da, ne treba ni njega eliminisati, al dobro...ne koristish sp1, ***....

Poslednja izmena:
'teo sam malo da trolujem pc zver :D Ako mi verujes nisam ni video sta je kupio sve, znam da je branio IB po svim temama pa reko to je i pazario :)

Sad bas gledam, ima vr'h masinu s'tim sto mi nije jasno sto se nije otvorio za ssd :)

Malo sam popravio rezultat..
Sad ide sa nizim naponom..
4.8 Ghz cu da probam cisto da vidim kakvo setovanje potrazuje za taj klok.
Inace ovo je samo jedna od opcija,jedan put kako moze da se nasteluje masina,mogucnosti su
zaista velike.
Cilj mi je da sa sto manjim naponom ostvarim sto veci klok.

2lmw3yp.png

Koju ram memoriju koristis sa i7-3820, jel cetvoro-kanalna ili je dvo-kanalna?

Kome je ovo upuceno?
Kod mene je 3930K sa Quad Channel memorijom Muskin Redline..

Evo malo sam se igrao sa naponima,cisto da spustim sto nize za rock stabile 24h/7.

2zgezh4.png

Daj sad malo linx-a

Neće, to je što je. Intelovim procesorima ne pada lako cena...

samo i ti si omashio temu, ovo je o sendi bridzu-e, 2500k je obichan sendic ;)

a nece padati cena skoro jer amd pravi sve gore i gore procesore koje da bi prodao, daje budzashto, a intel se lepo shepuri i i drzi cene...moze mu se...nema konkurencije

Znam da je čovek omašio temu ali nisam hteo da budem neljubazan pa sam mu lepo rekao šta i kako ide.

E ja se izvinjavam sto sam promasio temu, nov sam na forumu, nemojte da mi zamerite :)

Vrh Dno