Pa aj'd ako moram ..."mini" review ...nadam se mog objektivnog mišljenja.
Elem:
- Dizajn: Manji fizički za nekih 2mm.
- Lajsne drastično bolje iliti nemaju ono smeće takozvani " coating " te ima osećaj "mat aluminijuma" dok 8+ zbog coating-a se oseća kao da je plastičan. ( subjektivno mišljenje coating svakako bolje štiti )
- Senzori napred skoro ne vidljivi, samo se kamera primećuje.
- Fingerprint opšte poznato nova lokacija, korisnija naravno. Malčice brzi od 8+ novi senzor.
Učenje fingerprint ludilooo sklizne se prstom i gotovo.
Fingerprint gesture takodje sada ima smisla.
- HeartRate senzor takodje nov.
- Iris + face takodje napokon ima smisla napolju da se ne bečimo više. Brzina slična.
- Ekran naspram S8+ izuzetno sličan, white balance ( barem naspram mog primerka s8+ koj je inače odličan ), na 100% 9+ svetliji oko 15% ( opet zavisi od uredjaja do uredjaja može biti od nekog 10% ) na YouTube sa video enchanter oko 20% svetliji, na boost brightness oko 20% svetliji + znatno bolji kontrast. 9+ skoro da ne gubi kontrast.
- Ekran fizički ima edgeve kao note 8 iliti manje/ravnije samim tim je i malčice širi od 8+.
- Baterija meni lično bolja nego na s8+ nekih 15tak %
- Čitač SD kartice takodje napredovao. Na s8+ mi čita samsung evo plus 128 gb karticu koja na PC daje skoro šta piše na "tarabi" 98/88 na 8+ = 62r/40w na 9+ 80r/40w
- Zvaničnici: ovde je i najveća razlika generalno, zvuk je brutalan, lično nisam čuo bolji zvuk ( imao sam skoro sve telefone sa stereo zvukom od popularnijih brendova jedino lično nisam čuo razer koj je verovatno podjednako a i možda/verovatno bolji )
- Velika prednost naspram konkurencije je što je ovo ipak dual stereo zvuk a ne singl stereo + twitter na earpice.
Obavezno uključiti dolby atmos ...ostaviti u auto režimu sve odredjuje kako treba sto se tice kontenta.
- Naspram 8+ je glasniji od 30% do 50% u zavisnosti od pesme.
- U dolby pesmi je mnogo glasniji recimo na skali od 1 do 10 s8+ se čuje 2/10 dok je 9+ 10/10. Naravno 8+ nema dolby pa se ni nmz to porediti. Naspram m9(dolby) recimo je mnogo glasniji 50+%
- Ono što je impresivno kod Dolby režima sa dolby pesmom je to što dolby stvarno stvara utisak da je zvuk "360"
- Dual chanel posebno lep doživljaj dodaje snimcima koje snimate sa kamerom te prebacuje dja levo dja desno.
- Performanse:
Generalno sve malo brže otvara od 8+ sto opet nije toliko bitno, ono gde je veća razlika je da je daleko konstantniji, fluidniji i posebno responsivniji.
Touch response generalno kao i u multitaskingu takodje napredovao ( i dalje nije na nivou HTC-a i sony-a recimo )
- 6gb rama takodje ima svoje prednosti te nmz ni da se poredi meredovno multitasking.
Kamere: " potpuno nova kamera xD"
- Prednja kamera za nijansu malo bolja od 8+, malo bolji detalj/oštrina.
- Selfi focus: ok edge detection za singl cameru. Dinamika bolja, definitivno novi HDR algoritmi.
- Zadnje kamere: ...ovde mora " esejić"
Uhh...
Pre svega apsolutno drugačiji algoritmi...dal je bolje ili lošije...Kako se uzme ...
- 2x optički odličan odlična dinamika/detalj/prirodna oštrina(n8 preoštrava)
- Live focus odličan generalno za sve, precizniji edge detection nego na N8
- Live focus na lica kroz " view finder jednako oštar kao N8 nakon slikanja nije oštar kao N8, al je zauzvrat detaljnija slika, prirodnijeg izgleda.
- Ogromna ! prednost naspram N8 je HDR na live focusu koj N8 uopšte nema te je dinamika UVEK bolja.
- Slikanje kao slikanje bez optike itd:
- Fi2.4 sve AUTO:
- HDR definitivno primetno napredovao do te mere da na nekim scenama uopšte nema neba na 8+/N8 dok 9+ ima, dinamika napredovala generalno.
Ovako u normalnim scenama slike dosta slične, gde ima senke 9+ uvek u prednosti zbog HDR-a kao i drastičnog smanjenja overexpos-a kompletno ili jedva primetnog.
- Focus jednako precizan.
- Najveća razlika na slikama je sto su slike prirodnijeg izgleda.
- Slike su kvalitetnije ( prema nekima čak su u rangu kvaliteta kamera od 16mp )
- White balance: generalno precizniji pogotovo kada se sunce povlači te osvetlenje blago pada, Fi1.7 na 8+/n8 pokušava da osvetli sto vise te samim tim gubi preciznost boja ( generalno svetlije boje nego što jesu )
- Najveća ( uslovno rečeno ...stvar ukusa ) prednost je što ima više detalja i nema više " veštačkog preostravanja.
- Digresija na ovo... na ekranu u 3k režimu skoro SVAKA slika je oštrija na 8+/n8 dok je apsolutno svaka kvalitetnija na 9+, e sad GDE zeka pije vodu? Pa pije vodu tu sto:
- Prirodno je uvek lepše
- Trava nije više "Super oštra" niti puca detalj
- U afterprocessu se uvek može dodati oštrina dok detalj ako ga nema ne može.
Na mobilnom kao što rekoh skoro pa svaka slika je oštrija na 8+/N8, na monitoru 21+ Tv-u 40+ svaka slika izgleda prirodnije/lepše sa 9+ baš zbog toga što nema više oversharpening.
- Boja prirode ( šuma, trava itd ) sve izgleda primetno prirodnije
- Boje lica kao i detalj je masovno napredovao jer više slike nisu "waterpaint" najveća razlika je ovde ipak u "low lightu" gde su slike od 8+ beskorisne jer su lica kao voštene figure.
- Generalni zaključak? ... da kamera na 9+ jeste bolja po danu. Dali je mnogo ... zavisi od potrebe. U post procesu tipa LightroomCC app nmz da se porede koliko više prostora za rad ima 9+
- Los light / extreme low light Fi1.5:
Generalno bolji na 9+ u svakom smislu, jedina "stvar ukusa " na makro slikanju recimo zbog oštrine od 8+/n8 slika deluje detaljnije sto ipak nije slučaj kad se zadje u post process. Svakako su slike uvek detaljnije i čistije na 9+
- Flash slikanje generalno bolje na 9+
--Video snimanje u svim režimima:
Generalno opet bolje zbog FI 2.4, po danu bolja dinamika generalno kao i oštrina + detalj + exposure + White balance ( nema image stacking te nema šta da ugrozi oštrinu)
Posebno velika razlika je na 4k 60fps video snimku ...nmz da se poredi, u mirnom stanju slično deluje s malim razlikama u plusu 9+ kad krene da se krećete nema poredjenja 60fps v.s. 30fps jednostavno više info-a sacuva te je apsolutno sve bolje.
- Generalni minus meni lično naspram 8+ je što je sada JPEG 90% kvalitet v.s. 8+ 96% ( opravdavajuce s obzirom na 12image stscking )
Idealno bi bilo da može da biramo JPEG kvalitet %
Što se tiče video lep dodatak HEVC iliti h.265 koj oko 35-40% manji file size za isti kvalitet.
- Super slow motion:
- lep dodatak kameri, upotpunjuje iskustvo ...daleko ispred XZP ili huawei P20 SuperSlowMo-a u svakom smislu te reči
- Prednosti naspram ova 2: praktičnost ...jednostavno auto mode toliko dobro radi da nema razmišljanja.
- U manual režimu treba malo vežbe da se uvezba kada stisnuti.
Lep dodatak je to što može da se pušta unazad superSlowMo kao i još par nekih forica/gimmica tipa da cimne par puta pre nego krene.
BONUS INFO:
LED View flip od 9+ v.s. 8+
- 8+ po meni ima prednost sto se gore vidi telefon i lepo otvoren ( čuvam telefone pa mi to lično bolje na 8+ )
- Na 9+ je skroz gore zatvoren takodje veče ivice gore i dole te je dosta bolje zaštićen sto se tice pada na ekran + uslov da se otvori.
- Materijal 9+ spolja u velikoj prednosti dosta robusniji takodje meni lično lepši fazon.
- Unutrašnjost preklopa 8+ meni opet bolja, ova je kao na note 8 koja se vremenom "ućeba" da ne kažem " raspada" xD
- Zatvaranje samog flipa 9+ se kompletno zatvori ceo ekran cela površina apsolutno pokrivena.
- Led sada ima dodatak u bojama ispod.
- Završna obrada na strani 8+ na 9+ pri dnu od 2 maske koje sam uzeo jureći " savršenu " obe imaju tu micro "manu" gde pri dnu nijedan nije apsolutno do kraja ( fali 0.1-2 mm od "oka" )
Zaključak 9+ generalno kvalitetniji i bolje štiti meni lično i 8+ odgovarao + 9+ materija = perfect.
Toliko od mene.
Baterija: 2go punjenje, 6h nabio u kući oko 50% osvetlenje sve ostalo spolja wi-fi/ 4g
Sent from my SM-G965F using Tapatalk