Ne znam za druge ali ja debloat ne radim jer je potrebno i jer je telefon neupotrebljiv bez njega već jer smatram da na taj način izvlačim maksimum iz hardvera koji sam kupio. Ne ostaje mi ništa u telefonu zarobljeno pod aplikacijama i procesima koje ne koristim, koji mi ne trebaju i koji su ubačeni eto tako, jer se nekom u Samsungu diglo. Debloat se uradi jednom, za par minuta i vozi.
Što se tiče punjenja baterije, isto tako. Zašto da i tih famoznih 50 ili koliko već evra uložim posle godinu dve u novu bateriju ako to mogu izbeći pametnijim opsegom punjenja. Hvala Bogu danas većina ljudi ima mogućnost da u toku dana kad god treba dopuni telefon pa to ne predstavlja cimanje. Naravno, kad su obaveze drugačije, puni se do 100 i troši do 0, ne sme ništa da trpi zbog punjenja telefona, naravno. Eto tako sam ja na S20+ za skoro godinu i po na 96% battery health. Najbolje da proizvođači ne unapređuju ni potrošnju ni dugotrajnost baterija a da uporedo s tim i mi ne marimo ni 2%. To je idealan scenario, ali za kompanije.
Sa druge strane, nisam od onih koji ulažu hiljade u folije, stakla i futrole. Zalepim dezen foliju na leđa (da se ne vide otisci i da bude lepši osećaj u ruci), na ekran ništa i bez futrole furam telefon. Tako mi je najlepše. Ali, sa druge strane, apsolutno razumem ljude koji su nespretni ili prosto se lepše osećaju da zaštite telefon, bez obzira na njegovu cenu. Svaku stvar treba čuvati, u normalnoj meri.
To "uživanje u životu, uređaju, stvari" je konzjumeristička floskula koju plasiraju ljudima baš da bi sve više i više trošili na potrošna dobra a ne na bitnije stvari. Čim se tako olako uzima 50e za bateriju ili menjanje telefona na svakih 6-12-18 meseci u današnje vreme, jasno govori o tome gde su nas doveli. Ne treba biti rob ničemu, pogotovo ne telefonu, ali ne smatram da gore pobrojane stvari potpadaju pod robovanje. To je, po meni, izvlačenje maksimuma iz telefona, zadržavanje telefona na max njegovih mogućnosti. To da ne treba ništa dirati, ni bateriju, ni bloat, ni pozadinu je po meni upravo primer ljudi kojima flagship nije namenjen. Platiti telefon 1000e i koristiti ga kao iz kutije, s istom pozadinom, razmeštajem ikonica, a da ne pričamo o detaljnijim podešavanjima i prilagođavanju sopstvenim potrebama, je apsurdno. Kupi onda nesto za 250e i vozi. Prilikom svake kupovine novog telefona obavezno prođem do najsitnije opcije telefona i svake aplikacije, mora sve da bude podešeno tačno po meri. Default i entuzijazam i posledično flagship ne idu u istoj rečenici.