Šta je novo?

Samsung Z Fold 3 i Flip 3

Ludak

Slavan
Učlanjen(a)
14.09.2005
Poruke
1,261
Poena
375
Najavljen je prije par dana.
Ukratko u odnosu na Z Fold 2
Vodootporan ali ne i na prašinu
Radi olovka - Specifična za ovaj model
Sakrivena kamera na unutrašnjem ekranu
Spoljni ekran na 120Hz
Unutrašnji ekran je 80% jači nego ranije.
Premaz na ekranu je od drugačijeg materijala slicnijeg staklu (na Fold 2 je bila plastika)

Ono što nije promijenjeno
Kamere su ostale iste
Dizajn je skoro pa isti
Selfie kamera je samo 4 mpx
Baterija je manjeg kapaciteta
 
Poslednja izmena:
Dosta Amerikanaca i ostalih žitelja zapadne Evrope koristi tablet i telefon.

Fold je način da imaju ovo dvoje zajedno.

Može da se koristi u školi, naročito jer će i ove godine biti učenje na daljinu.
 
I dalje ne vidim neku upotrebnu vrednost folda. A tek ne razumem odluku da ubiju Note seriju zbog ove linije 👀
Upotrebna vrednost je da umesto dva uređaja sada imaš telefon i mali tablet u jednom.
A Note se nikako ne ubija zbog Folda, nego su se ove godine zbog nedostatka čipova našli u takvoj situaciji da moraju da ga preskoče.

Koristim Z Fold 2 od oktobra prošle godine i meni se dopada, u "tablet" modu Fold uređaji nude najbolje korisničko iskustvo od svih telefona na tržištu.
Sigurno ne u svakoj oblasti, ali barem kada je u pitanju surf, čitanje knjiga, mail, pregled fotografija (Gallery, Google Photos, itd.)...
Kod gledanja videa su ti dobici manji zbog odnosa stranica uređaja, ali i dalje je npr.Youtube, zbog modifikacija u aplikaciji na Fold uređajima bolji nego na bilo kom drugom telefonu

Fold isto tako ima svojih nedostataka. Ma koliko Fold 3 bio dobar, po meni tri ključna nedostatka sa Fold 2 na žalost nisu otklonjena na trojci:
  • kamera na ovom najskupljem i najprestižnijem Samsung uređaju je na nivou nekog Xiaomija od 300 evra
  • kada je presavijen, uređaj je debeo i težak... nova generacija je 10 grama lakša (270 umesto 280 gr) i neznatno tanja, ali taj problem nastavlja da postoji
  • da bi tako debeo telefon dobro ležao u ruci, morao je da bude prilično uzak, pa je problem širina spoljašnjeg ekrana - i posle dužeg vremena teško se kuca na njemu i prave brojne greške...

U principu ovo su telefoni koji će izazvati veoma podeljena mišljenja, ili ih vole ili mrze.
Ja bih Fold preporučio ljubiteljima tableta, onima koji na telefonu vole da završe nešto što bi većina odradila na kompu ili tabletu, i ljudima kojima ne smeta nošenje ovolikog uređaja.
Fold nije za one koji vode dinamičan život i vole leti da idu u šorcu, kojima ne odgovara ovako težak i debeo uređaj, kao ni onima kojima je vrhunska kamera prioritet.

Ja npr. želim da mi i sledeći telefon bude sa savitljivim ekranom, jer sam našao mnoštvo prednosti u ovom form factoru.
Nijedan klasičan telefon mi u ovom trenutku nije zanimljiv, a Fold 3 mi ne donosi toliko promena u odnosu na dvojku da bih bio motivisan da ga menjam, pa ću ostati na dvojci do sledeće godine i onda videti šta će biti dostupno na tržištu foldable telefona...
 
Poslednja izmena:
Trenutno problem koji ja vidim je što olovka mora da ima odvojenu futrolu.
Dobro, ali zašto je ta futrola toliko ružna i pokriva prednji ekran?
 
Imao sam priliku da na kratko probam fold 3 kod jednog od domaćih retailer-a. Takođe, u drugoj prodavnici bio je izložen fold 2, pa sam istog dana probao oba (fold 2 je dugo aktuelan, pa sam imao priliku i ranije da steknem inicijalni utisak). Iskreno, osim mat poleđine i izgleda kamera sistema, na prvu se ne vidi nikakva razlika. Suštinski isti uređaj. Ipak, ideja fold telefona me privlači jer je to jedina prava novost u industriji u poslednjih X godina.

Indikativno je da je sada teško naći fold 2 preko zvaničnih kanala (gledao sam po sajtovima, nigde ga nema), tako da je jasno šta je bolja kupovina u ovom trenutku i zašto je fold 2 sklonjen.
 
Na stranim sajtovima ga i dalje ima po istoj cijeni (fold 2 i fold 3).

Pretpostavlja se da će Samsung ići na jače sniženje Fold 2 i da će ga pozicionirati između Flip 3 i Fold 3.
 
U preorderu za cenu uredjaja od 220.000 daju futrolu, olovku i najjace od svega punjac, a da zaboravio sam punjac daju bez kabla 😁😁😁
 
U preorderu za cenu uredjaja od 220.000 daju futrolu, olovku i najjace od svega punjac, a da zaboravio sam punjac daju bez kabla 😁😁😁
Meni je neshvatljivo da Flip 3 u redovnoj prodaji košta 123990 a kod državnog operatora uz ugovor 24 meseca i omorika 1 paket koji ćeš plaćati 24x2000 košta 123000 🤣🤣🤣 treba im za linglong ligu valjda... ...
 
Fold je idealan za heavy korisnike, dok je Flip idealan za light korisnike. Samsung je sa ova dva modela odlično pokrio oba segmenta. 3 generacija mi se baš sviđa (Flip naročito), jedva čekam da ih vidim uživo.
 
Moram priznati da mi se flip 3 baš sviđa. Najverovatnije je to moj sledeći mob, jedino neću ga sad uzeti već do kraja godine, da vidim kakvi su početni utisci i ima li neku veću manu.
 
Pretpostavljam da mu je baterija mana...3300mah za 120hz ekran i najjaci exynos je malo...cak se i s21 muci sa 4000mAh, tj, koliko sam video ne prelazi 5h sot-a, tako da ce flip 3 verovatno imati oko 4h sot-a... :)
 
Sama forma telefona je takva da je prilično nepraktičan za nekoga ko često koristi telefon u toku dana, tako da baterija ne bi trebalo da predstavlja problem onima kojima je namenjen.
 
Pretpostavljam da mu je baterija mana...3300mah za 120hz ekran i najjaci exynos je malo...cak se i s21 muci sa 4000mAh, tj, koliko sam video ne prelazi 5h sot-a, tako da ce flip 3 verovatno imati oko 4h sot-a... :)
Mislim da ovaj put u sve ide snapdragon 888, nema exynos verzije.
 
Ricciolo za Flip3 kaze 3h SOTa. 😁
 
Po meni su ovo nekako nedovršeni uređaji.
Ok je to preklapanje pretvaranje iz manjeg u veći uređaj, ali dizajn i debljina kao i težina uređaja su katastrofa.
Mora tu neka drugačija tehnologija da se upotrebi ne bi li bio dobar za mene.
Od čuvenih "cigli" smo pobegli da bi sada počeli da ih vraćaju u još glomaznijem obliku.
Meni ovo jednostavno ne paše.
 
Kada taj Flip bude imao dizajn Motorole Razr od pre 15 godina, onda možemo da pričamo, ovo ovako je odvratno, mene bi bilo sramota da ga sklopim i nosim takvog, eventualno za pod točak da se auto ne strmopizdi na nizbrdici ako mu otkaže ručna.
I još daš soma evra za takav crep. Ćao zdravo.
 
100 ljudi, 100 ćudi....meni je npr flip 3 daleko simpatičniji nego fold, i kada bih mogao da biram najradije bih uzeo njega.

Uglavnom tržište je sve više zainteresovano za takve uređaje, a verujem da će u budućnosti, sa padom cena, biti još više.

Primera radi Samsung je 2019 prodao 700 000 sklopivih telefona a 2020
2.2 miliona a za 2021 očekuju prodaju od 6.5 miliona uređaja.
 
Meni je Flip baš fora. Fold nema mnogo smisla, posebno je po toj ceni. Premali je za tablet, preveliki i težak za telefon.

Mislim da su trebali da naprave i jeftiniju Fold verziju bez spoljnog ekrana jer je i on po meni suvišan a diže cenu uređaja.
 
Flip3 je dobra priča, ali sa velike 2 mane. Mnogo mala baterija i nemogućnost da se odgovara na poruku sa onog malog displeja kada je mob sklopljen. Čeka se flip4
 
Meni je Flip baš fora. Fold nema mnogo smisla, posebno je po toj ceni. Premali je za tablet, preveliki i težak za telefon.

Mislim da su trebali da naprave i jeftiniju Fold verziju bez spoljnog ekrana jer je i on po meni suvišan a diže cenu uređaja.
Nikako premali za tablet...
Bilo je i tezih telefona nekada
Kako ces kod fold uredjaja da se javljas bez spoljnog ekrana? Otvorices ga i kako drzati do razgovaras!? Rekao bih da je neko jako dobro promislio ovaj uredjaj, nista mu ne fali ako se ja pitam. Sve ima smisla itekako. E sad sto su Sorabi sirotinja i sto su nam operateri organizovana kriminalna udruzenja, to je druga prica...
 
To je moje subjektivno mišljenje jer koristim Tab S7+ i to je meni minimum sa komforno korišćenje… iskreno se nadam da su tačne glasine za Tab S8 Ultra 😀

Veliki ekran kod Fold je jedva veći od od ovih novih Max i Ultra telefona. Ja iskreno ne vidim mogućnost da mi Fold zameni tablet. Spoljni ekran je mogao da bude onaj mali kao na Flip čisto da imaš sat, notifikacije i opciju za javljanje. Nema potrebe da bude 6.2 amoled 120hz.
 
Veliki ekran kod Fold je jedva veći od od ovih novih Max i Ultra telefona.
U stvari to je zabluda koja nastaje kad se porede dijagonale ekrana sa potpuno različitim odnosom stranica.
Z Fold 3 (7.6") ima oko 10% veću dijagonalu od S21 Ultra (6.8"), a oko 60% veću površinu ekrana od Ultre...
 
Koliko nude za otkup, zna li neko?
Edit: Sada je moguće izabrati modele, kada sam prvi put gledao, bilo je prazno. Note 8, 580 dinara, hvala lepo.
 
Poslednja izmena:
Koliko nude za otkup, zna li neko?
Edit: Sada je moguće izabrati modele, kada sam prvi put gledao, bilo je prazno. Note 8, 580 dinara, hvala lepo.
Mislim da su u pitanju netačni/netačni podaci u bazi podataka. Npr za xioami Mi 10 pro (prošlogodišnji flagship) cena je 117 din, takođe ima sličnih nelogičnosti i pri odabiru drugih modela.
 
Za A52 nude...
A šta ako je telefon nov, pa još neotpakovan? Ko je ovde lud(alav)?
Da ne misli neko da mi je uopšte palo na pamet da im ustupim telefon, samo sam hteo da potvrdim da nema šanse da daju neku normalnu cenu...
Kao da smo svi nesposobni da prodamo telefon na oglasima, pa i oni će to isto da urade.
 

Prilozi

  • Screenshot_20210819_105042_com.sec.android.app.sbrowser.jpg
    Screenshot_20210819_105042_com.sec.android.app.sbrowser.jpg
    61 KB · Pregleda: 66
Nazad
Vrh Dno