Spanjeli
Čuven
- Učlanjen(a)
- 27.10.2015
- Poena
- 555
Moja oprema
- CPU & Cooler
- Ryzen 7 5700G
- Matična ploča
- MSI B450 Tomahawk
- RAM
- 32GB Fury
- GPU
- Asus dual rtx 4060
- Monitor
- ViewSonic 3276-2k-mhd
- Tablet
- Mi Pad 7
- Mobilni telefon
- Vivo x100 ultra
- Pametni uređaji
- Watch gt3 pro
Bez obzira što su senzori isti od s7 pa do s10, nije isti način na koji algoritmi za snimanje u tim telefonima funkcionišu, recimo senzor na s10 je možda isti kao na s7,S8 i S9 po veličini ali mu novija generacija SoC omogućava da onog momenta kad pritisnemo taster za slikanje umesto recimo 1 ili 7, napravi 27 fotografija iz kojih se izvuku informacije za šum, ekspozicuju, saturaciju i ostale parametre za dobru fotografiju, sve se to procesuira i milisekundi i mi imamo lepe fotografije. Veliki uticaj ima i dobro napisan algoritam, tako da neće telefoni sa istim procesorom i istim senzorom da daju i iste fotografije, da ne ulazim dublje u kvalitet sočiva koje se upotrebljava, nivo ispoliranosti i sl.Ma dajte ljudi ne gubite vreme sa glupostima. Kakve kamere kakvi bakrači kad godinama ubacuju iste senzore u telefone!!!
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Ranije su neki proizvođači stavljali veće senzore, kao recimo Sony Z serija ali bez jakog SoC-a i kvalitetnog algoritma se nije radio tzv. image stacking(slikanje više fotki i sklapanje u jednu), tako da dobijeni rezultat nije bio idealan. Danas se koriste senzori sa ultrabrzim memorijskim čipom na sebi, koji momentalno procesuiraju fotografije i video, i u saradnji sa jakim SoC-om dobijamo bolje rezultate, to je najprimetnije u low light situacijama I slow-mo videu. Najjidealnije bi bilo da se senzor poveća fizički, kao i memorija na samom senzoru ali sve to mora da proprati i izuzetno jak SoC i odličan algoritam a to je vrlo teško za sada. Huawei sa p30 pro je to upravo pokušao sa senzorom od 1/1.7in ali mislim da Kirin 980 nije dorastao situaciji. Videću kad mi telefon stigne
Послато са SM-G935F