Šta je novo?

Samsung LE40B550 utisci

LE40B551

Nakon detaljne analize svih LCD&plazma televizora na trzistu, rukovodeci se mojim potrebama i narocito odnosom cena/kvalitet, pazario sam Samsunga 40b551 u Tehnomaniji.
Uz cinjenicu da uz televizor ide i pristojna samsung klima (koja mi je trebala), matematika je jasna: 80.000 -20.000 (klima) = 60.000. I da se TV ne moze modovati (a moze :eyebrows:) njegove bazicne osobine za te pare su sjajna stvar! SBB analogni signal se iz setovanja televizora solidno moze doterati.
E sad, poenta celog mog nastojanja je bila kupiti TV koji ima USB multimedijalne mogucnosti. I kao jedan od najstarijih (mada pasiviziran :d) clanova bencha uvek sam voleo da iz hardvera izvucem maksimum, ne samo zbog ekonomskog aspekta, vec i sto je to "cackanje" pravi adrenalin ;)
Elem, adrenalin sam osetio kada sam na osnovu tekstova na AV forumu usao u "rizik" modovanja 550 u 650. To je sa novijim fw jedini nacin, ali i najelegantniji (izbegava se downgrade na starije fw) da se "otkljucaju" mogucnosti multimedije, kada se u servisnom meniju kao model izabere b650. Naravno, time ne dobijate full b650 ali je otkljucano pustanje filmova :)
Ono sto me uplasilo, i sto sam mislio da je stvar posla naopako je neverovatno dugo bootovanje televizora nakon modovanja (oko 12sec) koje su mi delovale kao vecnost.
Mislim da se nisam pokajao sto nisam uzeo LG 42LH3000, gde sam zeleo da sprovedem slicnu proceduru :)

Cek pa bilo je dosta reci o ovome. Fakticki dobijas ono sto B650 pusta.

LN55B650Formats.jpg

I sta sad mozes da pustas sa njega preko USB? Koje formate podrzava?

Nisam stigao da proverim sve formate iz Gizmorove tabele, ali losa stvar koju sam primetio je da VOB fajlove ako su 4:3 taj njegov interni medija plejer ne skalira u 16:9. Dobra stvar je da sam iz prasine izvukao 160 Gb Maxtora PATA, strpao ga u eksterni USB rack, bez problema ga je b551 prepoznao i sada pustam sa njega sta god hocu! Gotovo da nemam HD materijala, probao sam dva, MKV i WMA HD, nije bilo problema sem sa DTS, ali o tome je vec pisano na benchu, treba prepakovati audio u AC3 ( dobar program je xvid4PSP). USB stick treba formatirati u NTFS ako imate HD fajlove vece od 4Gb (na forumima ima podatak da inace kad nece da prepozna neki USB treba ga formatirati u NTFS).
Zaista topla preporuka! Prikljucio sam na njega notebook, (cak ne na HDMI, vec na d-sub), dakle osecaj je velicanstven, slika je iznenadjujuce dobra za jedan po prirodi analogan signal, kakav je VGA, i toliku rezoluciju!

Ja sam vec rekao da mi interni playeri u televizoru nisu toliko dobra stvar kao nekima. Tu je cimanje sa AC3 convertom, zvuk sa internih zvucnika koji nije nesto, i lomatanje sa prikljucivanjem eksternog harda stalno kada skinem nesto novo sto hocu da odgledam.

Ja sam uvek bio za HTPC varijantu ako se ima kesha za tako nesto. Nema cimanja sa hardom, sve sto skines mozes da pustis istog trenutka, ne zezas se sa AC3 convertom jer imas support za DTS, i mnogo lakse resavas pitanje zvuka jer da nakacis cak i u najgorem slucaju neki 2.0 sistem, bice bolje resenje od internih zvucnika u tv-u.

Meni je tv nakacen na komp 100% vremena, jer mi je primarna funkcija tv-a zamena za monitor, lepo imam XBMC koji sam podesio tako da umesto njegovog default playera pusta stvari iz KMPlayer-a i milina. Nakacen mi je Logi X-540 5.1 i sta ces vise, uzivancija.

Kapiram ja da je dodatni trosak za sklapanje HTPC-a ako vam komp nije u istoj sobi, tako da interni player moze da bude veoma dobra stvar jer ti ostaje kinta u dzepu, ali za one koji su u mogucnosti HTPC je bolja varijanta jer se dobija veoma dobar multimedia support.

Što se tiče zvuka spojiš optical out na risiver i cepaj (dosta modela samsunga ga ima)

Nisam stigao da proverim sve formate iz Gizmorove tabele, ali losa stvar koju sam primetio je da VOB fajlove ako su 4:3 taj njegov interni medija plejer ne skalira u 16:9. Dobra stvar je da sam iz prasine izvukao 160 Gb Maxtora PATA, strpao ga u eksterni USB rack, bez problema ga je b551 prepoznao i sada pustam sa njega sta god hocu! Gotovo da nemam HD materijala, probao sam dva, MKV i WMA HD, nije bilo problema sem sa DTS, ali o tome je vec pisano na benchu, treba prepakovati audio u AC3 ( dobar program je xvid4PSP). USB stick treba formatirati u NTFS ako imate HD fajlove vece od 4Gb (na forumima ima podatak da inace kad nece da prepozna neki USB treba ga formatirati u NTFS).
Zaista topla preporuka! Prikljucio sam na njega notebook, (cak ne na HDMI, vec na d-sub), dakle osecaj je velicanstven, slika je iznenadjujuce dobra za jedan po prirodi analogan signal, kakav je VGA, i toliku rezoluciju!

Pa ovo je super stvar ali interesuje me nesto.
Da li ti se desavalo da se TV zaglupi kod pustanja ovakvih fajlova?
Pitam jer vidim da se kod nekih zna to desiti.

Citat:
Citiram korisnika: Ijan
Pozdrav Iks, ja sam kupio isti taj televizor i naravno naleteo na isti problemNe mogu da gledam filmove sa usb-a, pokusavao sam nekako da uletim u service menu i da tamo to nastelujem tj da prebacim u drugi mode kako si ti to naveo, medjutim nisam uspeo. Pa te molim da mi kad uzmognes pojasnis kako da resim taj problem, tj kako se ulazi u service menu i koja je procedura. I cisto da ne zaboravim, da li je kada namestis da se filmovi gledaju sa usb-a moguce pustiti i subtitle. Nadam se da te nisam ugusio s ovim Isekujem odgovor i unapred hvala.
Moras prostudirati sledeci link:
http://www.avforums.com/forums/lcd-l...-playback.html
Ne postoji jednoznacan odgovor jer ima vise kombinacija koje dovode do otkljucavanja USB porta za MOVIE opciju! Buduci da procedura ne garantuje 100% sigurnost (citaj: blokiranje televizora), svako ko se upusta u ovu intervenciju MORA dobro da prostudira link sa AVforuma i pronadje svoju podvarijantu! Dakle, posvetite nekoliko sati da proucite postove u forumu ili nadjite nekog iskusnijeg i onda modujte TV!
Puno srece!

Posle 15 dana koriscenja 40b551 mogu da kazem da se otkljucavanje USB porta apsolutno isplatilo!
Nadovezujuci se na predhodni post o otkljucavanju, svima savetujem da probaju varijantu da iz servisnog menija odaberu b65x model umesto zavrzlama sa promenom firmwarea! Jos jedna napomena da nigde na netu nisam nasao da isto vazi za b53x modele tako da se ne igraju da ne bi zablokirali TV!
Interni plejer TVa je jednostavan, podrzava txt srt i sub titlove, mana mu je nemogucnost da razvuce sliku u full screen kod nekih formata, ciji odnos nije 16/9, ali to se ne odrazava na gledljivost. USB port prima sve sto sam na njega nakacio, od raznih USB memorija do hard diskova. Vrednost USB porta se ogleda u tome da ako neko nema jaku desktop mashinu (kao sto je moj barton) obicno se oprosti od 1080p rip filmova. Cak i savremenije mashine sa hardverskom GPU obradom HD videa umeju da "stucnu" ako nisu optimizovane. Uspeo sam sa svojim HP Compaq nc6400 i GOM playerom da dobijem dobru reprodukciju 1080p ripova. Ali ako film nakacite na USB port ne razmisljate o tim problemima (uslov je samo da imate dobar protok, a to ce vam svaki HDD obezbediti). Slika je savrsena! Nikakve smetnje! Problema ima sa DTS zvukom, ali ako vec dnloadujete HD filmove uvek lepo mozete da izaberete one sa ac3 zvukom....cak mi se cini da su i kraci ;) A koji je format zvuka bolji ja to ostavljam audiofilima. Za optiku sam nabavio jeftini Quadro 966 koji me impresionirao kvalitetnim HDMI outom sa uscalingom na 1080p! A jos ima USB ulaz pa mozete obicne divx filmove da pustate na plejeru da ne rabite USB port TVa! Stalno akanje porta na TVu mi se nije dopalo tokom proba, pa sam ubacio mali USB hub koji lepo radi :). Sad ima 4 porta, TV uvek radi sa zadnje prikljucenim uredjajem ;)

Znaci ja imam b530 i na av forumu sam i ja fino i definitivno nasao da nece moci. Zato moj savjet necackaj te mecku :)

Poslednja izmena:
Pozdrav svima i sve najbolje u novoj 2010...

Imam jedno pitanje , vidim da se komentarise o Samsungu LE-40B550 procitao sam temu i malo gledao po netu...

Vec mesec dana trazim LCD TV glavni uslovi su mi da bude do 70.000 dinara, FULL HD, da ima USB (zbog filmova i Full HD videa) i da ima 100HZ..

E sad ovaj samsung nema 100HZ vec 50 HZ da li je to "mana", da li je toliko bitno i da li kad se kupuje nov lcd tv poslednjih generacija treba juriti sa 100hz ?

Hvala unapred.

Hvala puno na trudu i odgovoru, procitao sam onaj ceo tekst ODLICAN je !

Za kraj samo, da li ovo znaci i da li bi ti meni preporucio da uzmem onda ovaj SAMSUNG LE-40B550 bez obzira sto nema 100hz ili da jurim pod obavezno neki sa 100hz koji je dosta skuplji?

NPR. moj jedan ortak ima Samsung LE-40F86 kupio ga je pre oko 16 meseci on ima 100hz ali je dosta stariji od modela gore navedenog.

Skroz sam u zabuni neki drugari kazu kad se kupuje LCD tv u ovo vreme obavezno 100HZ kad vec uzimam 40inc , full hd i USB ....?

PS: Sta je tvoja preporuka, sta bi ti pazario do 70.000 dinara (prvo sam planirao da dam max 60.000 dinara :( ) Znas i sam kako to ide ....

Za pare koje pominješ (70000, možda i malo više) možeš uzeti "samo" b55x, za b65x morao bi više da se protegneš. Ali nećeš biti razočaran, jer ovaj model omogućava aktivaciju internog movie playera koji je veoma upotrebljiv. Nećeš biti razočaran, televizor je sa sjajnim odnosom pare/kvalitet, tako da pošto ti je budzet limitiran budeš siguran da nisi omanuo.

@Cacanin

Izvini sto ti nisam ranije odgovorio. Eto IKS ti je rekao sustinu. Samsung B550 je po meni odlicna kupovina. Cak se usudjem da kazem da je bolja kupovina od LG LF2510/LH3000. Jeste malo skuplji od LG-a ali po meni samsung opravdava tu razliku u ceni. Posle X procitanih foruma za ovih godinu ipo dana koliko se bavim ovim hobijem, i dalje ostajem skeptican po pitanju prikaza crne kod LG-a. Ostale boje i njihov prikaz je odlican ali crnu su bas omanuli. Videcemo ove godine sta imaju da ponude, nadam se da ce uspeti da pariraju samsungu.

Sto se tice pokretne rezolucije i 100hz. Da budem iskren evo koliko imam ovaj A656 nisam primetio da mi smeta to sto brze scene nisu savrseno detaljne ili slicne probleme sa blurom. Gledam dosta akcija ali takve efekte nisam uocio da pocinje da mi smeta. Jednostavno uzivam u ukupnom kvalitetu slike da mi ovo uopste ne menja kompletan utisak. Ko zeli punih 1080 linija pokretne rezolucije neka kupi neo-pdp plasmu to je jedina prava opcija, dok je lcd tehnologija takva kakva jeste i eto B650 daje tih 650 linija bez video efekta, sto je trenutno nesto najvise sto mozete da dobijete od lcd-a. Sto se tice 100hz i prikaz sporstkog materijala tu je dosta pozeljna opcija, ali ne i neophodna, ja moju 100hz opciju retko kad palim i za sport i za filmove.

Eto nadam se da sam ti pomogao, i opet kazem da je B550 po meni jako dobra kupovina.

Hvala Gizmor hvala IKS na preciznom objasnjenju dosta mi je ovo pomoglo, posle vasih komentara i mojih lutanja po forumima kao sto si i ti sam rekao odlucio sam da postanem vlasnik ovog modela ali... Nazalost uvek ima ono ALI, danas opet uzmem da pogledam sajt Tehnomarketa i da konacno pazarim ovaj LCD kad ono prosla akcija i ovaj model vise nije 69.000 dinara vec 81.000 dinara

http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09051789

Poludeo sam, sad vise ne znam sta da radim !

U Cacku se otvara do kraja Januara Tehnomarket pa sve nesto mislim da ce biti povoljnije????

Pozdrav jos jednom i hvala!

Hvala Gizmor hvala IKS na preciznom objasnjenju dosta mi je ovo pomoglo, posle vasih komentara i mojih lutanja po forumima kao sto si i ti sam rekao odlucio sam da postanem vlasnik ovog modela ali... Nazalost uvek ima ono ALI, danas opet uzmem da pogledam sajt Tehnomarketa i da konacno pazarim ovaj LCD kad ono prosla akcija i ovaj model vise nije 69.000 dinara vec 81.000 dinara

http://ser.kkelectronics.com/product_detail.php?product_id=09051789

Poludeo sam, sad vise ne znam sta da radim !

U Cacku se otvara do kraja Januara Tehnomarket pa sve nesto mislim da ce biti povoljnije????

Pozdrav jos jednom i hvala!

Videh ovo, da ne reklamiram nikoga ali ... danas sam upravo kupio L37B550 za 64999 kod gore spomenutih. Ono sto je zanimljivo, na vecini Samsunga u radnji zakacen je znak 15% popusta - ukljucujuci L40B550 sto je i prodavac (sjajan lik, moram ga pohvaliti istrpeo je moje maltretiranje par puta :D) potvrdio. 15% off je i na B650 tako da predlazem posetu radnji - pre zakljucivanja o krajnjoj ceni. Napomena, navedeno se odnosi na radnju u Smederevu ali sam stekao utisak da je ipak u pitanju šira akcija.

Poslednja izmena:
Evo ugrabih malo vremena da se zahvalim svim forumasima koju su iznosili svoje utiske o razlicitim tipovima LCD-a, to mi je pomoglo da odaberem model izmedju LG I Samsunga. Naime ja sam nedavno pazario Samsung 40B551, koji me je mnogo obradovao sa svojim moigucnostima. Upravo sam mu promenio Model u servis opcijama (LB550 u LB650) radi odlicno. Evo malo i fotka da pomognem onima koji se boje da to urade:

Dali neko zna zbog cega se moj b550 restartuje kad hocu da pokrenem Media plejer?
1) Vracen model na b550.
2) Zakrpljen frimwire T-CHL5DEUC-2008.0 sa Python26, uspesno nadogradjen u tv.
3) Usao u sub opcije i ukljucio:WISELINK MOVIE, WISELINK WRITE, HIGH DEVI i ugasio TV
4) i nece da reprodukuje ni jednu extenziju, kao sto rekoh, posle par sekundi se restartuje.
Imali pomoci ili da vratim normalan T-CHL5DEUC-2008.0 i postavim B650?

Nasao sam razlog restartovanja mog b551a6wxxh !!!!

Podeli to sa ostalima da se zna ako se neko susretne sa slicnim problemom :D

Kako sam ja moj USB na b551 osposobio za reprodukciju filmova.

1)Moj TV je samsungLE40B551 A6WXXH , koji je nedelju dana bio preimenovan na B650
sve je to u redu, ali 13 sec se budio moj tv i to mi je smetalo, te sam se prihvatio citanju foruma.

2)He,He,he,sa ovog sajta
odpakujete ali bez greske i kopirate na USB (Fat)(T-CHL5DEUC>image;crc;ddcmp;MicomCtrl;rc.local;run.sh.enc)
Firmware sme biti u samo jednom folderu, ako je u vise tv-e ga nece citati.
3)USB postaviti u TV na USB prikljucak, skinuti upustvo za flesovanje sa samsung sajta PDF,
(http://www.samsung.com/uk/consumer/...XXC/index.idx?pagetype=prd_detail&tab=support)
i zavrsiti update,da bi otkrili "sub opcije".

4)Ulazak u servis meny TV ugasen"(u 4sec stisnuti:INFO,MENU,MUTEiPOWER)
5) - Enter Control option
6) - Enter Sub Option
U "sub opcijama" treba promeniti sledece opcije:
Wiselink Movie -- ON
Wiselink Write -- ON
"Wiselink WithOut DB" -- "With DB". (ovo nemojte zaboraviti kao ja!!)
High Dev -- ON

(ove opcije se menjaju sa strelicama levo i desno od srednjeg dugmeta "Enter" na daljinskom)
povratak na sub opcije je dugme "return"
Kad vam ovako izgledala sub opcija mozete ugasiti TV,a sledece paljenje imate omogucen ulazak u:
usb,media player, MOVIE.
OVI PODACI SU ZASLUGA OSTALIH FORUMASA JA SAM SAMO SABRAO INF.
ako sam negde pogresio ispravite me !

Poslednja izmena:
Veoma korisno, svaka cast sto si potrudio da napises, verujem da ce vlasnicima B550 biti od velike koristi.

Evo samo da prijavim da sam danas primetio na sajtu tehnomanije da je doticni model sada na akciji i da kosta 68.999 dinara.

Ima sigurno 10ak dana kako je ponovo na akciji, a na prolece kada u Evropi budu poceli da prodaju nove modele mozda ce cene ovim proslogodisnjim modelima pasti.
Mada, znajuci kako nasi trgovci rezonuju, nisam uveren.

Mizer ako moze samo par razjasnjenja,
pre par dana sam kupio LE32B550 i slucajno na netu procitao da postoji mogucnost pustanja video fajlova, ti si veoma detaljno opisao postupak ali kod mene se javio problem posto je WiseLink Movie siv odnosno neaktivan. Da li prethodno mora da se televizor preimenuje u 560 da bi ta opcija bila aktivna i ako mora kako se to radi ili sam nesto drugo propustio. Da napomenem skinuo sam novi firewire sa Samsungovog sajta i instalirao ga na TV.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno