Šta je novo?

Samsung Galaxy S6

Nije nigde pominjao udaljenost. To je kao da kažeš da se ne vidi razlika između 150 i 400 ppi jer prosečna osoba ne vidi preko 150 ppi kad gleda sa dva metra :D

Nisam pominjao udaljenost jer se udaljenost drzanja telefona PREDPOSTAVLJA a to je ono o cemu je steva pricao kada je prezentovao retinu.

RETINA (PPI preko 300)

Govori ti covek koji nosi naocare od kako se rodio, i razume se toliko u fiziku i matematiku i biologiju da ne naseda na marketing raznih brendova: savrsen vid ili medicinski receno 6/6 vid (dioptrija NULA) je u stanju da razlikuje trecu liniju odozdole na optickom testu (ona slova sto se smanjuju) sa daljine od 6 metara. drugu odozdole NE MOZE nijedna ziva osoba da procita sa 6 metara. Ugao takvog slova iz treceg reda (od vrha do dna slova) je 5 minuta, dok je pojedinacni stroke (linija koja formira slovo, recimo ova kosa na dole od slova "R" ) je manja od minute, tacnije zakljuceno medicinskim testovima iznosi 0.0167 stepeni. 0.0167 stepeni je minimum ocnog ugla koji moze da razlikuje 2 piksela.

evo slika:

untitled.jpg

prostom matematikom dolazimo do formule D tangens (0.0167 stepeni) gde je D daljina od predmeta koji se gleda.

ubacis u tu formulu 40 cm (najcesca udaljenost ociju od ekrana mobilnog telefona) i dobijes rezultat od 0.11 milimetara sto znaci da 6/6 oko moze da vidi maksimalno 9 piksela po milimetru odnosno 300 piksela po incu (RETINA). uzmi odma u obzir da ispod 3% svetske populacije ima 6/6 vid i uzmi u obzir da vecina korisnika tehnologije zbog zatezanja ocnog sociva ima plus dioptriju i bez obzira na promenljivu D goreopisanu, 300 PPI je ono sto ljudsko oko moze da vidi, NEMA sile bozije da vidi preko toga KADA govorimo o daljini ekrana od ociju koju koriste NORMALNI ljudi, a ne iskompleksirani koji bi da nabiju telefon na nos, da bi dokazali da je 400ppi bolje od 300ppi. Dakle prava "retina" nije ono sto Apple prodaje (320PPI) vec je prava retina definisana razdaljinom predmeta i oka, i u najboljem slucaju je 300PPI na mobilnom uredjaju, na 40 cm udaljenosti.

prelazak sa retine na 441 PPI (Galaxy S4), 468 PPI (HTC One) su mozda i imali smisla, aj da kazes za ekipu ljudi koji mozda nocu citaju websajtove na telefonu pa ih mrzi da zumiraju, 600ppi je bespotrebno trosenje baterije.

1. marketing
2. Full HD/2k/4k Display mirroring

A ne bolja slika kad gledas iz ruke.

Poslednja izmena:
Mrežu piksela naravno da ne možeš da vidiš

Upravo to je poenta ppi-ja iznad 300, da oko vise ne razaznaje tu mrezicu.Vec da sama slika na vecim rezolucijama bude jasnija ili mutnija, kao kad gledas okom, pa nesto vidis jasnije i detalnjije a nesto mutnije.
e zato ce se videti razlika izmedju g2 i note4, koju Danilo pominje, ali razlika nece biti pikselizovana slika, nego taj osecaj-mutnije i ostrije.Znaci pod mikroskopom ce se videti i dalje pikseli, ali golo oko ce samo razaznati mutno i ostrije.
E sad na malom ekranu to su mizerne razlike, jer je i 1080p i te kako jasno.
Ali na monitoru od preko 20" bi to bilo revolucionarno.300+ ppi na monitoru bi bilo nebo i zemlja u odnosu na sadasnje, tj da se slika vidi savrseno sa bilo koje razdaljine kao i na telefonima(moj u2312hm je full hd monitor, on ima 92ppi,cak i najnoviji 4k monitori imaju bednih 185ppi)

benčova ekipa iz barse je oduševljena telefonom,najbolje bi bilo da zaključaju ovu temu dok se ne vrate i napišu opširnije utiske i dok prvi primerci telefona ne stignu do korisnika.
Kako je krenulo,biće 200 strana prepucavanja do 10.aprila

Poslednja izmena:
Ja se secam kad mi je Wave bio savrsen po tom pitanju. :D
Mada on je stvarno imao dobar PPI, 3.3" ekran, oko 280PPI. Ali sad recimo kad uzmem i koristim Wave ja vidim pixele i nedostatke. Prosto se sve vremenom menja i sto se kaze kad ne znas za bolje (Wave je u tom periodu bio jedan od najboljih) onda ti je to sve wow, sa pojavom HD rezolucije pa nakon toga i FHD na 4.5-5" sve se menja pa i nas utisak o tome.
Mada opet kazem za neko normalno koriscenje sve oko 300 je ok, ali preko toga ima smisla jer dobija se taj efekat ciste slike, kao da je neki sticker zalepljen na staklu, nema nikakvih nedostataka.

Meni je kad sam koristio N8 i 808 PPI oko 200 bio skroz ok, zato sto su u tom periodu bili aktuelni ekrani koji jedva da su prelazili 300, ako ne racunamo iPhone.

Poslednja izmena:
U zadnje vreme nesto slabije pratim sta se desava,ali ajde cisto da ostavim komentar.
Meni je glupo i pisati o karakteristikama,jer to je sve odlicno sada,sve ide bolje i bolje.
Izgled mi se ne svidja tj. zato sto kao ogledalo da drzis,mozes da se ogledas u njega,ima nekom kome se svidja,ali meni ne. I nisam ocekivao da Samsung uradi to da baterija ne moze da se menja,posto znamo od kada se pojavio HOX,da su ljudi koji su imali S3 pricali da je HOX glup zato sto ne moze baterija da se menja i zato sto nema mesta za memorijsku karticu,a sada smo dobili da S6 nema ni memorijsku karticu.
Meni to nije problem,ni baterija sto se ne menja,ni sto nema mesta za memorijsku ali eto,nisam ocekivao to od Samsunga,a i ko zna sta sada pricaju ljubitelji Samsunga u vezi toga :D

Pa taj Wave je bio i ostao najkvalitetniji telefon koji je Samsung ikad napravio. Baš mi je krivo što ga nisam imao, tad sam imao mrtvi HTC Desire.

Ja sam ga imao dosta dugo ali me telefon smorio najvise zbog OS-a. Posebno sto su update-om potpuno sjebali telefon. A nakon toga napustili OS skroz i podrsku i sve ostalo. Bilo je tu i dosta bugova, ali telefon me na startu odusevio, i kvalitetom izrade i kamerom i audio kvalitetom...
Imam jedan u kuci koji se i dan danas koristi.

Ne znam zasto ali meni iPhoneov ekran izgleda isto kao Samsungovi sa duplo vecim PPI sto se tice ostrine. Fakat ne znam kako neko vidi piksele na ekranu preko 300PPI

Evo sad baš gledam ekrane nexusa i S4, jasno se vidi razlika u oštrini. Sve je mnogo finije na rgb 440 ppi nego na pentile 440 ppi.

^ A ja sam bio ubedjen da je to sa tolikim PPI izjednaceno, tj. da razlika nije vidljiva. Msilim da dok se ne stavi telefon jedan pored drugog, sto si ti najverovatnije uradio razlika se ne vidi, mada moguce je.

da stavio oba i napanjio 100% svetlo. i to mnogo lakše vidim razliku nego između nexusa i iphone 6. nexus i iphone moram toliko da približim da me zabole oči od fokusiranja tako blizu, moram da žmurim na jedno oko :d itd, tako da tu praktično nema razlike. ovde ipak ima, prilično se lako primeti kad su jedan pored drugog. daleko od toga da brojim pixele ali vidi se da su slova nekako bušna na samsungu, da ivice nisu tako glatke itd.
tako da 1440p valjda i nije toliko besmisleno na pentile ako hoćeš da dobiješ savršenstvo © Zujka...

I za to postoji drugo resenje - razvoj samoleda + sa rgb rasporedom. Ako je vec toliko bitno, ja u S4, N3 npr nikada nisam ''uranjao'' da bi mi pentile toliko smetao ali sam odavno rekao da taj raspored bas i ne valja kada je ppi ispod 350 npr.

Hocu da kazem da mi je 400ppi+ pa makar i pentile ali uz sjajnu autonomiju mnogo znacajnija karakteristika telefona nego 570ppi koji uz 2550 mAh moze da pravi probleme pri zahtevnoj 3G/GPS upotrebi..

Kad krenu da ugradjuju 3300-3500 mAh baterije u flagship telefone sa ekranom do 5,2'' e onda necu ni razmisljati o 2k rezoluciji. A sjajni exynos i amoled tu treba da dodju kao pravi bonus.

Ne kazem da ce S6 imati losu autonomiju vec gledam iz mog ugla jer se patim sa losom autonomijom.. a npr da kupim S6 imam osecaj da cu opet ostati bez baterije onda kada mi najvise i treba.

Za sve ostalo bice ta baterija ok, posebno za ''kucno-kancelarijski'' surf preko wifi sa slabim osvetljenjem..

Poslednja izmena:
ma dobro, ovde sad pričamo striktno o oštrini tj šta je marketing i proseravanje a šta se može videti. sudeći po S4 odnosno 440 PPI (na 5.1" je to 430), moralo je da se ide na 2k da bi se dobio efekat padanja na dupe. bateriji to ne škodi, ima više primera (S5 fullhd i 2k verzije, note 3 i 4, onda ono spuštanje rezolucije na G3... nikada nije bilo razlike u bateriji u ovim primerima), samo treba nabudžiti SOC toliko da 3D performanse ne trpe jer je to nedopustivo u ovom cenovnom rangu.

Poslednja izmena:
@ Vojkan

Ma ja razumem Samsung zasto su izabrali 2k rez.

Kao android lideri ne mogu sebi da dozvole da kasne godinu dana za LG (ma koliko smesno zvucalo, kasne oko 2k :d) a stizu uveliko i 2k telefoni iz Kine itd. Samsung ce uvek ici na najnovija resenja za svoje uredjaje i to je odavno jasno. I sve to mi ne bi smetalo da su dizajnirali S6 sa malo debljim kucistem i 3000+ mAh.. pa jos Active verzija :d

Poslednja izmena:
a *** šta je tu je. u najavi je da će mu baterija biti najslabija tačka. mada kad pogledaš kad je S serija imala dobru bateriju osim S5 :) od slabašne do prosečne uglavnom.

ne znam da li je ovo bilo, ne mogu da ispravim sve emixove linkove :) izvinjavam se ako jeste
http://www.phonearena.com/news/Sams...10-great-features-for-the-shutterbugs_id66689

šta je sa onim "pro" kamera modom? gledam opcije i ovo je smešno... sve to je bilo i do sad. jedino ovaj ručni fokus je novina ako je to to (pretposlednja ikonica). ručno podešavanje dužine ekspozicije ništa? raw snimci ništa?

Poslednja izmena:
Sto najgore oni taj api nisu ni ubacili u rom.

Vezano za DAC - i dalje svi misle da je wolfson u pitanju ali nigde jos nema potvrde za to. Naravno super je wolfson ali mogli su da ugrade i onaj ESS Sabre sa dobrim pojacalom i da sahrane konkurenciju.

As expected, Broadcom’s BCM4773 chip improves power efficiency on the Galaxy S6
Tweakers was able to confirm at Mobile World Congress 2015 that the Galaxy S6 indeed touts Broadcom BCM4773 and estimates that compared to existing solutions this chip provides power efficiency of up to 80 percent.

A close look at the Gear VR for the Galaxy S6

Po meni je M9 promasaj,porediti S6 Edge i M9 je zaista smesno,i po dizajnu i po kvalietetu,kameri,ekranu...
Sta svi kukate za bateriju kada je sve receno na prezentaciji,niste jos ni videli telefon uzivo a kukate na bateriju,strasni ste.

sta kazu na prezentaciji to je amin :d

Galaxy Edge S6 uses a graphics processorARM Mali T-760 MP6 rather well adapted to its Quad HD screen. His raw power comfortably exceeds that of PowerVR GX6450 Apple A8 or that of Adreno 420 Snapdragon 805: it shows about 23% more pictures in the simple T-Rex testing and 43% on the heaviest test Manhattan. But that extra power is not enough to play comfortably in native resolution, at least not in the most complex scenes such as testing Manhattan.

Ipak je gpu zver. Ima 6 jezgra za razliku od onog u note 4 koji ima 4 ? Ili i on ima 6 ?
Edit: i u note ima 6 komada. Hmmm

U svakom slucaju bravo za samsung,jos testovi baterije i to je to :)

Edit2: doduse poredjenje sa andreo 420,ali to znaci da je u rangu 430 sto je odlicno..

Edit3: najbolje da se saceka test anandtech sajta..

Poslednja izmena:
Samo da vam kažem apropo baterije - 4g Ž D E R E bateriju

Dosta glup test. Koliko znam zvucnik na s5 je na ledjima moba..

Po meni je M9 promasaj,porediti S6 Edge i M9 je zaista smesno,i po dizajnu i po kvalietetu,kameri,ekranu...
Sta svi kukate za bateriju kada je sve receno na prezentaciji,niste jos ni videli telefon uzivo a kukate na bateriju,strasni ste.
Brate ja koji sam samsungov veran kupac te molim da prestanes. Ne preteruj. Napisao si 100 puta za samsung isti post i u jednom napljuvao htc koji je daleko od loseg telefona.

Nazad
Vrh Dno