Šta je novo?

Samsung S8500 Wave [BadaOS]

Kao sto sam i naveo,nije bilo nikakvih update-ova.
Bio je taj jedan jedini sa kojim se preslo sa 1.2 na 2.0.Samo sto je on pustan preko kiesa u razlicito vreme u razlicitim zemljama.
Pocelo se pocetkom 2012. god i trajalo do skoro.
Dakle ni jedna zemlja nije dobila 2 firmwera za badu 2.0Desavalo se da neka zemlja (tj region) dobije 2-3 ali za razlicite operatere sto je u sustini isto,jedan jedini fw koji se pusta u razlicitom vremenskom intervalu.
Dokaz za ovu tvrdnju imas na Samsungovom sajtu,a i ljudi sa ovog foruma su flesovali skoro svaki fw koji se pojavljivao i sve je bilo isto na svakom,razlike nikakve.
Sam sam flesovao nekoliko i imao sam isto iskustvo.

Jedan te isti,samo su menjali region code :D
Auuu dečko... kako ti voliš da pričaš/pišeš o stvarima o kojima nemaš pojma. I to masnim slovima! :S:

Prvo, Wave I je izašao sa Badom verzije 1.0 - takvog ga je i moja žena dobila kod nas od MTS-a. Tek dosta kasnije je izašao apdejt na verziju 1.2, a još kasnije se pojavio i firmver sa radikalno novim operativnim sistemom (2.0).

Što se nomenklature tiče, firmver sadrži PDA deo, koji predstavlja OS sa svim pratećim programima i podešavanjima i CSC fajl koji predstavlja lokalizaciju interfejsa za određenu državu ili region. Pored toga, firmver može sadržati i kastomizaciju za određenog operatera i tada uz njegove PDA i CSC oznake stoji i troslovna skraćenica koja je jedinstvena za svakog operatera i državu u kojoj posluje.

Normalno je, da ne kažem logično, da ćeš na Samsungovom sajtu naći samo dve verzije firmvera - dve POSLEDNjE (najnovije) verzije firmvera sa Badom 1.2 i Badom 2.0 (pa neka bira ko šta voli). Telefon je došao sa Badom v1.0 i ko to neće da menja ne mora ni da ga flešuje, mada je prilično malo aplikacija koje podržavaju taj API. Svaka nova verzija firmvera sa Badom 1.2 je prethodnu učinila zastarelom, što važi i za firmvere sa Badom 2.0, te otuda na zvaničnom sajtu, za svaku zemlju, imaš samo ta dva NAJNOVIJA firmvera (po jedan za svaku verziju OS-a).

Da si i ti, kao ja, visio po Bada i Wave forumima i portalima od septembra 2010. - znao bi za to da je recimo Francuska dobila više firmver apdejta sa Badom v2.0 i to: S8500XXLA1 u januaru prošle godine, pa onda u februaru S8500XXLB1 (a kasnije mislim i LB2 i LB4), pa S8500XXLD2 u aprilu i S8500XXLG1 u julu. Nisam siguran da li su baš svi bili dostupni za dl preko KIES-a, ali velika većina jeste!

Razlike između tih firmvera nisu velike i velikoj većini korisnika su teško primetne, što ne znači da ne postoji. Malo veća stabilnost, malo bolji memorijski menadžment, ispravljen po neki bag, retko gde neki sitniji fičer i naravno po neki novi problem. Bilo kako bilo, mnogi developeri su uzimali za polaznu osnovu svojih modovanih ROM-ova određene PDA verzije, koje su se pokazale kao najbolje/najbrže/najstabilnije.

Prelistaj malo temu u nazad pa ces videti o kakvim bagovima pricam.95% postova na ovoj temi od pojave bade 2.0 su o bagovima :d
Mrzi me da "prelistavam" 380 strana ovog treda - verujem da bagovi postoje, ali moja žena i ja ih uglavnom ne primećujemo u našem skromnom paternu korišćenja. Kao što rekoh, meni (nama) najviše smeta nedostatak VoIP aplikacije i premalo RAM-a ili ti pak bagovi sa memorijskim menadžmentom.

Ako si ubedjen u tu svoju tvrdnju,zasto bi cekao da nam "proslede neki od tih",jednostavno flesujes svoj tel na koji hoces firmwer od tih i resis problem,to ti je 5 minuta posla.:D
Zato što neću da se zazam sa multiflešerom i da se akam oko ukrštanja PDA i CSC fajlova. Ako ću se time baviti instaliraću neki Neksusov ili Turko custom ROM, koji i jesu bazirani na nekim od poslednjih verzija firmvera koji su izašli za Wave.

Na Samsungovom zvanicnom sajtu imas svaki fw koji je ikad izbacen i bez ikakvih problema se flesuje na telefon.Kies ga posle normalno prepoznaje i sve radi kao da si tel zvanicno update-ovao...
Nisam gledao Samsungov sajt, ali kol'ko se sećam nisi mogao tek tako da flešuješ bilo koji fw i zadržiš lokalizaciju. Nebitno, objasnio sam ti gore.

Nije mi ovo bas najjasnije,ispade da je nemoguce napisati te drajvere za Wave.kao da je u pitanju neki Space Shuttle a ne najobicniji tel :D
Nije nemoguće, nego je bez dokumentacije JAAAAKO teško. Očigledno nemaš veze sa programiranjem, a pogotovo ne sa razvojem upravljačkih programa. Pa ni dan danas nemaš 100% funkcionalne open source Linux drajvere za neke matore NVidia grafičke karte i to zato što Nvidia nikada nije htela da dokumentaciju učini dostupnom. Ako uspeš da izžickaš Samsungu dokumentaciju modema imaćemo drajver u roku od nekoliko dana.

Ubedjen sam da Samsung sve to koci kako bi i poslednji $ uzeli od bade,jer ako se portuje android oni vise nemaju nikakav prihod od bade...:-devil-:
Ništa Samsung ne koči, samo ni ne pomaže. U krajnjoj liniji, postoje milioni Bada korisnika, od kojih bi bar 5% kupilo po koju aplikaciju za svoj telefon, tako da izbacivanje Tizena za te uređaje i ne zvuči tako nerazumno - međutim... Očigledno su troškovi razvoja firmvera daleko veći od potencijalne zarade od prometa preko Samsung Apps tako da će mnogi vlasnici starijih Bada uređaja da izvise. :(

Poslednja izmena:
Dakle ni jedna zemlja nije dobila 2 firmwera za badu 2.0

Kod:
Firmware: 	Data: 		CSC: 	Country: 	Bada: 	Download:

S8500PMKL2 	12.2011 	PRT 	Poland(Play) 	2.0 	[URL="http://hotfile.com/dl/140541311/a44146b/S8500PMKL2_S8500PRTKL2.rar.html"]Link[/URL]
S8500PMLB1 	02.2012 	PRT 	Poland(Play) 	2.0 	[URL="http://hotfile.com/dl/145597835/57b50f8/GT-S8500_PRT_S8500PMLB1_S8500PRTLB1.rar.html"]Link[/URL]
S8500PMLB2 	02.2012 	PRT 	Poland(Play) 	2.0 	[URL="http://hotfile.com/dl/148482576/9e43ee3/GT-S8500_PRT_S8500PMLB2_S8500PRTLB2.zip.html"]Link[/URL]

Nije nemoguće, nego je bez dokumentacije JAAAAKO teško. Očigledno nemaš veze sa programiranjem, a pogotovo ne sa razvojem upravljačkih programa. Pa ni dan danas nemaš 100% funkcionalne open source Linux drajvere za neke matore NVidia grafičke karte i to zato što Nvidia nikada nije htela da dokumentaciju učini dostupnom. Ako uspeš da izžickaš Samsungu dokumentaciju modema imaćemo drajver u roku od nekoliko dana.
22356607.jpg :D

Taj fazon. :)

Razlike između tih firmvera nisu velike i velikoj većini korisnika su teško primetne, što ne znači da ne postoji. Malo veća stabilnost, malo bolji memorijski menadžment, ispravljen po neki bag, retko gde neki sitniji fičer i naravno po neki novi problem.
Imas coveka na ovoj temi koji je flesnuo svaki firmware koji se pojavio i on kaze da je sve isto(sorry za masnu boju :d).Ja sam flesnuo 3-4 i nisam primetio razliku.
Ok,trebalo bi da bude kao sto si naveo,ali na zalost nije.
Poenta svega sto sam naveo je-da je Samsung digao ruke od bade izbacivanjem verzije 2.0.Do tad se radilo na ovom OS-u,posle toga nista.
Taj prvi fw sa kojim se preslo na 2.0 i poslednji koji je izasao su identicni.
Pa i sam podatak da im je trebalo godinu dana da zvanicno puste verziju 2.0 na sva trzista,dovoljno govori o njihovom odnosu prema Badi.
Ne prihvatam tvoju tezu da su oni tu nesto radili i poboljsavali u tom periodu.

Kada sam rekao da ni jedna zemlja nije dobila 2 firmwera za badu 2.0,zaboravio sam da naglasim da se to odnosi na S8530.Posto koristim taj telefon i nisam pratio izbacivanje firmxera za wave I.Izvinjavam se sto sam tako doveo do zabune i eventualno ti oduzeo vreme da trazis dokaze kako bi me demantovao :(
Očigledno nemaš veze sa programiranjem, a pogotovo ne sa razvojem upravljačkih programa
So what?Jel to u medjuvremenu postao uslov da bi se koristio mob. ili da bi se pisalo na benchmarku?:D

Naveo sam da spas lezi u otvaranju/otkljucavanju Bade kako bi se portovao android.Onda si ti rekao kako kod bade nema veze s tim nego je potrebna dokumentacija modema :D
Nije sija nego vrat.
Mene kao korisnika zaista ne zanima kako se to "nesto" zove,znam samo da je sve u rukama Samsunga,koji to najverovatnije nece dati .

Poslednja izmena:
Imas coveka na ovoj temi koji je flesnuo svaki firmware koji se pojavio i on kaze da je sve isto
E, ako on kaže...
rolleye0010.gif

Ja sam flesnuo 3-4 i nisam primetio razliku.
Što opet ne znači da je nema. Ne bi izbacivali novi firmver da je IDENTIČAN prethodnom. To što tebe ne zadovoljava, što nije ispravio sve ili većinu bitnih bagova ili što ti ne primećuješ razliku, ne znači da je nema!

Ok,trebalo bi da bude kao sto si naveo,ali na zalost nije.
Upravo je onako kako sam ja rekao. Verzija firmvera je jedno, a verzija OS-a je nešto sasvim drugo.

Poenta svega sto sam naveo je-da je Samsung digao ruke od bade izbacivanjem verzije 2.0.Do tad se radilo na ovom OS-u,posle toga nista.
Kao što rekoh, mene ne zanima nova verzija Bade, već novi firmver za moj telefon na bazi iste, a to su dve različite stvari, što ti očigledno imaš problem da razumeš.

Taj prvi fw sa kojim se preslo na 2.0 i poslednji koji je izasao su identicni.
Ja ne znam kako bih okarakterisao ovakvu izjavu, a da ostanem u domenu pristojnosti. Možda samo kao "netačnu".

Pa i sam podatak da im je trebalo godinu dana da zvanicno puste verziju 2.0 na sva trzista,dovoljno govori o njihovom odnosu prema Badi.
Ne znam kakve to ima veze isačim? Samsung je (u početku svoje mobilne karijere) bio poznat po očajnoj softverskoj podršci, tj da brzo zaboravlja svoje (ne tako) stare modele. Wave je u tom pogledu prošao sasvim solidno.

Ne prihvatam tvoju tezu da su oni tu nesto radili i poboljsavali u tom periodu.
To nije teza već činjenica! Firmveri se razlikuju i po pratećim aplikacijama i po podešavanjima i po još nekim stvarima. Negde su razlike male, negde malo veće, ali ih ima.

Kada sam rekao da ni jedna zemlja nije dobila 2 firmwera za badu 2.0,zaboravio sam da naglasim da se to odnosi na S8530. Posto koristim taj telefon i nisam pratio izbacivanje firmxera za wave I.
Opet netačno. I Wave II ih je dobijao sličnom dinamikom. Nisam pomno pratio, ali sam siguran da jeste. Uostalom, pogledaj na XDA forumu.

Izvinjavam se sto sam tako doveo do zabune i eventualno ti oduzeo vreme da trazis dokaze kako bi me demantovao :(
Nisam morao da ih tražim, stranice sa spiskovima firmvera su mi u bookmarks. :eyebrows:

So what?Jel to u medjuvremenu postao uslov da bi se koristio mob. ili da bi se pisalo na benchmarku?:D
Ne, ali je uslov ako ćeš da se baviš time ko šta treba da portuje, zašto nema drajvera i koliko ih je lako napisati.

Naveo sam da spas lezi u otvaranju/otkljucavanju Bade kako bi se portovao android. Onda si ti rekao kako kod bade nema veze s tim nego je potrebna dokumentacija modema :D
Nije sija nego vrat.
E pa to nije isto i vrlo je bitna razlika, jer ukoliko je API koji Bada drajver eksponira sličan Tizenovom (a ima dobre šanse da bude), moguće je napraviti nekakav vraper oko postojećeg binarnog drajvera ili tako neku budževinu. Na kraju krajeva, ako već pričaš o nečemu, ili iznosi činjenice ili svoje mišljenje, ali nemoj pokušavati da svoja naklapanja proturiš kao činjenice.

Mene kao korisnika zaista ne zanima kako se to "nesto" zove,znam samo da je sve u rukama Samsunga,koji to najverovatnije nece dati .
Pa naravno da je podrška za Samsung telefon u rukama Samsunga, nego u čijim bi bila - u mojim? To je svima jasno i bez ovolike rasprave. Ali ono što nekima, a tebi na prvom mestu, nije jasno to je da su verzija OS-a i firmvera dve potpuno različite stvari. Primer:

Zamisli da si kupio neki brend PC i da na njemu (kako to obično biva) imaš preinstaliran Windows 7 i neku proizvođačevu aplikaciju, tipa Support Center ili tako nešto. Kako bi ti olakšao život, proizvođač je ceo sadržaj HDD-a narezao na jedan DVD-DL u vidu ISO image fajla, pa da možeš da uradiš recovery u slučaju nekakve havarije (otkaza diska recimo).

U ovom primeru taj DVD-DL sadrži "firmver", a OS je Windows 7. Takođe, ako proizvođač apdejtuje svoju (Support Center) aplikaciju to ne znači i da je menjao nešto u OS-u. Ako NVidia izbaci novi drajver za grafičku, pa ga ti apdejtuješ, to opet ne znači izmenu u OS-u.

Isto tako, nije svaki novi firmver automatski i nova verzija OS-a, ma koji da je telefon u pitanju. Evo, ja sada imam LG P880 i od kad se pojavio za njega je izašlo nekoliko firmvera (10d, 10e, 10f, 10g, 10h) - kol'ko znam, u svim firmverima je Android ICS 4.0.3, ali firmveri imaju dosta dramatične razlike. 10H je npr rešio i problem sa auto-fokusom pri snimanju videa i sa potrošnjom baterije i sa...

Dakle, embedovani OS ≠ firmver !

Nda... Zvaničan apdejt na Tizen je bilo nerealno očekivati, pogotovo od Samsunga i pogotovo za telefon star preko dve godine. Međutim, idalje postoji nada da će lakše biti portovati Tizen (mada ne vidim zašto bi bilo).

Poslednja izmena:
Neko je spomenuo ranije nadu za tako nesto, pa cisto da ga smorim do koske. :-D

Neko je spomenuo ranije nadu za tako nesto, pa cisto da ga smorim do koske. :-D
Ja sam se šalio na taj račun, što je vidim izazvalo burne reakcije. :)

Ja se ipak nadam Badi 3.0 ili još bolje Tizenu. :p

Onaj smajli na kraju je trebalo da sugeriše da je reč o izmotavanju, al' ajd' sad.

Nekakav novi firmver je izašao za naše tržište, pa sad treba videti koja je to PDA verzija.

P.S. Na XDA forumu ima entuzijasta koji pokušavaju da portuju i Tizen i Ubuntu na Wave S8500. :)

Vesti su u svakom slucaju interesantne.
Mislio sam da ce bataliti i Tizen, sada deluje da nece, ali opet ni ne trude se oko njega previse.
Realno govoreci, nasi wave telefoni (bar moj wave 1) ce za godinu dana delovati kao daleka proslost, tako da bilo kakav port androida na njih gubi smisao jer ce tada hardverom ekvivalentni modeli kostati 50e.
Najbolje bi bilo da Samsung kaze odustajemo i da otvori kod Bade, pa mi da cackamo.
Naravno to se nece nikada desiti, tako da nastavljamo da se kotrljamo sa badom, makar nizbrdo. :banana:

Realno govoreci, nasi wave telefoni (bar moj wave 1) ce za godinu dana delovati kao daleka proslost, tako da bilo kakav port androida na njih gubi smisao jer ce tada hardverom ekvivalentni modeli kostati 50e.
Samo jedano malo zapažanje... Neki dan sam držao u ruci drugaricin iPhone 3GS. Lep interfejs, sve glatko. Igrao čak neku igricu. A posle kad sam pogledao specifikaciju telefona... :zgran: Pa to je Cortex-A8 @ 600MHz i PowerVR SGX535 grafika, a sve to uz istih tih 256MB RAM-a. iPhone 4 ima istu grafiku, isti CPU samo klokovan na 1GHz (kao i naš), ali 512MB RAM-a. Oba ta Ajfona su pre koju nedelju dobili apdejt na iOS 6.

Dakle, hardver uopšte nije loš i uz dobru optimizaciju može dosta "pametnih" stvari da uradi. Da ne pričam o tome što i posle dve i po godine korišćenja Wave izgleda kao da je nov i to što je baterija za njega 700 din. :)

Samo jedano malo zapažanje... Neki dan sam držao u ruci drugaricin iPhone 3GS. Lep interfejs, sve glatko. Igrao čak neku igricu. A posle kad sam pogledao specifikaciju telefona... :zgran: Pa to je Cortex-A8 @ 600MHz i PowerVR SGX535 grafika, a sve to uz istih tih 256MB RAM-a. iPhone 4 ima istu grafiku, isti CPU samo klokovan na 1GHz (kao i naš), ali 512MB RAM-a. Oba ta Ajfona su pre koju nedelju dobili apdejt na iOS 6.

Dakle, hardver uopšte nije loš i uz dobru optimizaciju može dosta "pametnih" stvari da uradi. Da ne pričam o tome što i posle dve i po godine korišćenja Wave izgleda kao da je nov i to što je baterija za njega 700 din. :)

Iphone je iphone i cela fora sa njim je u fantasticno osmisljenom uredjaju sa optimalnim hardverom i odlicnim software-om. Tesko da bilo ko moze uskoro da parira takvoj simbiozi.
Port IOS-a sigurno necemo dobiti za nase talase, a android je neoptimizovano djubre koje ce se vuci kao puz na svakom normalnom hardveru (zato mu i treba 40 jezgara na 10GHZ)
Isto tako se secam, ne mnogo davnih vremena, kada je windows ce radio brzo na 200mhz, ili kada je palm os radio glatko na 66mhz.

Ali vreme prolazi i telefoni ce postati bajati, mozda ce se neko dugme pokvariti, mozda ce neko polomiti ekran, a u slucaju ajfona i zamena baterije je igranje za sebe.
Internet postaje sve tezi, svaka stranica ima mali milion nepotrebnih java gluposti ili flash animacija, sve to zahteva sve jaci hardver.

Dok ne vidim adekvatnu zamenu, ostacu na talasu, sluzi me i dalje dobro. Cak je i baterija odlicna posle 2,5 godine, drzi mi par dana bez problema.

Poz

Sudeci po videu, ni baterija vise nece raditi :D

Opa!

volk204 je napisao(la):
Yes, I am working on modem now, and Rebellos help me a lot , when he has free time.
We have some progress with RIL:
- entering and verification sim pin code
- mobile operator identification
- incoming call notification (with phone number)
- incoming call answering, but audio is not working at all during call, because need to implement sound and mic packets handling in RIL
- incoming call hangup (reject)

Still have no any progress with incoming sms

But it is on very early stage, so too many bugs

all updates are available on my github: https://github.com/Volk204/bada-mode...s/experimental

Ko zna, možda na kraju Wave i postane pametan. :)

Otelicemo se do tada, a talasi ce da nam zardjaju na nekoj deponiji 20m ispod nivoa djubreta. :S:

Imam wave 2 i kusur godine, kao telefon je dobar, ali bada je katastrofa... Sumnjam da će sa tizen-om prevariti ikog, posle ovog fijaska...

Pa pazi, za nekoga ko zna šta je smartfon to jeste fijasko, ali za veliku većinu ostalih potrošača to je i dalje dobar telefon sa gomilom "munja".

@Mx: Ako bude radio (uz novu bateriju) ne vidim zašto bi završio na deponiji ni kroz 3 godine. Uvek ima mesta za još jedan mobilni u kući. :)

@Mx: Ako bude radio (uz novu bateriju) ne vidim zašto bi završio na deponiji ni kroz 3 godine. Uvek ima mesta za još jedan mobilni u kući. :)

Znaci 3 godine smo daleko od dobrog porta androida 4 ,koji ce tada biti na verziji 12 :D

Samo da vas obavestim da se dešavaju neki ozbiljni pomaci u razvoju drajvera za modem. :) Sve su veće šanse da vlasnici Vejva (a pogotovo keca) dobiju funkcionalan JB apdejt. :)

A to znaci 20, 30e visu cenu po oglasima :d

Daj link.

Link ka postu.

NOT YET RELEASED 0.2 NOT YET RELEASED, WORK IN PROGRESS, NO ETA YET
Almost all of the features in this release were implemented by Volk204, send him a big beer.
Real IMEI reading out of NVdata.
SIM card unlocking with PIN.
Registering to mobile network.
Incoming call notification, with answer/hangup option. NO AUDIO RECEIVING OR SENDING DURING CALL YET
Pending call support (hang-up option).
Receiving SMS.
Sending SMS.

Sinoc pao flash, sad se moram podsetiti spoofa :) da probam Ndrive da vratim, ispao sam iz tokova :)

Instaliraj iz Iranskog store-a :) po obicaju ja tako radim kada je u pitanju Ndrive.

Poslednja izmena:
meni počela baterija sve manje da drži,a kad se puni procenti sa npr 86 odjednom skoče na 100 i čini mi se da se pre duže punio... jel treba da menjam bateriju?tj jel do nje ?

Zna li neko kako da pristupim sakrivenoj application memoriji na ovom telefonu? Nece da mi otvori nikako app store, navodno nema dovoljno memorije. Uradio sam i hard reset, ali ne pomaze.

Vrh Dno