Šta je novo?

Samsung Galaxy S8 / S8+

Izmucio dobro s9+ ako nekog zanima ispisacu neki mini "review " naspram s8+ / N8

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

Pa aj'd ako moram ..."mini" review ...nadam se mog objektivnog mišljenja.

Elem:

- Dizajn: Manji fizički za nekih 2mm.
- Lajsne drastično bolje iliti nemaju ono smeće takozvani " coating " te ima osećaj "mat aluminijuma" dok 8+ zbog coating-a se oseća kao da je plastičan. ( subjektivno mišljenje coating svakako bolje štiti )

- Senzori napred skoro ne vidljivi, samo se kamera primećuje.

- Fingerprint opšte poznato nova lokacija, korisnija naravno. Malčice brzi od 8+ novi senzor.
Učenje fingerprint ludilooo sklizne se prstom i gotovo.
Fingerprint gesture takodje sada ima smisla.

- HeartRate senzor takodje nov.

- Iris + face takodje napokon ima smisla napolju da se ne bečimo više. Brzina slična.

- Ekran naspram S8+ izuzetno sličan, white balance ( barem naspram mog primerka s8+ koj je inače odličan ), na 100% 9+ svetliji oko 15% ( opet zavisi od uredjaja do uredjaja može biti od nekog 10% ) na YouTube sa video enchanter oko 20% svetliji, na boost brightness oko 20% svetliji + znatno bolji kontrast. 9+ skoro da ne gubi kontrast.

- Ekran fizički ima edgeve kao note 8 iliti manje/ravnije samim tim je i malčice širi od 8+.

- Baterija meni lično bolja nego na s8+ nekih 15tak %

- Čitač SD kartice takodje napredovao. Na s8+ mi čita samsung evo plus 128 gb karticu koja na PC daje skoro šta piše na "tarabi" 98/88 na 8+ = 62r/40w na 9+ 80r/40w

- Zvaničnici: ovde je i najveća razlika generalno, zvuk je brutalan, lično nisam čuo bolji zvuk ( imao sam skoro sve telefone sa stereo zvukom od popularnijih brendova jedino lično nisam čuo razer koj je verovatno podjednako a i možda/verovatno bolji )

- Velika prednost naspram konkurencije je što je ovo ipak dual stereo zvuk a ne singl stereo + twitter na earpice.

Obavezno uključiti dolby atmos ...ostaviti u auto režimu sve odredjuje kako treba sto se tice kontenta.

- Naspram 8+ je glasniji od 30% do 50% u zavisnosti od pesme.

- U dolby pesmi je mnogo glasniji recimo na skali od 1 do 10 s8+ se čuje 2/10 dok je 9+ 10/10. Naravno 8+ nema dolby pa se ni nmz to porediti. Naspram m9(dolby) recimo je mnogo glasniji 50+%

- Ono što je impresivno kod Dolby režima sa dolby pesmom je to što dolby stvarno stvara utisak da je zvuk "360"

- Dual chanel posebno lep doživljaj dodaje snimcima koje snimate sa kamerom te prebacuje dja levo dja desno.

- Performanse:
Generalno sve malo brže otvara od 8+ sto opet nije toliko bitno, ono gde je veća razlika je da je daleko konstantniji, fluidniji i posebno responsivniji.
Touch response generalno kao i u multitaskingu takodje napredovao ( i dalje nije na nivou HTC-a i sony-a recimo )
- 6gb rama takodje ima svoje prednosti te nmz ni da se poredi meredovno multitasking.

Kamere: " potpuno nova kamera xD"

- Prednja kamera za nijansu malo bolja od 8+, malo bolji detalj/oštrina.

- Selfi focus: ok edge detection za singl cameru. Dinamika bolja, definitivno novi HDR algoritmi.

- Zadnje kamere: ...ovde mora " esejić"

Uhh...

Pre svega apsolutno drugačiji algoritmi...dal je bolje ili lošije...Kako se uzme ...

- 2x optički odličan odlična dinamika/detalj/prirodna oštrina(n8 preoštrava)

- Live focus odličan generalno za sve, precizniji edge detection nego na N8

- Live focus na lica kroz " view finder jednako oštar kao N8 nakon slikanja nije oštar kao N8, al je zauzvrat detaljnija slika, prirodnijeg izgleda.

- Ogromna ! prednost naspram N8 je HDR na live focusu koj N8 uopšte nema te je dinamika UVEK bolja.

- Slikanje kao slikanje bez optike itd:

- Fi2.4 sve AUTO:

- HDR definitivno primetno napredovao do te mere da na nekim scenama uopšte nema neba na 8+/N8 dok 9+ ima, dinamika napredovala generalno.

Ovako u normalnim scenama slike dosta slične, gde ima senke 9+ uvek u prednosti zbog HDR-a kao i drastičnog smanjenja overexpos-a kompletno ili jedva primetnog.

- Focus jednako precizan.

- Najveća razlika na slikama je sto su slike prirodnijeg izgleda.

- Slike su kvalitetnije ( prema nekima čak su u rangu kvaliteta kamera od 16mp )

- White balance: generalno precizniji pogotovo kada se sunce povlači te osvetlenje blago pada, Fi1.7 na 8+/n8 pokušava da osvetli sto vise te samim tim gubi preciznost boja ( generalno svetlije boje nego što jesu )

- Najveća ( uslovno rečeno ...stvar ukusa ) prednost je što ima više detalja i nema više " veštačkog preostravanja.

- Digresija na ovo... na ekranu u 3k režimu skoro SVAKA slika je oštrija na 8+/n8 dok je apsolutno svaka kvalitetnija na 9+, e sad GDE zeka pije vodu? Pa pije vodu tu sto:
- Prirodno je uvek lepše
- Trava nije više "Super oštra" niti puca detalj
- U afterprocessu se uvek može dodati oštrina dok detalj ako ga nema ne može.

Na mobilnom kao što rekoh skoro pa svaka slika je oštrija na 8+/N8, na monitoru 21+ Tv-u 40+ svaka slika izgleda prirodnije/lepše sa 9+ baš zbog toga što nema više oversharpening.

- Boja prirode ( šuma, trava itd ) sve izgleda primetno prirodnije

- Boje lica kao i detalj je masovno napredovao jer više slike nisu "waterpaint" najveća razlika je ovde ipak u "low lightu" gde su slike od 8+ beskorisne jer su lica kao voštene figure.

- Generalni zaključak? ... da kamera na 9+ jeste bolja po danu. Dali je mnogo ... zavisi od potrebe. U post procesu tipa LightroomCC app nmz da se porede koliko više prostora za rad ima 9+

- Los light / extreme low light Fi1.5:

Generalno bolji na 9+ u svakom smislu, jedina "stvar ukusa " na makro slikanju recimo zbog oštrine od 8+/n8 slika deluje detaljnije sto ipak nije slučaj kad se zadje u post process. Svakako su slike uvek detaljnije i čistije na 9+

- Flash slikanje generalno bolje na 9+

--Video snimanje u svim režimima:

Generalno opet bolje zbog FI 2.4, po danu bolja dinamika generalno kao i oštrina + detalj + exposure + White balance ( nema image stacking te nema šta da ugrozi oštrinu)

Posebno velika razlika je na 4k 60fps video snimku ...nmz da se poredi, u mirnom stanju slično deluje s malim razlikama u plusu 9+ kad krene da se krećete nema poredjenja 60fps v.s. 30fps jednostavno više info-a sacuva te je apsolutno sve bolje.

- Generalni minus meni lično naspram 8+ je što je sada JPEG 90% kvalitet v.s. 8+ 96% ( opravdavajuce s obzirom na 12image stscking )
Idealno bi bilo da može da biramo JPEG kvalitet %

Što se tiče video lep dodatak HEVC iliti h.265 koj oko 35-40% manji file size za isti kvalitet.

- Super slow motion:
- lep dodatak kameri, upotpunjuje iskustvo ...daleko ispred XZP ili huawei P20 SuperSlowMo-a u svakom smislu te reči
- Prednosti naspram ova 2: praktičnost ...jednostavno auto mode toliko dobro radi da nema razmišljanja.
- U manual režimu treba malo vežbe da se uvezba kada stisnuti.

Lep dodatak je to što može da se pušta unazad superSlowMo kao i još par nekih forica/gimmica tipa da cimne par puta pre nego krene.

BONUS INFO:

LED View flip od 9+ v.s. 8+

- 8+ po meni ima prednost sto se gore vidi telefon i lepo otvoren ( čuvam telefone pa mi to lično bolje na 8+ )

- Na 9+ je skroz gore zatvoren takodje veče ivice gore i dole te je dosta bolje zaštićen sto se tice pada na ekran + uslov da se otvori.

- Materijal 9+ spolja u velikoj prednosti dosta robusniji takodje meni lično lepši fazon.

- Unutrašnjost preklopa 8+ meni opet bolja, ova je kao na note 8 koja se vremenom "ućeba" da ne kažem " raspada" xD

- Zatvaranje samog flipa 9+ se kompletno zatvori ceo ekran cela površina apsolutno pokrivena.

- Led sada ima dodatak u bojama ispod.

- Završna obrada na strani 8+ na 9+ pri dnu od 2 maske koje sam uzeo jureći " savršenu " obe imaju tu micro "manu" gde pri dnu nijedan nije apsolutno do kraja ( fali 0.1-2 mm od "oka" )

Zaključak 9+ generalno kvalitetniji i bolje štiti meni lično i 8+ odgovarao + 9+ materija = perfect.

Toliko od mene.

Baterija: 2go punjenje, 6h nabio u kući oko 50% osvetlenje sve ostalo spolja wi-fi/ 4g

61ff860c47f115d3390c8e39015372aa.jpg

Poslednja izmena:
Hvala lepo Savo za trud i vreme, sjajno si ti to sažeo :)

Koja je najnovija verzija softvera za s8+? Telefon je kupljen u vip-u, a koristi se sa mts karticom (ako to ima veze). Kod mene stoji CRB7.

Sent from my SM-G955F using Tapatalk

CRD7 Je najnovija.

@zava1974

Hvala i nema na cemu :)

BTW zaboravio da dodam gore da je takodje novi LED flash na 9+

Poslednja izmena:
Nakon 2 dana na CRD7 baterija identično drži kao na prethodnom, 5 sati i nešto malo preko SOT (S8). Tako da ko se razmišlja da ne brine.

izvinite sto pitam mozda je glupo pitanje al kakve veze ima update telefona sa Vip ili Telenorom

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Zato sto proveravaju nadogradnju, da li je odgovarajuca... Truć, truć, bla, bla... Meni je s8 iz telenora i dalje na CRAP!

Sad me mrzi al cu ovih dana da ubacim SEE on je imao 2 update posle crap a VIP ostao na crap.

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

Cache iz recoverija pre i posle ubacivanja orea (ako ubacuješ odinom).

Sent from my Pixel 2 using Tapatalk

Dali se i vama greje s8 kada ga koristite napolju na suncu... Dali je u tim uslovima normalna temperatura baterije 42c

BlondCalculatingFurseal-size_restricted.gif

Da li se jos nekom desava da bude ukljucen WIFI i 4G u isto vreme?
Nikada do sada nije bio ukljucen 4G dok je konektovan na WIFI.
Obicno mi je tako bilo samo kada razgovaram preko Vibera...ali sada non stop stoji vec par sati.
Restartovao sam telefon, i dalje su oba ukljucena.
722b529f8752c57221132a5b0bc21ecc.jpg

Sent from my Samsung Galaxy S8 using Tapatalk

Isključi download booster.

nije download booster nego ova opcija (moras ukljuciti programerske opcije)

020ca8917f53d7da0b0a1971271519e5.jpg

Sent from Galaxy S8

Meni se to desava jedino kada je preko wifija nema protoka

To je odlična opcija i ne treba je gasiti.

Da ali ne bi trebala da utiče na postojanje wifi i mobile data ikona istovremeno na telefonu!
Edit: sad gledao kod mene, ista je isključena, ne znam ni koja je poenta iste obzirom da mi tel prebacuje sve automatski i bez nje?

Poslednja izmena:
Od sinoc mi izlazi ova poruka. Ovo je 5,6 put da mi se pojavi. Sta je u pitanju?
a32413802cc6372a107b350f0e583362.jpg

To ti je ono kad je uključena zaštita od slučajnog dodira telefona u džepu, torbi... Ako si slučajno nečim zaklonio onaj gore senzor i pipnuo displej onda to izbaci.

Послато са SM-G955F уз помоћ Тапатока

Aha. To mi je do pre 5,6 dana bilo iskljuceno pa se desavalo da se telefon sam u dzepu otkljuca i odradi 100 razlici tih operacija. Al nesto nisam prinetio da mi je ruka gore negde na senzoru pa da mi javkja ovo. Kazem sinoc je pocelo da se pojavljuje, a do sada nikad.

Juce su, malo srece i Nilikin super frosted shild, odradili odlican posao ...direktan pad na beton prilikom izlaska iz kola (ostao mi u krilu), srecom okrenuo se na ledja, ne na ekran ! Sve pohvale za Nilikin shild :)

Definitivno malo više sreća ;)

Vrh Dno