- Učlanjen(a)
- 12.01.2001
- Poena
- 770
Auuu dečko... kako ti voliš da pričaš/pišeš o stvarima o kojima nemaš pojma. I to masnim slovima! :S:Kao sto sam i naveo,nije bilo nikakvih update-ova.
Bio je taj jedan jedini sa kojim se preslo sa 1.2 na 2.0.Samo sto je on pustan preko kiesa u razlicito vreme u razlicitim zemljama.
Pocelo se pocetkom 2012. god i trajalo do skoro.
Dakle ni jedna zemlja nije dobila 2 firmwera za badu 2.0Desavalo se da neka zemlja (tj region) dobije 2-3 ali za razlicite operatere sto je u sustini isto,jedan jedini fw koji se pusta u razlicitom vremenskom intervalu.
Dokaz za ovu tvrdnju imas na Samsungovom sajtu,a i ljudi sa ovog foruma su flesovali skoro svaki fw koji se pojavljivao i sve je bilo isto na svakom,razlike nikakve.
Sam sam flesovao nekoliko i imao sam isto iskustvo.
Jedan te isti,samo su menjali region code![]()
Prvo, Wave I je izašao sa Badom verzije 1.0 - takvog ga je i moja žena dobila kod nas od MTS-a. Tek dosta kasnije je izašao apdejt na verziju 1.2, a još kasnije se pojavio i firmver sa radikalno novim operativnim sistemom (2.0).
Što se nomenklature tiče, firmver sadrži PDA deo, koji predstavlja OS sa svim pratećim programima i podešavanjima i CSC fajl koji predstavlja lokalizaciju interfejsa za određenu državu ili region. Pored toga, firmver može sadržati i kastomizaciju za određenog operatera i tada uz njegove PDA i CSC oznake stoji i troslovna skraćenica koja je jedinstvena za svakog operatera i državu u kojoj posluje.
Normalno je, da ne kažem logično, da ćeš na Samsungovom sajtu naći samo dve verzije firmvera - dve POSLEDNjE (najnovije) verzije firmvera sa Badom 1.2 i Badom 2.0 (pa neka bira ko šta voli). Telefon je došao sa Badom v1.0 i ko to neće da menja ne mora ni da ga flešuje, mada je prilično malo aplikacija koje podržavaju taj API. Svaka nova verzija firmvera sa Badom 1.2 je prethodnu učinila zastarelom, što važi i za firmvere sa Badom 2.0, te otuda na zvaničnom sajtu, za svaku zemlju, imaš samo ta dva NAJNOVIJA firmvera (po jedan za svaku verziju OS-a).
Da si i ti, kao ja, visio po Bada i Wave forumima i portalima od septembra 2010. - znao bi za to da je recimo Francuska dobila više firmver apdejta sa Badom v2.0 i to: S8500XXLA1 u januaru prošle godine, pa onda u februaru S8500XXLB1 (a kasnije mislim i LB2 i LB4), pa S8500XXLD2 u aprilu i S8500XXLG1 u julu. Nisam siguran da li su baš svi bili dostupni za dl preko KIES-a, ali velika većina jeste!
Razlike između tih firmvera nisu velike i velikoj većini korisnika su teško primetne, što ne znači da ne postoji. Malo veća stabilnost, malo bolji memorijski menadžment, ispravljen po neki bag, retko gde neki sitniji fičer i naravno po neki novi problem. Bilo kako bilo, mnogi developeri su uzimali za polaznu osnovu svojih modovanih ROM-ova određene PDA verzije, koje su se pokazale kao najbolje/najbrže/najstabilnije.
Mrzi me da "prelistavam" 380 strana ovog treda - verujem da bagovi postoje, ali moja žena i ja ih uglavnom ne primećujemo u našem skromnom paternu korišćenja. Kao što rekoh, meni (nama) najviše smeta nedostatak VoIP aplikacije i premalo RAM-a ili ti pak bagovi sa memorijskim menadžmentom.Prelistaj malo temu u nazad pa ces videti o kakvim bagovima pricam.95% postova na ovoj temi od pojave bade 2.0 su o bagovima :d
Zato što neću da se zazam sa multiflešerom i da se akam oko ukrštanja PDA i CSC fajlova. Ako ću se time baviti instaliraću neki Neksusov ili Turko custom ROM, koji i jesu bazirani na nekim od poslednjih verzija firmvera koji su izašli za Wave.Ako si ubedjen u tu svoju tvrdnju,zasto bi cekao da nam "proslede neki od tih",jednostavno flesujes svoj tel na koji hoces firmwer od tih i resis problem,to ti je 5 minuta posla.![]()
Nisam gledao Samsungov sajt, ali kol'ko se sećam nisi mogao tek tako da flešuješ bilo koji fw i zadržiš lokalizaciju. Nebitno, objasnio sam ti gore.Na Samsungovom zvanicnom sajtu imas svaki fw koji je ikad izbacen i bez ikakvih problema se flesuje na telefon.Kies ga posle normalno prepoznaje i sve radi kao da si tel zvanicno update-ovao...
Nije nemoguće, nego je bez dokumentacije JAAAAKO teško. Očigledno nemaš veze sa programiranjem, a pogotovo ne sa razvojem upravljačkih programa. Pa ni dan danas nemaš 100% funkcionalne open source Linux drajvere za neke matore NVidia grafičke karte i to zato što Nvidia nikada nije htela da dokumentaciju učini dostupnom. Ako uspeš da izžickaš Samsungu dokumentaciju modema imaćemo drajver u roku od nekoliko dana.Nije mi ovo bas najjasnije,ispade da je nemoguce napisati te drajvere za Wave.kao da je u pitanju neki Space Shuttle a ne najobicniji tel![]()
Ništa Samsung ne koči, samo ni ne pomaže. U krajnjoj liniji, postoje milioni Bada korisnika, od kojih bi bar 5% kupilo po koju aplikaciju za svoj telefon, tako da izbacivanje Tizena za te uređaje i ne zvuči tako nerazumno - međutim... Očigledno su troškovi razvoja firmvera daleko veći od potencijalne zarade od prometa preko Samsung Apps tako da će mnogi vlasnici starijih Bada uređaja da izvise.Ubedjen sam da Samsung sve to koci kako bi i poslednji $ uzeli od bade,jer ako se portuje android oni vise nemaju nikakav prihod od bade...:-devil-:
Poslednja izmena: