Šta je novo?

Samsung Galaxy Note 4

Sve je ovo posledica jednog dugotrajnog procesa i poteza koje je Samsung povukao u dizajnu softvera i hardvera... u jeku sudskih tužbi, Samsung je napravio otklon od dotadašnjeg dizajna i prešao na sopstveni glossy plastika/sapun/fake leather+fake stitching+fake metal dizajn, a kombinacija dizajna i materijala koje su koristili izgleda inferiornije od android konkurencije.
S druge strane, touchwiz je umesto optimizacije dugo išao ka stalnom inkorporiranju novih elemenata. Rezultat je bio UI sporiji u radu od konkurentskih UI-ja na istom hardveru, na lošem glasu zbog bloata...
Kao posledica toga dolazi do kontinuiranog pada prodaje u svim segmentima tržišta i profita u zadnjih godinu dana, pritom na marketing troše 3 puta više novca od najbližih konkurenata, a u android svetu niko ne koristi ni približne sume za marketing...
Rezultat je ne 60% manji profit kako mediji predstavljaju u ovoj vesti, već 2.5 puta manji profit nego u istom periodu prošle godine (sa 9.6 na 3.8 milijardi dolara).

Međutim čini mi se da su sada povukli nekoliko pravih poteza. Novi materijali (metal) i ram po uzoru na 5S su dobili mnoštvo pozitivnih komentara od novinara.
Realno, sa Kinezima će teško da izađu na kraj u low end segmentu, ali u high end segmentu su napravili prave poteze. Mislim da će se Note 4 odlično prodavati i da će finansijski rezultati u sledećoj godini biti bolji.

Postavljeno je vec do kraja oktobra.

Unakazi ga ovaj Asphalt sto se ponovo ucitava inace bi oduvao Z3.

Pa 60%. :d

Realno skroz ocekivano, S5 je razocarao i prodaja je slaba. Ali bitno je da nisu na gubicima tj. da zaradjuju. Mislim da ne postoji Android proizvodjac kome trenutno ide dobro. Mislim da je HTC u nekom malom dobitku konacno, bila je vest pre 2 dana, ali citam da postoji mogucnost da ih kinezi kupe. Sony uzas, u najvecim gubicima do sad ja mislim sto se telefona tice, za LG ne znam ali prodaja G3 sigurno nije kao sto su ocekivali, mada bice zadovoljni do kraja godine 100%.
Ovo je Samsungu i trebalo, jer im je sad valjda postalo jasno da ljudi ne kupuju sve sto naprave i da ne prolazi fake-metal i glossy plastika u eri metalnih i odlicno dizajniranih telefona.

Ali kao sto @drgonzo napisa mislim da vuku prave poteze sto se Note tice a mislim da ni sledeci S nece da razocara.

Poslednja izmena:
Ono sto me malo buni, svaki Note je donosio po gigu RAM, (note -1gb, Note 2 - 2gb, note 3 - 3gb) Sto ovaj ne donese 4gb ? Mogli su da sacekaju.

^ zato sto vecina konkurencija ili nema krsten phablet ili imaju 3Gb rama a najcesce 2Gb (mislim na uredjaje koji se ne vode kao phablet). A i da ima 4Gb rama za to bi se pobrinuo TW, da svede na nivo 2Gb konkurencije :d

3Gb na N4 nikako nije fail u ovom trenutku.

Kada zazivi x64 android pojavice se i telefoni sa vise rama ali mnogo je bitnija optimizacija fabrickog interfejsa i topljenje bloat-a na neki minimum.

Da li je neko našao objašnjenje što su se vratili na usb 2.0?

I što nije IP67 kao S5?

Meni je to jedino razočarenje na N4.

btw, očekujem oko 15og moj komad da stigne ;)

Da li je neko našao objašnjenje što su se vratili na usb 2.0?

I što nije IP67 kao S5?

Meni je to jedino razočarenje na N4.

btw, očekujem oko 15og moj komad da stigne ;)

Na usb 2.0 su se vratili zbog navodnog feedback-a korisnika kojima brzina usb 3.0 nije nesto pretjerano znacila tako nesto. Sto se tice ip67, S5 je navodno namijenjen sirem krugu korisnika kao "univerzalni" uredjaj a note 4 nije takav... Bilo je rijeci o ovome na prezentaciji.

[YOUTUBE]FgJOu2ukni8[/YOUTUBE]

Sve u svemu daleko osetljiviji od N3, sto je i ocekivano. Trazicemo mi plastiku nazad :)
Dobar je lik, ekran puko komplet a on kaze, "prosao je iznenadjujuce dobro"... osim ovih par pukotina ekranu nista ne falai :)

Pa u odnosu na ostale telefone 5.2''+ ekranom dobro je prosao (pogledaj slucaj G3). Ima ostecenja po ramu/lajsnama ali toga je bilo i na plastici. A farba sa alu se ne skida sama od sebe kao sa plasticnog kineskog digitrona od 50 din :) Nije tu plastika kao materijal problem vec nacin na koji je to samsung do sada koristio. Alu ram na N4 i GS Alpha deluje odlicno i u skladu sa klasom/cenom.

Poslednja izmena:
Ovo je odlicno, posle prvog pada ovoliki ekran da ostane citav...

Ocekivano, ipak je 5.7". Ali opet moze nekome 5 puta da padne i da se ne polomi, ovi drop testovi pokazuju neko generalno stanje ali ne moraju nista da znace.
Ovo za ivice mi se ne svidja ali znalo se, isto je bilo i kod 5/5s, ali da izgleda ruzno izgleda.

Poslednja izmena:
Kao sto rekoh vec u jednoj temi, mom bratu je LG G3 pao direktno na beton dok je izlazio iz kola i nije mu nista bilo, ni ogrebotine na plastici. Drop testovi su glupost jer nista ne pokazuju. Ono sto je pozitivno kod te plastike sto LG koristi jeste sto ima nekakvu sposobnost da sama zatvara te sitne pukotine pa nema puno potrebe za futrolom. Ekran ce verovatno zameniti sa P-OLED ekranom kada postane dovoljno dobar i isplativ da zameni IPS (u LG G Flex se nije bas najbolje pokazao). Samim tim sto je ekran plasticni, manje su sanse da se polomi.

To je put kojim Samsung treba da ide a ne alu ramovi i imitacije koze koje su mozda fini na dodir ali jako osetljivi na ostecenja. Pa na kraju zavrsis sa futrolom/bamperom koji em uvecava telefon em ne osetis te fensi i super osetljive materijale pod rukom.

Znači sad ni alu ram ne valja. Ali samo Samsungov. Ludilo.

Ja sam nekad mislio da je to bitno ali sam se nagledao ugruvanih HTC One i ajfona tako da radije ne bi uzimao alu telefon. Mislim da je Samsung kasno krenuo u tu pricu i da ce to biti out za koju godinu.

Realno bolje je da imas ovakve ogrebotine od padova na alu ramu nego da ti se plasticna lajsnu guli. Mislim da tu ne bi trebalo ulaziti u dalju diskusiju :)

Realno bolje je da imas ovakve ogrebotine od padova na alu ramu nego da ti se plasticna lajsnu guli. Mislim da tu ne bi trebalo ulaziti u dalju diskusiju :)

Meni se pored padova lajsna na sgs-u krenula na par mali mesta ljustiti tek posle tri godine, i to samo tamo gde se ugruvao na betonu.

Da,ali priznaces da mnogo losije deluje izguljena plasticna lajsna od izguljene alu? Mislim kada se setim boje one plastike ispod farbe na s1 odmah mi se slosi..

Samsung Galaxy Note 4 Review

-Incredibly vibrant, or incredibly accurate – it's your call!

When the Samsung Galaxy Tab S tablets arrived earlier this year, we were actually pleasantly surprised to find that they were armed with a new screen mode called 'Basic', which actually did a great job tweaking the display colors so that they look very true-to-life. That made us optimistic about the future of Samsung's AMOLEDs, and it also made us very excited, because we felt that this new, improved AMOLED technology is to eventually make its way to the company's smartphones.

Well, it seems like that time has finally come, as our scientific measurements of the Galaxy Note 4's screen indicate that its 'Basic' mode successfully adjusts the 5.7" screen's color reproduction to be impressively close to the reference sRGB standard - meaning that we finally have an AMOLED smartphone, whose color tones can get very realistic! Impressively, in this mode, the Galaxy Note 4's measured color temperature is almost ideal, at about 6650 K (Kelvin). That's extremely close to the reference value of 6500 K. This means that the balance between the primary blue and red colors is great. Thankfully, the third primary, green, isn't present in excessive amounts (as on Samsung's previous AMOLED screens), so things aren't looking decidedly greenish on the Galaxy Note 4's display.

-The lovely 16 MP camera from the Galaxy S5 gets perfected in the Note 4

The Samsung Galaxy Note 4 is an extremely capable camera phone. The Galaxy S5 was already great, but the Note 4 finds a way to push things even further. The sharp and well exposed photographs hold plenty of detail, without introducing any significant amounts of noise, even when closely examined. The area where Samsung has improved the camera in the Note 4 even further are the colors. On the Galaxy S5, they were great, but had just a touch of coldness to them. With the Note 4, that problem no longer exists, as the color balance of its photographs has a bit more red in it, making for slightly more eye-pleasing images overall, that not only look great, but also very natural.

Indoors, the images lose some of their details, due to the insufficient light, but the handset tries to keep a good balance between sharpness and smoothness, staying away from introducing too much noise. The colors tend to remain mostly neutral, which is a good thing.

-A 1440 x 2560 display needs cutting-edge hardware. Good thing the Note 4 has the Snapdragon 805 SoC

Poslednja izmena:
S6 ce sigurno biti na osnovi N4 (mislim pre svega na amoled, dizajn i materijale) + S810/exynos tako da tu nema greske, samo TW bloat da istope i to je to. Samo sumnjam da ici na TW sa manje bloat-a ali videce se za nekoliko meseci.

Koga trenutno briga za S6? Mislim da ne moze nista drasticno bolje i vise da donese od Note 4.
Malo bolju najverovatnije 20mpx kameru, noviji SOC i noviji android.

Mene mnogo vise zanima S6 nego N4 jer mi ne treba phablet/s-pen nego ''obican'' flagship sa N4 kvalitetima (hw) ali ekranom do 5,2''. Samo tesko da ce S6 ostati na 5,1'' dijagonali, verovatno ce ici na 5,5'' 2k (kao i svi vodeci modeli u 2015) sto je vec uveliko phablet.

Mnogo ocekujem od s6.. :)

Uvecana alpha,s810 64bit ,valjda ce biti laksi na bateriji zbog samog SoCa i android L -a. Vrh kamera .. e jedino sto ce imati smaracki 2k ekran. Ali mora nesto

Nazad
Vrh Dno