Šta je novo?

Samsung LE40B550 utisci

Mizer ako moze samo par razjasnjenja,
pre par dana sam kupio LE32B550 i slucajno na netu procitao da postoji mogucnost pustanja video fajlova, ti si veoma detaljno opisao postupak ali kod mene se javio problem posto je WiseLink Movie siv odnosno neaktivan. Da li prethodno mora da se televizor preimenuje u 560 da bi ta opcija bila aktivna i ako mora kako se to radi ili sam nesto drugo propustio. Da napomenem skinuo sam novi firewire sa Samsungovog sajta i instalirao ga na TV.

Netreba da ga preimenujes jer rizikujes da ti tv blokira, sve zavisi od tvoga Frimwarea.
Ako je T-CHL5DEUC kao kod mene: slobodno he he he (download T-CHL5DEUC 2008 koji je vec pecovan sa semigo)i uradi update tog frimware u tvoj televizor (sub opcije ce ti biti vidljive)po vec datim upustvima. :type:

Poslednja izmena:
Poz.
Upozorenje za one koji koriste plejer na svom lcd-u a imaju pecovan T-CHL5DEUC 2008, da ne rade update novog Samsungovog T-CHL5DEUC 2009 framevare, jer nije provereno dali ponistava upotrebu plejera!

pre neki dan sam kupio samsungov lcd 40b551 (sq02), i tv je stvarno odlican. imam nekoliko pitanja veznaih za povezivanje tv i racunara. da li tv i pc (leadtek 9800 gt ima na sebi hdmi dvi i vga konektore) povezujem vga kablom ili hdmi kablom, odnosno sa kojim kablom cu dobiti bolju sliku na tv. trenutno sam klonirao sliku sa pc pomocu hdmi kabla i prilikom igranja igrica (virtua tennis i pes 2010) na lcd. mi se pojavljuje neki efekat linije kao kada bi pri sredini ekrana presekao sliku na pola pa ta dva dela ne bih bas najbolje uklopio, i ta linije ide od sredine ekrana pa na gore. i to se pojavljuje samo pri prikazu nekih brzih scena na igrici. da li je to do podesavanja lcd ili do podesavanja graficke kartice i kako da resim taj problem?. na forumima se spominjao i neki game mod u podesavanju tv, kako da to podesim ako je potrebno?
na pc koristim win7! :type:

@ ckonja
Vidi u settings-u za pes da li ti je wait for vsync ukljucen, ako jeste, iskljuci ga.

I da se nadovezem na predhodno pitanje, moja kartica ima 2 dvi izlaza a nema hdmi, pa me interesuje ako kupim dvi-hdmi kabl, da li ce to sigurno raditi, ili prvo moram da proverim da li moja kartica podrzava hdmi preko dvi-a?

@zeroberto
Ne moras da proveravas da li ti kartica podrzava HDMI preko DVI-a, jer su to maltene isti standardi samo sto je konektor drugaciji i HDMI ima u sebi i zvuk. Inace su signali za video kod DVI-a i kod HDMI-a isti.
Kupis HDMI kabl duzine koje ti treba, HDMI->DVI konverter koji ces da prikljucis na graficku i resen problem. Ja sam tako povezivao svoj LE40B550 na ATI 4850 posto nemam HDMI izlaz, sve je radilo savrseno. Ako nadjes mozes i DVI->HDMI kabl, ali pogledaj mozda si sa karticom dobio DVI->HDMI konverter pa je jeftinije uzeti samo HDMI kabl odgovarajuce duzine.

Evo da iznesem i ja svoje utiske o ovom tvu, kupljen je negde krajem sept./pocetkom okt. 2009. Panel ne znam koji je ali je slika odlicna. Kod mog primerka ima malcice probijanja pozadinskog osvetljenja na srednjem delu slike pri gornjoj i donjoj ivici, sto se samo primecuje u veoma tamnim scenama, a i nije neka velika povrsina gde probija tako da je zanemarljivo. Nisam probao da odkljucavam player jer sam brzo nakon kupovine sklopio i HTPC, tako da sve pustam sa njega. Posto ne gledam televiziju, tv iskljucivo koristim onda kad hocu da pogledam neku seriju/film (mkv 720p ili 1080p), i mogu reci da je za to odlican. Cale se ne buni ni na prikaz SBB kablovske, tako da predpostavljam da je dobar :D Na tv je prikacen i dreambox, ali nazalost samo preko scart-a tako da je slika u principu ok ali da ima i hdmi predpostavljam da bi bila jos bolja.
Igrice nisam igrao jer mi HTPC ima integrisanu ati 4200 koja nije bas pogodna za igranje, a da prebacujem 4850 ili setam desktop - mrzi me.

Sto se 50hz vs 100hz tice... Drug je kupio LE-40B620 i kvalitet slike je cini mi se identican sa LE-40B550. Sa 100hz se primecuje da je video nekako tecniji, ali meni to i ne predstavlja neki plus - dok smo gledali 1080p mkv stalno sam imao utisak da gledam nesto sto je snimano tv kamerom, a ne kao da gledam film, tako da je 100Hz mozda bolje za svakodnevnu upotrebu tj gledanje kablovske/DVB-S.

@zeroberto
Ne moras da proveravas da li ti kartica podrzava HDMI preko DVI-a, jer su to maltene isti standardi samo sto je konektor drugaciji i HDMI ima u sebi i zvuk. Inace su signali za video kod DVI-a i kod HDMI-a isti.
Kupis HDMI kabl duzine koje ti treba, HDMI->DVI konverter koji ces da prikljucis na graficku i resen problem. Ja sam tako povezivao svoj LE40B550 na ATI 4850 posto nemam HDMI izlaz, sve je radilo savrseno. Ako nadjes mozes i DVI->HDMI kabl, ali pogledaj mozda si sa karticom dobio DVI->HDMI konverter pa je jeftinije uzeti samo HDMI kabl odgovarajuce duzine.

Ok, hvala, kupicu kabl pa cu probati.
Posto sam ja povezao tv preko dvi-vga, ali tako dosta opcija ne mogu da koristim, sive su mi. Moj tv je le-40b651, a preko vga ne mogu da podesavam Black Tone, HDMI black level, 100Hz motion plus, itd... Zato bih da probam preko hdmi-a.

Sto se 50hz vs 100hz tice... Drug je kupio LE-40B620 i kvalitet slike je cini mi se identican sa LE-40B550. Sa 100hz se primecuje da je video nekako tecniji, ali meni to i ne predstavlja neki plus - dok smo gledali 1080p mkv stalno sam imao utisak da gledam nesto sto je snimano tv kamerom, a ne kao da gledam film, tako da je 100Hz mozda bolje za svakodnevnu upotrebu tj gledanje kablovske/DVB-S.

Jeste, primecuje se da je tecnija slika, i da je slika ostra i prilikom brzih pokreta, zahvaljujuci Judder i Blur Reduction-u. U pocetku mi je to bilo vau ali sad mi izgleda nekako neprirodno. Medjutim na custom podesavanju moze da se podesi da taj efekat ne bude toliko izrazen.
Ovo vazi za hd materijal koji pustam preko media playera, dok za kablovsku televiziju nisam primetio nikakvu razliku kad je opcija ukljucena i kad je iskuljucena.
Ali ne svidja mi se to sto je opcija onemogucena za signal preko vga ulaza, pa bih da vidim da li ce biti omoguceno kada budem prikljucio na hdmi, jer ovako kada pustam film sa compa primecuje se trzanje slike, to jest kao da fps opadne u nekim scenama, najvise kad se kamera pomera.

Svakako bi trebalo da imas bolji prikaz slike sa hdmi nego sa vga kablom, pa cak i da ti te opcije i dalje ostanu nedostupne isplatice se :)

Svakako bi trebalo da imas bolji prikaz slike sa hdmi nego sa vga kablom, pa cak i da ti te opcije i dalje ostanu nedostupne isplatice se :)
Apsolutno je upadljiva razlika kvaliteta slike VGA vs. HDMI u korist ovog zadnjeg. Medjutim, neprikosnoven kvalitet slike bez ikakvih smetnji/shumova dobija se jedino kad se pusta slika iz internog MOVIE playera. I slike i zvuka. Jedino je problem sa famoznom DTS to AC3 konverzijom ali i tu postoji jedan sjajan program koji je polako preboleo decje bolesti, MKV2AC3.
Uzmete vise filmova ubacite u program, i skrcka ih u cugu...Imate mogucnost, da u letu izbacite nepotrebne audio streamove, cime overall na kraju dobijete manju velicinu filma. Koliko puta mi je ovo pomoglo da dobijem prihvatljiv 1080p film za narezivanje na DL DVD (recimo smanji sa 10Gb na 8 Gb!)

Posle visemesecnog koriscenja zaista mogu da nabrojim svega 2-3 filma da nisam mogao da pustim zbog video codeca (a i to se moze konvertovati ako vam je bas stalo). O eleganciji koriscenja da ne pricam. Nabavio sam 1Tb Maxell tank HDD i na njega tankujem filmove kako ih emule skida...ubodem u USB TVa i uzivanje :d

Pozdrav svima, nije me bilo dugo na forumu. IKS o kakvim smetnjama/sumovima je rec preko HDMI kabla? Kvalitet slike i zvuka neprikosnoven zato sto se pusta film iz internog playera, hehehe? O kom zvuku je tu rec kada ga slusas na zvucnicima od 5W, malo mi je cudno to nekako. Koja elegancija koriscenja, moras da cupas stalno taj hard da prebacis film sa kompa gde si ga skinuo pa da ga kacis opet. Konverziju DTS>AC3 da ne pominjem, iako nije veliko,zamaranje je dok to uradi.

Interni playeri jesu zanimljiva stvar ali ako se ceni kvalitet slike, zvuka i funkcionalnost uvek ce tu biti neki BD player, moze i ps3, htpc, dobar hi-fi sistem i tako. Cak i uredjaji tipa WDTV live koje nije skup su mi zanimljivije od internog playera, ne zauzimaju puno mesta, nakacis internet na njih i namestis torrente, mozes da nakacis 5.1 neki da to lici na nesto, ne cimas eksterni hard stalno itd.

Pisem ovo da ne bude zabune, interni player jeste korisna stvar ali ne treba da vam bude presudno u izboru televizora jer i ne dobijate puno kad se pogleda realno.

interni...

da ne bude zabune...
Pozdrav svima, nije me bilo dugo na forumu. IKS o kakvim smetnjama/sumovima je rec preko HDMI kabla? Kvalitet slike i zvuka neprikosnoven zato sto se pusta film iz internog playera, hehehe? O kom zvuku je tu rec kada ga slusas na zvucnicima od 5W, malo mi je cudno to nekako. Koja elegancija koriscenja, moras da cupas stalno taj hard da prebacis film sa kompa gde si ga skinuo pa da ga kacis opet. Konverziju DTS>AC3 da ne pominjem, iako nije veliko,zamaranje je dok to uradi.
Ni mene nije bilo dugoo ,)....HDMI vs. interni player... ne zelim da ulazim u polemiku...jednostavno subjektivan utisak u vise prakticnih situacija (sa razlicitim TV i razlicite osobe su davale misljenje)...Zvuk naravno nije slusan na TV zvucnicima vec preko Altec Lansing 5.1 i 2.1 sistema..preko njih gledam i slusam i VH1 ;)...HDD stoji na svom mestu :smoke: USB kabl samo prebacim do PCa ;)....Konverzija nije zamorna kad pustis u cugu preko noci da skrcka vise filmova, a vec sam rekao da je glavni benefit manji krajnji fajl koji se u nekim situacijama moze narezati...da arhiviramo neki film koji zelimo ;)
Interni playeri jesu zanimljiva stvar ali ako se ceni kvalitet slike, zvuka i funkcionalnost uvek ce tu biti neki BD player, moze i ps3, htpc, dobar hi-fi sistem i tako. Cak i uredjaji tipa WDTV live koje nije skup su mi zanimljivije od internog playera, ne zauzimaju puno mesta, nakacis internet na njih i namestis torrente, mozes da nakacis 5.1 neki da to lici na nesto, ne cimas eksterni hard stalno itd.
Interni player je na TVu o kome pricamo cist dobitak jer ga dobijamo bez ulaganja....
Pisem ovo da ne bude zabune, interni player jeste korisna stvar ali ne treba da vam bude presudno u izboru televizora jer i ne dobijate puno kad se pogleda realno.
...Naravno da ne treba da bude presudna stvar, ali opet tema je posvecena b55x televizoru i njegovom cost/benefit odnosu....Ja nalazim taj interni plejer kao veoma koristan, oslobadja me dodatnog stand alone uredjaja koji treba kupiti, a narocito ako imate (kao ja) slab desktop za 1080p filmove...a dosta "obicnih" korisnika ima danas takav racunar

Vrh Dno