Šta je novo?

SAMSUNG Spinpoint F4 HD204UI 2TB

M_M

Slavan
VIP član
Učlanjen(a)
13.09.2004
Poena
380
Zna li neko ima li ga gde? Na zapadu se izgleda već pojavio u prodaji...

To je ovaj nov, sa 667GB pločama i 32MB kešom.

P.S. Našao sam informaciju da je on "4K Sector with (512byte) Emulation" i da ako imate više particija treba ih "poravnati" kako bi se dobile dobre performanse. Zna li neko više o ovome? Kako se to radi, na koliko treba da se poravna itd...

Poslednja izmena:
Već ga zamišljam u kućištu... ,)

Ne znam sta bi poravnavanje moglo drugo da bude nego format ali ne quick?!

P.S. Našao sam informaciju da je on "4K Sector with (512byte) Emulation" i da ako imate više particija treba ih "poravnati" kako bi se dobile dobre performanse. Zna li neko više o ovome? Kako se to radi, na koliko treba da se poravna itd...
Pisalo se o tome na forumu, npr. tema http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=223566&highlight=align u kojoj ima i dobar link ka dodatnim informacijama http://www.makirts.com/tekstovi/nauka/hard-diskovi-iii.

Vidim cena za SAMSUNG Spinpoint F4 HD322GJ/U 320GB je smesna 53$ :d ali ovaj je sa 16mb kesha. Da li ici na ovaj od 2TB na primer za sistem ili ne?
2TB ide za 135$ mada vec u kompu imam 4TB ukupno tako da storage nije potreban za sada:).

Poslednja izmena:
Ma nisam ga nabavio ali ga uzimam čim se pojavi, a zamalo da pazarim EcoGreen F3 od 2TB...

Ja čekam ovaj HDD. Baš me zanima kad stiže kod nas i po kojoj ceno?

Jaoo, sta ce ti kad ti taj F3 nije ni do pola pun ;)
ne vidim svrhu ovako velikih HDD za sistem, jedino ko kupuje nov racunar ili hoce samo 1 HDD u kucistu(ali tad je veci rizik od gubitka podataka). Bolje da su se potrudili da poprave AT

Jaoo, sta ce ti kad ti taj F3 nije ni do pola pun ;)

Gde nije pun :) Ostalo mi je još oko100 gb slobodnog mesta. Treba mi jedan veliki HDD kao skladište za filmove, muziku igrice ....

A ovaj F4 mi se baš dopada. Zanima me kada stiže kod nas.

F4 i nije bas storage disk, bolje uzeti neki EcoGreen ili WD Green.;)

2TB Samsung Spinpoint F4 jeste EcoGreen, puna oznaka mu je F4EG HD204UI

Features

• 667GB Formatted Capacity Per Disk
• Serial ATA 3.0Gbps Interface Support
• Improved recording stability over temperature with PMR
• Advanced dynamic FOD control for best data integrity
• Intelligent compensation of external disturbance
• SATA Native Command Queuing Feature
• Device Initiated SATA Power Management
• Shock & Rotational vibration sensor
• Environment friendly product with RoHS compliance
• Improved performance with dual-ARM based firmware
• ATA S.M.A.R.T. Compliant
• ATA Automatic Acoustic Management Feature
• ATA 48-bit Address Feature
• ATA Device Configuration Overlay Feature
• NoiseGuard™
• SilentSeek™

Drive Configurations
Drive Configurations Capacity * 2TB
Interface Serial ATA 3.0Gbps
Buffer DRAM Size 32 MB
Byte per Sector 4K Sector with Emulation

Performance Specifications
Performance Specifications Average Seek time(typical) 8.9 ms
Data Transfer Rate / Media to/from Buffer(Max.) 250MB/sec
Data Transfer Rate / Buffer to/from Host(Max.) 300MB/sec
Average Latency 5.52 ms
Drive Ready Time(typical) 13 sec

Reliability Specifications
Reliability Specifications Non-recoverable Read Error 1 sector in 1015bits

Acoustics
Acoustics Idle 2.5/2.6 Bel
Performance Seek 2.8/2.9 Bel

Power Requirements
Power Requirements Voltage +5V±5%, +12V±10%
Spin-up Current (Max.) 2.0A
Seek (typical) 5.7W
Read/Write (typical) 6.3W
Idle (typical) 5.1W
Standby (typical) 1W
Sleep (typical) 1W

Poslednja izmena:
Nigde ne pise na koliko se vrti ovaj disk ^.

Nigde ne pise na koliko se vrti ovaj disk ^.

Ne mora ni da pise, posto je naznaceno da je disk iz EcoGreen serije. A podrazumeva se da se svi "green" diskovi svih proizvodjaca vrte na istoj brzini - 5400.

(Seagate LP i njegovih 5900 stavljam u taj isti kosh ;))

gde si nabavio ako nije tajna i za koju kintu

spor je za sistem, više je za beckup

Ne, mislio sam ovaj od 320gb za sistem ili da se ceka sledeca godina pa na SSD?
Ne vuce me nista na promenu sve radi lepo kako je al' zanima me :)

Sto se mene tice cekam da SSD-ovi malo jos porastu sa kapacitetom. Nesto sam gledao i meni realno treba oko 250-300 giga da spakujem sistemsku particiju plus sve programe i igre koje bih zaleo da imam na tom hardu.
Naravno cena bi trebalo da bude ispod 200 eura takodje. Tek kada se te dve stvari poklope prelazim na ssd. Da li ce to biti sledece godine ili 2012 ne znam. Kada vec koristim magnetne hardove vise od 15 godina mogu da sacekam jos godinu dve.

Sto se mene tice cekam da SSD-ovi malo jos porastu sa kapacitetom. Nesto sam gledao i meni realno treba oko 250-300 giga da spakujem sistemsku particiju plus sve programe i igre koje bih zaleo da imam na tom hardu.
250-300 giga za sistemsku particiju + igre?:trust: Koliko igara imas instalirano, 20?:)

Šta ti je garsone, win 7 + programi + Star_Wars_The_Force_Unleashed + 2-3 igre slicnog kapaciteta + malo mesta za normalan rad harda i to je to.

Napomena:

+ DAEMON Tools i Acronis True Image

Današnje igrice, i igrice u budućnosti mogu samo da dodaju masu, nikako da je smanjuju .

Poslednja izmena:
Evo na popustu ovde kod mene Samsung 4-ka za 110$ odlicna cena, mada cu da cekam SSD.

Evo na popustu ovde kod mene Samsung 4-ka za 110$ odlicna cena, mada cu da cekam SSD.

Ovo je nisko :D

Da li da kupim F3 od 2TB ili da sacekam 2-3- meseca da stigne F4 ?

Spomenuto vreme je moja slobodna procena. Koliko je zapravo bolji F4 od predhodnika F3?

Šta ti je garsone, win 7 + programi + Star_Wars_The_Force_Unleashed + 2-3 igre slicnog kapaciteta + malo mesta za normalan rad harda i to je to.

Napomena:

+ DAEMON Tools i Acronis True Image

Današnje igrice, i igrice u budućnosti mogu samo da dodaju masu, nikako da je smanjuju .
Win7+programi nije vise od 30-40GB. E sad sta ces da trpas na preostalih 250-300GB, pojma nemam, niti koja igra zauzima toliko prostora.

Istina je da mi se po hardu vuku neke prastare igre koje nisam upalio godinama, ali lepo je znati da su i da u svakom trenutku mogu da im se vratim ako to pozelim :)

Uglavnom 250 giga sam rekao iz cisto prakticnih razloga, jer koliko vidim kod ssdova je trend da se duplira kapacitet sa svakom sledecom generacijom.

Danas su aktuelni, odn. dovoljno jefini, ssdovi od 60-64 giga. Ocekujemo da ce posle smene generacija da ih zamene oni od 128 giga, ali kako god to okrenem to mi nije dovoljno za konfornu upotrebu. Za win 7 particiju nikako ne bih isao ispod 50 giga, a i to pocinje da mi bude malo. Ove nove igre vole pola stvari da trpaju bas u my documents, iako su instalirane na potpuno drugoj particiji. Da mi je znati ko je dosao na ovu genijalni ideju.

Ako u obzir uzmemo i to da proizvodjaci diskova vole da racunaju da je 1 megabajt 1000 bajtova, i da takodje treba ostaviti jos minimum 10% mesta prazno zbog trajnosti drajva, onda dolazim do zakljucka da me ni disk od 128 GB ne bi zadovoljio, samo bih se nervirao sto ne mogu da radim sve onako kako sam navikao.

I na kraju dolazimo do onih 250 giga sa pocetka. Realno je da ce se oni spustiti u narod posle dve generacije, sto je po mojoj proceni oko godinu do dve dana.

Dosao je najzad F4, ali samo u verziji od 320GB...

Ima li nekih najava kada moze da se ocekuje kod nas ovaj od 320GB :eyebrows:

Duke je rekao da je stigao. Sigurno ga ima u emmiju - pitaj.

Moje pitanje. Da li se zna kada stiže model od 2 TB ?

da li se zna neka okvirna cena ?

Nazad
Vrh Dno