Šta je novo?

Samsung S8500 Wave [BadaOS]

@ magick: Dobro, sad ispade lakse/isto port-ovati sa Symbian na WinMo nego sa Android-a na Bada. Aj' nek' ti bude...
Pa, otprilike i jeste. Mislim, to sve zavisi od programskog jezika i frjejmvorka koji je korišćen za razvoj aplikacije. Java aplikacije ne moraju ni da se portuju jer se sve oslanjaju na isti interfejs, a svaka platforma ima posebno napisan Java bekend. Qt je tu isto dosta jak, ali on još nije portovan na Badu.

Bada je u stvari više frejmvork i abstrakcioni lejer povrh različitih platformi nego li operativni sistem... Uostalom, poenta je u tome da mora da se menja izvorni kod aplikacije, koji nije slobodno dostupan, pa sad' taman da mora samo jedna jedina linija da se menja "ON" to ne bi mogao da uradi.

Sto se tice navigacije - mozda radi, mozda ne. Ja nemam Wave, videcu da nagovorim ortaka da se "otvori" za toliko (ako bude skoro isao za BG). Bas me zanima da li to stvarno radi ili je taj neki prevarant.
Pa sad'... Ne znam baš koliko je pametno proveravati nečije poštenje u zemlji Srbiji preko uređaja koji košta +300€. :S:

*** ovaj kožni poklopac im je fail, kako su samo došli na tu ideju. jeste da je dobra zaštita, ali ne bih to mogao držati na telefonu nikad
Što? Meni je O.K. :) To je više modni detalj nego li bilo šta drugo. Mislim, jeste funkcionala al' moglo je to i drugačije da se reši. Ipak... ideja uopšte nije nova. :)

Prvi Samsung telefon sa kožnom futrolicom je bio legendarni P300 - čiji je dizajn meni potpuno genijalan jer me podseća na stare digitrone, kakve sam nekada koristio. :D Zatim ga je nasledio, ne tako uspešni, P310, dok je P520 Armani već priča za sebe. :)

Jeste da je kombinacija kože i metala na prvi pogled neobična i retro, ali to joj i daje neki poseban šmek. :) Naravno, svi ovi telefoni su po dizajnu daleko ispred 723. :)

Poslednja izmena:
E, da... Otkrio sam jedan bag u softveru telefona i to vezan baš za ovaj forum. :)

Koristeći ugrađeni internet pretraživač, dođete lepo na ovaj forum pa kliknete bilo na "Pretraga", bilo na "Nađi u ovom forumu" ili "Traži u ovoj temi". Sva tri linka otvaraju mali padajući meni u kome se nalazi polje za unos teksta. Čim kliknete na to polje, umesto da dobijete QWERTY tastaturu ili već omiljeni metod za unos teksta telefon će se jednostavno restartovati. :S:

Probano i potvrđeno više puta. :) Nadam se da će taj bag biti uskoro ispravljen.

Update-uj firmware... that's all I'm gonna say :smoke:

Kako naj bezbednije da ubacim novi firmware, pitam zato sto sam citao svasta na netu pa mi nista nije jasno. Telefon je zakljucan na Telenor mrezu a software je xxjf8

posle 10ak dana koriscenja fona primetio sam da ponekad, iako je samo jedna strana otvorena u browseru i nema aktivnih programa i widgeta u pozadini izbacuje poruku page to large to open i ponekad nece da zumira stranicu ovog foruma. I jos jedna stvar,prilikom muzicke reprodukcije, zvuk na momente nestane pa se posle par sec vrati i to se prilicno cesto desava. ponekad cupanje slusalica pomogne, ponekad ne. I znam da treba dobrano da se ubodu ali opet

i jedno pitanje... prilikom kucanja poruke kad hocete da se vratite na odredjenu rec/slovo, kako to izvedete jer pritiskom na ekran ne mogu da potrefim slovo jer je suvise sitno a tasteri za volume samo prebacuju u novi red. htc telefoni su odlicno resili taj problem tracballom

Pipneš negde na prazno pa vučeš levo ili desno, gde već hoćeš da odeš. Solidno je precizno.

Kako naj bezbednije da ubacim novi firmware, pitam zato sto sam citao svasta na netu pa mi nista nije jasno. Telefon je zakljucan na Telenor mrezu a software je xxjf8

Ako je na telenor mreži onda je samo network lock ON, sim lock je OFF...Tako da su ti šanse da brikuješ telefon 50:50;) ako update radiš preko multiloadera ...Ako nisi kockar prvo plati za unlock, neko je pominjao da je to oko 20€...I tako ćeš dobiti fw XXJH3 sa bada 1.0.2.....Po meni tu i nisu tolika poboljšanja....
Moj savet ti je da čekaš da se preko KIES-a pojavi update i da to tada odradiš....ne verujem da će samsung sebi da dozvoli duplu blamažu:eyebrows:

Ako je na telenor mreži onda je samo network lock ON, sim lock je OFF...Tako da su ti šanse da brikuješ telefon 50:50;) ako update radiš preko multiloadera ...Ako nisi kockar prvo plati za unlock, neko je pominjao da je to oko 20€...I tako ćeš dobiti fw XXJH3 sa bada 1.0.2.....Po meni tu i nisu tolika poboljšanja....
Moj savet ti je da čekaš da se preko KIES-a pojavi update i da to tada odradiš....ne verujem da će samsung sebi da dozvoli duplu blamažu:eyebrows:

Evo malopre mi je kies ponudio update, pa sad razmisljam da li treba da kopiram one ceutil.dll fajlove ili sta vec treba?

Prvo otključaj telefon pa ga onda apdejtu, ali nema razloga da to radiš. Kol'ko vidim još nije izašao firmver koji donosi neke velike izmene, pogotovo ne u odnosu na taj tvoj (XXJF8).

Evo malopre mi je kies ponudio update, pa sad razmisljam da li treba da kopiram one ceutil.dll fajlove ili sta vec treba?
A koji ti je to firmver ponudio?

i jedno pitanje... prilikom kucanja poruke kad hocete da se vratite na odredjenu rec/slovo, kako to izvedete jer pritiskom na ekran ne mogu da potrefim slovo jer je suvise sitno a tasteri za volume samo prebacuju u novi red. htc telefoni su odlicno resili taj problem tracballom
Stani (prstom) negde na tekst i zadrži se malo, pojaviće se jedan plavi sprajt u obliku kapljice koji predstavlja marker. Taj marker onda možeš fino da pomeraš kroz tekst radi selektovanja (vrlo korisno), premda to po meni i nije baš najbolje rešeno ipak vrši pos'o.

Prvo otključaj telefon pa ga onda apdejtu, ali nema razloga da to radiš. Kol'ko vidim još nije izašao firmver koji donosi neke velike izmene, pogotovo ne u odnosu na taj tvoj (XXJF8).

A koji ti je to firmver ponudio?

Ovaj :)

Prilozi

• Untitled.jpg
    Untitled.jpg
    41.7 KB · Pregleda: 72
Da li bi mi objasnio zašto da otključava telefon ukoliko mu Samsung preko svog oficijelnog programa nudi update?;)

Pih, u pravu si magick, nema neke razlike u odnosu na jf8. Jedina stvar koju sam za sada primetio je da mi sad radi xhamster :)

XXJH3, a? Pa i nisi baš morao da se cimaš... Mnogi su mišljenja da F8 ne vredi menjati. Jeste da JH3 donosi neko ubrzanje (gde ćeš više :D) i nekoliko novina (ikonica alarma, wi-fi simbol prikazuje jačinu signala, FOTA...), ali ima i neke bagove... NPR: BT slušalice ne reprodukuju muziku, pogoršan pinč-zum u veb pretraživaču, a kao najbitnije postoji izgleda i neki problem upravo sa tom FOTA-om i ažuriranjem ovog firmvera (na naredne verzije). Navodno su ga zbog bagovitosti čak skinuli sa mnogih servera širom sveta. :trust: Samo obrati pažnju kada budeš apdejtovao telefon sledeći put... izgleda da postoji neka posebna mantra za uspešan apdejt JH3 firmvera. :S:

Bilo kako bilo, već se pojavio JI3, ali za sada samo za azijsko tržište. Ja bih ipak sačekao tu badu v1.5 pa tek onda apdejtovao firmver krajem godine.

Edit: Sada tek videh tvoju obzervaciju. Nemoj da si na kraj srca. :) Kada si već uspešno ažurirao FW uživaj u kraćem odzivu UI-a i novim ikonicama alarma i wi-fi-a. :D

Poslednja izmena:
Da li bi mi objasnio zašto da otključava telefon ukoliko mu Samsung preko svog oficijelnog programa nudi update?;)
Zato što je isti taj Samsung već zeznuo hiljade ljudi širom sveta sa svojim KIES-om i neispravnim FOTA fičerom u novijim firmverima.

Ne treba se previše uzdati u Samsung i "zvaničan softver" jer su servisi puni telefona čiji je apdejt pokušan sa zvaničnim firmverom, preko zvaničnog kabla i zvaničnog softvera. :S:

Zato što je isti taj Samsung već zeznuo hiljade ljudi širom sveta sa svojim KIES-om i neispravnim FOTA fičerom u novijim firmverima.

Ne treba se previše uzdati u Samsung i "zvaničan softver" jer su servisi puni telefona čiji je apdejt pokušan sa zvaničnim firmverom, preko zvaničnog kabla i zvaničnog softvera. :S:

Tu se slažem.....mislio sam da mu sugerišeš otključavanje da bi update-vao preko Kiesa...to mi nije imalo smisla....
ali...kod update-a multiloaderom je teško pronaći naš jezik.....i još nešto...ako imate 8500 kupljen kod telenora nije potrebno otljučavanje da bi ste ga update-ovali multiloaderom...ja proverio:)

LM...moram da se u potpunosti složim sa MAGICK-om...dakle danas mi dođe drugarica sa 8500 i ja se ponudim da joj update-ujem fw preko Kiesa....sve prođe dobro...i na kraju on počne da se restartuje unedogled.....šta ću...uzmem multiloader stavim joj xxjf8....ali bez srpskog....promenim ona dva fajla, zatim regeditom izmenim potrebno u KIESU...krenem opet sa update preko Kiesa...ali šipak:(stalno me baci u recovery mod i tu ništa ne uradi....kažem ja njoj...sorry but j*bi ga:(...mora u servis....pošto je jako lepa i prsata kažem joj da se pravi plavuša:)...ako te pitaju otkud na njemu holandski xxjf8..malo izbaci grudi i valjda će da prođe....:)...i pazite sad...otišla je u BG elektronik negde oko pola šest...prešla je glavnu prepreku neku ribu koja prima aparate i koja joj je rekla da ne sme da se radi update jer može da se sj*be matična ploča:) a onda nema garancije....i navodno nema servisera u to doba....međutim neki se iznebuha pojavio.....i...šta da vam kažem.....za dvadeset minuta je dobila telefon sa novi fw.....eto šta znaći biti žensko.....meni bi verovatno rekli da je rok u kome treba da ga poprave 45 dana....
poenta ove poruke je...osim ovoga oko žena:)....da dobro razmislite pre update-a...samsung očigledno još nije rešio update probleme

LM...moram da se u potpunosti složim sa MAGICK-om...dakle danas mi dođe drugarica sa 8500 i ja se ponudim da joj update-ujem fw preko Kiesa....sve prođe dobro...i na kraju on počne da se restartuje unedogled.....šta ću...uzmem multiloader stavim joj xxjf8....ali bez srpskog....promenim ona dva fajla, zatim regeditom izmenim potrebno u KIESU...krenem opet sa update preko Kiesa...ali šipak:(stalno me baci u recovery mod i tu ništa ne uradi....kažem ja njoj...sorry but j*bi ga:(...mora u servis....pošto je jako lepa i prsata kažem joj da se pravi plavuša:)...ako te pitaju otkud na njemu holandski xxjf8..malo izbaci grudi i valjda će da prođe....:)...i pazite sad...otišla je u BG elektronik negde oko pola šest...prešla je glavnu prepreku neku ribu koja prima aparate i koja joj je rekla da ne sme da se radi update jer može da se sj*be matična ploča:) a onda nema garancije....i navodno nema servisera u to doba....međutim neki se iznebuha pojavio.....i...šta da vam kažem.....za dvadeset minuta je dobila telefon sa novi fw.....eto šta znaći biti žensko.....meni bi verovatno rekli da je rok u kome treba da ga poprave 45 dana....
poenta ove poruke je...osim ovoga oko žena:)....da dobro razmislite pre update-a...samsung očigledno još nije rešio update probleme

Mene' proslo bez problema!

Ja se zaista izvinjavam sto se mesam...
Ali....
Daj njenu sliku moliiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiim teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!! :)

kad kažeš da je prsata ***, istestiraj barem kameru na telefonu da vidimo te kvalitete :D
mora da su baš jako dobre čim je tako brzo dobila popravljen telefon, da sam ja taj serviser to bi mi bila dovoljna motivacija

Poslednja izmena:
kad kažeš da je prsata ***, istestiraj barem kameru na telefonu da vidimo te kvalitete :D
mora da su baš jako dobre čim je tako brzo dobila popravljen telefon, da sam ja taj serviser to bi mi bila dovoljna motivacija

Ama ljudi promašili ste poentu;)..pričamo o tome da nije najuputnije da update-ujete telefon preko kiesa:D:D

Vrh Dno