Šta je novo?

Sandy bridge E

tehn1ka

Cenjen
Učlanjen(a)
22.10.2011
Poena
199
Ima li iko iskustva i sta mislite od I7 3820?

Mislim da ces ovde tesko naci nekog sa "iskustvom" na toj platformi, a razlog je jasan :d Mislim da samo jedan user koristi X79+3930k kombo na benchu, mozda i ima jos poneko ali tesko. Iskustva mozes naci po stranim forumima, nije problem, uglavnom sve se manje vise zna pa i ne moras da se cimas, vrhunska platforma, vrhunskih performansi, ali i vrlo vrhunske cene nazalost.😉
Klasa iznad svega ostalog sto postoji, zapravo i nema sa cim da se poredi, jer je sve ostalo daleko daleko iza.

Sto se tice tvog pitanja u vezi i7 3820, procesor po meni ima smisla samo u jednoj varijanti-ako hoces na X79 a nameravas da sacekas neki punokrvni Ivy Bridge-E pa da ti ovaj 3820 sluzi kao prelazno resenje. Ako par nameravas da 3820 uzimas kao CPU sa namerom da se na njemu i zadrzis, onda tako nesto i nema smisla, buduci quad core Sandy imas u povoljnijoj varijanti na LGA 1155 platformi. Ne kazem da je 3820 los, naprotiv, ali ako je vec namera ici na "obicni" i7, onda nema poente uzimati X79 plocu.

Evo ga test Intel Core i7-3820 vs. Core i7-2700K and Core i7-3930K pa pročitaj polako.
Ima "partially unlocked" množilac, tačnije do 43. Jeftiniji je duplo od 3930k, ali mislim da se ne isplati. Sve ti je već magny_cours napisao šta je i kako je. i5 2500k je best buy i dalje (za igre i slično), 2600k ako ti treba hyperthreading, a ivy bridge koji treba da izađe će biti po svemu sudeći pun pogodak.

Ima li iko iskustva i sta mislite od I7 3820?

Nije nešto, odmah da ti kažem. Ali ako planiraš da pređeš na ovu platformu možeš da kupiš samo ploču ali NE SADA, već da sačekaš početak ili sredinu leta. Tada će, verovatno, cena LGA2011 ploča opasti i biće bolja snabdevenost tržištom istih. Tada onda, negde u julu, kupi samo ploču (poželjno ili AsRock ili Asus) i onda sa pločom čekaj razvoj situacije.

A ako ne planiraš da ozbiljno pređeš na ovu platformu, bolje sačekaj pojavu Ivy Bridge procesora 29.aprila i onda negde u maju ili junu kupi kompletnu platformu i to ima da ti traje makar 3 godine a da ne osetiš uopšte daje slabo.

P.S. Ako se opredeliš za ovu prvu kombinaciju, da kupiš samo ploču , onda ti je najpametnije da sačekaš pojavu 8-core Ivy Bridge-E procesora. U suprotnom, bolje je da kupiš odmah u maju ili junu ovde godine Ivy Bridge i neku kvalitetniju Asus Z77 ploču i ima Bog da te vidi.

^ Ja iskreno ne verujem da ce nesto drasticno pasti cene SB-E plocama. Pa pogledaj sad cene, da kupis extra plocu lga2011, treba ti manje od 200e. Koliko ti mislis da ce biti? 100e? 🙂

Momci pitam Vas samo iz razloga sto sam gledao prethodnu temu. Vec imam I7 3820 i digao sam ga na 4.8 ghz. Stabilno radi i na 5 bez problema ali nema potrebe da ga opterecujem. Temperatura u idle rezimu ne ide preko 45 stepeni i radi ko svajcarski sat. Inace cak vam za ovakav clock ne treba neko specijalno hladjenje da bi radio stabilno. Ako mene pitate ja ga toplo preporucujem. Terao sam do sada I7 2600k i dobar je. Njega sam terao na 4.8 bez problema ali ali je imao extravagantnu temperaturu. I7 3820 radi na temperaturi i do 15 stepeni manjoj.

Cisto me je interesovalo sta mislite i da li je iko probao ovako nesto pa da vidim dal je to meni upala dobra serija ovih procesora. Istina je da je mnozioc/lac 43 al i nije mnogo bitan.

Momci pitam Vas samo iz razloga sto sam gledao prethodnu temu. Vec imam I7 3820 i digao sam ga na 4.8 ghz. Stabilno radi i na 5 bez problema ali nema potrebe da ga opterecujem. Temperatura u idle rezimu ne ide preko 45 stepeni i radi ko svajcarski sat. Inace cak vam za ovakav clock ne treba neko specijalno hladjenje da bi radio stabilno. Ako mene pitate ja ga toplo preporucujem. Terao sam do sada I7 2600k i dobar je. Njega sam terao na 4.8 bez problema ali ali je imao extravagantnu temperaturu. I7 3820 radi na temperaturi i do 15 stepeni manjoj.

Cisto me je interesovalo sta mislite i da li je iko probao ovako nesto pa da vidim dal je to meni upala dobra serija ovih procesora. Istina je da je mnozioc/lac 43 al i nije mnogo bitan.

A na kom naponu ti radi cpu na 4.8?

U CPU-z pokazuje pod prime95 100% opterecenjem da radi na 1.46 V.

Namesti malo bolje odnos LLC i napona tako da ti vdrop bude tu negde na 1.46 da ga ne bih przio bezveze na 1.5v... Ali da, i 1.46v je mnogo...

Ne teram ga ja na 1.5. Nemam ja potrebe za takvim stvarima. To je samo probano da li ce stabilno raditi sistem na toj voltazi. Sto bi se reklo moze lepo da se potera.

Drugari moram da Vam se izvinem. Zasto se izvinjavam. Sve sto vidite gore napisano od strane mog acca nije istina osim da imam I7 3820. Izazvali ste veliki revolt kod mog mladjeg brata prethodnom temom kako je losa investicija kupiti I7 3820 i kako je I7 2600K bolji procesor. Valjda je hteo da Vam se osveti ili sta vec zaista ne znam. Sve cifre koje su navedene gore su sa nekih testova nadjenih na youtube. Vidi se u testovima sve i svasta ali nisam ja na nivou nekog Hiper clockera. Sta vise mislim da je klokovanje ovog procesora nepotrebno, bar za moje potrebe. Jos jednom se izvinjavam u nadi da mi necete banovati acc.

Pa ne zaista decko je nemam reci. Ovo je jedino mesto gde nesto mogu da pronadjem i da procitam, a pri tom da neko realno ima prakticno iskustvo vezano za stvari koje me interesuju. Stvarno ne znam sta je hteo da postigne i jos jednom se izvinjavam. Pisao sam molbu admin timu da obrise temu da se vise ne brukam.

Vala svašta, ubuduće promeni šifru i UVEK se odloguj sa Benchmark foruma kada nisi na kompjuteru, tako ćeš sprečiti da ti neko zloupotrebi nalog !!!

Brat mi je mlad i besan. Misli da je sve sto leti to se jede.

Ma desava se, k'o da je bitno 🙂

Za iskupljenje, mogao bi da izvrtis neki vantage i 3dmark11 🙂

Obecavam da cu izvrteti sve testove koje znam i okaciti rezultate, naravno na stock podesavanjima. Imam trenutno problem sa grafickom karticom pa kad se to resi postavljam. Videcu i da napravim u video formatu.

ma screenshot je najbolji, malo da vidimo kako vuce taj proc 😉 A koju grafiku imas?

Sapphire HD 6950 dirth 3 special edition 2 Gb

I mene interesuje 3dmark 11, da vidimo da li bustuje rezultat na x79 čipsetu i sa 4 jezgra. I ajde ako te ne mrzi popuni lepo u profilu "moja mašina", mnogo brže može i da se pomogne i da se uporede rezultati.

@Tyler, a jel te ne mrzi mozda ti da izvrtis jedan Vantage, mnogo me interesuje rezultat GTX570 na x79 🙂

I mene interesuje 3dmark 11, da vidimo da li bustuje rezultat na x79 čipsetu i sa 4 jezgra. I ajde ako te ne mrzi popuni lepo u profilu "moja mašina", mnogo brže može i da se pomogne i da se uporede rezultati.

Aj i ti okachi ventidz i 3dmark 11 zanima me kako skalira sa gtx570 chisto da uporedimo rezove 🙂

A jel moze mala pomoc. Nije tema ta gde bih trebao ovo da pitam ali nemam vise gde i sta da pitam niti sta da radim. Kupio sam plocu proc ram hladjenje graficku. Plocu sam kupio Gigabite GA X79 UD3, proc vec znate, memorija Patriot Viper 2 extreme 8 Gb PC3 17000, Corsair H60 hladjenje (nisam dobio shrafove za LGA 2011 cekam da mi stignu ili sta vec, reklamirao sam kod prodavca), i grafiku znate. Spakovao sam masinu. Bez ikakvih podesavanja u biosu, znaci samo clear stock podesavanje, posle instalacije windows 7 ult 64x i instalacije poslednjih drivera za sve komponente, freezuje mi se slika u nekoliko slucajeva. Kada gledam youtube u full HD freezuje se posle 10-20 sec. Kada skeniram dokumenta posle 15 dokumenata skeniranih opet freeze. Dok gledam film se jednom freezovala slika. I jednom dok sam igrao Guild Wars 2. E sad problem je to sto sam uspeo da nadjem neku drugu grafiku mnogo mnogo slabiju od ove 8400 GS i sa njom sve ovo radi bez ikakvih problema (ne racunajuci Guild Wars 2, nisam ga ni pokretao). Znaci nisam pametan. Ranije na staroj konfiguraciji sa istom ovom grafickom sve je radilo bez ikakvih problema. Jedino sto mi se napajanje grejalo do besvesti ali mi je provetravanje tj protok vazduha u kucistu bio katastrofa pa sam sad kad sam pokupovao sve ove komponente kupio i 3 venta 120 mm i napravio da 2 uduvavaju vazduh a 1 izbacuje napolje i sada je napajanje hladno potpuno. Da li je moguce da mi je otisao 2D cip na grafickoj kartici ili mi mozda napajanje na baca dovoljno struje ili sta vec sve moguce sam probao nista nisam uspeo da uradim. Dajte neki predlog. Probao sam i sa starim driverima i sa starom verzijom flasha. Mislio sam da nije ram pa sam ga prebadao iz slota u slot. Sa 1 stickom pa sa drugim posebno. Staticki elektricitet nije moguc jer koristim antistatik bracer uvek kada montiram komponente tako da nisam mogao nista da zeznem od komponenti na taj nacin. Poludecu vise nisam pametan sta da radim. Odneo sam komp u jednu firmicu da mi pogledaju jer smatram da su dobri momci i da znaju posao, a pri tom sam tamo i pazario komponente nove pa da vidim dal mogu da nadju problem posto ja ocigledno ili nesto preskacem ili nesto ne vidim. Nisam bio u mogucnosti da postavim drugo napajanje jer nisam imao pa ce to odraditi momak iz te firmice, kao i sa drugom grafikom koja je potrosac za razliku od ove 8400 GS. PS PSU je OCZ silencer quad 750 W.

Na poslu sam pa cu povremeno dolaziti i odlaziti cisto da znate ako me nema doci cu.

Poslednja izmena:
@Tyler, a jel te ne mrzi mozda ti da izvrtis jedan Vantage, mnogo me interesuje rezultat GTX570 na x79 🙂

Ajd malo kasnije, puštao sam kad sam kupio komp, traje ko gladna godina, pa sam ga prekinuo lol. Okačiću popodne. Evo 3dmark 11 X i P score. Sve je na default.

Uključio sam i vantage da vrti, performance preset (default), kad se završi, okačiću skor.

Prilozi

• 3dmark 11 1920.webp
    3dmark 11 1920.webp
    31.1 KB · Pregleda: 54
  • 3dmark 11 p score.webp
    3dmark 11 p score.webp
    112.3 KB · Pregleda: 59
Poslednja izmena:
E necete verovati. Zvao me je momak iz firme gde sam odneo komp na dijagnostiku. Kaze da kod njega sve radi bez ikakvih problema. Dal je moguce da mi je problem sa naponom u samom zidu ili mozda u produznom kablu. Obesicu se majke mi.

Nazad
Vrh Dno