Šta je novo?

Sandy bridge E

S obzirom da nista nisi klokovao, to je taj rezultat...

Slabo mi je hladjenje cekam shrafove za H60 pa cu onda da odvalim clock. Moracu da zovem nekoga ko je malo vise u ovoj bransi da mi pomogne oko clocka al vec imam nekoga na umu.

Prvo da je otkljucam na 6970 pa ce da padne clock

Jel moze pomoc, gledao sam neke klipove kako se otkljucava graficka na 6970 ali ne znam koji program i koji bios za graficku da stavim. Imam sapphire 6950 sa 2 Gb rama. Ako bi neko bio ljubazan da mi pomogne bio bih mu zahvalan.

Hvala ti mirza nemam reci zaista.

Od 12 marta koristim I7 3820 posle Phenoma II X4 965. Mogu reci da je drasticna razlika. Prvo sam samo na SSD istaliro ovu verzije W8 (preview) sto se vrti po iternetu. Za pravo cudo sve je dobro i stabilno radilo do 4.3GHZ sa ukljucena 4 virtualna jezgra (nisam dalje forsirao) Imam jedan neverovatan podatak da nisam licno gledao ni sam nebi verovao. U W8 i par istalirana programa sam postigo sledece. Restart upaljenog racunara i but novog sistem do pocetne tacke odnosno potpuno podignutog sistema za 31 sec (merno stopericom). Moj komsa drug ima identicnu konfiguraciju, stavicemo malo vise podataka o ovom procesoru. On je cak dobio i bolje rezultate od mene. Bilo bi pozeljno da se ovde pise vise iz licnog iskustva, pez nagadanja, cuo, procitao i td. Drugo, ovaj procesor se ovih dana mogao nabaviti ovde na forumu za 190e sto je trenuto za procesor iz 2012 ovih perfomansi povoljna cena.

Jeste prilicno povoljna, ali ono sto je problem kod te platforme je visoka cena MB. Inace, procesor je manje vise istih performansi kao 2600K

http://www.anandtech.com/bench/Product/287?vs=523

Maticne ploce lga 2011 imas vec za manje od 200e, poredeci sa plocama lga 1155 i cipsetima Z68 I Z77 nije neka drasticna razlika. A da su manje vise istih perfomansi kako navodis nisam bas siguran gde si nabavio takve podatke. Ajmo ovako sta bi ti pre izabrao 2600k ili 2600s ovo je takoreci isti procesor ali ja bi pre uzeo 2600k.

Ovako: Asus P8Z68-V pro gen3 kupljena 17.01.2012 kostala 19900 din. (189e)
Gigabyte X79-UD3 kupljena 12.03.2012 kostala 20960 din. (190e)

Naravno da je Asus u srednjoj klasi lga 1155, sto se za Gigabyte ne moze reci. Ali ova dva soketa su dosta razlicita. Trebas samo fizicki da vidis velicinu i tezinu procesora za LGA 2011 i sve bi ti bilo jasno.
Imas ovde malo siru lepezu procesora lepo da se vidi gde ko pripada.
http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html

Prilozi

• 1 001.JPG
    1 001.JPG
    654.3 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
Nije ti bas merodavno poredjenje, uporedio si najjeftiniju 2011 plocu sa visom klasom 1155. Za 100e imas jako dobre p67 ploce koje nisu najjeftinije za sendi,ali po kvalitetu mogu da se mere sa GA plocom koju si naveo. Tako da je razlika 100e. Ta platforma ima smisla samo ako planiras da ides na 6-core, za quad je cist promasaj
Inace, ovaj link koji si postavio je sinteticki test, samim tim nije relevantan bog zna koliko. Ali ipak,i po njemu, 3820 je brzi 6% od 2600k i 2% od 2700k

Poslednja izmena:
Ne bih ja bas sa sigurnoscu rekao da je LGA1155 povoljniji, kad su maticne a i cela kombinacija MB+CPU u pitanju. Ovo sto je fingon82 rekao, stoji, ali isto tako stoji da kako idemo ka najvisoj klasi, konkretno Asus ROG plocama, razlika se smanjuje, cak je recimo u nasim maloprodajama trenutno svojevrsni paradoks-Asus Rampage IV Formula za LGA2011 je JEFTINIJA od Asus Maximus IV Extreme-Z za LGA1155.

Bogami bih u takvoj situaciji, a da sad uzimam Intel platformu baziranu na ROG plojki, bez razmisljanja isao na SB-E kombo, u kombinaciji sa 3820 izadje i jeftinije, sto je upravo neverovatno. Kasnije moze da se bocne i neki 3830 ili saceka Ivy Bridge-E, upgrade path definitivno bolji.

Ja sam i naveo da ove ploce nisu u istoj klasi za svoj socket, ali nevidim sta to ima vise i bolje Asus p8Z68 od Gigabyte X79 ud3. Moze li ovako zaboravimo koje procesore imamo, da sada kupujes nov procesor i po istoj ceni biras izmedu i7 2600k i i i7 3820 za koji bi se odlucio? Widecemo kako ce raditi sestojezgrani u W8, trenutno ne koristim pun pontecijal ni ovog procesora. Reci mi jesi testirao svoj procesor, koja je bila najveca stabilna frekvencija. Sto se tice Ivy Bridge videcemo sta nosi buducnost, samo da ne ispadne po onoj narodnoj, "tresla se gora rodio se mis"

novi rez bez kloka graficke kartice samo sa otkljucanim shaderima

Ustao sam i razmisljam sa razmisljanjem da otkljucam shadere na grafickoj karti. Razlika me je odusevila u 3DMARK Ventage. Dobio sam cak 1000 poena vise za graficku kartu a nista nisam klokovao niti voltovao. Evo i nekih slika da pokazem razliku:

ventage 2.jpg ventage 3.jpg

Jedini problem imam sa Sapphire TRIXX. Kada enableujem ULPS i resetujem racunar i dalje ne mogu da klokujem graficku jer ULPS nije disableovan. Nije mi jasno zasto je to tako.

Poslednja izmena:
Jer ULPS nije enableovan pardon.

Ja sam i naveo da ove ploce nisu u istoj klasi za svoj socket, ali nevidim sta to ima vise i bolje Asus p8Z68 od Gigabyte X79 ud3. Moze li ovako zaboravimo koje procesore imamo, da sada kupujes nov procesor i po istoj ceni biras izmedu i7 2600k i i i7 3820 za koji bi se odlucio? Widecemo kako ce raditi sestojezgrani u W8, trenutno ne koristim pun pontecijal ni ovog procesora. Reci mi jesi testirao svoj procesor, koja je bila najveca stabilna frekvencija. Sto se tice Ivy Bridge videcemo sta nosi buducnost, samo da ne ispadne po onoj narodnoj, "tresla se gora rodio se mis"

Ako bih birao izmedju ta dva uzeo bih skuplji ;) ja ti kazem da su maltene istih performansi, ne znam sto je to tesko prihvatiti. I da je 3820 dobar kao prelazno resenje, inace je bacanje para u poredjenju za 2600k i odgovarajucom mb. Vise se i greje, te mu treba bolji kuler. Sam po sebi ta Asus MB koju si naveo nije mnogo bolja od GA x79 UD3, ali ta GA ploca ima relativno slabu naponsku za ekstremniji overklok. A za sendija i 6 faza je dosta. Tu je razlika.
Meni je 2600k radio na boxu na 4GHz i 1.2V, vise ga nisam probao zbog box kulera

Ako bih birao izmedju ta dva uzeo bih skuplji ;) ja ti kazem da su maltene istih performansi, ne znam sto je to tesko prihvatiti. I da je 3820 dobar kao prelazno resenje, inace je bacanje para u poredjenju za 2600k i odgovarajucom mb. Vise se i greje, te mu treba bolji kuler. Sam po sebi ta Asus MB koju si naveo nije mnogo bolja od GA x79 UD3, ali ta GA ploca ima relativno slabu naponsku za ekstremniji overklok. A za sendija i 6 faza je dosta. Tu je razlika.
Meni je 2600k radio na boxu na 4GHz i 1.2V, vise ga nisam probao zbog box kulera

Evo ti nesto sto sam ja pronasao vezano za I7 3820. Mozes tu da mu vidis performanse koje je ta ekipica postigla u poredjenju procesora. Kako navodi taj klub najbolje opcije i najstabilniji rad ima I7 3820 i sa i bez OC-a a da ne pricam da ubedljivo najveci OC postizu upravo sa I7 3820!

http://www.overclockersclub.com/reviews/intel_corei7_3820/

:) neiskustvo. Prvo, ako pogledas sve rezultate koje si okacio videces da razlika nije veca od par % maltene nikad (izmedju 2600k i 3820). Uvek su jedan pored drugog bilo na deff bilo max oc. Zatim, dosta primeraka 2600k na 1.48V koliko je bio ovaj 3820 u reviewu klokovan moze da prebaci 5ghz kao i ovaj njihov 3820. Zatim, ne znam kako si to preveo ili sta su oni mislili sa pojmom stabilnije radi klokovana 3820-ili je stabilno ili je nestabilno, nema stabilnije i nestabilnije, nema tu kompromisa. Sta to znaci, stabilnija je pa popijem plavi ekran na 2 sata umesto svaki sat? :) ovde kao i svuda je merodavna samo 100% stabilna platforma, tako da ne postoje pojmovi stabilnije i nestabilnije. Zatim, ta ploca koju reklamirate (GB X79 UD3) nije za takve ekstremne napone za CPU jer ima relativno slabu naponsku i naponska bi bila na granici da pukne kao petarda. Stavili su za test ASUS Rampage IV Extreme od 350 eura. Znaci, 200-250e skuplja platforma za 5% bolje rezultate. I zato sto je ta mb 350e zato i ima najbolje (najdetaljnije) OC opcije, nema to veze sa procesorom, a i z68 ploca od 150-200e ima isto takve napredne opcije

edit: plus troskovi za bolji kuler koji je potreban da ohladi 3820 za razliku od 2600k kome je kuler od 25-30e dovoljan za 4.6ghz 24/7. Plus nedostupnost na nasem trzistu.

Poslednja izmena:
Zasto bi 3820 bio topliji od 2600k? Nego, X79/3820 jeste dosta bolja opcija od 2600k samo u slucaju multi-gpu gaming-a, po meni za sve ostalo (vezano za igranje) je bolji obican SB pa cak i 2500k jer razlika u perf/$ nenormalno velika u korist obicnog SB. E sad po ovim slogiranim cenama za Z77 i ja sam razmisljam da idem na 3820/X79 umesto 3770k/Z77...

@s16
mora da se salis...zasto bi bio topliji??? Mozda zbog vece povrsine 294 u odnosu na 216mm2 za 2600k? Zbog 130W prema 95W? Vise L3 kesa? Ili svih ovih razlika :)

ne znam sto se toliko njih buni kad se pomene da je 3820 po performansama isti kao 2600K, sta vam je ljudi, to je tako ocigledno da nemam reci :)

Poslednja izmena:
To 130w prema 95w nema veze sa zivotom, svi znamo koliko trose jedan a koliko drugi kad su klokovani, tj trose isto.. I 2600k bi bio deklarisan na 130w da mu je veci default klok. Drugo, moze samo da se manje greje zbog povrsine jer ce bolje da se resi toplote, tj dosta veci kontakt sa hladnjakom... Koliko ja znam imaju isti broj tranzistora, nek' me neko ispravi ako gresim...

To 130w prema 95w nema veze sa zivotom, svi znamo koliko trose jedan a koliko drugi kad su klokovani, tj trose isto.. I 2600k bi bio deklarisan na 130w da mu je veci default klok. Drugo, moze samo da se manje greje zbog povrsine jer ce bolje da se resi toplote, tj dosta veci kontakt sa hladnjakom... Koliko ja znam imaju isti broj tranzistora, nek' me neko ispravi ako gresim...

Evo ja te ispravljam jer gresis. Ne mogu nikad da imaju isti broj tranzistora jer su u istom proizvodnom procesu, a 3820 ima vise L3 kesa. Odnos je 1.27mil/0.99mil. I 2700k je 100mhz sporiji od 3820 pa ima 95W, tako da si i tu pogresio sem ako ne mislis da za 100mhz treba 35w.
I da, istina je da je disipacija problem ako je povrsina naleganja tj povrsina cpu-a mala, ali to na sendiju ne dolazi do izrazaja, taj problem se ocekuje sa 22nm i nize. I na gpu cipovima koji imaju malu povrsinu tipa 130mm2

Poslednja izmena:
Moguce da sam se ja utripovao, nemoj da shvatas licno, zato sam i rekao da me neko ispravi :p Al stvarno ne mogu da verujem da 3820 greje vise... Jel moze objasnjenje gde je onda tih 35w? Al jednu stvar ne gresim, to je da ni 2600k/2700k ni 3820 ne trose ni priblizno svom deklarisanom TDP-u, tek kad krene klok ali to je vec druga prica...

Da, to je tacno. Bez gpu-a 2600k trosi 77W. A L3 kes utice prilicno na potrosnju i na zagrevanje

edit: zaboravio sam da pomenem, 3820 nema GPU deo, te kad se iz jednacine izbaci gpu na 2600/2700k koje skoro niko ne koristi, potrosnja je 77w/130w. I memorijski kontroler na 3820 je kompleksniji i pridodaje vecem zagrevanju takodje, a ne daje bog zna kakve benefite

Poslednja izmena:
@fingon82

Iskreno nisam bio kod kuce pa nisam stigo da odgovorim ranije. Da li je danak neiskustvu ili ne to je relevantno. Evo ti jedan primer da vidis kolike su temperature u idle rezimu, a pri tom nemam nikakav poseban hladnjak za procesor (CM 412S).

primer 1.jpg

Ako treba pokrenucu i prime 95 ili linx pa cu ti prikaciti sliku da vidis kolike su temperature

Pitanje za tebe gde si ti procitao da ima slabu naponsku za tu plocu? Ja citam samo ovo:

http://www.gigabyte.us/products/product-page.aspx?pid=4050#ov

Poslednja izmena:
Ne znam zasto smatras bitnim temperature u idle rezimu? To je totalno nebitna stvar. Meni su na 2600k na BOX-u bile 32C na 4.8ghz. Usao u win da vidim dal hoce.
3820 ne trosi puno vise od 2600k i ne greje se mnogo vise-za razliku od 6 core, malo sam detaljnije izucio taj procesor posle nase male rasprave. Nije me interesovao jer sam kad je izasao video da je maltene isti kao 2600k. Sto se naponske tice, na nekoliko mesta sam procitao da su ljudima crkavale ploce GB x79 ud3 od prilicno velikog napona za cpu. Imas o tome i na ovom forumu, pogledaj

Sudeci kako (fingon82) pise o 2600k ispada da je Intel pogresio sa novim socketom LGA 2011. To je kao kad bi neko tvrdio da je Lga 775 bolji od 1155 ili 1156. Stvarno neznam zasto bacamo novac kad smo sve mogli da radimao i na nekom cetvorojezgranom procesoru na LGA 775. Evo i nekih osnovnih podataka kolika je razlika presudite sami.

i7 3820 - i7 2600K

Base clock 3.6GHZ - 3.4GHZ
L3 Chche 10MB - 8MB
Memeoru controller 4channels (1.6ghz) - 2channels (1.333ghz)
Izrada 32nm 1270 mil.tranz. - 995mil. tranzistora

Da ne ulazim i u druge detalje. Mogu reci da je prednost 2600k u integrisanoj grafici, (kome je potrebna). Jedino nisam nigde procitao da se neki gamer hvali tom grafikom. Nepije vodu ni prica rada procesora u idle rezimu, 3820 na 3.6ghz nema neko grejanje hladen box coolerom nista vise nego 2600k iako je frekvencija 200mhz veca i 275 miliona tranzistora vise. Danas su velikoj upotrebi AMD i Intelovi dual core procesori koji ne premasuju 270 mil. tranzistoora.

Poslednja izmena:
;) samo ti uzivaj u 3820, pusti mene, kao da znam nesto

Nazad
Vrh Dno