drgonzo
Slavan
- Učlanjen(a)
- 17.12.2006
- Poena
- 455
Sve je ovo posledica jednog dugotrajnog procesa i poteza koje je Samsung povukao u dizajnu softvera i hardvera... u jeku sudskih tužbi, Samsung je napravio otklon od dotadašnjeg dizajna i prešao na sopstveni glossy plastika/sapun/fake leather+fake stitching+fake metal dizajn, a kombinacija dizajna i materijala koje su koristili izgleda inferiornije od android konkurencije.http://www.androidauthority.com/samsung-q3-2014-earnings-guidance-534448/
Zbog ovoga ce S6 morati da pokida na svim poljima.
S druge strane, touchwiz je umesto optimizacije dugo išao ka stalnom inkorporiranju novih elemenata. Rezultat je bio UI sporiji u radu od konkurentskih UI-ja na istom hardveru, na lošem glasu zbog bloata...
Kao posledica toga dolazi do kontinuiranog pada prodaje u svim segmentima tržišta i profita u zadnjih godinu dana, pritom na marketing troše 3 puta više novca od najbližih konkurenata, a u android svetu niko ne koristi ni približne sume za marketing...
Rezultat je ne 60% manji profit kako mediji predstavljaju u ovoj vesti, već 2.5 puta manji profit nego u istom periodu prošle godine (sa 9.6 na 3.8 milijardi dolara).
Međutim čini mi se da su sada povukli nekoliko pravih poteza. Novi materijali (metal) i ram po uzoru na 5S su dobili mnoštvo pozitivnih komentara od novinara.
Realno, sa Kinezima će teško da izađu na kraj u low end segmentu, ali u high end segmentu su napravili prave poteze. Mislim da će se Note 4 odlično prodavati i da će finansijski rezultati u sledećoj godini biti bolji.