Šta je novo?

Sandy bridge E

..........tehn1ka..........

Kakvo je vase iskustvo sada posle vremenske distance od pedesetak dana. Posto imamo isti procesor i plocu, hteo sam da pitam kako ste u meduvremenu zadovoljni sa ovom konfiguraciom. Ja sam nedavno ugradio vodeno hladenje vise iz znatizelje nego potrebe.
Mozda bi trebalo otvoriti novu temu o ovom procesoru i socket lga 2011 malo toga ima na forumu. Mislim da su i ova natezanja clanova koji nemaju ovaj procesor, a pronalaze podatke po iternetu i onda iznose svoja misljenja neproduktivna i nemam nameru sa njima vise da polemisem.

:D a ti mislis da imas bolji uvid od mene ili nekog kao ja, koji je testove citao po netu? Uostalom, nisi imao 2600K, kako mozes da tvrdis da je puno sporiji i na osnovu cega(koristeci tvoju argumentaciju postavljam ovo pitanje, posto kazes nisam imao 3820)? Ovde si koliko se secam, kacio grafikone vezane za to da je 3820 brzi(a ne razumes se u iste pa nisi ni primetio koliko je razlika mala), nisi se pozivao na sopstveni primer. Cak i da jesi, demantovale bi te stotine testova po netu. Nije to monitor ili zvucnici, da se licnom obzervacijom dodje do nekih zakljucaka, i da je 20% brzi od 2600k ti a i niko drugi to nebi primetio u windows okruzenju.
Tako da je tvoja argumentacija isprazna

Poslednja izmena:
Neznam.... fingon82..... gde ste se vi prepoznali, nisam se vama ni obracao. Hteo sam licna iskustva nas kako si naveo "neiskusne" koji imamo taj procesor. Cisto radi usporedbe licnog iskustva skoro dva meseca nisam iznosio nikakve testove, cemu vracanje u proslost mislim da je ta polemika resena.
Sam si naveo gore (samo ti uzivaj u 3820, pusti mene, kao da znam nesto). Sto se sad mesas, nisam te nista spomenuo. SAMO PITAM ONE KORISNIKE KOJI POSEDUJU 3820 KAKVA SU NJIHOVA ISKUSTVA SA PROCESOROM.
A ako sam ja neiskusan koji sam izasao pre 31 godinu iz elektrotehnicke skole i prevrno gotovo sve od Commodore 64 do poslednjeg lga 2011 ukljucujuci i skoro sve serije AMD osim ove poslednje Buldozere.
To neznaci ako sam nowcomer da nemam iskustvo (nemojte podcenjivati goste na bencu), mozda me u proslosti nije interesovalo mesanje po forumima. Pitaj malo tvog kolegu Bugi ima i on ovaj procesor stavicemo uskoro i licne testove, ali bez ikakvog poredenja i omalozavanja bilo koje platforme, bilo kog procesora. Ovaj tvoj procesor smo zajedno testirali i pre nego sto ste vi kupili, kolega je to vec prodao.

Propustio sam odgovor vezan za grafikone. Ovde si me sa nekim pomesao, stavio sam samo CPU Bennchmarks sinteticki testovi procesora oko 1000 kom. to apsolutno nije uporedni test ova dva procesora (http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html). Sto se tice 2600k probao sam GTA 4 na njemu, nije bio moje vlasnistvo. Planirao sam kupiti njega ili 2700k. Plocu sam vec bio kupio Asus Z68v pro/gen3 (prodata je tu na Bencu jos postoji njen oglas) ali sam odustao. Bilo je ovde natpisa crkao procesor 2600k. Verovatno se javlja neki problem kod grasfickog dela cipa. Meni to bas nije jasno da intel tako crkne. Imao sam Prescott 3.4GHZ. Koji je radio kao grejalica i dan danas radi kod brata, ima jace hldenje nego danas dvojezgrani procesori. A ujedno je ispalo da se 3820 mogao nabaviti jevtinije od 2600k.

U pravu si da ne treba siriti diskusiju, ne gledam to po newcomer statusu, to je nebitno. Ali, sto se tice linka koji si postavio ranije(nisam te pomesao), govorilo se o 3820 i ostalim procesorima (ko gde pripada, bile su tvoje reci, sad sam pogledao), a 3820 pripada bas pored 2700K, razlika je u 2%. U tvom postu #89 si rekao da posto ja kazem da je 2700k isti kao 3820 svi treba da se vratimo na 775 DC (?). Nisam imao nameru da ulazim u neku opsirnu diskusiju po tom pitanju i da sirim flejm, samo kazem i govorio sam da je 3820 cpu koji bi dobar samo kao prelazno resenje do nekog 6-core cpu-a. Inace nema smisla ici na x79 platformu. Moje misljenje, slozices se, imam pravo na njega i potkrepljeno je dobrim argumentima.
Inace sto se tice tog crknutog 2600k, to nista ne znaci, stotine ljudi ga imaju, samo jedan je crkao. Moze biti i neka neopreznost korisnika ili neki previd, ne moze se utvrditi, mada ne verujem. Pitanje je da li to ima veze sa gpu delom cipa.
Mene konkretno zanima koliko ste uspeli da izvucete OC-a, ako ste ih poterali do granice, i koje su voltaze. I najbitnije, ima li vdroopa na ploci

Meni se isplatila i cetvorojezgrana platforma, ova ploca bas i nije za 6 jezgrane procesore, verovatno i znas zasto. Da, stavicu i neke podatke sa mojih testova. Ali nisam bas ubo
neki primerak, nista posebno. Zato sam i hteo da vidim druge testove, ovo na iternetu je druga prica, verovatno znas da se biraju primerci za test, dosta se toga radi po narudzbini.
Mene obicnog smrtnika interesuje ovo sto imamo. Znas i sam da za ovakav procesor i plocu treba vise od jedne prosecne plate u Srbiji.

apsolutno se slazem sa fingonom. sa 2600k sam presao na 3820. razlike bukvalno nema. ali imam u planu 3920k, u neko dogledno vreme. zato sam i uzeo ozbiljnu plocu(RIVE), koja ce pokazati snagu tek tamo...
za ove performanse, apsolutno je bacanje para x79 platforma zbog cene ploca. nivelisu se tek u najvisem angu. isplativo je tek sa 3930/3960. cetvorokanalna memorija ima svojih prednosti, ali se pokazuju u retkim situacijama, cak i u dual-channel modu, sandy bridge radi dosta bolje, tj. neprevazidjen je.

....turok....
Jesi radio neke testove,imas dobru plocu bilo bi interesatno videti rezultate.
A ovo da li se isplati ili ne zavisi od polazne tacke gledista. Vama se mozda nije isplatilo sa 2600k. Moja polazna platforma je bio AMD PHENOM 965. I daleko bolje sam prosao sa LGA 2011 nego da sam isao na 1155. Naglasavam da sam jevtinije nabavio nov 3820 nego u to vreme sto je bila cena polovnog 2600k. I nova ploca je bila ispod 200e.
I najzad je ipak 2011 noviji socket kao i procesor. Evo i jedne slike sve je u AUTO rezimu sa mnoziocem 43. Hladenje je izvedeno samo sa jednim ventilatorom od 12x12cm (Cooler Master Excalibur)

Prilozi

• Intel i7 3820.JPG
    Intel i7 3820.JPG
    391.7 KB · Pregleda: 46
stoji to da je moglo da se sastavi jeftinije, ali sa kakvom plocom... 4 slota za ram, ako iskoristis quad channel napinjes kontroler, grejanje, blizina(ako je neki veci vazdusnjak)...
nisam se previse zezao, skoro je uzeto, sve u svemu trenutno je na 4.5ghz, memorija na 2000mhz cl9. aida jos nije optimizovana za quad, pa ne iskoriscava full potencijal rama, pa su mi rezultati slabiji nego sa 2600k i ramom na 1866...
ali mogu da provrtim za neki dan, samo kazite sta vas zanima

Gledajuci procesore, isti q drugo pakovanje, gledajuci platformu, poredite babe i zabe... X79 je toliko bolja i kompletnija platforma da je to nesto neverovatno. Tek sad sa Z77 mozda i moze da se poredi, ali P67 i Z68 su mnogo bagovite ploce ne vezano za proizvodjaca, i bas se ima osecaj da su nezavrsene...

stoji to da je moglo da se sastavi jeftinije, ali sa kakvom plocom... 4 slota za ram, ako iskoristis quad channel napinjes kontroler, grejanje, blizina(ako je neki veci vazdusnjak)...
nisam se previse zezao, skoro je uzeto, sve u svemu trenutno je na 4.5ghz, memorija na 2000mhz cl9. aida jos nije optimizovana za quad, pa ne iskoriscava full potencijal rama, pa su mi rezultati slabiji nego sa 2600k i ramom na 1866...
ali mogu da provrtim za neki dan, samo kazite sta vas zanima

Mislis 8 ukupno?
Ta ploca koju imas ima jako velik potencijal u svakom smislu.
Tebi bi legao neki drugi CPU poput 3930K pa da ga ljudski overklokujes ;)
Znam kako je tekla kupovina,vec samo kazem da bi ti to leglo..

Sto se tice LGA 2011 ipak mislim da je sa razlogom Premium platforma mada za danasnje potrebe Sandy Bridge (Lga 1155) zavrsava posao.
U svakom slucaju sve ima svoje pa razlike i moraju da postoje kao i prednosti tako da je stvar izbora korisnika kako i same zelje (entuzijazma) prema cemu ce da se vodi.
Mada ako pogledamo malo sire,u svakom slucaju svakako vecu prednost ima platforma SB-E kao i bolju buducnost.

...turok...Stoji to, lepo je videti 4 slota sa jedne, 4 slota sa druge strane procesora, verovatno dobro i radi. Planirao sam i takvu plocu mogao sam kupiti ali odustao.
U praksi nisam popunio ni ova cetri slota, imam neki triple channel od ranije. Mozes li mi rece cemu danas 8 modula 32GB kapaciteta i koliko to kosta, osim da preselis OS. Navedi mi samo jednu aplikaciju koja bi napunila tvoje memorije verovatno imas 8GB. Kupovao sam ja ranije TOP modele ploca. Za godinu ili dve pojavi se novi socket koji totalno obezvredi plocu
i celiu platformu i onda opet jovo na novo ode ceo auto na racunare.
Kad to bude trebalo dotle cu promeniti plocu i uzeti procesor sa 8 ili 12 jezgra.

Poslednja izmena:
...turok....Da, znam za to nisi reko koliko love ova manja varijanta 32GB? Evo jos jedne slike sa promenom frekvencije i napon procesora 1.35V dobio sam 4.5GHZ. Napominjem da memorija nije adekvatna ovoj konfiguraciji, hladenje izvedeno jednim ventilarorom 12x12cm.
Kad nades vremena i volje postavi nesto slicno da vidim vase testove.

Prilozi

• Intel I7  3820.JPG
    Intel I7 3820.JPG
    382 KB · Pregleda: 763
Interesatna kombinacija, vrlo lepe temperateure. Cekam drugara da postavi njegove testove, njegov primerak je nesto bolji od mog procesora.
Reci mi oko pinova ploce jesi stvarno imao takav problem u V.H.

da... zali se jos i znacajan broj ljudi na njih. i ploce, i graficke karte... potpuno urnisan soket, par pinova je i falilo, a 7-8 je bilo iskrivljeno do same ploce, nemoguce za ispravljanje...
temperature su odlicne, ali i kuler je mrcina, i ventilator gura dosta vazduha, a i kuciste pripomaze... raven 3, ima dve 18-ice na dnu koje duvaju navise... na low guraju 80 cfm. na high(pojacane su bile za ovaj linx) guraju 130cfm.

edit: za ram. cene su sada skoro bezobrazno niske, a ovih 16gb prilicno dobrog rama je kostalo manje od 100eu...

Poslednja izmena:
za turoka da zna da ima odlican cpu ;)

Prilozi

• Capture.jpg
    Capture.jpg
    376.8 KB · Pregleda: 77
Poslednja izmena:
...bugi...
Ja znam da se potkrala greska u snimanju, ali zbog ostalih clanova treba ce repriza testa. Ja cak ocekujem da sa ovim hladenjem koje imas tvoj moze i na 4.8GHZ.

Svaka cast bugi, koji god cpu uzmes zalomi ti se minimum solidan primerak. Kad budem kupovao neki vodim tebe da biras na eci peci pec :D

4.7ghz na 1.44v, solidan primerak; mada mi 4.45ghz turokovih na 1.3v malo vise obecava.

Poslednja izmena:
Turok jesi li lepo namontirao kuler, dobro zategao srafove, i pravilno naneo pastu? Razlika u temperaturama izmedju najtoplijeg i najhladnijeg jezgra ti je prevelika, 18C.

Inace, dobro sam predvideo, bolji ti je cpu za oko 100MHz, mada to treba jos da se iztestira

Poslednja izmena:
trebalo bi da jeste, heh. backplate kulera nije savrsen, tj. malo je razlabavljen kod prethodnog vlasnika, mozda ga to zeza... pasta je relativno nova, neki dan menjao, neka xigmatek je. ok je stavljena.
jurio sam zamenski backplate kod ovih koji su dobavljali, ali su me svi elegantno odbili.

treba, nisam se ni zezao, ovo je prvi napon koji mu stavio, sve je iz prve.

Reko da probam jos jednom, mislim da i ovaj procesor solidan. Dodao sam jos jedan kuler na hladnjaku tako da su sad sasvim drugi rezultati.
Ovo je testirano sa Turbo bost "ON" napon procesora 1.41V, mnozilac 38. Dobio sam 4.7502GHZ , medutim ako neko zna sta znaci ovo na novom 1.60 64bit CPU-Z
QPI link (levi cosak dole) imam preko 5.00GHZ to nisam video na ovim vasim testovima. GFlops je u proseku 109.

Prilozi

• Capture I7 3820.jpg
    Capture I7 3820.jpg
    828.7 KB · Pregleda: 56
Poslednja izmena:
Vrh Dno