Zdravo svima, evo da iznesem svoje utiske o Samsung a54 telefonu nakon mesec dana upotrebe, mozda nekom bude od koristi.
Sam telefon je lepog dizajna, dizajn jeste stvar ukusa ali meni se dopada, sa zadnje strane vise u odnosu na prednju ali kao celina telefon je lep. Mnogi zameraju debele okvire oko ekrana, i ja sam jedan od njih ali slagao bih ako bih rekao da se covek na to ne navikne, nakon 2/3 dana vise ih i ne primecujete (inace na fotografijama i yt klipovima su mi okviri delovali vece a sam telefon dosta ruznije nego uzivo, mada realno ima dosta lepsih telefona u klasi)…
Telefon u radu je generalno dobar, dovoljno brz za sve zadatke, naravno da postoje i dosta brzi telefoni u cenovnoj klasi ali ako zanemarimo brojeve koje ce da izbace sinteticki testovi u realnoj upotrebi nisam imao problema sa performansama telefona da nesto trza, baguje ili seckaju animacije. Telefon generalno koristim za drustvene mreze i surfovanje internetom, i povremeno igranje nekih bazicnih igara kada cekam u nekom redu i slicno

, takodje probao sam na kratko i call of duty mobile koji sam igrao nekada, cisto da vidim kako radi.
Zvuk telefona je nesto sto me je prijatno iznenadilo, nisam audiofil niti profesionalac ali zvuk mi zvuci dosta dobro.
Kamere su takodje dobre, nisam zahtevan korisnik sto se kamera tice tako da su za moje potrebe kamere i vise nego dobre, cak mogu reci i odlicne, ekran takodje dobar, sto je najbitnije vidljiv po suncanom danu, 120hz…
Baterija je jako dobra, ono sto kazu u reklami 2 dana upotrebe, nije nemoguce ali je tesko ostvarivo, sa mojim nacinom upotrebe (facebook messenger, viber, youtube, instagram, google, obavljanje poziva, gmail, polovni automobili, deezer i jos par apliakcija koje koristim svakodnevno + bluetooth konekcija sa autom ili satom), dan zavrsim od 20 do 35% baterije u zavisnosti koliko sam koristio telefon u toku dana, ili u prevodu dan i po upotrebe max moze da se razvuce. Ono sto je meni bitno da telefon izdrzi ceo dan upotrebe bez problema, sve preko toga je bonus, super ako traje vise ali i nije neophodno.
Problem koji su navodili mnogi korisnici kao i neki domaci i strani recenzenti da telefon tokom veceri izgubi vise od 20% baterije meni se nije desavao, u toku noci telefon mi gubi od 2% do 3% baterije (primer od prosle noci, uvece oko ponoci imao 76%, ujutru u 7 je imao 74%), a ono sto bih ja izdvojio kao negativne strane su:
1. Odnosi se generalno na Samsung kao proizvodjaca ne na a54 kao model, to je nedostatak punjaca u pakovanju, drugi proizvodjaci daju punjace
2. Nedostatak brzog punjenja, ovo je nesto sto mi u isto vreme i smeta i ne. Telefon uglavnom punim preko noci, ponekad preko dana dok radim nesto u slucaju da zaboravim uvece tako da mi nije previse bitno da li ce telefon biti vezan za kabl udaljen od mene 15ak metara, svakako je u istoj prostoriji.. Ali u nekim situacijama kada neocekivano moram negde da odem a baterija nije bas puna, brzo punjenje mi bas fali
3. Grejanje telefona prilikom upotrebe i punjenja na fabrickom “brzom” punjacu od 25w (namerno stavljeno pod navodnicima jer punjenje od 25w nikako nije brzo u 2023 godini, ali kada spojim punjac tako pise na ekranu telefona pa ‘ajde da kazemo da je “brzo” 😅 ). Telefon kada se spoji na fabricki 25w punjac postane topao, ne previse ali oseti se, ovo mi se nije desavalo na drugim telefonima koji su se punili vecom brzinom od a54, bili su hladni u odnosu na a54. Kada u softveru ogranicim upotrebu brzog punjenja ili koristim sporiji punjac grejanja nema.
Takodje telefon se greje prilikom svakodnevnog koriscenja, gornji deo ekrana narocito oko prednje kamere bude osetno topliji u odnosu na ostatak telefona, i to prilikom koriscenja instagrama ili tako neke aplikacije gde ne bi trebalo da dodje do zagrevanja (bar se prethodni telefoni nisu grejali kod tih “svakodnevnih” aplikacija), mogu samo da zamislim kakva bi situacija bila da koristim telefon aktivno za igranje igrica… Nailazio sam na podatke da ce sa nekim apdejtom resiti ovaj problem, iskreno ne znam da li je izvodljivo softverski da se to resi, danas je stigao junski apdejt i nista se nije promenilo, sve je isto sto se zagrevanja tice.
Takodje sam uporedio a52s i a54 jer imam u porodici a52s. Razlika u odnosu na a54 nije velika ali je ima. A54 ima malo svetliji ekran sto se primeti tek po suncanom danu, ima bolji zvuk, bolju bateriju (uzmimo u obzir da je u a52s manja baterija + je u upotrebi vec neko vreme a a54 nov, pa mozda je malo opao kapacitet kod a52s, u svakom slucaju bolje drzi a54), bolje kamere (ne znam kolika je razlika ali na ekranu telefona deluju bolje fotografije na a54 ali ne drasticno bolje), kvalitetnija izrada i lepsa poledjina kod a54 (mada ukoliko ste kao ja i telefon drzite u zastitnoj masci onda nema razlike koji je kakav sa zadnje strane, svakako ide u masku…). Performanse su identicne i kod jednog i kod drugog, testirao sam otvaranje aplikacija u isto vreme i oba otvaraju podjednako brzo, s’ tim sto a52s ima prednost u odnosu na a54 jer se ne greje. Ko hoce da ustedi moze opusteno da uzme a52s a da ne izgubi puno u odnosu na a54 jer sve sto sam naveo jeste bolje kod a54 ali nigde nije razlika nebo i zemlja.
Sve u svemu fin je a54, nemam zamerski sem problem oko zagrevanja i to ce mozda biti razlog za prevremeno menjanje uredjaja ukoliko ne moze da se resi softverskim apdejtom, sacekacu da vidim novi s23 fe ili novi a55 i s24 seriju, mozda i uredjaj nekog drugog prozvodjaca, a do tada ce se koristiti a54.
Nadam se da nisam smorio duzim tekstom ( i da nisam nesto zaboravio

) i da ce nekom ko razmatra a54 biti od koristi.