Šta je novo?

SAMSUNG Spinpoint F4 HD204UI 2TB

Ja sam se bas nalozio na ovaj disk,citajuci hvalospeve o samsungu(nikada nisam imao samsung a imao sam sve zivo i sad tri razlicita harda)
mislim da daje najbolje za ulozene pare i da ce kao storage dosta sigurno i dugo sluziti...f4 nema na 7200 u velicini od 2tb

e da
da vam kazem da imam chieftec blackbox
solidno kuciste, sad kad predjem na 204ui sa wi pa cu probati dal ga vidi sa usb, za esata nije problem sigurno :)

evo procedure sto se tice patch-ovanja ovog hdd ali preko usb buta
preporucujem svima koji imaju ovaj hard da to odrade ako im pise 11 2010 za datum proizvodnje jer samsung nije ubacio ovu popravku na njima, samo 12 2010 i dalje :D

1. Download and unzip latest firmware from;

http://www.samsung.com/global/business/hdd/faqView.do?b2b_bbs_msg_id=386

2. Make a bootable USB drive

http://www.forum.crucial.com/t5/Solid-State-Drives-SSD/How-to-create-a-bootable-USB-drive-for-firmware-updates/m-p/5985

Note: The last part where it says '...copy CTXXM.EXE firmware.....', ignore that. Instead copy the F4EG.exe firmware you downloaded from Samsung to the same USB drive.

3. Shut down PC
(kazu da ne mora al ja sam ipak za svaki slucaj raskacio sve uredjaje sa SATA i ATA, sem naravno hdd koji flash-ujem)

4. Unplug all your hard drives except for the Samsung F4 HD204UI 2TB Hard disk.

5. Boot PC and go to your bios. Select IDE mode for your Hard Disk if you were on AHCI.

6. Select USB Drive as your first boot.

7. Save and reboot.

8. After DOS boots from the USB drive, type F4EG

9. It will start to flash your hard disk with the new firmware. Wait until it says finished.

10. Shut down PC

11. Plug all your other hard drives back.

12. Change your bios settings back to what they were, eg. AHCI back on if it was on before, change first boot drive which was your OS drive.

ako vam engleski predstavlja problem prevedite ga sa npr ovim:
http://translate.google.com/#auto|en|

jel moze nekako da se vidi datum proizvodnje ili bar nacin da je stari firmware a da se ne zagleda disk fizicki? (mrzi me da otvaram kuciste i da ga vadim :))

firmware nisu promenili tj. ista je oznaka, zasto su tako uradili nemam pojma
everest ti npr ocitava serijski i fw broj al za datum proizvodnje ne znam koji to moze, mozda hddtune ili tako neki
kuciste ti je super tako da ne vidim razloga zasto ti je problem da izvuces(ne skroz) iz kucista i pogledas nalepnicu
HD204UI.png

edit:
stavka 4 tu gde su j.korejska slova

kuciste ti je super tako da ne vidim razloga zasto ti je problem da izvuces(ne skroz) iz kucista i pogledas nalepnicu

teze je nego sto izgleda :)
em sto nikad ne gasim komp, tako da mi je to dodatni napor :), nego kad otvorim levu stranu ne mogu disk da izvucem iz fiokice da pogledam jer je vezan kablovima pozadi, tako da bi morao da skidam i desnu stranu kucista, a posto sam izveo "kable menadzment" svi kablovi su nagurani izmedju te strane i metalnog drzaca ploce pa mi je to jos jedan smor, a pored toga kuciste je na nekoj policici i tesko 30kg...

no nema veze, reko aj da ga provucem ovako na slepo pa sta bude, naravno nisam vadio ostale diskove :)
podigao bootabilan usb, pokrenuo program, on krenuo da lista diskove, kaze non supported, nalete na pravi, update code, download finished, serial taj i taj, nastavi da odbija druge diskove (posto ih imam 8 valjda) i zavrsi, nesto brzo sve to bilo...
i valjda ga je apdejtovao, ko ce ga znati :)
ali sve radi u svakom slucaju...

ako ti je pisalo finished onda je sve ok

Kupih ja ovaj disk i odmah se bacih na testove. Nesto su mi rezultati losiji od onih prethodno okacenih...

hdtune.png

hdtach.jpg

Test je radjen na praznom, neformatiranom disku, na laptopu preko esata na win 7 64.

Znam da je offtopic, ali kad ce se pojaviti veci hardovi?
Ima li nekih naznaka?

Cim se rasprodaju sa lagera ovi od 2 TB. Vec imaju diskovi od 3 TB ali im cena nije bas popularna kao ovima od 2.

Dear Customer,

As long as the manufactured date is after 11-2010 then the unit has already been applied the patch.

Thank You for choosing Samsung.

^^ dakle za novije modele ne treba patch...

da se nadovezem... ima li igde ovog diska na lageru?

Nazad
Vrh Dno